Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

WARKA 266 Marcowe 12,2°Blg – 23,0IBU przelana do lagerowania 4-5°C. Zeszło do 3,8°Blg

 

WARKA 268 American Kölsch 12,0°Blg – 30,0IBU przelana na cichą 7°C z dodatkiem 50g Falconers Flight 2016 11,3% A-A (US). Zeszło do 3,6°Blg

 

WARKA 267 American Witbier 12,5°Blg – 28,0IBU rozlana 19.05 do 20x0,5l i 2 kegów 2x2,5Bar

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 26.05, sprawdzona receptura na sesyjną ipę.

 

WARKA 269 Session IPA 12,3°Blg – 42,0 IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg

Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,3 kg

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

 

67°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A

40 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

20 min – 20g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

10 min – 30g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

  0 min – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

10 dni – 100g Falconers Flight 2016 11,3% A-A (US)

 

Inne:

20 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa I - 250ml

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 17°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 269 Session IPA 12,3°Blg – 42,0 IBU – 40l przelana na cichą (10°C) z dodatkiem 100g Falconers Flight 2016 11,3% A-A (US)

Zeszło do 3,3°Blg.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 270 German Pale Ale 12,0°Blg – 32,0IBU – 65l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

45l wody do zacierania

65°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Northern Brewer 2013 10,2% A-A (GER)

40 min – 60g Northern Brewer 2013 10,2% A-A (GER)

10 min – 50g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL)

  5 min – 50g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL)

  0 min – 100g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL)

Inne:

Mech Irlandzki - 18g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 16,0°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 271 American Wheat 13,0°Blg – 25,0IBU – 40l

 

Skład:

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 3,5 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 3 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

 

65°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/przyprawy:

70 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

20 min – 10g Citra 2016 14,2% A-A (US)

10 min – 25g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

  5 min – 20g Suszone LIŚCIE LIMONKI KAFFIR

  0 min – 25g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

50g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 15,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 272 German Pale Ale II 12,0°Blg – 32,0IBU – 65l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

45l wody do zacierania

65°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A

40 min – 25g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL)

20 min – 25g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL)

10 min – 50g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL)

  0 min – 100g Perle PL 2016 6,5% A-A (PL)

Inne:

Mech Irlandzki - 18g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 15,0°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 271 American Wheat 13,0°Blg – 25,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem:

50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

50g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

Zeszło do 3,5°Blg.

Powtórka sprawdzonej receptury, zmieniłem drożdże na US-05, ale jest ok.

 

9a4inq.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 273 American Kölsch 12,3°Blg – 32,0IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 2 kg

Słód karmelowy Carapils® (Weyermann) – 1 kg

 

Płatki Orkiszowe – 0,2 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

 

65°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie/przyprawy:

40 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

20 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

10 min – 40g Citra 2016 14,2% A-A (US)

  0 min – 70g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Inne:

20 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 15,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 273 American Kölsch 12,3°Blg – 32,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem 100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US).

Zeszło do 3,6°Blg.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 274 Lite Rye APA 7,5°Blg – 25,0IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 2 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 1 kg

Słód żytni Jasny (Weyermann) - 1 kg

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 0,5 kg

Słód karmelowy żytni (Weyermann) – 0,3 kg

 

Zacieranie:

20l wody do zacierania

 

69°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

38l wody 76°C do uzyskania 54l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie/przyprawy:

40 min – 40g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL)

20 min – 50g Tradition PL 2016 6,0% A-A (PL)

10 min – 25g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

  0 min – 25g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

Chmielenie na zimno:

50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże zadane w 16,0°C, fermentacja w 16,0°C

 

o76dj7.jpg

 

j9a4ck.jpg

 

xf9ogp.jpg

 

2chanvt.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 273 American Kölsch 12,3°Blg – 32,0IBU rozlana do 2 kegów.

WARKA 274 Lite Rye APA 7,5°Blg – 25,0IBU – 40l przelana na cichą z dodatkiem 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

Zeszło do 3,7°Blg, co daje ~2% Alk. Zapowiada się fajne piwo ;)

 

29w4zfn.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowe piwo, nowy tank ;) Stare wysłużone beczki wymienione. Służyły dobre 5-6 lat, nowy zbiornik INOX, 70l.

 

WARKA 275 Session IPA 12,0°Blg – 32,0IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 2 kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

67°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

40 min – 40g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

20 min – 40g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

10 min – 60g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

  0 min – 60g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

 

Chmielenie na zimno:

100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Inne:

Mech Irlandzki - 18g

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże zadane w 16,0°C, fermentacja w 16,0°C

 

desizc.jpg

 

r9ncep.jpg

 

33xxx7c.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozazdrościć wyposażenia.

 

Tak z ciekawości pytam, zalewsz wodą puste wiaderka?

Widać na zdjęciach i jeszcze folia i gumkę widzę na kranik.

 

Po użyciu i umyciu zalewam nadwęglanem sodu i tak zostawiam do następnego użycia (nie zamykam szczelnie wieka, żeby czasem się nie zepsuło). Stosuję taki system od początku przygody z warzeniem piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo już fermentuje w nowym tanku, zmodyfikowałem jeszcze pokrywę, wyposażyłem ją w zawór i mocowanie rurki.

Nasuwają się kolejne pomysły, ciekaw jestem czy zbiornik wytrzyma ciśnienie 1-1,2 bara. Przyszło mi namyśl czy można byłoby go wyposażyć w manometr i zawór przyłączeniowy do Co2.

Mógłbym przelewać i gazować piwo już w tankach przed rozlewem, ale do tego potrzebny byłby mi drugi taki tank i trochę reorganizacji w browarze likwidacja zamrażalnika z chmielem w drugiej lodówce, gdzie leżakuję piwo przed rozlewem ;)

 

Zobaczymy jak spiszą się 4 klamry, czy wystarczą do uszczelnienia pokrywy.

 

11kjz8x.jpg

 

2i1mqlf.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

11ccdoz.jpg

 

 

Jakiego producenta filtrów do wody używasz?

 

Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

11ccdoz.jpg

 

 

Jakiego producenta filtrów do wody używasz?

 

Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam

 

 

Odpowiedź:

http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=431143

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.