DonBeer Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Chmielenie na zimno: 200g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) (75°C) Pewnie pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Chmielenie na zimno: 200g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) (75°C) Pewnie pomyłka Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 WARKA 251 American Amber Ale 12,0°Blg – 37,0 IBU – 42l rozlana do 40x0,5l i jednego kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidien37 Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU wczoraj rozlana, dzisiaj już się leje z kranu. Fajne piwo, ze słodową bazą wyszło Jak aromat z chmielenia na zimno marynka? Też jestem ciekaw tej marynki, robiłem już w tym roku single hop na niej i mam swoje odczucia ale nic nie powiem żeby nic nie sugerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem: 30l - 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) 30l - 100g Simcoe 2014 11,4% A-A (USA) Zeszło do 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 WARKA 253 Polish Pale Ale II 12,5°Blg – 39,0IBU – 65l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,5 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 65°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 40g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) 40 min – 20g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) 20 min – 50g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL) 10 min – 50g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL) 0 min – 200g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) Inne: 20 min – 18g Mech Irlandzki Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - gęstwa II 1l Drożdże zadane w 17,5°C, fermentacja w 17,0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Przygotowania do sezonu lagerowego rozpoczęte Są drożdże, jest i już zapas czeskiego chmielu Edytowane 5 Października 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem: 30l - 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) 30l - 100g Simcoe 2014 11,4% A-A (USA) Zeszło do 3,6°Blg WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU rozlana do 26x0,5l 7g/1l i 3 kegów pepsi 2x2Bar Cardinal dość ciekawy chmiel, ma bardzo ostry ziołowo-cytusowy aromat. Coś mi się wydaje, że fajne lagery by wychodziły na tym chmielu z delikatnym chmieleniem na zimno Intensywny aromat ale bardziej w stylu europejskim niż amerykańskim. Edytowane 11 Października 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klemens Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Jaką masz przerwę w swojej kadzi zaciernej pomiędzy dnem garnka a filtratorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Jaką masz przerwę w swojej kadzi zaciernej pomiędzy dnem garnka a filtratorem ? Filtrator mam z rurek miedzianych fi 18mm, które leżą na dnie garnka wycięciami w dół, tak więc nie mam żadnej przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Przygotowania do jutrzejszego Pilsnera ciąg dalszy Przywiozłem wodę, która ma 2,9°dH (052 PPM), czyli miększa niż w Pilźnie Moja woda w domu w tej chwili ma 7,6 °dH (135 PPM), też nie należy do twardych, ale po ostatnich deszczach coś zmętniała delikatnie. Tak więc jest okazja pierwszy raz spróbować uwarzyć piwo na innej wodzie. Przy okazji sprawdzę nowy sprzęt do napowietrzania brzeczki. Kamień stalowy 5μm + inhalator, próby na wodzie wypadły obiecująco. Tak jak przypuszczałem zwykła pompka akwariowa nie ma szans. Minimalne ciśnienie jakie potrzebuje to 0,5Bar. Od 0,6-0,8 Bar Idealnie. Inhalator bije więcej 1,2-1,5 (zobaczę, najwyżej założę reduktor) Film z działania: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 te twoje zapiski aż miło się czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Kamień stalowy 5μm kupiłeś u skośnych czy w innym miejscu?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 te twoje zapiski aż miło się czyta Dzięki. Fajnie że w ogóle ktoś to czyta Kamień stalowy 5μm kupiłeś u skośnych czy w innym miejscu?. W centrum piwowarstwa. Nie chciałem tyle czekać na dostawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Taką tzw. standardową warkę jak długo planujesz napowietrzać? I na ile, Twoim zdaniem, takie napowietrzanie jest efektywniejsze od "targania" fermentorem przez ileś minut (dotychczas tak napowietrzam),a posiadam inhalator, więc się zastanawiam na zakupem kamienia stalowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Taką tzw. standardową warkę jak długo planujesz napowietrzać? I na ile, Twoim zdaniem, takie napowietrzanie jest efektywniejsze od "targania" fermentorem przez ileś minut (dotychczas tak napowietrzam),a posiadam inhalator, więc się zastanawiam na zakupem kamienia stalowego. Myślę, że około 20min/~40l. Wrzucę kamień jak zacznę schładzać brzeczkę i pompować ją do wiadra. Myślę, że będzie się mocno pienić, raczej będę chciał czymś zredukować ciśnienie. Na pewno jest efektywniejsze, że względu na bezpośrednie rozpuszczanie się drobnych bąbelków tlenu w brzeczce. Kamień znajduje się na dole, więc napowietrzasz całą objętość. Edytowane 14 Października 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) WARKA 254 Pilsner 11,7°Blg – 38,0 IBU – 44l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 7,6 kg Słód Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg Słód Zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 20 min Odebrana 1/3 zacieru (12l) 100°C - 15 min dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 40l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki (95°C) Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 20g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 40 min – 30g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 20 min – 50g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) 10 min – 50g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 0 min – 100g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) Chmielenie na zimno: 50g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) Inne: 20 min – 12g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - starter 2,4l Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10°C Edytowane 14 Października 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Pytanie do kamienia, kupiłeś 5 um czy 0,5 um jak na stronie Centrum Piwowarstwa. Są dostępne też kamienie 2 um. Czym kierowałeś się przy wyborze ? P.S. Są inni co czytają, analizują i wprowadzają w życie. szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Pytanie do kamienia, kupiłeś 5 um czy 0,5 um jak na stronie Centrum Piwowarstwa. Są dostępne też kamienie 2 um. Czym kierowałeś się przy wyborze ? P.S. Są inni co czytają, analizują i wprowadzają w życie. szacun Kurde ciągle mi się podstawia 5 zamiast 0,5 Tak kupiłem 0,5 i brałem co było, byle nierdzewka. Przerobiłem już dużo kamieni, takich do akwarium (kule, w obudowie z tworzywa) i takich ceramicznych, wszystko się rozpuszczało po czasie podczas dezynfekcji (nadwęglan), tzn plastik odchodził od kamienia. Mam nadzieję, że tym razem wszelkie NaOH i nadwęglany nie dadzą mu rady Edit: 0,2 z inhalatorem myślę że spokojnie da radę. Zastosowałbym jak najmniejszy. Edytowane 14 Października 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Wczorajsza warka: WARKA 255 Pilsner 11,7°Blg – 43,0 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9,2 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Słód karmelowy Carapils® (Weyermann) – 1 kg Słód Zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 20 min Odebrana 1/3 zacieru (18l) 100°C - 15 min dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (95°C) Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 30g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ) 40 min – 40g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ) 20 min – 30g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ) 10 min – 100g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 5 min – 150g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) Inne: 20 min – 18g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - starter 2,5l+1,5l Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 WARKA 254 Pilsner 11,7°Blg – 38,0 IBU przelana do lagerowania z dodatkiem 50g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ). Zeszło do 3,0°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) WARKA 256 Polotmave 11,5°Blg – 36,0 IBU – 45l Skład: Słód monachijski (Sufflet) – 5 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 2,6 kg Słód Karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,2 kg Słód Melanoidynowy 40EBC (Belgia) – 0,2 kg Słód Zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 62°C - 50 min 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: 42l wody 76°C do uzyskania 62l brzeczki (95°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 30g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 40 min – 20g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 15 min – 50g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ) 5 min – 100g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ) Inne: 20 min – 12g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa I 0,6l Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 10°C Warka 252 Cardinal IPA, jestem miło zaskoczony, choć ma jeszcze mało gazu. Za to chmiel i aromat bardzo przyjemny. Myślę, że coś pokombinuję jeszcze z tym chmielem. Do napowietrzania założyłem reduktor/upust. Za dużo piany szło. Teraz jest ok. Edytowane 10 Listopada 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 WARKA 254 Pilsner 11,7°Blg – 38,0 IBU – 44l rozlana do 25x0,5l 7g/1l i 1 petainera, ciśnienie dobite do 2Bar i wymieszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Przerwa w warzeniu... Jestem w trakcie wymiany instalacji, głównie połączeń/szybkozłączek/elementów mających kontakt z brzeczką na nierdzewkę (INOX/kwasówkę). Zaniepokoił mnie garnek, którego używam do mycia i dezynfekcji sprzętu (nie przepłukuję go wodą, więc tam najbardziej było widać). Połączenia mosiężne zrobiły się niebieskie (nie zielone) Po demontażu połączeń z wymiennikiem nie znalazłem nic niepokojącego, ale kto wie co byłoby za jakiś czas... Przypuszczam, że powodem jest sporadyczne używanie kwasku cytrynowego do neutralizacji NoOH. Po wymianie połączeń mających kontakt z brzeczką: Przy okazji wymieniłem termometr na wylocie z wymiennika na nieużywany sterownik temperatury ESCO do dokładniejszej kontroli. Jeden czujnik dorobiłem sam, dzięki staremu postowi kolegi bnp z piwo.org( http://www.piwo.org/topic/8528-mocowanie-sondy-termometru-do-zbiornikakolumny/?p=181878) drugi kupiłem na allegro u sprzedawcy thermoplus NTC-5K (zmontowanie takiego z sondą oraz oryginał, cena podobna ~49zł ). Stwierdziłem, że jak się bawię w nierdzewkę, to już na całego. W dalszej części czeka mnie: - wymiana szybko złączek (śrubunki 1/2+nyple na wąż) wychodzi taniej niż nierdzewne złączki GEKA). - wymiana w warzelnym mocowania kranu (redukcja 3/4-1+redukcja 1-3/4) do mocowania kranu. - hop stopper - mieszadło Jedynie połączenie filtratora z miedzi śrubunkiem mosiężnym na razie zostawiam, bo nie mam pomysłu na zastąpienie go nierdzewką. Ogólnie to nie zauważyłem nic niepokojącego, oprócz mosiężnych mocowań w garnku do mycia CIP, ale wolę mieć spokój przy kolejnych warkach Post kieruję do osób budujących RIMSy i HERMSy zastanawiających się nad rozwiązaniem połączeń (lepiej zainwestować w nierdzewkę 20% więcej, niż mieć potem dylematy ) Edit: Lepiej i szybciej mierzy sonda oryginalna dołączona do sterownika, niż ta dokupiona. Niby to samo, a jednak jest różnica w szybkości pomiaru. Tak więc, lepiej dorobić mocowanie samemu przy użyciu zwykłej sondy. Na zapytanie do sprzedawcy thermoplus o różnice w pomiarze nie dostałem odpowiedzi... Edytowane 1 Grudnia 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 WARKA 255 Pilsner 11,7°Blg – 43,0 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3°Blg. Piwo trafiło jeszcze na parę dni do 15,5°C ze względu na wyczuwalną delikatną siarkę i diacetyl. Potem trafi do 4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się