profik Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Chcialbym uwarzyc mocno chmielona warke w stylu "ale" ale wazne by piwo mialo jak najmniej alko. Czy piwo ktore bedzie mialo 7-8 Blg ma szanse bytu? Myslalem nad platkami owsianymi w ilosci okolo 20% by zwiekszyc troche "ciezkosc" piwa... 60% pilznenki 20% pszeniczny jasny 20% platki owsiane blyskawiczne zacieranie 45 min w 64°C i nast 30min w 72°C Chmielone citra i amarillo (cascade?) zasadniczo na smak i aromat by uzyskac przy tym okolo 30 - 40 IBU Na zimno 8g/l ma szanse bytu? Edytowane 13 Stycznia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Jak mam mieć jak najmniej alko to poczytaj o piwie harcerskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Dałbym jakieś jasne słody karmelowe angielskie. Piłem takie lekkie w UK, bardzo fajne. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Pamiętaj, że im lżejsze piwo tym goryczka wydaje się mocniejsza. W harcerskim 30-40 IBU to już bardzo dużo. Patrz raczej na stosunek ekstraktu początkowego do IBU, a nie na wartość bezwzględną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 W sumie racja przy 19blg 90ibu wydaje sie calkiem ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 W sumie racja przy 19blg 90ibu wydaje sie calkiem ok Niedochmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Pamiętaj, że im lżejsze piwo tym goryczka wydaje się mocniejsza. W harcerskim 30-40 IBU to już bardzo dużo. Patrz raczej na stosunek ekstraktu początkowego do IBU, a nie na wartość bezwzględną. A z czego to wynika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Słodowość kontruje gorycz. Więcej blg to większa słodowość, zatem potrzeba więcej goryczy (IBU) by otrzymać takie samo odczucie goryczki co w lżejszym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 sprobuj to, bardzo udane piwo, dochmiel wg. uznania Receptura na 25 litrów, ok. 8-9˚Blg, IBU ok. 27-30. Ordinary Bitter Zasyp: Słód pilzneński 2,8 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód pszeniczny 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Zacieranie 52°C – wrzucenie słodów 50˚C – 15 minut 67-68˚C – 1,5 godziny 76˚C – 5 minut Drożdże: Safale S-04 Fermentacja: Burzliwa 20°C - ok 7-8 dni Cicha 18°C – ok. 7 dni Rozlew do beczek ok. 1,8-2,0 vol CO2 (refermentacja ok. 7 dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Słodowość kontruje gorycz. Więcej blg to większa słodowość, zatem potrzeba więcej goryczy (IBU) by otrzymać takie samo odczucie goryczki co w lżejszym piwie. Należy też zaznaczyć, że w przypadku mocniejszych piw istotna jest nie tylko gęstość początkowa, ale również (może raczej przede wszystkim?) stopień odfermentowania. Zupełnie inaczej odbierać będziemy goryczkę w piwie, które z 18 blg ekstraktu początkowego zeszło np. do 5 blg, a zupełnie inaczej to które zeszło do 2 blg. Stąd też trzeba bardzo uważać z planowaniem goryczki, kiedy używamy szczepów drożdży o których wiemy, że są żarłoczne. W sumie to taki off-top za który przepraszam, ale tak mi się temat pokojarzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Powtórzę się... Jak niskoalkoholowe to tylko harcerskie: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=568358&=Piwo_Harcerskie_4%2C5_blg Piwo Harcerskie 4,5 blg Wyjątkowo smaczne i pełne charakteru piwo niskoalkoholowe (ok. 1 % obj.), stworzone przez Mateusza Pająka z Dębicy. W naszej, browamatorowej ocenie, jedno z najbardziej oryginalnych piw domowych, jakie dotąd degustowaliśmy. Składniki: słód pilźnienski - 0,75 kg słód karmelowy jasny - 0,75 kg chmiel lubelski szyszki - 60 g drożdże górnej fermentacji - 7g glukoza - 200 g Jak warzymy: Zacieranie: wsypać słody do ok 5l wody podgrzanej do ok. 78 st. C i zacierać w temp. 73-75 st. C (w celu uzyskania dużego udziału ekstraktu niefermentującego) do uzyskania negatywnej próby jodowej (20-30 min). Podgrzać do 80 st. C i przefiltrować. Brzeczkę wraz z wodami wysłodkowymi gotować 1 godz. Plan chmielenia: 0 min. 15 g 30 min 15 g 55 min 30 g Brzeczkę ostudzić, rozcieńczyć wodą do 4,5 st. Blg (do ok. 20 litrów) U mnie odfermentowało do 2,5, st. Blg, więc piwo miało ok. 1% alkoholu. Fermentację można prowadzić również w balonie, gdyż ze względu na małą zawartość ekstraktu fermentującego nie ma typowej fermentacji burzliwej z wydzielaniem piany, z brzeczki tylko spokojnie ulatniają się bąbelki CO2. Po ustaniu fermentacji (po 2-4 dni) butelkować po dodaniu 20 dkg glukozy. Uwagi: Dojrzewanie w butelce - min. 1 miesiąc. Autor receptury: Mateusz Pająk (Dębica). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Super spraw takie cos uwarze. Co myslicie o platkach owsianych do tego stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Wpisz sobie w wyszukiwarkę harcerskie, nie chce mi się linków przeklejac i szukać za innych. Kilka osób na forum robiło to piwo, kilka je modyfikowalo, poczytaj sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się