crosis Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 To raczej nie powinno być źle - generalnie ja bałbym się słabego przełomu, a większa ilość białek może wpłynąć na trwałość piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) #20 Pale Ale 11Blg Zasyp: 2kg pale malt 0.25kg karmelowy 150EBC 0.2kg Abbey Zacieranie: na lenia 67°C mashout 78°C 11.5L 11Blg, wydajność 66.5% Chmiel: 15g Iunga 11%AA 30' 20g Iunga 11%AA 15' 25g Iunga na cichą 59IBU 19EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 9 Czerwca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 #21 Oatmeal Stout 12blg Zasyp: 2kg pale malt 0.4kg płatki owsiane błyskawiczne 0.15kg karmelowy 400EBC 0.13kg Carafa I 0.12kg palony jęczmień Zacieranie: na lenia 65°C mashout 75°C 12.2L 1.049, wydajność 73% Chmiel: 10g Target 12%AA 70' 20g Fuggles 5.4%AA 5' 31IBU 59EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) #22 Saison 14.5Blg Zasyp: 2kg pale malt 0.25kg pszeniczny 0.25kg monachijski 0.25kg cukier inwertowany, bursztynowy 0.2kg Abbey Zacieranie: 64°C 60' mashout 78°C Chmiel: 10g Iunga 11%AA 60' 25g Styrian Golding 4.8%AA, 5' 30IBU 11.5L 1.060, wydajność 75% Drożdże: Gozdawa BSFAY Edytowane 6 Września 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) #23 Bitter 11Blg Zasyp: 2kg pale ale 0.225kg karmelowy 135EBC 0.2kg Abbey Zacieranie: 67°C 60' mashout 75°C Chmiel: 15g Target 12%AA 40' 25g Styrian Golding 4.8%AA, 15' 25g Styrian Golding 4.8%AA na cichą 52IBU 17EBC 11.5L 1.044, wydajność 69% Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 3 Października 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) #24 Porter 13Blg Zasyp: 2.5kg pale ale 0.3kg karmelowy 400 EBC 0.2kg czekoladowy 400 EBC 50g jęczmień palony (mashout) Zacieranie: 67°C 60' mashout 78°C Chmiel: 15g Target 12%AA 70' 41 IBU 58 EBC 11.5L 1.052, wydajność 65% Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 21 Października 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 no i jak długo gotujesz warki podczas chmielenia? Kiedyś poczytałem wątek Portera, zresztą cały czas go subskrybuję, i też się zachwyciłem 30 minutowym gotowaniem. Porobiłem kilka warek, ale niestety wszystkie były mętne, pewnie nie wytrąciłem całego białka, no i wróciłem do gotowania całogodzinnego. Nie wiem, czy Porter też ma warki mętne. Może moja kuchenka ma za małą moc inie wytrąci wszystkiego w pół godziny. Jedyne co mi zostało, po lekturze w/w wątku, to chmielenie FHW, zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Większość godzinę. Summer Ale gotowałem pół godziny. Był lekko opalizujący ale nie tak żeby to była wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) #25 India Pale Ale 15Blg (powtórka #17 IPA i #12 IPA) Zasyp: 3kg pale ale 0.35kg karmelowy 150EBC Zacieranie: na lenia 65°C mashout 78°C 11.5L OG 1.061, wydajność 68% Chmiel: 25g Target 12%AA 60' 30g Fuggles 4.8%AA 5' 70IBU, 21EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 3 Listopada 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Dziś mało kontrrewolucyjnie, ale jest zapotrzebowanie od znajomych na nową falę, więc czasem trzeba zagryźć zęby. #26 Pale Ale 13Blg Zasyp: 2kg pale 0.5kg pszeniczny 0.375kg Monachijski I Zacieranie: na lenia 67°C mashout 78°C 11.5L OG 1.051, wydajność 67% Chmiel: 15g Mosaic 12%AA 30' 20g Mosaic 12%AA 15' 40g Mosaic na zimno 58 IBU, 8 EBC Drożdże: Gozdawa US West Coast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 No i stało się.Kupiłem nowe fermentory z zamiarem wymiany starych po roku użytkowania. Nie zamontowałem rurek fermentacyjnych, jako że na piwo.org połowa ludzi się chwali że fermentuje bez nich. No i już w pierwszym piwie (#24 Porter 13Blg) infekcja. Piękny kożuch tlenowca na powierzchni. Nie bez znaczenie pewnie jest fakt, że piwo nie chciało dofermentować i otwierałem je 4 razy w celu zrobienia pomiaru.Brak niepokojących cech sensorycznych, więc piwo zostało zapasteryzowane i będzie rozlane z nowymi drożdżami. Oby było to warte dodatkowej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) No i stało się. Kupiłem nowe fermentory z zamiarem wymiany starych po roku użytkowania. Nie zamontowałem rurek fermentacyjnych, jako że na piwo.org połowa ludzi się chwali że fermentuje bez nich. No i już w pierwszym piwie (#24 Porter 13Blg) infekcja. Piękny kożuch tlenowca na powierzchni. Nie bez znaczenie pewnie jest fakt, że piwo nie chciało dofermentować i otwierałem je 4 razy w celu zrobienia pomiaru. Brak niepokojących cech sensorycznych, więc piwo zostało zapasteryzowane i będzie rozlane z nowymi drożdżami. Oby było to warte dodatkowej roboty. Hym... Chyba kilka czynników się na to złożyło. Ja mam różnie kilka wiader z rurką kilka nie i fermentuje w nich na zmianę.Do tej pory nie miało to żadnego wpływu na piwo ani nie złapałem żadnej infekcji Infekcję miałem przeze to że mi drożdże nie ruszyły, ale to osobna historia. Musiałeś coś złapać wcześniej najwyraźniej albo źle odkaziłeś sprzęt do pomiaru. Generalnie nie trzeba kupować nowych fermentorów, za często Chyba że potrzebujesz więcej wiaderek. Ja jednego swojego wiadra używam od samego początku praktycznie i powiem, że to jest jedyne wiadro w którym do tej pory nie miałem infekcji... ale widzę że zaczyna niestety być nieszczelne miejscami. Dwa pozostałe mi pękły w trakcie użytkowania, ale to były budżetowe wiadra, kolejne jedne z pierwszych wiader przeznaczyłem na moszcz winny Ale tak to wszystkie fermentory używam, jedynie ważne jest żeby nie wkładać jednego w drugi i nie rysować od środka, ale wiadomo nie każdy ma warunki. Edytowane 17 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 nie wkładać jednego w drugi i nie rysować od środka, ale wiadomo nie każdy ma warunki. Ja jak wkładam jeden w drugi, to daje między nie np. t-shirt, wtedy jeden fermentor nie rysuje drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) #27 Pale Ale 12.5Blg Zasyp: 2kg pale 0.5kg pszeniczny 0.375kg Monachijski I Zacieranie: na lenia 67°C mashout 78°C 11.5L OG 1.042, wydajność 54% czyli totalna tragedia. Jeszcze nie wiem co się stało, będę musiał to na spokojnie przeanalizować. W każdym razie po raz pierwszy warzyłem na zupełnie nowym sprzęcie, więc mogło to mieć coś wspólnego z tą wydajnością. EDIT już wiem co się stało: pęknięty areometr. Gotowanie 60' 15g Iunga 11%AA 35' 25g Iunga 11%AA 15' 2.5g mech irlandzki 12' 25g Iunga na zimno 45 IBU, 8 EBC Drożdże: US-05 Edytowane 15 Lutego 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #28 Pale Ale 11BlgZasyp:2kg pale0.4kg płatki jęczmienne błyskawiczne0.1kg Crystal 600 0.1kg AmberZacieranie:na lenia 67°Cmashout 78°C12L OG ??? pękł mi areometr (pewnie był pęknięty już przy poprzedniej warce, co wyjaśniałoby fatalną wydajność) Gotowanie 60'8g Iunga 11%AA 60'25g First Gold 8%AA 15'25g First Gold 8%AA na zimnomchu irlandzkiego zapomniałem dać 42 IBU, 23 EBC, celuję w 11BlgDrożdże:US-05 Edytowane 16 Lutego 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) #29 Stout 12BlgZasyp:1.7kg ekstrakt płynny jasny0.25kg słód Fawcett Chocolate 1200EBC0.25kg słód pszenicznySłody zatarte w 70°C przez 30'12L OG 1.049 (wyliczone)Gotowanie 30'25g Target 12%AA 30'24g Styrian Golding 4.8%AA 5'45 IBU, 60 EBCDrożdże:US-05Czas warzenia - 1h Edytowane 5 Lutego 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) #30 Bitter 10.5Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt płynny jasny 0.2kg słód Fawcett Crystal 160EBC Słód zaparzany przez 30' 12.5L OG 1.043 (wyliczone) Gotowanie 30' 9g Target 12%AA 30' 12g Target 9%AA 30' 25g Fuggles 4.5%AA 10' 25g Fuggles 4.5%AA na zimno 42 IBU, 16 EBC Drożdże: Nottingham Notatka: płyta indukcyjna na pełnym regulatorze przypala brzeczkę. Mam nadzieję że nie pozostawi to rezulatatu w postaci spalenizny w piwie. Na przyszłość trzeba podgrzewać na połowie mocy płyty Edytowane 29 Marca 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Piwo #30 niestety nadal nie ruszyło. Jestem obecnie 73h od zadania Nottinghamów, w międzyczasie dosypałem jeszcze US West Coasty. SG stoi na 1.044. W desperacji, wniosłem piwo do domu, co pewnie oznacza, że i tak będzie do wylania, biorąc pod uwagę jaka u mnie panuje temperatura. EDIT: piwo jednak będzie dobre Edytowane 23 Marca 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) #31 Desitka 10Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt płynny jasny 12.5L OG 1.040 (wyliczone) Gotowanie 30' 17g Iunga 11%AA 30' 25g Iunga 11%AA 1' 35 IBU, 8 EBC Drożdże: Gozdawa W35 Edytowane 23 Marca 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 #32 Brown Ale 11.5BlgZasyp:1.7kg ekstrakt płynny jasny 150g pszeniczny 100g karmelowy 160 100g karmelowy 600 100g amber 40g czekoladowy 120012.5L OG 1.047 (wyliczone)Gotowanie 30'20g Iunga 11%AA 30'31 IBU, 35 EBCDrożdże: Nottingham (gęstwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) #33 Kalafiornia Common 12.5BlgZasyp:1.7kg ekstrakt płynny jasny 235g cukier inwertowany ciemny 200g Fawcett Crystal 16012.5L OG 1.050 (wyliczone)Gotowanie 30'13g Magnum 11.5%AA 30'20g Aurora 8.8%AA 15' 20g Aurora 8.8%AA na zimno40 IBU, 18EBCDrożdże: Gozdawa W35 Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 #34 India Pale Ale 15(?)Blg Zasyp: 3.15kg Pale Ale 11.5L OG 1.060 A przynajmniej tyle pokazuje spławik, ale on w czystej wodzie pokazuje -1Blg a w roztworze 10g cukru + 90g wody pokazuje 1.034 zamiast 1.040, więc pewnie rzeczywiste Blg jest w okolicach 16. Gotowanie 60' 15g Flyer 9.8%AA 60' 15g Flyer 9.8%AA 20' mech irlandzki 10' 25g Flyer na zimno 50 IBU, 8EBC Drożdże: Nottingham (gęstwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 #35 Summer Ale 10.5Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt płynny jasny 0.2kg monachijski 12.5L OG 1.043 (wyliczone) Gotowanie 30' 10g Magnum 11.5%AA 30' 15g Marynka 9.4%AA 15' 40g Marynka 9.4%AA na zimno 31 IBU, 9EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Słody zacierasz w woreczku? pigmei 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się