vettis Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Brown Ale II rozlałem do 2 kegów z dodatkiem cukru 3,3g/1 l Jeden zostawiłem, żeby się spokojnie nagazował, do drugiego zapodałem 2,5 bar i ustawiłem temperaturę na 7 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 WARKA 32 Pils Bohemski 12,5 °Blg 50l Skład: Słody: Słód bohemian pilsner Weyermann? - 5 kg Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,5 kg Słód karmelowy jasny Karapils Litovel - 0.9 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,2 kg Chmiel: Saaz - 200g (granulat) Drożdże: S-23 Inne: Mech Irlandzki - 10g Zacieranie: 63°C - 40 min 72°C - 25 min do 76°C - filtracja Gotowanie: 75 min Chmielenie: 70 min - 100g Saaz 40 min - 50g Saaz 20 min - 30g Saaz + 10g Mech Irlandzki 0 min - 20g Saaz 22:30 - zadane drożdże w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Pils już ładnie fermentuje. Drożdże ruszyły po 30 godzinach. Rozsypane po powierzchni brzeczki w temp 15°C. W tej chwili temperatura fermentacji 11,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 WARKA 31 Saison rozlany. Wyszedł 1 keg 3g/1l i 20 butelek 8g/1l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 WARKA 33 Pszenica - JBW 28l 12,5°Blg Skład: Słody: Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 4 kg Słód pilzneński Weyermann? - 2 kg Słód karmelowy jasny Carahell? - 0.2 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,15 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ I - 0.05 kg Chmiel: Perle - 30g (szyszka) Drożdże: Weihenstephan Weizen - gęstwa 40 ml Zacieranie: Słody do wody o temp. 35°C 45°C - 10 min 52°C - 10 min 62°C - 30 min 72°C - 30min 78°C - filtracja Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 30g Perle Wyszło 28l, zadane gęstwą o 20:00 Coś mi się to źle filtrowało dzisiaj Pewnie przez pogodę, nie sprzyja wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 WARKA 33, 12 godzin po zadaniu drożdży. Już ładnie pracuje, a zapach super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Dzisiaj przelałem na cichą WARKĘ 33 JBW z 12,5°Blg zeszło do 2,5°Blg i przelałem również w końcu WARKĘ 32 Pilsa zszedł z 12,5°Blg do 3°Blg po 17 dniach burzliwej. Przy okazji przetestowałem mój nowy patent. Mogę sam bez wysiłku podnosić i przelewać 50-60l WARKI. Zamontowałem dwa haki jeden w piwnicy, drugi w browarze. Do tego wyciągarka, podstawa na której jest beczka, 4 metry łańcucha, karabinki. Szybki montaż i demontaż po przelaniu i podniesieniu. Muszę jeszcze tylko dorobić łapy które na stałe przykręcę do ściany, na które beczka będzie potem osiadała. Może się komuś taki patent lub podobny do czegoś przyda. Przelewanie po burzliwej: Po przelaniu, beczkę nakładam na podstawę zapinam wszystko i do góry: Jak podniosę to podkładam coś pod spód i opuszczam, szybko rozpinam i mam podniesioną beczkę bez pomocy i wysiłku. Docelowo tak jak pisałem będą łapy przykręcone do ściany na których beczka będzie osiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 WARKA 33 JBW rozlana wyszło 1 keg - 2g/1l i 20x0,5l 4g/1l + 0,5l wypiliśmy na dwa pyski przy rozlewie, takie dobre Do refermentacji cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A jakiej pojemności masz te beczki ? Bo wciągarka jakby ze 150 litrów miały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A jakiej pojemności masz te beczki ? Bo wciągarka jakby ze 150 litrów miały. Beczki mają po 60l, nie zawsze jest mi ktoś w stanie pomóc podnieść to do góry, a i tak nawet we dwóch się je podnosi tak sobie. A wyciągarka przyda się na przyszłość, można nią podnieść dużo, nie długo instaluję hak nad kotłem zaciernym, spodobało mi się to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 no niby tak, po co na starość kręgosłup ma wysiąść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Wczoraj zadałem 18g żelatyny rozpuszczonej w 0,7l wody do mojego pilsa (50l), ciekaw jestem efektów. Dowiem się w sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 WARKA 32 Pils rozlany. Wyszło 2 pełne kegi i 38 butelek 0,5l. Tak więc warka miała więcej jak 50l, bo około 57l. Muszę w końcu zrobić podziałkę na beczkach. Do kega poszło cukru 2g/1l, do butelek 4g/1l. I na tej warce kariera mojej kapslownicy gretty się zakończyła. Kapslowanie to był istny koszmar, zaczęła ucinać szyjki. Czułem, że jej żywot już dobiegnie końca. Zakapslowała 33 warki, tak więc czeka mnie zakup nowej kapslownicy i chyba się zdecyduję na GRIFO HEAVY DUTY. Z tego co czytałem, to dużo osób jest zadowolonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Wczoraj wieczorem resztkami sił uwarzyłem jeszcze taką wareczkę: WARKA 34 Ciemne Miodowe 12,5 °Blg 27l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 3 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 0,8 kg Słód melanoidynowy Weyermann - 0,2 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,15 kg Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,1 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,1 kg Chmiel: Perle - 50g (szyszka) Inne: Sztuczny miód - 750ml Zacieranie: 64°C - 40 min 72°C - 20 min 78°C - filtracja Gotownie: 60 min Chmielenie: 60 min - 30g Perle 10 min - 20g Perle 10 min przed końcem gotowania uwodniony miód Zadane 1/2 paczki S-33 o 1:00 w nocy, rozsypane po powierzchni brzeczki, w tej chwili na powierzchni już ładna biała piana na grubość 1 cm. Temperatura 21°C i trochę za dużo wolałbym, żeby fermentowało w 18-19°C Muszę zmniejszyć temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Wczoraj zadałem 18g żelatyny rozpuszczonej w 0,7l wody do mojego pilsa (50l), ciekaw jestem efektów. Dowiem się w sobotę Vettis napisz jaki efekt z zastosowania żelatyny .Jestem ciekaw bo jeszcze tego nie stosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Wczoraj zadałem 18g żelatyny rozpuszczonej w 0' date='7l wody do mojego pilsa (50l), ciekaw jestem efektów. Dowiem się w sobotę [/quote']Vettis napisz jaki efekt z zastosowania żelatyny .Jestem ciekaw bo jeszcze tego nie stosowałem. Piszę dopiero teraz, bo chciałem zrobić zdjęcia, co prawda nie tym aparatem co zawsze, ale coś widać Klarowałem piwo w górnej granicy, bo przez te upały temp. podniosła się do 15°C w piwnicy, ale już przy butelkowaniu byłem zdziwiony, bo nigdy tak klarownego piwa nie rozlewałem. Pomimo tego że dobrze odfermentowało, to miało dość dużo CO2, więc problemu z nagazowaniem myślę, że nie będzie. Na pewno powtórzę z ciekawości klarownie, ale w niższej temperaturze. Coś widać, więc sam oceń, ja jestem zadowolony z próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Na zdjęciach widać że jest bardzo klarowne, więc przy najbliższej okazji na pewno się skuszę na zastosowanie żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Jeszcze nie miałem potrzeby klarować żelatyną, ale wygląda to ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 WARKA 34 Ciemne Miodowe przelana na cichą po prawie 10 dniach burzliwej. W smaku dobre, za to dość mętne. Chyba spróbuję zastosować żelatynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Nocna warka z soboty na niedziele 26/27.06 Zaczeliśmy o 23:00, skończyliśmy o 4:00 rano WARKA 35 IRA 28l 13°Blg Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann? - 5 kg Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,7 kg Słód karmelowy jasny Caraamber? Weyermann - 0,35 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? Weyermann - 0,1 kg Słód karmelowy jasny Carared? Weyermann - 0,35 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ I Weyermann - 0,05 kg Chmiel: Marynka (granulat) - 20g Lubelski (granulat) - 30g Drożdże: US-05 Zacieranie: 20 minut w 52°C 40 minut w 66°C 30 minut w 72°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - Marynka (granulat) - 20g 30 min - Lubelski (granulat) - 15g 15 min - Lubelski (granulat) - 15g Wyszło w sumie około 30l 13°Blg , ale nie zmieściło się do fermentatora. Będzie na startery reszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 (edytowane) Zadaliśmy 10g żelatyny do Miodowego (warka 34) W środku tygodnia pójdzie do butelek, raczej nie będę go rozlewał do kega. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 IRA się ładnie rozkręciło, temperatura fermentacji 19 °C w pomieszczeniu 17 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 W piątek 02.07.10r rozlana warka 34 Jednak poszła do kega 1,5g cukru/1l + 18x0,5l (4g cukru/1l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 WARKA 35 IRA przelana na cichą. Siedzi w 20°C, ale chyba przeniosę do piwnicy do 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 (edytowane) WARKA 36 ALT 60l 14°Blg Skład: Słód monachijski typ I Weyermann? - 8kg Słód pilzneński Weyermann? - 6 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 0,5kg Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,25 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ I - 0,1kg Magnum - 65g Lubelski - 15g S-33 Zacieranie: 37l wody do zacierania+15 kg zasypu do 68°C 60°C - 64°C - grzanie 10 min 64 °C - 40 min 64°C - 74°C - grzanie 10 min 74°C - 20 min Filtracja/wysładzanie 55l wody 72°C Wyszło: 50l - 20°Blg + 20l - 6°Blg Gotawanie: 65 min Chmielenie: 65g Magnum+15 Lubelski - 60 min Wyszło: 60l 14°Blg+ 3l 20°Blg Jutro dolejemy, jeśli się zmieści Temperatura 22°C nastawu, przeniesione do piwnicy do 15°C zadane S-33, rozsypane po powierzchni brzeczki. Poniżej kilka fotek: Zasyp: Ponad 50l zacieru Filtracja. Zmieściło się i weszłoby z 5 l jeszcze więcej. Gotowanie i chmiele: Druga partia brzeczki 6 °Blg czeka na wolny palnik Ciężko było przelać, strasznie się pieniło, ale to dobrze chyba Edytowane 11 Lipca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się