Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Brown Ale II rozlałem do 2 kegów z dodatkiem cukru 3,3g/1 l Jeden zostawiłem, żeby się spokojnie nagazował, do drugiego zapodałem 2,5 bar i ustawiłem temperaturę na 7 °C

 

2ilbznr.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 32 Pils Bohemski 12,5 °Blg 50l

 

Skład:

 

Słody:

Słód bohemian pilsner Weyermann? - 5 kg

Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg

Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Karapils Litovel - 0.9 kg

Słód zakwaszający Weyermann? - 0,2 kg

 

Chmiel:

Saaz - 200g (granulat)

 

Drożdże:

S-23

 

Inne:

Mech Irlandzki - 10g

 

Zacieranie:

63°C - 40 min

72°C - 25 min

do 76°C - filtracja

 

Gotowanie:

75 min

 

Chmielenie:

70 min - 100g Saaz

40 min - 50g Saaz

20 min - 30g Saaz + 10g Mech Irlandzki

0 min - 20g Saaz

 

22:30 - zadane drożdże w 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 33 Pszenica - JBW 28l 12,5°Blg

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 4 kg

Słód pilzneński Weyermann? - 2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell? - 0.2 kg

Słód zakwaszający Weyermann? - 0,15 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich? typ I - 0.05 kg

 

Chmiel:

Perle - 30g (szyszka)

 

Drożdże: Weihenstephan Weizen - gęstwa 40 ml

 

Zacieranie:

Słody do wody o temp. 35°C

45°C - 10 min

52°C - 10 min

62°C - 30 min

72°C - 30min

78°C - filtracja

 

Gotowanie: 60 min

Chmielenie:

60 min - 30g Perle

 

Wyszło 28l, zadane gęstwą o 20:00

Coś mi się to źle filtrowało dzisiaj ;) Pewnie przez pogodę, nie sprzyja wydajności :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj przelałem na cichą WARKĘ 33 JBW z 12,5°Blg zeszło do 2,5°Blg i przelałem również w końcu WARKĘ 32 Pilsa zszedł z 12,5°Blg do 3°Blg po 17 dniach burzliwej. Przy okazji przetestowałem mój nowy patent. Mogę sam bez wysiłku podnosić i przelewać 50-60l WARKI.

 

Zamontowałem dwa haki jeden w piwnicy, drugi w browarze. Do tego wyciągarka, podstawa na której jest beczka, 4 metry łańcucha, karabinki. Szybki montaż i demontaż po przelaniu i podniesieniu. Muszę jeszcze tylko dorobić łapy które na stałe przykręcę do ściany, na które beczka będzie potem osiadała. Może się komuś taki patent lub podobny do czegoś przyda.

 

Przelewanie po burzliwej:

 

23i72c5.jpg

 

Po przelaniu, beczkę nakładam na podstawę zapinam wszystko i do góry:

 

xlf3o3.jpg

 

25f216g.jpg

 

Jak podniosę to podkładam coś pod spód i opuszczam, szybko rozpinam i mam podniesioną beczkę bez pomocy i wysiłku. Docelowo tak jak pisałem będą łapy przykręcone do ściany na których beczka będzie osiadać.

 

245zz9c.jpg

 

9k6wle.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakiej pojemności masz te beczki ? Bo wciągarka jakby ze 150 litrów miały.

Beczki mają po 60l, nie zawsze jest mi ktoś w stanie pomóc podnieść to do góry, a i tak nawet we dwóch się je podnosi tak sobie. A wyciągarka przyda się na przyszłość, można nią podnieść dużo, nie długo instaluję hak nad kotłem zaciernym, spodobało mi się to ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 32 Pils rozlany. Wyszło 2 pełne kegi i 38 butelek 0,5l. Tak więc warka miała więcej jak 50l, bo około 57l. Muszę w końcu zrobić podziałkę na beczkach. Do kega poszło cukru 2g/1l, do butelek 4g/1l. I na tej warce kariera mojej kapslownicy gretty się zakończyła. Kapslowanie to był istny koszmar, zaczęła ucinać szyjki. Czułem, że jej żywot już dobiegnie końca. Zakapslowała 33 warki, tak więc czeka mnie zakup nowej kapslownicy i chyba się zdecyduję na GRIFO HEAVY DUTY. Z tego co czytałem, to dużo osób jest zadowolonych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem resztkami sił uwarzyłem jeszcze taką wareczkę:

 

WARKA 34 Ciemne Miodowe 12,5 °Blg 27l

 

Skład:

Słody:

Słód pilzneński Weyermann? - 3 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 0,8 kg

Słód melanoidynowy Weyermann - 0,2 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,15 kg

Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,1 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,1 kg

 

Chmiel:

Perle - 50g (szyszka)

 

Inne:

Sztuczny miód - 750ml

 

Zacieranie:

 

64°C - 40 min

72°C - 20 min

78°C - filtracja

 

Gotownie: 60 min

 

Chmielenie:

60 min - 30g Perle

10 min - 20g Perle

 

10 min przed końcem gotowania uwodniony miód

 

Zadane 1/2 paczki S-33 o 1:00 w nocy, rozsypane po powierzchni brzeczki, w tej chwili na powierzchni już ładna biała piana na grubość 1 cm. Temperatura 21°C i trochę za dużo wolałbym, żeby fermentowało w 18-19°C Muszę zmniejszyć temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zadałem 18g żelatyny rozpuszczonej w 0,7l wody do mojego pilsa (50l), ciekaw jestem efektów. Dowiem się w sobotę :okey:

Vettis napisz jaki efekt z zastosowania żelatyny .Jestem ciekaw bo jeszcze tego nie stosowałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zadałem 18g żelatyny rozpuszczonej w 0' date='7l wody do mojego pilsa (50l), ciekaw jestem efektów. Dowiem się w sobotę :)[/quote']

Vettis napisz jaki efekt z zastosowania żelatyny .Jestem ciekaw bo jeszcze tego nie stosowałem.

Piszę dopiero teraz, bo chciałem zrobić zdjęcia, co prawda nie tym aparatem co zawsze, ale coś widać :) Klarowałem piwo w górnej granicy, bo przez te upały temp. podniosła się do 15°C w piwnicy, ale już przy butelkowaniu byłem zdziwiony, bo nigdy tak klarownego piwa nie rozlewałem. Pomimo tego że dobrze odfermentowało, to miało dość dużo CO2, więc problemu z nagazowaniem myślę, że nie będzie. Na pewno powtórzę z ciekawości klarownie, ale w niższej temperaturze.

 

Coś widać, więc sam oceń, ja jestem zadowolony z próby.

 

 

2akbthj.jpg

 

2j2euso.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nocna warka z soboty na niedziele 26/27.06 Zaczeliśmy o 23:00, skończyliśmy o 4:00 rano ;)

 

WARKA 35 IRA 28l 13°Blg

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann? - 5 kg

Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,7 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber? Weyermann - 0,35 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma? Weyermann - 0,1 kg

Słód karmelowy jasny Carared? Weyermann - 0,35 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich? typ I Weyermann - 0,05 kg

 

Chmiel:

 

Marynka (granulat) - 20g

Lubelski (granulat) - 30g

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

 

20 minut w 52°C

40 minut w 66°C

30 minut w 72°C

 

Gotowanie: 60 min

 

Chmielenie:

60 min - Marynka (granulat) - 20g

30 min - Lubelski (granulat) - 15g

15 min - Lubelski (granulat) - 15g

 

Wyszło w sumie około 30l 13°Blg , ale nie zmieściło się do fermentatora. Będzie na startery reszta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadaliśmy 10g żelatyny do Miodowego (warka 34) W środku tygodnia pójdzie do butelek, raczej nie będę go rozlewał do kega.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 36 ALT 60l 14°Blg

 

Skład:

Słód monachijski typ I Weyermann? - 8kg

Słód pilzneński Weyermann? - 6 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 0,5kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,25 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich? typ I - 0,1kg

Magnum - 65g

Lubelski - 15g

S-33

 

Zacieranie:

37l wody do zacierania+15 kg zasypu do 68°C

60°C - 64°C - grzanie 10 min

64 °C - 40 min

64°C - 74°C - grzanie 10 min

74°C - 20 min

 

Filtracja/wysładzanie

55l wody 72°C

Wyszło:

50l - 20°Blg + 20l - 6°Blg

 

Gotawanie:

65 min

 

Chmielenie:

65g Magnum+15 Lubelski - 60 min

 

Wyszło: 60l 14°Blg+ 3l 20°Blg

Jutro dolejemy, jeśli się zmieści

Temperatura 22°C nastawu, przeniesione do piwnicy do 15°C zadane S-33, rozsypane po powierzchni brzeczki.

 

Poniżej kilka fotek:

Zasyp:

148oo3m.jpg

 

Ponad 50l zacieru :)

zx39yq.jpg

 

Filtracja. Zmieściło się i weszłoby z 5 l jeszcze więcej.

247es.jpg

 

Gotowanie i chmiele: Druga partia brzeczki 6 °Blg czeka na wolny palnik :D

34qn581.jpg

 

Ciężko było przelać, strasznie się pieniło, ale to dobrze chyba :/

2qbghw9.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.