duszens Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Witam, mam gorącą prośbę o ocenę. Chce uwarzyć piwo w stylu Roggenbier poniżej surowce jakie chce wykorzystać, czy dokupić jeszcze chmiel goryczkowy np. Marynke i dodać 10g na cichą ? Słód jasny pilzneński 2kg Słód monachijski 1kg Słód żytni Weyermann 2kg Słód karmelowy Caramunich typ I 0.35kg Chmiel aromatyczny Perle 25g Drożdże piwowarskie Safbrew WB-06 + ewentualnie goryczkowy chmiel na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czemu chcesz chmiel goryczkowy na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duszens Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czemu chcesz chmiel goryczkowy na cichą? Żeby trochę z upragedować IBU powyżej widełek Roggenbier 15-20 ibu, tylko nie wiem czy wtedy nie przesadze za mocno.Ale chyba to zbędny krok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Słód jasny pilzneński 2kg Wystarczy 1 kg. Lepiej żyta daj 0,5 kg więcej. Z cichą nic nie kombinuj. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duszens Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Słód jasny pilzneński 2kg Wystarczy 1 kg. Lepiej żyta daj 0,5 kg więcej. Z cichą nic nie kombinuj. Ok, Super dzięki wielkie za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dodawanie chmielu na cichą ma na celu zwiększanie głównie aromatu w piwie, a nie goryczki, którą jeśli zwiększa (kwestia sporna) to bardzo niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Masz świadomość co to znaczy filtracja takiego piwa ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Jeśli jest to Twoje pierwsze piwo zacznij od czegoś prostszego. Dopiero jak nabierzesz wprawy jeśli chodzi o filtrację bierz się za żytnie. Jak chcesz trochę więcej goryczki w piwie sypnij więcej chmielu na 60 minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duszens Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dzięki wielkie Panowie za pomoc nie wiedziałem, że spotkam się tutaj aż z taka dużo chęcią pomocy Dziedzicpruski już mi podsunął dobrą metodę na filtrację żytniego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się