Zyblik Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Powszechny jest błędny pogląd, że jeśli piwo zaczyna się pienić, to ciśnienie jest za wysokie. Wbrew pozorom jest odwrotnie. powodem pienienia się piwa nalewanego z kega jest zjawisko kawitacji. Polega ono na oderwaniu pęcherzyków powierza (lub CO2) na wskutek przepływu przez zawory, zwężki. Im większe ciśnienie tym pęcherzykom trudniej oderwać się od cieczy. Dlatego długość rurki przyłączeniowej do nalewaka ma znaczenie. Im dłuższa tym bardziej ciśnienie rozkłada się po drodze i pęcherzyki już oderwane przy zwężeniu łączą się z płynem. Przykładem może być kawitacja powstająca za śrubą okrętową - pienienie się wody, a w dalszej odległości ciśnienie spada i piana zanika. Zjawisko to wykorzystują podwodniacy, zanurzając się głębiej mogą płynąć szybciej bez zwiększenia hałasu. Podobne zjawisko można usłyszeć w rurach z wodą. Jeśli zawór wylotowy będzie odkręcony ma maxa, a zawór pośredni na rurze będzie trochę przykręcony, to rura zaczyna drżeć od oderwanych pęcherzyków. Na pewno to zauważyliście nieraz. Nie bez znaczenia ma również temperatura cieczy. Im zimniejsza tym bardziej gęsta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Dlatego długość rurki przyłączeniowej do nalewaka ma znaczenie. Zapewne średnica rurki też. Specjalnie zamówiłem w minibrowary.pl wężyk 3/16 cala, bo w marketach nie mogłem takiej dostać; a i tak nie mogę opanować pienienia. Dopiero teraz patrzę, a to sprzedali mi 1/4". No pewnie - co tam klient wydziwia o 1/16 cala, rurka jest rurka.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Duże znaczenie ma też kran. Stary, wysłużony, może powodować, że piwo będzie się bardziej pieniło niż w nówce sztuce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Średnica przewodu nie ma większego znaczenia. Ważne jest ciśnienie, temperatura i długość przewodu. W takiej kolejności. Coder, czytałeś to: http://www.draughtquality.org/ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Ja w ogóle przestałem kegowac piwa które wymagają wyższego nagazowania. Po dodaniu więcej niż 60-80g. cukru na keg już mam problemy. No i pierwszy dzień po obniżeniu ciśnienia, do ciśnienia roboczego troche piwo sie bardziej pieni. Jedynie mocne schłodzenie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Wlasnie po raz pierwszy nagazowalem naturalnie piwo w kegu. Dotychczas zawsze stosowalem gazowanie sztuczne, ale chcialem sprobowac czegos nowego. Zastanawialem sie jednak w jaki sposob uniknac osad drozdzy ktory powstaje podczas gazowania naturalnego? Rurka pobiera piwo z najnizszego miejsca w kegu, doslownie kilka mm od dna. Skrucic rurke? Zrobic "U" na koncu rurki zeby ja skierowac w gore? Moze zrobic "T" zeby skerowac ja w boki? Zrobilem cos innego: na koncu rurki na dnie kega polozylem plastikowa nakretke po butelce wody. W ten sposob pobieram piwo z ok. 3-5 mm od dna, zamiast z samego dna, i unikam osadu. Jak narazie ten sposob dziala dobrze. Piwo jest troche metne (dopiero drugi pint), ale nie ma tych "duzych" kawalkow drozdzy ktore widac na dnie butelki z naturalnie nagazowanym piwem. Edytowane 21 Października 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Piwo jest troche metne (dopiero drugi pint), ale nie ma tych "duzych" kawalkow drozdzy ktore widac na dnie butelki z naturalnie nagazowanym piwem. Bez nakrętki też nie będzie dużych kawałków drożdży. Po przejściu przez zawór w kegu, rurkę i kran nie ma szans na nic innego niż równomierna mętność. Inna sprawa, że np. mój bitter dopiero po 2/3 beczki zaczął delikatnie opalizować, jest niemal klarowne, wcześniej było mętne. Ale przecież mętne jest piękne. Daj znać, jak nakrętka się sprawdzi w dalszym użytkowaniu. Np po 1/3 kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam wszystkich jestem tu nowy więc pytania mogą się powtarzać ale proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi....z góry dzięki Zalałem kega po pepsi piwkiem , gazowałem 7-dni w temperaturze 10-15 sC. ciśnienie 2.7 at. zastosowałem zawór 1/2cala kulowy ,pieni się strasznie ,konsystęcja śmietany ---moje przypuszczenia to [ zawór kulowy się nie nadaje ] czy może przyczyna jest inna?????. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam wszystkich jestem tu nowy więc pytania mogą się powtarzać ale proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi....z góry dziękiZalałem kega po pepsi piwkiem , gazowałem 7-dni w temperaturze 10-15 sC. ciśnienie 2.7 at. zastosowałem zawór 1/2cala kulowy ,pieni się strasznie ,konsystęcja śmietany ---moje przypuszczenia to [ zawór kulowy się nie nadaje ] czy może przyczyna jest inna?????. Co to znaczy zastosowałem zawór kulowy? Gdzie go zastosowałeś? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) Zawór kulowy zastosowałem jako kran Edytowane 22 Listopada 2009 przez darek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Zawór kukowy zastosowałem jako kran Wiesz nie bez kozery zawór do piwa kosztuje 100-150zł,a zawór kulowy 15zł. Bo to jest zupełnie inne wykonanie, inne materiały gładkość powierzchni. Podejrzewam, że wewnątrz kranu następuje spienienie piwa i niestety nic na to nie poradzisz. Możesz spróbować zwiększyć ciśnienie na reduktorze i wypychać piwo pod wyższym ciśnieniem, to powinno zmniejszyć pienienie, ale obawiam się, że niewiele to zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Sam zawór się nie nadaje. Następuje gwałtowny spadek ciśnienia i piwo się pieni. W przypadku zaworu kulowego trzeba zastosować tzw. "świński ogonek", czyli zwiniętą w spiralę rurkę o średnicy ok. 2 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Browamator sprzedaje kraniki do rozlewu piwa z kega w cenie ,około 20 -stu paru zł. z tworzywa i żadnej regulacji na nim niewidzę , więc myślałem że kukowy da radę .Kupiłem pożądny niklowany , zwiększenie ciśnienia większa piana po zmniejszeniu też pieni ale piana żadsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Jak ma wyglądać ten świński ogonek i gdzie ma być zamątowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 A gdzie zamontowałeś ten zawór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) Zamiast kranu, na wężu 8mm. i dł. 170 cm. Edytowane 22 Listopada 2009 przez darek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Zamiast kranu, na wężu 8mm. i dł. 170 cm. Zmniejsz nagazowanie piwa do 2 vol, do tego mocno schłodz i zmniejsz cisnienie w kegu przy wyszynku piwa do minimum czyli cos kolo 1.5 psi. Czy piana już jest w wężyku, czy dopiero powstaje na zaworze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 W wężyku jest czyste piwo pieni na zaworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 W wężyku jest czyste piwo pieni na zaworze czyli znamy przyczynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 To jaki nalewak zastosować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 To jaki nalewak zastosować Do piwa. W uk są dostępne nalewaki plastykowe, które powinny być tańsze niż profesjonalne pubowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Moim zdaniem należy porządnie schłodzić piwo w kegu lub za pomocą schładzarki i dać minimalne ciśnienie ok. 0,5 atm.Ja tak robię przy nalewaku bez regulacji, kiedyś dawałem ciśn dobrze ponad 2atm i się pieniło więc zrobiłem odwrotnie nawet gaz który wytworzy się w piwie upuszczam, bo przeważnie nagazuje do 1,5 atm i wtedy się pieni, ale tak po 2-3 l wypuszczonego piwa jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Zawór kulowy zastosowałem jako kran Zawór kulowy nie nadaje się do piwa, ponieważ przy małym otwarciu wewnątrz zaworu występują silne zawirowania które są przyczyną nadmiernego pienienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1k Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Dzięki a więc jaki zastosować ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Specjalny do piwa. Na przykład taki (sam kran, bez kolumny): http://allegro.pl/item820423024_nalewak_do_piwa_metalowy_pozlacany.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się