dirk gently Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) #10 Dry Stout 12.5Blg, 11L Zasyp: 2kg pale malt 0.25kg pszeniczny 0.25kg jęczmień palony Zacieranie: 65°C 60' mashout 77°C Chmiel: 12g Target 12%AA 60' 36IBU Drożdże: Gozdawa PAY7 (z gęstwy) Edytowane 22 Maja 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 #11 Bitter 11Blg Zasyp: 2kg pale malt 0.25kg karmelowy 150EBC 0.035kg jęczmień palony (do filtracji) Zacieranie: na lenia mashout 78°C 11.5L 11Blg, wydajność 74% Chmiel: 10g Target 12%AA 50' 15g EKG 4.5%AA 10' 10g EKG 4.5%AA 5' 35IBU Drożdże: Gozdawa PAY7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) #12 India Pale Ale 15Blg Zasyp: 3kg pale malt 0.35kg karmelowy 150EBC Zacieranie: na lenia 65°C mashout 78°C 11L 15Blg, wydajność 66% (jakaś smutna) Fitracja trwała 3.5h, i wyszła i tak zupa, ostatni raz to robię, kupuję torbę do zacierania. Chmiel: 25g Target 12%AA 60' 25g EKG 4.5%AA 5' 70IBU Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 7 Lutego 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Myślałem że jak kontrrewolucja to same pilsy będą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Jakbym miał gdzie to też bym chętnie zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Dziś mało kontrrewolucyjnie, ale znajomym smakuje ameryka, więc czasem trzeba robić: #13 Pale Ale 12.5Blg Zasyp: 2.5kg pale malt0.2kg karmelowy 150EBC 0.05kg karmelowy 400EBC Zacieranie: na lenia 65°C, bez mashoutu11L 12.5Blg, było to moje pierwsze zacieranie w torbie. Wydajność słaba (ale ja zawsze mam słabą), klarowność brzeczki również (spoko, opadnie), ale całe warzenie trwało 2h45' Chmiel:15g Simcoe 13.2%AA 60'8g Simcoe 13.2%AA 10' (dałem całe Simcoe jakie mi zostało) będzie jeszcze 25g Mosaic na zimno 59IBU, 22EBCDrożdże:Gozdawa US West Coast Edytowane 1 Marca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Nie dotarł do mnie na czas zamówiony słód, więc dziś warzenie z resztek: #14 Dark mild 8.5Blg Zasyp: 950g pale malt500g pszeniczny 250g karmelowy 400EBC125g Carafa I 125g cukier inwertowany, złoty Zacieranie jednotemperaturowe, na słodko. 11.5L 8.5Blg. jest to moje drugie warzenie w torbie, wydajność ponownie 63%. Jest kijowo ale stabilnie. Chmiel: 7g Admiral 14%AA 60' 20g EKG 6.4%AA, 5' 32IBU, 48EBC Drożdże: BrewGo-02 Temperatura fermentacji burzliwej: 20°C Edytowane 17 Marca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 #15 Bitter 11Blg Zasyp: 2.5g pale malt 270g karmelowy 400EBC Zacieranie jednotemperaturowe, 67°C, 60' 11.5L 11Blg. wydajność mi spada Chmiel: 10g Admiral 14.3%AA 30' 10g Admiral 14.3%AA 15' 20g EKG 6.4%AA, 5' 50IBU, 33EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) #16 Stout 13.5 Blg Zasyp: 2.5g pale malt 250g płatki pszenne błyskawiczne 250g palony jęczmień (mashout) Zacieranie jednotemperaturowe, 64°C, 60' mashout 78°C 11.7L 13.5Blg. powalczyłem o wydajność i się opłaciło - 71.5% Chmiel: 12g Admiral 14.3%AA 80' 15g EKG 6.4%AA, 5' 45IBU, 71EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 5 Maja 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Pomysł na dzisiejszą warkę to powtórka #12 India Pale Ale 15Blg, które było jak na mój gust bardzo dobrym piwem. Nie mam jednak dokładnie tych samych chmieli, więc będzie lekka improwizacja: #17 India Pale Ale 15Blg Zasyp: 3kg pale malt 0.35kg karmelowy 150EBC Zacieranie: na lenia 65°C mashout 78°C 11.5L 15Blg, wydajność 68% Chmiel: 20g Admiral 14.3%AA 60' 15g EKG 6.4%AA 5' 15g Fuggles 4.9%AA 5' 70IBU, 22EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 (gęstwa, ale poprawiłem sucharami bo coś nie startowała) Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 ale całe warzenie trwało 2h45' Zacieranie, filtracja, chmielenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 I mycie garów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Bardzo ładne warki. Podoba mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Tą wydajność na poziomie 70% osiągasz dalej warząc w torbie? W jaki sposób wysładzasz? 3 godziny zamiast 6 to jednak spora różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Zacieram normalnie w garze, filtruję przez torbę. Minus jest taki, że po takiej filtracji na dnie fermentora zbiera się ok 1L szlamu, który się marnuje przy rozlewie, więc faktyczna wydajność z punktu widzenia ilości piwa które trafia do butelek jest nieco słabsza. Z drugiej strony, moje tradycyjne filtrowanie też było słabe i dawało sporo szlamu. Aha, wysładzam 2x po ok 4L, czyli dostaję jakieś 16-17L brzeczki do gotowania. Edytowane 9 Maja 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) #18 ESB 12Blg Zasyp: 2kg pale malt 0.25kg karmelowy 150EBC 0.25kg cukier kandyzowany (rubinowy) 0.2kg Abbey Zacieranie: na lenia 67°C mashout 78°C 12.5L 12Blg, wydajność 66% Niestety dałem ciała, za mały gaz pod garnkiem, nie odparowało wystarczająco dużo wody, musiałem 1L brzeczki wylać bo już się nie mieściło do wiadra. Jakby uwzględnić ten 1L to wydajność by wyszła ok 72.5% Chmiel: 10g Magnum 15%AA 60' 22g Fuggles 4.9%AA 15' 21g Fuggles 4.9%AA 5' 44IBU, 17EBC (może ciut więcej, nie wiem jak uwzględnić cukier kandyzowany, ale z doświadczenia on wiele koloru nie wnosi) Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 9 Maja 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Mierzyłem wczoraj #17 IPA, zeszło do 3Blg (nieco niżej niż #12) i w smaku rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Bardzo ładne warki. Podoba mi się Dziekuję, nawzajem. Przeczytałem wątek "Bitter Brewery" i bardzo się cieszę że oprócz mnie są jeszcze pwiwoarzy domowi którzy coś warzą oprócz AIPA. krzychu_72 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) #19 Summer Ale 10Blg - "Pils za 2 zł"Założenia: lekkie, jasne i dość gorzkie piwo na lato.Zasyp:3.5kg pale malt0.2kg Abbey0.1kg płatki pszenne błyskawiczneMyślę że 4kg słodu to maksimum co mogę zatrzeć w moim garnkuOG to 1.041 (10.25Blg), co przy 20L warce daje wydajność 70.5%. Cieszę się że przy tak dużym zasypie utrzymałem dobrą (jak na mnie) wydajność.Zacieranie:na lenia 69°Cmashout 76°CChmiel:15g Magnum 15%AA 30'20g Magnum 15%AA 15'50g Sybilla 6.5%AA 5'Całe gotowanie 30'. Czytałem o tym ostatnio sporo i wychodzi że można tak krótko gotować, o ile nie stosuje się słodu pilzneńskiego. Postanowiłem więc spróbować45IBU, 11EBCDrożdże:Gozdawa PAY7 Edytowane 3 Czerwca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Całe gotowanie 30'. Czytałem o tym ostatnio sporo i wychodzi że można tak krótko gotować, o ile nie stosuje się słodu pilzneńskiego. Postanowiłem więc spróbować A ja bym polecał koledze doczytać jeszcze o gotowaniu i chmieleniu, bo wnioski troszkę złe wyciągnąłeś. To że nie używamy słodu pilzneńskiego nie znaczy, że w słodzie Pale Ale i Monachijskim nie ma prekursorów DMS-u i można gotować krócej. Druga rzecz gotowanie - chmielenie ma też inne zadanie oprócz nadania goryczki następuje też stabilizacja brzeczki, wytrącanie białek i garbników, które mogą nie zajść w 30 minut, a mają wpływ później na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Może ujmę to tak: znalazłem relacje piwowarów którzy warzą w 30 minut i nie ma żadnych zauważalnych efektów ubocznych. Nie wiem jak można z tego wyciągnąć złe wnioski. Tę warkę traktuję więc jako własny eksperyment. Edytowane 3 Czerwca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Wiesz ja znalazłem raz notatki piwowara, który robił wszystko na opak i piwo też mu wychodziło, i także nie widział żadnych efektów ubocznych Problemem się okazało jak poczęstował innych piwowarów tych piwem i dostał metryczki z konkursu wtedy się okazało, że jednak tak dobrze nie jest. Spoko nie widzę przeciwwskazań dla eksperymentów jeżeli wiesz jakie tego mogą być konsekwencję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Oczywiście, zrobiłem to z pełną świadomością możliwych komplikacji. Ale w całej tej zabawie chodzi przecież o eksperymentowanie bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Efekty krótkoterminowo mogą być niewyczuwalne. Potrzymałbym te butelki przynajmniej pół roku (a przynajmniej część). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Tylko że to jest piwo do szybkiego żłopania - lekkie i z niską zawartością alkoholu. Żadne z nich nie wytrzyma pół roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się