Jump to content

Pierwszy porter bałtycki - dofermentowanie


Recommended Posts

Cześć.

 

Na 10 warkę popełniłem swój pierwszy Porter Bałtycki.

 

W skrócie:

wyszło 30l z 21 BLG

zadałem ok, 0,4 - 0,5 l drożdży Safalger W 34/70 po lagerze

czas fermentacji burzliwej to 17 dni

temperatura fermentacji spadała od 14 do 10 stopni i na ostatnie 4 dni podniesione do 13 stopni

zacieranie 10 minut w 55 stopniach, 30 minut w 63 stopniach oraz 40 minut w 70 stopniach

 

Dzisiaj zlałem na cichą i zmierzone BLG wychodzi ok 7,5.

Moje pytanie jest takie czy to nie za duże BLG? :)

Mogę przenieść do 2-4 stopni na lagerowanie czy może jeszcze potrzymać w 14 z nadzieją, że odfermentuje jeszcze trochę?

Link to comment
Share on other sites

Ja byłem w podobnej sytuacji tylko na drożdżach S-23 trzymałem tydzień (po przelaniu) w 12-14 stopniach i zeszło najwyżej o 0,5 blg a może nawet nie bo na moim spławiku 0,5 to błąd pomiarowy.

Ale ja za cienki w uszach jestem żeby ci coś konkretnie poradzić.

Link to comment
Share on other sites

Im większy ekstrakt tym wytrawniej zacieram, żeby później nie zostać z niefermentowalnym ulepkiem, drożdży widać było całkiem sporo, ale 22blg lagera to ja bym przez co najmniej miesiąc nie ruszał przed pierwszym pomiarem.

Link to comment
Share on other sites

a górniaka? mam podobną sytuację z RISem, w 17 dni na burzliwej BLG spadło z 21,5 do 7,5. Mam możliwość zlania to na cichą albo do jutra, albo dopiero za dwa tygodnie.

Powinienem poczekać? Zacierany na wytrawnie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.