pedrix Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Witam, planowałem uwarzyć Portera Bałtyckiego na zasypie: -Słód pilzneński 2,5 kg - Słód monachijski 4,1 kg - Słód karmelowy jasny 0,45 kg - Słód karmelowy ciemny 0,35 kg - Słód barwiący 0,20 kg Mierzę w 22 blg, a moje pytanie jest następujące: czy jedna paczka drożdży poradzi sobie ?? Zalecane są dwie paczki, ja, natomiast mam jedną paczkę Brewferm Lager 12g i jedną Gozdawa German Lager W35. O ile ta pierwsza jest dedykowana do Porterów, o tyle Gozdawa ma tolerancję na alkohol do 7,5%. Co w tej sytuacji robić? Zadać jedną paczkę Brewferm, czy dorzucić też Gozdawę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 A nie możesz dokupić? Jedna paczka drożdży to mało na zwykłego lagera, a co dopiero na porter bałtycki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ja bym zrobił małą 10 litrową warkę zwykłego lekkiego lagera/pilsa, a potem cała gęstwę wrzucił do portera. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Tak też trzeba będzie zrobić. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Drożdże Brewferm Lager, zadane 12 g do brzeczki 10 litrów wczoraj o 18.00 do brzeczki 20 stopni, następnie zniesione do pomieszczenia o temperaturze 12 stopni, sprawdzane o godzinie 08.00. nie dają oznak życia wiem, że to krótko, ale czytałem, że ten szczep startuje bardzo wolno albo wcale, więc zobaczymy jak to będzie Edytowane 17 Stycznia 2015 przez pedrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Uzupełnij profil o miasto, może ktoś w okolicy ma gęstwę, którą mógłby Cię poratować. Przy dolniakach schodzę do piwnicy dopiero po 2-3 dniach od zadania, bo po co się niepotrzebnie martwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Cenna rada, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Przy dolniakach schodzę do piwnicy dopiero po 2-3 dniach od zadania, bo po co się niepotrzebnie martwić? Cenna rada, dzięki Czy na pewno taka cenna? Zważywszy na fakt, że najwięcej estrów drożdże produkują właśnie na początku, przy namnażaniu... raz tak zrobiłem i raczej nie planuję tego powtarzać - w więcej jak 12C dolniaków już nie zadam ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) jw. nie rozumiem motywu zadawania drożdży lagerowych w temp. dobre kilka stopni wyższej niż fermentacja. Początek fermentacji, jej warunki są kluczowe. Ja chłodzę lagery do 10-12 st. C i wtedy powinno się zadać ODPOWIEDNIĄ ilość drożdży. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Przy dolniakach schodzę do piwnicy dopiero po 2-3 dniach od zadania, bo po co się niepotrzebnie martwić? Cenna rada, dzięki Czy na pewno taka cenna? Zważywszy na fakt, że najwięcej estrów drożdże produkują właśnie na początku, przy namnażaniu... raz tak zrobiłem i raczej nie planuję tego powtarzać - w więcej jak 12C dolniaków już nie zadam Sądzę, że cenna rada to uzupełnienie profilu A jeśli chodzi o drugą radę to dotyczyła ona tego, żeby nie zaglądać zbyt szybko do piwa i do tej praktyki się stosuję i jestem z niej zadowolony. Efekty daje mi te same, a stresu mniej. A odnośnie temperatur to jeśli chodzi o dolniaki, jak na razie schładzam brzeczkę do możliwie niskiej temp. przy drugiej wymianie wody w wanie, zazwyczaj jest to ok. 16C, napowietrzam, zadaję drożdże, i od razu przenoszę do piwnicy, gdzie temp. w okresie lagerowym to ok. 6-8C. Jak szybko się to schładza to nie wiem, ale podejrzewam że w ciągu kilku godzin zawartość wiadra osiąga temp. otoczenia. Na razie robiłem dolniaki tylko na W34/70, które zalecane temp. mają wyższe i widełki niemalże mieszczą się w temp. zadania, natomiast temperatura fermentacji była niższa niż zalecana, ale efekt był dobry, piwa były czyste. W tym roku próby na innych drożdżach z niższymi zalecanymi zakresami pracy, więc efekty poznam dopiero w przyszłości, a jak na razie nie polecam, ani nie zalecam takiego postępowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Dziś mija 3 dzień od zadania drożdży. Po pianie ani widu ani słychu. Przychylam się do opinii, że mają bardzo wolny start, o ile jakikolwiek nastąpi. Poczekam jeszcze jeden dzień, gdyby nic się nie zmieniło będę się ratować dolniakami z Gozdawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Brewferm lager mi nawet w 14stce nie zastartowały. I to wcale nie miał być zimny start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Jeżeli suchary wsypałeś do portera to możesz się naczekać i nieźle postresować. Mocne piwa tylko gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Mi Brewferm Lager zastartowały dopiero w 140C. W 120C tydzień stały... Do tego produkują całą masę estrów i fenoli, więc do "lagerów" średnio się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fils Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Cześć Nie chcę zakładać nowego tematu, a też mam problem z drożdżami do porteru bałtyckiego, który mam zamiar uwarzyć pod koniec czerwca. Jako, że warzymy z kumplem nieregularnie i czasami robimy bardzo długie przerwy między warkami, to nie ma możliwości na przygotowanie odpowiedniej gęstwy. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie na pierwszy porter bałtycki w okolicach 23-24 BLG? Suche, czy płynne? Z płynnych zastanawiałem się nad FM30 oraz Weast Bohemian Lager, a z suchych nad S-23 lub W34/70. Z góry dzięki za rady Edytowane 17 Maja 2015 przez Fils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Weast Bohemian Lager i W34/70 to są te same drożdże, a docelowo to i tak starter 10l Edytowane 17 Maja 2015 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 docelowo to i tak starter 10l E tam... 4 paczki suchych też powinny dać radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Najlepsze do lagerów to Munich lager Edytowane 17 Maja 2015 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Do tego piwa jak najbardziej, święte słowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Pomaga też stary zabieg z winiarstwa, który przy okazji ułatwia osiągnięcie odpowiedniego BLG. Robisz portera na przykład około 17-18 blg. Z takim spokojnie poradzi sobie gęstwa po "jednym przebiegu". Po 3 dniach, jak już drożdże sobie dobrze radzą, uzupełniasz ekstraktem słodowym, na jakiś 22-23 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) W sobotę butelkowałem porter bałtycki 23,2°blg na FM30 wcześniej rozruszane na pilsie 10°blg i zeszły mi do ok. 6-6.5°blg zarówno w smaku jak i w zapachu bardzo obiecujące piwko. Fermentowałem najpierw 3 tyg w 8°C, a potem prawi dwa miesiące cichej w ok 5°C. Edytowane 20 Maja 2015 przez Robler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fils Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) No to już nie wiem, czy kupić płynne i zrobić starter 2l (2 dni namnażania?), czy kupić dwie, trzy paczki suchych? Fermentację chciałbym rozpocząć od 10 11 stopni. Edytowane 20 Maja 2015 przez Fils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Kup trzy paczki suchych, uwodnij i zadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Lepiej kup suchary, do takiego mocnego piwa jeśli chce się używać płynnych to warto wcześniej zaplanować sobie jakieś lekkie piwo typu pils, żeby je odpowiednio namnożyć i rozruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Chciałbym się dołączyć do tematu. Zapytam o coś innego. Czy można przesadzić z sucharami? Dokładniej chodzi mi to czy na ok. 11 litrową warkę 22 Blg można zadać dwie saszetki np. W-34/70? Będę wdzięczny za jakąś poradę jak podchodzić do tego zagadnienia mając wariację zarówno litrażu jak i balingu. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi