sebalodz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Cześć. Na 10 warkę popełniłem swój pierwszy Porter Bałtycki. W skrócie: wyszło 30l z 21 BLG zadałem ok, 0,4 - 0,5 l drożdży Safalger W 34/70 po lagerze czas fermentacji burzliwej to 17 dni temperatura fermentacji spadała od 14 do 10 stopni i na ostatnie 4 dni podniesione do 13 stopni zacieranie 10 minut w 55 stopniach, 30 minut w 63 stopniach oraz 40 minut w 70 stopniach Dzisiaj zlałem na cichą i zmierzone BLG wychodzi ok 7,5. Moje pytanie jest takie czy to nie za duże BLG? Mogę przenieść do 2-4 stopni na lagerowanie czy może jeszcze potrzymać w 14 z nadzieją, że odfermentuje jeszcze trochę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ja byłem w podobnej sytuacji tylko na drożdżach S-23 trzymałem tydzień (po przelaniu) w 12-14 stopniach i zeszło najwyżej o 0,5 blg a może nawet nie bo na moim spławiku 0,5 to błąd pomiarowy. Ale ja za cienki w uszach jestem żeby ci coś konkretnie poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Im większy ekstrakt tym wytrawniej zacieram, żeby później nie zostać z niefermentowalnym ulepkiem, drożdży widać było całkiem sporo, ale 22blg lagera to ja bym przez co najmniej miesiąc nie ruszał przed pierwszym pomiarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mutombo Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 a górniaka? mam podobną sytuację z RISem, w 17 dni na burzliwej BLG spadło z 21,5 do 7,5. Mam możliwość zlania to na cichą albo do jutra, albo dopiero za dwa tygodnie. Powinienem poczekać? Zacierany na wytrawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Za nie robienie FFT powinny być jakieś kary chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się