Skocz do zawartości

Czy już czas na zlanie pierwszej warki? Ile wody do syropu?


ajc333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

  1. Cooper's Wheat Beer + Spaymalt light 1,7kg.
     
  2. Przed zadaniem drożdży zmierzony SG - 1.045 (11,9 BLG).
     
  3. Temperatura brzeczki 22 - 24 st. C.
     
  4. Start brzeczki - 27 grudnia 2014.
     
  5. Pierwszy pomiar po 2 tygodniach - 10 stycznia 2015 - SG - 1.014 (3,6 BLG).
     
  6. Drugi pomiar 4 dni później - 14 stycznia 2015 - SG - 1.014.

Czy już czas na zlewanie do butelek, czy ewentualnie jeszcze poczekać? Wieko od fermentora mam cały czas wybrzuszone.

 

I druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody?

Edytowane przez ajc333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg moich (skromnych) doświadczeń z brewkitami - tak, butelkuj.

Wg pomiarów - także: butelkuj.

Co do syropu... nie rozumiem... Jeśli to na nagazowanie - to 4 g / butelkę 0,5 to zdecydowanie max

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posłużyłem się tym przelicznikiem http://hbd.org/cgi-b...ml?17439321#tag. Według Twoich wytycznych wychodzi 4g x 46 butelek = 184g. Czy to nie za dużo do refermentacji? Nie chciałbym mieć niespodzianki z butelkami, o których często czytałem na forum. Do zlewania mam wężyk z zagiętą rurką, z ogranicznikiem przelewu na wężyku, syrop dodam do fermentora z kranikiem i będę powoli zlewał ruchem wirowym (ot tak nazwałem).

Edytowane przez ajc333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody.

Tym ma rozwodnić?

druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.