Jump to content

Garażowe warzenie ADMIRO


Recommended Posts

Witajcie, od dzisiaj dubluję zapiski piwowarskie z browar.biz

 

Warka no 12

 

Rozpoczęcie sezonu :smilies:

 

Admiro arkusz:

 

STYL Weizenbock

DATA WARZENIA    10.10.2009    

BRZECZKA NASTAWNA    25    L

ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA)    16,5    BLG

SUROWCE        
Słody - suma zasypu    6,1    KG
Pilzneński              2,2    KG
Monachijski              0,5    KG
Karmelowy jasny           0,2    KG
Karmelowy ciemny        0,2    KG
Pszeniczny             2,8    KG
Karapils                0,2    KG

Chmiele        
Marynka (granulat)    25    G

Drożdże    Wb-06    

ZACIERANIE        
Przerwa ferulikowa 44°C    15    MIN
Przerwa białkowa 50-52°C    10    MIN
Przerwa maltozowa 62-65°C    30    MIN
Przerwa dekstynująca 72°C    30    MIN
Mash-out 78°C        TAK

CZAS GOTOWANIA    70    MIN

CHMIELENIE        
Marynka (granulat) 1/1    70    MIN

FAKTYCZNY EKSTRAKT    15,72    Blg
FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI    25,5    L

WYDAJNOŚĆ    69,94    %

8 godzin wrr modyfikacja nowej kuchenki będzie konieczna :rolleyes:

 

EDIT: No może teraz lepiej :)

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

No i pora na Warkę No 13, nie była pechowa - ale za to przewrotna, zrobiłem marcowe w październiku i wypiję w marcu :smilies:

Marcowe

 

DATA WARZENIA    11.10.2009    

BRZECZKA NASTAWNA    25    L

ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA)    14    BLG

SUROWCE        
Słody             5,56    KG
Pilzneński        4,00    KG
Monachijski    1,50    KG
Carared          0,04    KG
Barwiący        0,02    KG

Chmiele        
Marynka (granulat)    30    G
Lubelski (granulat)    5    G

Drożdże    S-23     1/2 saszetki (pierwszy raz dzielę, mam nadzieję, że ruszy)

ZACIERANIE        
Przerwa maltozowa 62-65°C    30    MIN
Przerwa dekstrynująca 72°C    30    MIN
Mash-out 78°C        TAK

CZAS GOTOWANIA    70    MIN

CHMIELENIE        
Marynka (granulat) 7/8    70    MIN
Marynka (granulat) 1/8    10    MIN
Lubelski (granulat) 1/1    10    MIN

FAKTYCZNY EKSTRAKT    14    Blg
FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI    25    L

WYDAJNOŚĆ    66,53    %

Link to comment
Share on other sites

Naliczyłem 12,1 kg słodu. Trochę dużo jak na 25 litrów.

Kurde, całkiem jednak nieczytelne to wyszło, w arkuszu kalkulacyjnym ładnie wygląda ale wklejać bezpośrednio nie warto.

 

Rubryka słody to suma wag wszystkich słodów - używana do wyliczania wydajności

Link to comment
Share on other sites

Naliczyłem 12' date='1 kg słodu. Trochę dużo jak na 25 litrów.[/quote']

Kurde, całkiem jednak nieczytelne to wyszło, w arkuszu kalkulacyjnym ładnie wygląda ale wklejać bezpośrednio nie warto.

 

Rubryka słody to suma wag wszystkich słodów - używana do wyliczania wydajności

To Twój autorski arkusz? Może warto go, jeżeli oczywiście chcesz, przekazać szerszej publiczności ? :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Naliczyłem 12' date='1 kg słodu. Trochę dużo jak na 25 litrów.[/quote']

Kurde' date=' całkiem jednak nieczytelne to wyszło, w arkuszu kalkulacyjnym ładnie wygląda ale wklejać bezpośrednio nie warto.

 

Rubryka słody to suma wag wszystkich słodów - używana do wyliczania wydajności[/quote']

To Twój autorski arkusz? Może warto go, jeżeli oczywiście chcesz, przekazać szerszej publiczności ? :smilies:

Jak się komuś przyda to oczywiście: http://www.speedyshare.com/267692189.html, wersja ods i xls.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże S-23 1/2 saszetki (pierwszy raz dzielę, mam nadzieję, że ruszy)

Jak to kiedyś napisał Kopyr "na naszym etapie, nierobienie startera to lamerstwo". Co ci szkodzi dzień wcześniej poświęcić pół godziny na przygotowanie słabej brzeczki i rozmnożenie drożdży. 14 blg to już trochę jest. Zajrzyj do tego tematu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=27430#p27430 a tam znajdziesz....

Frementacja ma największy wpływ na jakość uzyskanego piwa. Odpowiednia ilość drożdży, zdrowych i w dobrej kondycji. Odpowiednie napowietrzenie. Zadbanie o właściwy skład brzeczki (n.p. aminokwasy). Właściwy szczep drożdży. Unikanie infekcji, szczególnie tych niewielkich.

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

NAZWA SAPA

 

STYL Pale Ale

 

DATA WARZENIA 17.10.2009

 

BRZECZKA NASTAWNA 25 L

 

ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA) 12 BLG

 

SUROWCE

Słody 5 KG

Pale Ale Weyermann 4,75 KG

Carared 0,25 KG

Surowce niesłodowe

Jęczmień niesłodowany 0,1 KG

Chmiele

Sybilla (granulat) 45 G

Perle (granulat) 33 G

Drożdże

Drożdże US-05 (2/3 saszetki)

 

ZACIERANIE

 

Przerwa kompromisowa 67,5°C 90 MIN

Mash-out 78°C k.....:lol:

 

CZAS GOTOWANIA 70 MIN

 

CHMIELENIE

Sybilla (granulat) 70 MIN

Perle (granulat) ? 70 MIN

Perle (granulat) ? 10 MIN

 

FAKTYCZNY EKSTRAKT 12,3 Blg

FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI 24 L

 

WYDAJNOŚĆ 61,97%

 

 

 

Zapomiałem o mash-out na koniec zacierania :lol:, przy wysładzaniu zastanawiałem się dlaczego tak tragicznie wolno idzie ale zorientowałem się już na sam koniec warzenia.

Wydajność coś słaba, liczę do faktycznej brzeczki nastawnej ale już po oddzieleniu chmielu (czyli fizycznie z fermentatora).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warki no 12 i 14 zostały dzisiaj zabutelkowane z glukozą:

 

Weizenbock

 

Fermentacja burzliwa 10 dni w 15°C

Fermentacja cicha 18 dni w 15°C

FG 3,5 Blg

Glukoza: 155 g

 

SA Pale Ale

 

Fermentacja burzliwa 8 dni w 15°C

Fermentacja cicha 13 dni w 15°C

FG 2,5 Blg

Glukoza: 109 g

 

Glukozę dodawałem po rozpuszczeniu we wrzątku do zdezynfekowanego fermentatora, następnie przelewałem do niego warkę z cichej i rozlew dod butelek.

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nazwa: Stout Słodka Porażka (Milk Stout)

 

Styl: Sweet Stout

 

Wielkość warki: 27,00 L

OG: 13,82 Plato

Kolor: 62,3 EBC

IBU: 27,1 IBU

 

Składniki

4,50 kg Pale Ale (5,9 EBC)

0,40 kg Caraaroma (350,0 EBC)

0,20 kg Biscuit Malt (50,0 EBC)

0,19 kg Carafa III (1400,0 EBC)

0,06 kg Barwiący Strzegom (1400,0 EBC)

 

30,00 gm Marynka [7,60 %] (60 min)

10,00 gm Lublin [5,00 %] (15 min)

 

0,75 kg Laktoza (0,0 EBC)

 

SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04)

 

Zacieranie

120 min Kompromisowa 68,0 C

 

Porażki: kuchenka znowu dostała przebicia, mieszadło się zepsuło, znowu zapomniałem o mash-out, dopiero przy gotowaniu doczytałem, że gęstość liczymy razem z laktozą i musiałem dodać 4l wody. W związku z powyższym na 100% wyjdzie pyszne piwo, i oczywiście wystawię w Żywcu, a co! :)

 

Robię RIMSa z automatyką, to postanowione.

Link to comment
Share on other sites

Nazwa: Porter Bałtycki

 

Styl: Porter Bałtycki

 

Wielkość warki: 20,00 L

OG: 19,70 Plato

Kolor: 50,0 EBC

IBU: 30,7 IBU

 

Składniki

4,00 kg Wiedeński

2,90 kg Monachijski

0,40 kg Karmelowy Jasny Strzegom

0,10 kg Carafa Special III

0,03 kg Karmelowy ciemny Strzegom

 

30,00 gm Marynka (60 min)

10,00 gm Lublin (10 min)

 

 

Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206) Starter*

 

Zacieranie

15 min Białkowa (Reszty) 56,0 C

20 min Maltozowa 64,0 C

60 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

*Starter 1,2L ilość drożdży trudna do ustalenia.

Namnażałem drożdże na mieszadle magnetycznym w 1,2L brzeczki z suchego ekstraktu 12 Blg.

Po 36h drożdże zostały podzielone na 7 równych części, z czego 2 zostały uzupełnione brzeczką 10 Blg do 1,2L i dalej namnażane 36h na starter :)

 

Pierwszy raz użyłem drożdży płynnych, pierwszy raz wykonywałem starter, pierwszy raz na mieszadle - mam nadzieję, że ruszą.

Link to comment
Share on other sites

Porter ładnie fermentuje, czyli metoda z drożdżami się sprawdziła.

Końcowe efekty oczywiście będą wiadome na koniec fermentacji.

 

A fermentuje sobie w 12°C tak:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stout Słodka Porażka

 

FG 7 Blg...

 

Trzymałem go na burzliwej w 20 oC 14 dni, do 7 Blg odfermentował w ok 4 dni, dalej zero spadku.

 

W związku z tym wiem jedno - nie wiem jak stosować i liczyć laktozę, wyszło na to, że nie odfermentowała wcale. Obliczenia BeerSmith nie sprawdziły się zupełnie (w/g nich powinno odfermentować do 3,7 wliczając laktozę, z drugiej strony BeerSmith liczy częściowe jej odfermentowanie). Laktoza z BA.

 

Co ciekawe młode piwo w smaku nie jest słodkie :confused:

 

Potrzymam je 2 tyg na cichej i w butelki z glukozą.

 

Poter Bałtycki

 

Po 14 dniach odfermentowal do 6 Blg, dam mu jeszcze tydzień.

Link to comment
Share on other sites

Nazwa: Ein Ox ist kein Stier, ein Seidel ist kein Bier :beer:

Styl: Strong Scotish Ale (Wee heavy)

 

Wielkość warki: 21,00 L

OG: 21,3 Blg

Kolor: 36,7 EBC

IBU: 23,9 IBU

 

Składniki:

7,10 kg Pale Ale (5,9 EBC)

0,20 kg Caraaroma (350,0 EBC)

0,20 kg Melanoiden Malt (70,0 EBC)

0,05 kg Carafa III (1400,0 EBC)

0,05 kg W?dzony (17,7 EBC)

25,00 gm Challenger (60 min)

10,00 gm Fuggles (10 min)

drożdże Irish Ale (Wyeast Labs #1084) starter 1,5L 24h

(ilość drożdży 500/1500 ml namnażanych na m.m. 48h drożdży, 1000ml w słoiczkach do lodówki)

 

Zacieranie:

120 min Kompromisowa 67,5 C

5 min Mash Out 75,6 C

Woda/Słód = 3/1

 

Zamrożono po zagotowaniu 1 L rezerwy na następny starter ALE.

 

Wydajność względem zasypu: 64%

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 80%

 

Ostatnio każda warka wychodzi mi z taką wydajnością wiec uznaję to za mój standard.

Link to comment
Share on other sites

Szkockie Ale 21 Blg zakończone w sobotę o g. 15, w niedzielę o g. 12 zrobiłem zdjęcie.

Drożdże wyglądają jakby od kilku godzin pracowały w najlepsze.

Drożdże zostały wcześniej namnożone i do fermentatora trafiła tylko ich część.

 

3sk0y.jpg

 

Wnioski:

- warto robić startery a nie stresować drożdże (już mi 3 dzień nie fermentuje itp)

- zostawiać i mrozić co najmniej litr brzeczki z warki na startery

- warto skonstruować za parę zł mieszadło magnetyczne, działa rewelacyjnie (przez 48h drożdże są tak intensywnie napowietrzane, że się cały czas mnożą nie myśląc o fermentacji)

- mieszadło pozwała rozmnożyć drożdże ze zminimalizowanym ryzyku infekcji i zostawić sobie w lodówce na następne warki

Link to comment
Share on other sites

czy starter mozna zrobic z cieplej wody z cukrem/miodem na kilka godzin przed fermentacją? czy jakies cuda sa potrzebne?

Starter robię z zamrożonej brzeczki z poprzedniej warki pasującej stylem (ale do ale, ciemne do ciemnego itd).

Można zrobić go też z suchego lub płynnego ekstraktu słodowego celując w 10°Blg (suchego 100g na 1l).

Cukier odpada.

Link to comment
Share on other sites

OK, a mozesz mi powiedziec dlaczego?

 

np. mam S-04, robie starter wlewajac do kufla 0,5 wode ok 20st C. + łyżka miodu. Zostawiam na 2h, potem jak juz mi urosną, zadaje do brzeczki. Czy zamiast tego mam dodawac prosto do brzeczki (na razie nie bede robil starterow z zamrozonej brzeczki)? Czy jest inny, lepszy i szybszy sposób?

Link to comment
Share on other sites

OK, a mozesz mi powiedziec dlaczego?

 

np. mam S-04, robie starter wlewajac do kufla 0,5 wode ok 20st C. + łyżka miodu. Zostawiam na 2h, potem jak juz mi urosną, zadaje do brzeczki. Czy zamiast tego mam dodawac prosto do brzeczki (na razie nie bede robil starterow z zamrozonej brzeczki)? Czy jest inny, lepszy i szybszy sposób?

Cukier odpada, drożdże zapominają jak fermentować maltozę.

http://www.piwo.org/forum/p29723-07-11-2009-20-53-28.html#p29723

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.