sebalodz Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Cześć. Na 10 warkę popełniłem swój pierwszy Porter Bałtycki. W skrócie: wyszło 30l z 21 BLG zadałem ok, 0,4 - 0,5 l drożdży Safalger W 34/70 po lagerze czas fermentacji burzliwej to 17 dni temperatura fermentacji spadała od 14 do 10 stopni i na ostatnie 4 dni podniesione do 13 stopni zacieranie 10 minut w 55 stopniach, 30 minut w 63 stopniach oraz 40 minut w 70 stopniach Dzisiaj zlałem na cichą i zmierzone BLG wychodzi ok 7,5. Moje pytanie jest takie czy to nie za duże BLG? Mogę przenieść do 2-4 stopni na lagerowanie czy może jeszcze potrzymać w 14 z nadzieją, że odfermentuje jeszcze trochę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Ja byłem w podobnej sytuacji tylko na drożdżach S-23 trzymałem tydzień (po przelaniu) w 12-14 stopniach i zeszło najwyżej o 0,5 blg a może nawet nie bo na moim spławiku 0,5 to błąd pomiarowy. Ale ja za cienki w uszach jestem żeby ci coś konkretnie poradzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 Im większy ekstrakt tym wytrawniej zacieram, żeby później nie zostać z niefermentowalnym ulepkiem, drożdży widać było całkiem sporo, ale 22blg lagera to ja bym przez co najmniej miesiąc nie ruszał przed pierwszym pomiarem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mutombo Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 a górniaka? mam podobną sytuację z RISem, w 17 dni na burzliwej BLG spadło z 21,5 do 7,5. Mam możliwość zlania to na cichą albo do jutra, albo dopiero za dwa tygodnie. Powinienem poczekać? Zacierany na wytrawnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Za nie robienie FFT powinny być jakieś kary chyba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now