ajc333 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Cooper's Wheat Beer + Spaymalt light 1,7kg. Przed zadaniem drożdży zmierzony SG - 1.045 (11,9 BLG). Temperatura brzeczki 22 - 24 st. C. Start brzeczki - 27 grudnia 2014. Pierwszy pomiar po 2 tygodniach - 10 stycznia 2015 - SG - 1.014 (3,6 BLG). Drugi pomiar 4 dni później - 14 stycznia 2015 - SG - 1.014. Czy już czas na zlewanie do butelek, czy ewentualnie jeszcze poczekać? Wieko od fermentora mam cały czas wybrzuszone. I druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody? Edytowane 14 Stycznia 2015 przez ajc333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Wg moich (skromnych) doświadczeń z brewkitami - tak, butelkuj. Wg pomiarów - także: butelkuj. Co do syropu... nie rozumiem... Jeśli to na nagazowanie - to 4 g / butelkę 0,5 to zdecydowanie max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 A ile jest tego piwa do butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody. Pamiętaj żeby dokładnie rozmieszać syrop z brzeczką nie natleniając jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Posłużyłem się tym przelicznikiem http://hbd.org/cgi-b...ml?17439321#tag. Według Twoich wytycznych wychodzi 4g x 46 butelek = 184g. Czy to nie za dużo do refermentacji? Nie chciałbym mieć niespodzianki z butelkami, o których często czytałem na forum. Do zlewania mam wężyk z zagiętą rurką, z ogranicznikiem przelewu na wężyku, syrop dodam do fermentora z kranikiem i będę powoli zlewał ruchem wirowym (ot tak nazwałem). Edytowane 14 Stycznia 2015 przez ajc333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Napisał że 4g to max. Ty dajesz mniej więc spokojnie. Pobaw się kalkulatorem który wrzuciłeś w pierwszym linku to będziesz wiedział ile cukru jest ok. ja zwykle sypię 80-120g na 20l warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody. Tym ma rozwodnić? druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody? Edytowane 14 Stycznia 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Tym ma rozwodnić? No dobra, może troszkę mnie poniosło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się