vettis Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 WARKA 267 American Witbier 12,5°Blg – 28,0IBU – 42l przelana na cichą (6°C). Zeszło do 3,9°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) WARKA 266 Marcowe 12,2°Blg – 23,0IBU przelana do lagerowania 4-5°C. Zeszło do 3,8°Blg WARKA 268 American Kölsch 12,0°Blg – 30,0IBU przelana na cichą 7°C z dodatkiem 50g Falconers Flight 2016 11,3% A-A (US). Zeszło do 3,6°Blg WARKA 267 American Witbier 12,5°Blg – 28,0IBU rozlana 19.05 do 20x0,5l i 2 kegów 2x2,5Bar Edytowane 21 Maja 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) Warka z dnia 26.05, sprawdzona receptura na sesyjną ipę. WARKA 269 Session IPA 12,3°Blg – 42,0 IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,3 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 10g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 40 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 20 min – 20g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 10 min – 30g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 0 min – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Chmielenie na zimno: 10 dni – 100g Falconers Flight 2016 11,3% A-A (US) Inne: 20 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: US-05 - gęstwa I - 250ml Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 17°C Edytowane 11 Czerwca 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 WARKA 268 American Kölsch 12,0°Blg – 30,0IBU rozlana do 20x0,5l 6g/1l i jednego kega 2,0 Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) WARKA 269 Session IPA 12,3°Blg – 42,0 IBU – 40l przelana na cichą (10°C) z dodatkiem 100g Falconers Flight 2016 11,3% A-A (US) Zeszło do 3,3°Blg. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 WARKA 270 German Pale Ale 12,0°Blg – 32,0IBU – 65l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg Słód karmelowy jasny Carahell® (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 65°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 10g Northern Brewer 2013 10,2% A-A (GER) 40 min – 60g Northern Brewer 2013 10,2% A-A (GER) 10 min – 50g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL) 5 min – 50g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL) 0 min – 100g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL) Inne: Mech Irlandzki - 18g Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 16,0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 WARKA 266 Marcowe 12,2°Blg – 23,0IBU rozlana do 2 petainerów /2,5 Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 WARKA 271 American Wheat 13,0°Blg – 25,0IBU – 40l Skład: Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 3,5 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 3 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania 65°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie/przyprawy: 70 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 20 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US) 10 min – 25g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 5 min – 20g Suszone LIŚCIE LIMONKI KAFFIR 0 min – 25g Centennial 2016 9,7% A-A (US) Chmielenie na zimno: 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 50g Centennial 2016 9,7% A-A (US) Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 15,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 WARKA 269 Session IPA 12,3°Blg – 42,0 IBU rozlana do 2 kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 WARKA 270 German Pale Ale 12,0°Blg – 32,0IBU przelana do lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 (edytowane) - Edytowane 23 Czerwca 2017 przez jarkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 WARKA 272 German Pale Ale II 12,0°Blg – 32,0IBU – 65l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg Słód karmelowy jasny Carahell® (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 65°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 30g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 40 min – 25g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL) 20 min – 25g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL) 10 min – 50g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 0 min – 100g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL) Inne: Mech Irlandzki - 18g Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 15,0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 WARKA 271 American Wheat 13,0°Blg – 25,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem: 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 50g Centennial 2016 9,7% A-A (US) Zeszło do 3,5°Blg. Powtórka sprawdzonej receptury, zmieniłem drożdże na US-05, ale jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 WARKA 273 American Kölsch 12,3°Blg – 32,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 2 kg Słód karmelowy Carapils® (Weyermann) – 1 kg Płatki Orkiszowe – 0,2 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania 65°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C) Gotowanie:80 min Chmielenie/przyprawy: 40 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 20 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US) 10 min – 40g Citra 2016 14,2% A-A (US) 0 min – 70g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Chmielenie na zimno: 100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Inne: 20 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: Safale S-04 Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 15,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 WARKA 271 American Wheat 13,0°Blg – 25,0IBU rozlana do 2 kegów. WARKA 272 German Pale Ale II 12,0°Blg – 32,0IBU przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) WARKA 273 American Kölsch 12,3°Blg – 32,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem 100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US). Zeszło do 3,6°Blg. Edytowane 13 Lipca 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) WARKA 274 Lite Rye APA 7,5°Blg – 25,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 2 kg Słód monachijski (Weyermann) – 1 kg Słód żytni Jasny (Weyermann) - 1 kg Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 0,5 kg Słód karmelowy żytni (Weyermann) – 0,3 kg Zacieranie: 20l wody do zacierania 69°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 38l wody 76°C do uzyskania 54l brzeczki (96°C) Gotowanie:60 min Chmielenie/przyprawy: 40 min – 40g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 20 min – 50g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL) 10 min – 25g Centennial 2016 9,7% A-A (US) 0 min – 25g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Chmielenie na zimno: 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Drożdże: Safale S-04 Drożdże zadane w 16,0°C, fermentacja w 16,0°C Edytowane 23 Lipca 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 WARKA 272 German Pale Ale II 12,0°Blg – 32,0IBU rozlana do 2 petainerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 WARKA 273 American Kölsch 12,3°Blg – 32,0IBU rozlana do 2 kegów. WARKA 274 Lite Rye APA 7,5°Blg – 25,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Zeszło do 3,7°Blg, co daje ~2% Alk. Zapowiada się fajne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Nowe piwo, nowy tank Stare wysłużone beczki wymienione. Służyły dobre 5-6 lat, nowy zbiornik INOX, 70l. WARKA 275 Session IPA 12,0°Blg – 32,0IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 40 min – 40g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) 20 min – 40g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) 10 min – 60g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) 0 min – 60g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) Chmielenie na zimno: 100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Inne: Mech Irlandzki - 18g Drożdże: Safale S-04 Drożdże zadane w 16,0°C, fermentacja w 16,0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Pozazdrościć wyposażenia. Tak z ciekawości pytam, zalewsz wodą puste wiaderka? Widać na zdjęciach i jeszcze folia i gumkę widzę na kranik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Pozazdrościć wyposażenia. Tak z ciekawości pytam, zalewsz wodą puste wiaderka? Widać na zdjęciach i jeszcze folia i gumkę widzę na kranik. Po użyciu i umyciu zalewam nadwęglanem sodu i tak zostawiam do następnego użycia (nie zamykam szczelnie wieka, żeby czasem się nie zepsuło). Stosuję taki system od początku przygody z warzeniem piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Piwo już fermentuje w nowym tanku, zmodyfikowałem jeszcze pokrywę, wyposażyłem ją w zawór i mocowanie rurki. Nasuwają się kolejne pomysły, ciekaw jestem czy zbiornik wytrzyma ciśnienie 1-1,2 bara. Przyszło mi namyśl czy można byłoby go wyposażyć w manometr i zawór przyłączeniowy do Co2. Mógłbym przelewać i gazować piwo już w tankach przed rozlewem, ale do tego potrzebny byłby mi drugi taki tank i trochę reorganizacji w browarze likwidacja zamrażalnika z chmielem w drugiej lodówce, gdzie leżakuję piwo przed rozlewem Zobaczymy jak spiszą się 4 klamry, czy wystarczą do uszczelnienia pokrywy. Edytowane 25 Lipca 2017 przez vettis Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Jakiego producenta filtrów do wody używasz? Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Jakiego producenta filtrów do wody używasz? Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam Odpowiedź: http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=431143 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się