amorph Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Chciałbym skopiować to piwko w domu i trafiłem na taką recepturę jak ta poniżej. Czy ktoś próbował robić to piwo? Mogę prosić o rozszyfrowanie receptury i zamianę składników, których nie będę w stanie u nas dostać? http://Rogue Hazelnu...wn Nectar clone Rogue Hazelnut Brown Nectar clone 5 gallons, extract with grains; OG = 1.056; FG = 1.014; IBUs = 33 Ingredients 4.5 lbs. Alexander’s light dry malt extract 1.5 lbs. Munich malt (10° Lovibond) 1.2 lbs. crystal malt (75° Lovibond) 0.56 lbs. Hugh Baird brown malt 0.35 lbs. crystal malt (120° Lovibond) 0.35 lbs. crystal malt (15° Lovibond) 0.24 lbs. pale chocolate malt (187° Lovibond) 7.8 AAUs Perle pellet hops (1 oz. at 7.8% alpha acid) 1.75 AAUs Saaz pellet hops (0.50 oz. at 3.5% alpha acid) 1 tsp. Irish moss American Ale Yeast (Wyeast 1056) 3/4 cup corn sugar to prime 1/8 oz. Stearns and Lehman Flavor-mate hazelnut flavoring Step by Step Steep specialty grains in 3 gal. of water at 150° to 153° F for 45 min. Remove grains and add DME. Bring to boil and add Perle. Boil 60 min., add Irish moss. Boil 30 min., add Saaz. Cool to 70° F, transfer to fermenter with yeast. Ferment cool (60° F) until complete (7 to 10 days). Transfer to secondary or rack with corn sugar and hazelnut flavoring. All-grain version: Omit extract and mash 5.8 lbs. pale malt with specialty malts in 10 quarts of water to get a single-infusion mash temperature of 150° to 153° F for 45 min. Sparge with hot water of 170° F or more to get 5.5 gal. of wort. Bring to boil and use above hopping and fermentation schedule. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez amorph Malgo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Zakładam że ze słodów będziesz robił: 2,6kg pale ale 650g monachijski 25EBC 550g Crystal ok. 200EBC 250g Brown 150g Crystal ok. 320EBC 150g Crystal ok. 40 EBC 100g pale chocolate 28g Perle 60min 14g Saaz albo 30min albo 0min, nie potrafię dojść o co chodziło autorowi W1056 3,5g jakiegoś ekstraktu orzechowego (dodany przy rozlewie) Zacieranie 65-67°C, fermentacja 15,5°C Edytowane 17 Stycznia 2015 przez kantor amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Wielkie dzięki! Te galony to amerykańskie? Czyli to jest przepis na jakieś 18,9 litra? Ekstrakt to może być np taka zaprawka: http://www.bimberhob...?id_product=143 ? Edytowane 17 Stycznia 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Raczej tak, na 18,9l. Myślę że ta zaprawka będzie dobra. W sumie to za mną też takie piwo chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Kiedyś piłem w butelce, ostatnio z beczki i jest naprawdę świetne. Poza tym Kobieta mnie męczy żebym takie zrobił więc jest dodatkowa motywacja :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ja tylko piłem na Birofilii Soltaire Hazelnut Coffe Porter i mnie jakoś nie zachwycił ale mam przeczucie że z tego stylu można wyciągnąć sporo więcej Może poszukam tego Rouge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Buteleczka zaprawki 20ml to 0.67 fl. oz. a ja mam dodać 0,125 fl. oz. Coś strasznie mało się wydaje. Te zaprawki są aż tak aromatyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Nigdy nie używałem, oni używali innej więc ciężko powiedzieć czy tej daje się tyle samo, możesz dodać różne ilości do butelek przy rozlewie. edit: Ja przy takim piwie wolałbym przesadzić niż dać za mało Zawsze możesz dodać tylko do części a resztę zabutelkować jako zwykły brown ale Edytowane 17 Stycznia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ja się zastanawiałem ile takich buteleczek kupić a w tym przepisie jest dosłownie 3,7ml na 19litrów... Trzeba będzie poeksperymentować :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malgo Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Od razu męczy... może inspiruje :-). Kolega ma rację, im bardziej orzechowe, tym lepiej - niemniej może się zrobić od tego za kwaśne... Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Malgo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Przy rozlewie trzeba bedzie odlac troche piwka i ustalic proporcje. Kiedys uzywalem takiej zaprawki ziolowej do czystej wodki i tam chyba bylo 5ml a zmienilo i kolor i smak takze moga byc dosc skoncentrowane. Jak już się za to wezmę to podzielę się spostrzeżeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się