vettis Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Ociekacz zamontowany Dzięki magnesom siedzi stabilnie i mogę go również łatwo ściągnąć i umyć. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 to moja propozycja na ozdobienie lodówki http://www.thisiswhyimbroke.com/game-boy-refrigerator-magnets Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 to moja propozycja na ozdobienie lodówki http://www.thisiswhyimbroke.com/game-boy-refrigerator-magnets Hehe Maniakiem gier nie jestem Myślałem prędzej o czymś takim: http://oklejaj.pl/pol_pl_Naklejka-na-lodowke-Zmrozone-piwo-0419-8433_1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Myślałem prędzej o czymś takim: http://oklejaj.pl/pol_pl_Naklejka-na-lodowke-Zmrozone-piwo-0419-8433_1.jpg Kto co lubi. Jak dla mnie wioska co dobrze tylko na ilustracji wygląda. Możesz zrobić fronty z OSB pokrytym epoxy i z zatopionymi przedmiotami jak słód, chmiel, kapsle i inne artefakty piwowarskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Myślałem prędzej o czymś takim: http://oklejaj.pl/pol_pl_Naklejka-na-lodowke-Zmrozone-piwo-0419-8433_1.jpg Kto co lubi. Jak dla mnie wioska co dobrze tylko na ilustracji wygląda. Możesz zrobić fronty z OSB pokrytym epoxy i z zatopionymi przedmiotami jak słód, chmiel, kapsle i inne artefakty piwowarskie Jak dla mnie to będzie wyglądać jak mój kegerator na dole w browarze, jak nie sprzątam przez 2 tyg, po kilku warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Prośba - zrób spis treści z linkami bo nie chcę mi się przeklikiwać tylu stron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Prośba - zrób spis treści z linkami bo nie chcę mi się przeklikiwać tylu stron Trochę się tego uzbierało. Pomyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Pytanie odnośnie Twoich fermentorów 42l od TB, czy miały one skalę czy sam nanosiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Pytanie odnośnie Twoich fermentorów 42l od TB, czy miały one skalę czy sam nanosiłeś? Standardowo nie mają skali, dlatego ją sam nanosiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 WARKA 242 Marcowe 12,8°Blg – 23,5 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,7°Blg DonBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 WARKA 243 Bock 16,5°Blg – 23,0 IBU – 40l Skład: Słód monachijski (Sufflet) – 5 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 4,5 kg Słód Karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,5 kg Słód Carahell® (Weyermann) – 0,2 kg Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,1 kg Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,15 kg Zacieranie: 36l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 15 min Odebrana 1/3 zacieru (16l) 100°C - 20 min dekokt 72°C - 40 min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 58l brzeczki (95°C) Gotowanie:100 min Chmielenie: 100 min – 20g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A 60 min – 25g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A 20 min – 25g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager - starter 2,5+gęstwa 0,3l Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 10,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Wczorajsza warka: WARKA 244 Marcowe 12,8°Blg – 23,5 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód Caramunich® typ I Weyermann – 0,5 kg Słód karmelowy Caramel Hell (Bestmalz) – 0,5 kg Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,25 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: 45l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (95°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 40 min – 30g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A 10 min – 40g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 1l Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 WARKA 243 Bock 16,5°Blg – 23,0 IBU – 40l przelana do lagerowania. Zeszło do 4,8°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 WARKA 242 Marcowe 12,8°Blg – 23,5 IBU – 60l po ponad miesiącu lagerowania rozlana. 2 kegi i 20x0,5l 6g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 WARKA 244 Marcowe 12,8°Blg – 23,5 IBU – 60l przelana do lagerowania. 3,7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 WARKA 245 Session IPA 12,8°Blg – 50,0 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy Czerwony (Strzegom) – 0,4 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,25 kg Zacieranie: 40l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 47l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 40g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 40 min – 40g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A 10 min – 40g Citra 2014 13,5% A-A (USA) Chmielenie na zimno: 10 dni – 100g ZYTHOS 2014 8,9% A-A (USA) (30l) 10 dni – 100g Galaxy 2015 14,5% A-A (AUS) (30l) Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - starter II-stopniowy 4l Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Rezygnujesz z późnego chmielenia i hop standu z racji eksperymentu czy robiles juz tak z pozytywnym skutkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Rezygnujesz z późnego chmielenia i hop standu z racji eksperymentu czy robiles juz tak z pozytywnym skutkiem? Chmielenie na zimno i tak zdominuje aromat w piwie. Poza tym jestem ciekaw odmiany ZYTHOS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Obawiam się, że zbiór 2014 już za wiele nie odda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 WARKA 246 Marcowe 13,3°Blg – 23,4 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 3 kg Słód karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,5 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,25 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 53°C - 10 min 63°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: 47l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (95°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2014 (GER) 11,5% A-A 40 min – 20g Northern Brewer 2013 (GER) 10,2% A-A 10 min – 30g Northern Brewer 2013 (GER) 10,2% A-A Inne: 15 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: Saflager W-34/70 - starter 2-stopniowy 5l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 WARKA 244 Marcowe 12,8°Blg – 23,5 IBU – 60l rozlana do 2 petainerów. 2,5 Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 WARKA 245 Session IPA 12,8°Blg – 50,0 IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem: 10 dni – 100g ZYTHOS 2014 8,9% A-A (USA) (30l) 10 dni – 100g Galaxy 2015 14,5% A-A (AUS) (30l) Zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 cześć jestem nowy mam trzy garnki, wytłumacz jak działa twój zestaw? nie mogę się zdecydować co zrobić i jak warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 cześć jestem nowy mam trzy garnki, wytłumacz jak działa twój zestaw? nie mogę się zdecydować co zrobić i jak warzyć W garnku 70l zacieram i filtruje. Brzeczkę pompuję do drugiego garnka 100l bezpośrednio podczas filtracji. Ten garnek wyżej, to 50l i tam grzeję wodę do wysładzania, którą zraszam przez deszczownicę młóto podczas filtracji. Po gotowaniu i chmieleniu schładzam brzeczkę przez wymienniki prosto do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 czyli rozumiem: jeden - pierwszy garnek służy do zacierania i filtracji, jeden garnek - drugi służy do chmielenia brzęczki, jeden garnek - trzeci służy do gotowania wody do wysładzania. z drugiego garnka poprzez wymiennik chłodzisz brzęczkę i przelewasz do fermentatora pytanka : a filtrujesz po chmieleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się