admiro Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Cydr zabutelkowany z 2,5g glukozy na butelkę. Odfermentował w tydzień do między 1 a 2 °Blg, dokładnie nie stwierdzę bo sprawdzane aerometrem biowinu (mała menzurka) który pokazuje cuda. Smak obiecujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Cześć. Będziesz miał mało gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Cześć.Będziesz miał mało gazu. Pierwszy raz robiłem 2L tylko testowo, nie chciałem granatów, opiszę jak wyszło nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Witaj Czy na fotce na zdjęciu na garze emaliowanym to jest napęd mieszadła? Jeśli tak - to co to jest, chyba nie od wycieraczek? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Witaj Czy na fotce na zdjęciu na garze emaliowanym to jest napęd mieszadła? Jeśli tak - to co to jest, chyba nie od wycieraczek? pzdr flood Tak choć już nieczynny, silnik nie wytrzymał wilgoci, która dostawała się chyba przez dziurę w pokrywie. A silnik pochodził z ruskiej podstawy obrotowej do choinki z czasów CCCP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) Cydr zabutelkowany z 2,5g glukozy na butelkę. Odfermentował w tydzień do między 1 a 2 °Blg, dokładnie nie stwierdzę bo sprawdzane aerometrem biowinu (mała menzurka) który pokazuje cuda. Smak obiecujący 2,5 g toż to cydr bez gazu. Cydr się nie pieni jak piwo i nie ucieka z butelki, śmiało można dawać 6-7 g glukozy i granatów nie ma. Jeśli Cię to nieodstrasza to 1 tabletka słodziku na 0.5l ładnie się komponuje Edytowane 7 Marca 2010 przez kitaferia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Numer warki: 27 Nazwa: Witbier Styl: 16A Witbier Wielkość warki: 25,00 L OG: 11,0 Blg Kolor: 8,5 EBC IBU: 16,1 IBU Składniki: 2,00 kg Pale Ale 1,80 kg Pszenica zwykła, rolnicza 1,20 kg Pszeniczny 0,10 kg Biscuit Malt 20,00 gm Sybilla (60 min) 15,00 gm Lublin (10 min) 20,00 gm Kolendra (3,0 min) 20,00 gm Curacao (3,0 min) drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Starter 1,6 zdenkantowany Zacieranie: Dekokcja dwuwarowa, pierwszy war to kleikowanie pszenicy Woda/Słód = 3/1 Zamrożono 2 L rezerwy wysłodzone poza warką. Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 77% z tym, że wyliczenia Beersmith dla kleikowanej pszenicy mogą być błędne, albo słabo się skleikowała. Czas 6:20 Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Numer warki: 28 Nazwa: Inglourious Bastard Styl: 13A Dry Stout Wielkość warki: 27,00 L OG: 12,3 Blg Kolor: 68,4 EBC IBU: 35,3 IBU Składniki: 3,50 kg Pale Ale 1,60 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,50 kg Palony jęczmień 15,00 g Marynka (60 min) 50,00 g Styrian Goldings (60 min) drożdże Burton Ale (White Labs #WLP023) Starter 1,5L niezdekantowany Zacieranie: 120 min Kompromisowa 67,8 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 2,7/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 82% Podczas zacierania zrobione: - No 22 Belgian Blond Ale zabutelkowane 165 g glukozy - No 24 Pils niemiecki zabutelkowany z 146 g glukozy - No 26 Pils przelany na cichą, FG 3°Blg Wszystko szlo fajnie do momentu filtracji, zaczęło cieknąć w takim tempie, że dałem mu spokój i zająłem się czymś innym. Chyba po 4,5 już się przefiltrowało Młóto po takiej dawce płatków miało konsystencję gumy, dlatego tak beznadziejnie wolno szło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Numer warki: 29 Nazwa: Koźlak Tradycyjny Styl: 5B Traditional Bock Wielkość warki: 26,50 L OG: 17,1 Blg Kolor: 30,2 EBC IBU: 23,3 IBU Składniki: 3,50 kg Monachijski 3,00 kg Pilzeński 0,50 kg Pale Ale 0,30 kg Caraaroma 0,10 kg Caraamber 27,00 gm Marynka (60 min) 21,00 gm Select Spalt (7 min) drożdże German Bock Lager (White Labs #WLP833) Starter 1,6L niezdekantowany Zacieranie: 30 min Maltozowa 62,0 C 35 min Dekstrynowa 72,0 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 2,8/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 82% (ciekawa rzecz bo wyszło tyle ile ostatnio przy dekokcji Witbiera, zacierane raczej w niższych wartościach powyższych temperatur) Podczas zacierania zrobione: - No 23 Belgian Tripel przelany na cichą, FG 3,5°Blg po 7 tygodniach :rolleyes: Mam nadzieje, że te drożdże nie uciekają z wiadra bo coś mi ostatnio każde piwo wychodzi pod dekiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Numer warki: 30 :) Nazwa: Świąteczne IPA Styl: 14A English IPA Wielkość warki: 25,00 L OG: 16,6 Blg Kolor: 19,3 EBC IBU: 47,8 IBU Składniki: 6,50 kg Pale Ale 0,70 kg Caraamber 0,10 kg Carared 50,00 gm Marynka (60 min) 50,00 gm Lublin (10 min) drożdże Burton Ale (White Labs #WLP023) gęstwa z Dry Stouta Zacieranie: 120 min Kompromisowa 67,8 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 2,7/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 77% Czas 5:40 Podczas zacierania zrobione: - No 26 Trabant zabutelkowany, 180 g glukozy - No 27 Witbier zabutelkowany bez cichej, 180g glukozy, FG 2,8°Blg - No 28 Inglourious Bastard przelany na cichą, FG 4°Blg Parę ziarenek słodu do dzisiejszej warki zostało przed warzeniem poświęcone w święconce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Numer warki: 31 Nazwa: Mild Styl: 11A Mild Wielkość warki: 23,50 L OG: 9,25 Blg Kolor: 31,6 EBC IBU: 17,5 IBU Składniki: 3,00 kg Pale Ale 0,20 kg Karmelowy ciemny Strzegom 0,20 kg Melanoidynowy 0,10 kg Biscuit 16,00 g Marynka (60 min) 16,00 g Perle (10 min) drożdże Burton Ale (White Labs #WLP023) gęstwa z IPA Zacieranie: 60 min Kompromisowa 69,0 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 82% Czas 4:15 Podczas zacierania zrobione: - No 29 Bock przelany na cichą FG 5,5°Blg - No 20 Ipa przelane na cichą FG 6°Blg Wczoraj: - No 28 Inglourious Bastard zabutelkowany, 175g glukozy, nagazowanie 2.5, czarne jak smoła i gorzkie jak nie wiadomo co - No 23 Tripel zabutelkowany, 177g glukozy, nagazowanie 2.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Trochę dzisiaj butelkowałem: 1. Warka No 29 Bock zabutelkowana z 162 g glukozy (2,5 vol) 2. Warka No 30 Świąteczne IPA zabutelkowana z 162 g glukozy (2,5 vol), zeszło jeszcze do 4,6°Blg na cichej 3. Warka No 31 Mild zabutelkowana po tygodniu cichej z 124 g glukozy (2.2 vol) No i wykończyłem wreszcie mój zapas glukozy, następne testy z cukrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Numer warki: 32 Nazwa: Sesyjne Ale #3 Styl: 8C Extra Special/Strong Bitter Wielkość warki: 25,00 L OG: 15,00 Blg Kolor: 26,8 EBC IBU: 34,3 IBU Składniki: 4,80 kg Pale Ale 1,20 kg Pszeniczny 0,16 kg Karmelowy Jasny Litovel (150,0 EBC) 0,13 kg Karmelowy ciemny Strzegom (700,0 EBC) 35,00 gm Marynka (60 min) 28,00 gm Lublin (10 min) drożdże Irish Ale (Wyeast Labs #1084) Starter 1L, dość stara gęstwa obudzona brzeczką na szybki starter Zacieranie: 60 min Kompromisowa 67,8 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3,0/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 79% Czas 5:45 Nie planowałem warzenia i dlatego starter na szybko, gęstwa mam nadzieję w stanie do życia, namnożona 5h na mieszadle magnetycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ale czerwiec! Nie ma kiedy uzupełnić zapisków Co gorsza nie miałem kiedy zająć się ostatnią warką nr 32 i chyba prawie miesiąc stało na cichej, zabutelkowałem ale wątpię czy coś z tego będzie, w smaku apteka. No ale powstały trzy warki pokazowe: Warka 33 Nazwa: Pokazowe testowe 11-06-2010 Styl: około Portera angielskiego Wszystkie wartości z grubsza: Wielkość warki: 15,00 L OG: 12,50 Blg Kolor: 51,0 EBC IBU: 25,7 IBU Składniki: 3,00 kg Pale Ale 0,15 kg Karmelowy ciemny Strzegom 0,08 kg Barwiący Strzegom 15,00 gm Challenger szyszka (60 min) 15,00 gm Lublin (10 min) drożdże T58 pół saszetki Zacieranie: Hochkurz Woda/Słód = 4,5/1 Warka dla ustalenia czasów pokazowych zacierania Warka 34 Nazwa: Pokazowe Pierwszy Częstochowski Konkurs Piw Domowych 12-06-2010 Styl: trochę dalej od Portera angielskiego Wszystkie wartości z grubsza: Wielkość warki: 15,00 L OG: 12,50 Blg Kolor: 51,0 EBC IBU: 25,7 IBU Składniki: 3,00 kg Pale Ale 0,15 kg Karmelowy ciemny Strzegom b/d Biscuit (dla kamery musiałem sypać) 0,08 kg Barwiący Strzegom 15,00 gm Challenger szyszka (60 min) 15,00 gm Lublin (10 min) drożdże T58 pół saszetki Zacieranie: Hochkurz Woda/Słód = 4,5/1 Pokaz pełny z chłodzeniem i zadaniem drożdży Warka 35 Nazwa: Pokazowe Festyn Wyrazów 13-06-2010 Styl: inny rauchbier Wszystkie wartości z grubsza: Wielkość warki: 15,00 L OG: 12,50 Blg Kolor: 33 EBC IBU: 25,7 IBU Składniki: 2,00 kg Pale Ale 1,00 kg Wędzony Weyermann 0,15 kg Karmelowy ciemny Strzegom 15,00 gm Challenger szyszka (60 min) 15,00 gm Lublin (10 min) drożdże S33 Zacieranie: Hochkurz Woda/Słód = 4,5/1 Pokaz bez chłodzenia - brak bieżącej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Standardowe pytanie przy pokazie warzenia: - O Której będzie można napić się tego piwa? - Najwcześniej za 5 tygodni. - Łeeee... Wino robią, bimber robią, ale, że piwo musi fermentować - w głowach się nie mieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Numer warki: 36 Nazwa: Pokazowy Porter Angielski Uwarzona w/g receptury No 34 na Festynie Sołeckim w Nowej Gorzelnia w dniu 26-06-2010 Numer warki: 37 Nazwa: Pale Ale pokazowe Styl: Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Piwo warzone na pokazie warzenia Częstochowskiego Kręgu Bractwa Piwnego podczas Oktoberfestu w Częstochowie 25-09-2010 Wielkość warki: 22,00 L OG: 12,3 Blg Kolor: 19,9 EBC IBU: 33,1 IBU Składniki: 3,40 kg Pale Ale 0,05 kg Karmelowy ciemny Strzegom 1,20 kg Ekstrakt Wes Bursztynowy (15 min przed końcem gotowania) 30,00 g Marynka (60 min) 20,00 g Lublin (15 min) drożdże SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04) Zacieranie: 60 min Kompromisowa 67,8 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 24,0/4,65 warzone bez wysładzania Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 70% Czas 4:00, chłodzenie w bagażniku w nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Numer warki: 38 Nazwa: Duży Witek Styl: 16A Witbier Wielkość warki: 40,00 L OG: 11,4 Blg Kolor: 7,7 EBC IBU: 13,4 IBU Składniki: 4,00 kg Pilzeński 2,00 kg Pszenica od wuja Jacka 2,00 kg Pszeniczny 0,15 kg Biscuit 40,00 g Saaz [3,50 %] (60 min) 8,00 g Kolendra (15,0 min) 30,00 g Hallertauer Hersbrucker (10 min) 21,00 g Curacao (15,0 min) 8,00 g Kolendra (5,0 min) 25,00 g Curacao (5,0 min) drożdże Abbey Ale (White Labs #WLP530) Starter 4L (2L 3 dni + 2L 3 dni) Zacieranie: 35 min Białkowa 50,0 C (w tym czasie skleikowana pszenica w 66°C 30 plus podniesienie do 80°C i wlanie do zacieru) 60 min Maltozowa 64,0 C 15 min Dekstrynowa 72,0 C próba jodowa zrobiona dla fantazji była nieprzyjemnie pozytywna więc zacieram dalej 35 min Dekstrynowa 72-69 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 2,1/1 więcej się nie zmieściło w Lidlowym kociołku Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 77% Czas 7:30 Chmielenie oparte na recepturze flood'a. Przetestowana 1 część mojego HERMSa czyli sterownik + niedokończony HLT/BK Sterownik to płytka Arduino Mega z oprogramowaniem BrewTroller 1.2 (teraz już wiem, że taniej wyjdzie zbudować lub zamówić gotowy BrewTroller 2.0 70$ + przesyłka) z oprzyrządowaniem. BrewTroller sam wylicza wszystkie parametry warzenia w tym ilości wody i temperatury więc nawet maja automatykę podłączoną tylko do kadzi warzelnej ułatwia życie. Grzałka 3x1,4 ma spory zapas mocy, po zagotowaniu brzeczki 48L wystarczy 55% mocy grzałki aby utrzymać wrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) No 37 Pale Ale pokazowe (ciemne) Zabutelkowane po 14 dniach cichej fermentacji z 90 g cukru. S-04 na pokazowe piwa to dobry wybór, po 14 dniach cichej trzymają się kurczowo dna fermentora. No 38 Duży Witek FG 3°Blg Zabutelkowane po 14 dniach przedłużonej burzliwej z 275 g cukru (40L), w smaku bardzo obiecujące, delikatne, kolor słomkowy Edytowane 16 Października 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Numer warki: 39 Nazwa: Podwójniak Styl: 18B Belgian Dubbel Wielkość warki: 23,00 L OG: 16,7 Blg Kolor: 27,9 EBC IBU: 21,0 IBU Składniki: 3,70 kg Pale Ale 1,70 kg Monachijski 0,50 kg Caramunich TYP II 0,04 kg Biscuit 0,03 kg Karmelowy Piwodziej WWP 0,03 kg Karmelowy ciemny Strzegom 30,00 g Styrian Goldings (60 min) 8,00 g Styrian Goldings (10 min) 0,50 kg Cukier trzcinowy, od początku gotowania 0,50 kg Cukier trzcinowy (rozpuszczony w 1l wody i dodany do fermentora, uwzględnione w obliczeniach) drożdże Abbey Ale (White Labs #WLP530) gęstwa 1 dzień 170 ml Zacieranie: 50 min Maltozowa 62,0 C 20 min Dekstrynowa 72,0 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 66%, kiepsko coś wyszło więc musiałem dodać 0,5 kg trzcinowego Czas 5:30 Straty: Lidlowski kociołek przedziurawić się na wylot w miejscu odpryśnięcia emalii na dnie, ale to moja wina bo zalałem go roztworem zła i zapomniałem, leżał tak tydzień, muśz go polutować chyba. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Cześć Straty: Lidlowski kociołek przedziurawić się na wylot w miejscu odpryśnięcia emalii na dnie, ale to moja wina bo zalałem go roztworem zła i zapomniałem, leżał tak tydzień, muśz go polutować chyba. :rolleyes: Co to roztwór zła? Oczyść emalię wokół dziurki, blachę odtłuść i lutuj z użyciem topnika do instalacji miedzianych. Mam nadzieję że ta dziurka jest dość mała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Co to roztwór zła?Oczyść emalię wokół dziurki, blachę odtłuść i lutuj z użyciem topnika do instalacji miedzianych. Mam nadzieję że ta dziurka jest dość mała? Tak właśnie planuję z pomocą teścia działać, dziurka mała z 3mm. Roztwór standardowo u mnie do szklanka najtańszego Ace na 20 litrów, ale ten musiał być sporo bardziej żrący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Podwójniak łaskawie po 16 dniach odfermentował do 3,3°Blg, chwilami temperatura spadała poniżej 18°C to hamowało drożdże, piwo przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Numer warki: 40 Nazwa: Złote Jubileuszowe (moja firma ma już 10 lat ) Styl: 10D Belgian Golden Strong Ale Wielkość warki: 20,00 L OG: 17,6 Blg Kolor: 11,2 EBC IBU: 31,0 IBU Składniki: 4,00 kg Pilzeński 0,60 kg Monachijski 0,20 kg Carahell 30,00 g Marynka (60 min) 11,00 g Styrian Goldings (15 min) 0,90 kg Cukier 15 min przed końcem gotowania drożdże Abbey Ale (White Labs #WLP530) gęstwa Zacieranie: 40 min Maltozowa 62,0 C 25 min Dekstrynowa 72,0 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3.5/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 75% Czas 5:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Browar wzbogacił się o mieszadło zrobione prawie identycznym sposobem jak Infam publikował na browar.biz jakiś czas temu. - Silnik wycieraczki przedniej od Astry II (taki się trafił) z gwinem 8 mm - Zasilacz ATX ze złomu komputerowego (działało też na zasilaczu 2A ale mieszadło miało problemy z rozruchem) - kątownik aluminiowy 5x5 cm - szpilka nierdzewna 8 mm (1m = 10 zł) - łącznik nierdzewny 8 mm (silnik ze szpilką) - śmigiełko od wentylatora (niestety aluminiowe) 250 mm, 4 zł - nakrętki nierdzewne x 5 Testy w zacieraniu w piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Numer warki: 41 Nazwa: 100% Pure Monach Styl: brak Wielkość warki: 19,00 L OG: 13,5 Blg Kolor: 19,6 EBC IBU: 31,7 IBU Składniki: 4,20 kg Monachijski 25,00 g Marynka (60 min) 20,00 g Saaz (5 min) drożdże US-05 Zacieranie: 50 min Maltozowa 62,0 C 15 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3.5/1 Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 81% Czas 4:50 Tak mi się nudziło czekanie na drożdże, że sobie przetestowałem mieszadło i piwo na 100% zasypie słodu monachijskiego. Brewtroller + mieszadło = wsypanie słodów i powrót do garażu za 1h 20 min na filtrację Edytowane 11 Listopada 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się