Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

 

WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU wczoraj rozlana, dzisiaj już się leje z kranu. Fajne piwo, ze słodową bazą wyszło ;)

 

102s6x4.jpg

Jak aromat z chmielenia na zimno marynka?

 

Też jestem ciekaw tej marynki, robiłem już w tym roku single hop na niej i mam swoje odczucia ale nic nie powiem żeby nic nie sugerować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem:

30l - 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

30l - 100g Simcoe 2014 11,4% A-A (USA)

 

Zeszło do 3,6°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 253 Polish Pale Ale II 12,5°Blg – 39,0IBU – 65l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg

Słód karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,5 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

 

65°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 40g Marynka 2015 9,5% A-A (PL)

40 min – 20g Marynka 2015 9,5% A-A (PL)

20 min – 50g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL)

10 min – 50g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL)

  0 min – 200g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL)

 

Inne:

20 min – 18g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen - gęstwa II 1l

 

Drożdże zadane w 17,5°C, fermentacja w 17,0°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem:

30l - 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

30l - 100g Simcoe 2014 11,4% A-A (USA)

 

Zeszło do 3,6°Blg

 

WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU rozlana do 26x0,5l 7g/1l i 3 kegów pepsi 2x2Bar

Cardinal dość ciekawy chmiel, ma bardzo ostry ziołowo-cytusowy aromat. Coś mi się wydaje, że fajne lagery by wychodziły na tym chmielu z delikatnym chmieleniem na zimno ;) Intensywny aromat ale bardziej w stylu europejskim niż amerykańskim.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaką masz przerwę w swojej kadzi zaciernej pomiędzy dnem garnka a filtratorem ?

 

Filtrator mam z rurek miedzianych fi 18mm, które leżą na dnie garnka wycięciami w dół, tak więc nie mam żadnej przerwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przygotowania do jutrzejszego Pilsnera ciąg dalszy ;) Przywiozłem wodę, która ma 2,9°dH (052 PPM), czyli miększa niż w Pilźnie :D

Moja woda w domu w tej chwili ma 7,6 °dH (135 PPM), też nie należy do twardych, ale po ostatnich deszczach coś zmętniała delikatnie.

Tak więc jest okazja pierwszy raz spróbować uwarzyć piwo na innej wodzie.

 

33mqsn8.jpg

 

izz3et.jpg

 

vcvrsg.jpg

 

Przy okazji sprawdzę nowy sprzęt do napowietrzania brzeczki. Kamień stalowy 5μm + inhalator, próby na wodzie wypadły obiecująco.

Tak jak przypuszczałem zwykła pompka akwariowa nie ma szans. Minimalne ciśnienie jakie potrzebuje to 0,5Bar. Od 0,6-0,8 Bar Idealnie. Inhalator bije więcej 1,2-1,5 (zobaczę, najwyżej założę reduktor)

 

2dj8ivl.jpg

 

Film z działania:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

te twoje zapiski aż miło się czyta :)

 

Dzięki. Fajnie że w ogóle ktoś to czyta ;)

Kamień stalowy 5μm kupiłeś u skośnych czy w innym miejscu?.

 

W centrum piwowarstwa. Nie chciałem tyle czekać na dostawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taką tzw. standardową warkę jak długo planujesz napowietrzać? I na ile, Twoim zdaniem, takie napowietrzanie jest efektywniejsze od "targania" fermentorem przez ileś minut (dotychczas tak napowietrzam),a posiadam inhalator, więc się zastanawiam na zakupem kamienia stalowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taką tzw. standardową warkę jak długo planujesz napowietrzać? I na ile, Twoim zdaniem, takie napowietrzanie jest efektywniejsze od "targania" fermentorem przez ileś minut (dotychczas tak napowietrzam),a posiadam inhalator, więc się zastanawiam na zakupem kamienia stalowego.

 

Myślę, że około 20min/~40l. Wrzucę kamień jak zacznę schładzać brzeczkę i pompować ją do wiadra.

Myślę, że będzie się mocno pienić, raczej będę chciał czymś zredukować ciśnienie. Na pewno jest efektywniejsze, że względu na bezpośrednie rozpuszczanie się drobnych bąbelków tlenu w brzeczce.

Kamień znajduje się na dole, więc napowietrzasz całą objętość.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 254 Pilsner 11,7°Blg – 38,0 IBU – 44l                                         

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 7,6 kg

Słód Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg

Słód Zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

 

  54°C - 10 min

  63°C - 20 min

 

Odebrana 1/3 zacieru (12l)

100°C - 15 min dekokt

 

  72°C - 30 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

40l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min – 20g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ)

40 min – 30g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ)

20 min – 50g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ)

10 min – 50g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ)

  0 min – 100g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ)

 

Chmielenie na zimno:

50g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ)

 

Inne:

20 min – 12g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech Pils - starter 2,4l

 

Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10°C

 

96940i.jpg

 

2luxh5d.jpg

 

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do kamienia, kupiłeś 5 um czy 0,5 um jak na stronie Centrum Piwowarstwa. Są dostępne też kamienie 2 um. Czym kierowałeś się przy wyborze ?

P.S. Są inni co czytają, analizują i wprowadzają w życie. szacun :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do kamienia, kupiłeś 5 um czy 0,5 um jak na stronie Centrum Piwowarstwa. Są dostępne też kamienie 2 um. Czym kierowałeś się przy wyborze ?

P.S. Są inni co czytają, analizują i wprowadzają w życie. szacun :)

 

Kurde ciągle mi się podstawia 5 zamiast 0,5 ;) Tak kupiłem 0,5 i brałem co było, byle nierdzewka. Przerobiłem już dużo kamieni, takich do akwarium (kule, w obudowie z tworzywa) i takich ceramicznych, wszystko się rozpuszczało po czasie podczas dezynfekcji (nadwęglan), tzn plastik odchodził od kamienia.

Mam nadzieję, że tym razem wszelkie NaOH i nadwęglany nie dadzą mu rady ;)

 

Edit: 0,2 z inhalatorem myślę że spokojnie da radę. Zastosowałbym jak najmniejszy.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczorajsza warka:

 

WARKA 255 Pilsner 11,7°Blg – 43,0 IBU – 60l                                         

 

Skład:

 

Słód pilzneński (Sufflet) – 9,2 kg

Słód monachijski (Sufflet) –  1 kg

Słód karmelowy Carapils® (Weyermann) – 1 kg

Słód Zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

 

  54°C - 10 min

  63°C - 20 min

 

Odebrana 1/3 zacieru (18l)

100°C - 15 min dekokt

 

  72°C - 30 min 

  76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min – 30g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ)

40 min – 40g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ)

20 min – 30g Premiant 2015 7,85% A-A (CZ)

10 min – 100g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ)

  5 min – 150g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ)

 

Inne:

20 min – 18g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech Pils - starter 2,5l+1,5l

 

Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 256 Polotmave 11,5°Blg – 36,0 IBU – 45l                                         

 

Skład:

Słód monachijski (Sufflet) – 5 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 2,6 kg

Słód Karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,2 kg

Słód Melanoidynowy 40EBC (Belgia) – 0,2 kg

Słód Zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

  62°C - 50 min

  72°C - 20 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

42l wody 76°C do uzyskania 62l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ)

40 min – 20g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ)

15 min – 50g Bohemie 2015 7,9% A-A (CZ)

  5 min – 100g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ)

 

Inne:

20 min – 12g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa I 0,6l

 

Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 10°C

 

Warka 252 Cardinal IPA, jestem miło zaskoczony, choć ma jeszcze mało gazu. Za to chmiel i aromat bardzo przyjemny. Myślę, że coś pokombinuję jeszcze z tym chmielem.

 

no6frm.jpg

 

n3qgy0.jpg

 

jahvkl.jpg

 

Do napowietrzania założyłem reduktor/upust. Za dużo piany szło. Teraz jest ok.

 

5l7039.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przerwa w warzeniu... Jestem w trakcie wymiany instalacji, głównie połączeń/szybkozłączek/elementów mających kontakt z brzeczką na nierdzewkę (INOX/kwasówkę). Zaniepokoił mnie garnek, którego używam do mycia i dezynfekcji sprzętu (nie przepłukuję go wodą, więc tam najbardziej było widać). Połączenia mosiężne zrobiły się niebieskie (nie zielone) ;)

Po demontażu połączeń z wymiennikiem nie znalazłem nic niepokojącego, ale kto wie co byłoby za jakiś czas...

Przypuszczam, że powodem jest sporadyczne używanie kwasku cytrynowego do neutralizacji NoOH.

 

2ey972d.jpg

 

Po wymianie połączeń mających kontakt z brzeczką:

 

2jakw0i.jpg

 

Przy okazji wymieniłem termometr na wylocie z wymiennika na nieużywany sterownik temperatury ESCO do dokładniejszej kontroli.

Jeden czujnik dorobiłem sam, dzięki staremu postowi kolegi bnp z piwo.org( http://www.piwo.org/topic/8528-mocowanie-sondy-termometru-do-zbiornikakolumny/?p=181878) drugi kupiłem na allegro u sprzedawcy thermoplus NTC-5K (zmontowanie takiego z sondą oraz oryginał, cena podobna ~49zł ).

 

jphb3d.jpg

 

2nvwncy.jpg

 

nz0zm0.jpg

 

yfbeb.jpg

 

Stwierdziłem, że jak się bawię w nierdzewkę, to już na całego. W dalszej części czeka mnie:

- wymiana szybko złączek (śrubunki 1/2+nyple na wąż) wychodzi taniej niż nierdzewne złączki GEKA).

- wymiana w warzelnym mocowania kranu (redukcja 3/4-1+redukcja 1-3/4) do mocowania kranu.

- hop stopper

- mieszadło

 

Jedynie połączenie filtratora z miedzi śrubunkiem mosiężnym na razie zostawiam, bo nie mam pomysłu na zastąpienie go nierdzewką.

Ogólnie to nie zauważyłem nic niepokojącego, oprócz mosiężnych mocowań w garnku do mycia CIP, ale wolę mieć spokój przy kolejnych warkach ;)

 

Post kieruję do osób budujących RIMSy i HERMSy zastanawiających się nad rozwiązaniem połączeń (lepiej zainwestować w nierdzewkę 20% więcej, niż mieć potem dylematy :D )

 

Edit: Lepiej i szybciej mierzy sonda oryginalna dołączona do sterownika, niż ta dokupiona. Niby to samo, a jednak jest różnica w szybkości pomiaru. Tak więc, lepiej dorobić mocowanie samemu przy użyciu zwykłej sondy. Na zapytanie do sprzedawcy thermoplus o różnice w pomiarze nie dostałem odpowiedzi...

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 255 Pilsner 11,7°Blg – 43,0 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3°Blg.

Piwo trafiło jeszcze na parę dni do 15,5°C ze względu na wyczuwalną delikatną siarkę i diacetyl. Potem trafi do 4°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.