mateos Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 ja robię kwas nadoctowy według tego przepisu: zagotować 1 część białego octu o stężeniu 5%, po delikatnym ostudzeniu dodajemy 4 części 3% nadtlenku wodoru(woda utleniona). Powstały roztwór przechowywać w lodówce, czas przechowywania dość długi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 hmm... a co daje zagotowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 a nie mam pojęcia, gdzieś wyczytałem taki przepis i tak robię, być może zagotowanie jest zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) ja robię kwas nadoctowy według tego przepisu: zagotować 1 część białego octu o stężeniu 5%, po delikatnym ostudzeniu dodajemy 4 części 3% nadtlenku wodoru(woda utleniona). Powstały roztwór przechowywać w lodówce, czas przechowywania dość długi. Świetny pomysł masz +. Czy możesz znaleźć źródło tej receptury? I czy ten środek trzeba płukać czy nie? W jakich proporcjach się to miesza z wodą? I czy to się pieni gdy to potrząśniesz? Ja używam środka o nazwie StarSan, ale wydaje mi się że nie jest on narazie dostępny w Europie (może pod inną nazwą?) Starsan jest produktem zrobionym dla przemysłu piwowarskiego. Wydaje mi się że jest to mieszanka Iodophoru (jodyny) i jakiegoś kwasu. StarSanu nie trzeba płukać (zamienia się w pożywkę dla drożdży). Wystarczy 3 sekundy kontaktu. StarSan się mocno pieni, przez co możesz dodać małą ilość do kega, potrząsnąć, i piana pokrywa cały keg/fermenter od środka. Edytowane 14 Lipca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Starsan z tego co słyszałem, to kwas fosforowy + jakiś środek pieniacy (powierzchniowo czynny), jest to środek do dezynfekcji. Do mycia zalecają PBW, skład jego jest tajemnicą, a podobno jest bardzo skuteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Tak, ale kwas nadoctowy też jest do dezynfekcji a nie do mycia, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) do dezynfekcji, ja korzystałem do odkażania przy rozmnażaniu roślin i przepis wyczytałem z jednego forum o tej tematyce. Kwas wlewałem do spryskiwacza i spryskiwałem powierzchnie, nie wiem jak to będzie przy dezynfekcji kegów, jeszcze nie próbowałem. edit: nie rozcieńczałem, czy trzeba to nie wiem. Czytałem że zalecają przepłukać ale to był środek przemysłowy kwasu nadoctowego o nazwie Sterinox. STERINOX - preparat dezynfekujący na bazie kwasu nadoctowego i nadtlenku wodoru. Skutecznie niszczy wszystkie rodzaje mikroorganizmów, bakterii G (+), G (-) oraz drożdży i pleśni. Nie wywołuje oporności, zaburza nieodwracalnie system enzymatyczny komórki. ZASTOSOWANIE * do kwaśnej dezynfekcji otwartych powierzchni produkcyjnych * do dezynfekcji instalacji w obiegach zamkniętych * do dezynfekcji zbiorników i tanków w browarach i mleczarniach * do stosowania w niskich temperaturach Wysokiej jakości produkt Degussa Austria GmbH (import) do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. SPOSÓB UŻYCIA = Stosowanie = * umyć i wysuszyć przeznaczone do dezynfekcji powierzchnie * nakładać natryskowo roztwór roboczy za pomocą spryskiwacza lub płukać nim instalacje zgodnie z programem mycia i dezynfekcji * pozostawić na określony czas na dezynfekowanych powierzchniach * dokładnie spłukać = Dozowanie = Stężenie (%) Temperatura (°C) czas (min.) 0,33 - 0,70 < 10 10 - 30 0,20 - 0,50 10 - 20 5 - 15 0,07 - 0,33 > 20 5 - 15 DANE TECHNICZNE Wygląd - bezbarwna ciecz pH 1% roztw. wodn. - około 2 (w temp. 20°C) Gęstość - 1,15 g/cm? Kwas nadoctowy - 15% Edytowane 14 Lipca 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) DANE TECHNICZNE Wygląd - bezbarwna ciecz pH 1% roztw. wodn. - około 2 (w temp. 20°C) Gęstość - 1,15 g/cm? Kwas nadoctowy - 15% Kwas nadoctowy - 15% - To znaczy żeby zrobić 0.5L produktu, wlej 15g octu, 60g wody utlenionej, dodaj wody do 0.5L, tak? = Dozowanie = Stężenie (%) Temperatura (°C) czas (min.) 0,33 - 0,70 < 10 10 - 30 0,20 - 0,50 10 - 20 5 - 15 0,07 - 0,33 > 20 5 - 15 Następnie użyj 33% gotowego produktu (z 77% wody?), w tem 20°C, na czas 5-15 min? Edytowane 14 Lipca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) DANE TECHNICZNE Wygląd - bezbarwna ciecz pH 1% roztw. wodn. - około 2 (w temp. 20°C) Gęstość - 1' date='15 g/cm? [b']Kwas nadoctowy - 15%[/b] Kwas nadoctowy - 15% - To znaczy żeby zrobić 0.5L produktu, wlej 15g octu, 60g wody utlenionej, dodaj wody do 0.5L, tak? Nie. Ponieważ reakcja nie zajdzie w 100%. UWAGA: Kwas nadoctowy (peroksyoctowy) jest bezbarwną cieczą o bardzo ostrym zapachu, o temperaturze topnienia ok. 0,1°C. Jest skrajnie wybuchowy - gdy jest powoli podgrzewany wybucha gwałtownie w temperaturze 110°C. http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=3084 Edytowane 14 Lipca 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 używałem tylko kwasu nadoctowego zrobionego metodą domową(nie rozcieńczałem, spryskiwałem tylko powierzchnie które chciałem zdezynfekować, w piwowarstwie może trzeba rozrobić). Środka chemicznego STERINOX nie używałem, więc trudno mi się odnieść do dozowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 użyj 33% z 77% wody Super mieszanka, już wiem czemu nad - poNAD setke % ma;-) Sorry, nie mogłem się powstrzymać. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 użyj 33% z 77% wody Super mieszanka' date=' już wiem czemu nad - poNAD setke % ma;-) Sorry, nie mogłem się powstrzymać. pzdr flood[/quote'] Jak to mówią sportowcy, dałem z siebie 110% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 pod tym linkiem http://www.demichem.hg.pl/rozl-p_f.htm#kegi jest jeszcze informacja jakich środków i w jakich stężeniach używają do dezynfekcji butelek, kegów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) Czy ktoś bardziej biegły w technologiach chemicznych może uzupełnić luki w moim przepisie?? bierzemy 0,5 l octu spirytusowego 10% i rozcieńczamy go 0,5l wrzątku, całość zagotowujemy (czy lepiej zmieszać na zimno i podgrzewać??) po ostudzeniu (do jakiej temp?? 80-90°C??) dodajemy wcześniej rozrobioną mieszaninę 3,6 l wody i 0,4 l perhydrolu (woda utleniona techniczna 30%) Całość zagotować (dochodząc do 100°C??) nie przekraczając 110°C Jakie otrzymujemy stężenie kwasu nadoctowego (peroksyoctowego)i jaki jest niezbędny czas ekspozycji tej mieszaniny w temp ok 20°C Czy tak jak pisał Scooby brew 1/3 otrzymanego kwasu, 2/3 wody w temp. 20°C, na czas 5-15 min? Edytowane 15 Lipca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Otrzymanie kwasu nadooctowego nie jest tak proste. Zmieszanie 10%octu z 3%wodą utlenioną da znikome stężenie produktu. Reakcja jest równowagowa a woda jest jednym z produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) zwróć uwagę że 10% octu jest 0,5l na 5l plus 0,4l 30% perhydrolu Czy reakcja powinna przebiegać w większych stężeniach?? Edytowane 15 Lipca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) zwróć uwagę że 10% octu jest 0,5l na 5l plus 0,4l 30% perhydrolu Czy reakcja powinna przebiegać w większych stężeniach?? NO niestety trzeba policzyć Ogólnie im więcej wody tym gorzej. W produkcji kwasu nadooctowego stosuje się kwas siarkowy jako katalizator a i tak reakcja trwa do 10 dni. Edytowane 15 Lipca 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) Policzyłem i wyszło mi, że stężenie równowagowe w mieszaninie jak w przepisie, w temperaturze pokojowej wynosi 0,006%. Nie wiem, czy to ma jakieś właściwości dezynfekcyjne :rolleyes: Edytowane 15 Lipca 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) Preparat dezynfekujący STERINOX zawiera 15% kwasu nadoctowego, do dezynfekcji kegów używają STERINOX 0,1-0,2 %, "na zimno". I teraz pytanie do chemików czy zmieszanie 1 części 10%octu z 4 częściami 3%wodą utlenioną jest wystarczające do dezynfekcji kegów?. Edit: może trzeba zmienić proporcje lub zastosować Perhydrol tylko w jakich proporcjach? Edytowane 15 Lipca 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 mam wrażenie że fakt iż można warzyć piwo na kuchni nie upoważnia do wniosku że każdą syntezę chemiczną da się przeprowadzić tak łatwo ;) skoro reakcja trwa 10 dni to chyba lepiej kupić gotową substancję albo preparat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 I teraz pytanie do chemików czy zmieszanie 1 części 10%octu z 4 częściami 3%wodą utlenioną jest wystarczające do dezynfekcji kegów?. To jest pytanie do całego sztabu ludzi. Kilku chemików, paru inzynierów i tuzin mikrobiologów po kilku miesiącach pracy powinno dac wiążąca odpowiedź na to pytanie. A tak poważnie - pomysł produkcji kwasu nadoctowego w domu jest zabawny. Nawet największe firmy produkujące środki do mycia i dezynfekcji nie produkują same składników mieszanek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 może i zabawny, ale ocet i woda jest ogólnie łatwo dostępna i jeżeli dobrze by to dezynfekowało keg to po co kupować preparaty chemiczne, które nie są tak powszechnie dostępne. U mnie przy chodowli roślin chyba dobrze się sprawdzał, na pożywkach nic nie wyrastało, co prawda wykorzystywałem też komorę laminarną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 moim zdaniem zabieracie się do tego jak pies do jeża, chcecie robić jakieś dziwne syntezy w których nic się nie otrzymuje, a przecież można wszystko spryskać 70% izopropanolem i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Mam pytanie. Skoro reduktor co2 podwójny powstaje ze zwykłego skręcenia dwóch pojedynczych, to czy są jakieś przeciwwskazania techniczne żeby w razie potrzeby skręcić ze sobą cztery pojedyncze i mieć poczwórny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 przeciwwskazań nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się