Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

Numer warki: 18

Nazwa: Belgilskie Pale Ale

Styl: Belgilskie Pale Ale

 

Wielkość warki: 25,50 L

OG: 12,75 Blg

Kolor: 17,6 EBC

IBU: 24,1 IBU

 

Składniki:

3,50 kg Pale Ale

1,00 kg Wiedeński

0,40 kg Caramunich

0,20 kg Biscuit

25,00 gm Challenger (60 min)

20,00 gm Fuggles (10 min)

drożdże Irish Ale (Wyeast Labs #1084) starter 1,0L 48h (słoiczek 1/4)

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 65,0 C

30 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 77 C

 

Woda/Słód = 4/1

 

Zamrożono po zagotowaniu 1 L rezerwy na następny starter ALE.

 

Wydajność względem zasypu: 67%

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 85%

 

Wydajność trochę wyższa os średniej, albo od rzadszego zacieru (wątpię) albo od wyższej temp. przerwy maltozowej.

 

Czas 6:00 od początku śrutowania do końca sprzątania więc standard.

 

Postanowiłem zoptymalizować trochę czas warzenia: słody na następną warkę (za tydzień) odważyłem i ześrutowałem, oraz zabutelkowałem Porażkowego Stouta podczas warzenia. Długości fermentacji będę liczył w pełnych tygodniach, żeby wszystkie przelewania i butelkowania robić przy okazji warzenia piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 19

Nazwa: Monachijskie Jasne

Styl: 1D Munich Helles

 

Wielkość warki: 27,80 L

OG: 12,33 Blg

Kolor: 7,5 EBC

IBU: 16,3 IBU

 

Składniki:

4,50 kg Pilzeński

0,40 kg Monachijski

0,20 kg Zakwaszający

16,00 gm Marynka (60 min)

25,00 gm Tettnang (15 min)

drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308) Starter 1L zdekantowany, słoik (1/5)

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 65,0 C

30 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 4/1

 

Zamrożono po zagotowaniu 0,7 L rezerwy na następny starter.

 

Wydajność względem zasypu: 68,7%

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 88,5%

 

Wydajność wysoka, zakładana była niższa więc na koniec musiałem dolać wody.

 

Czas 4:50 od początku wlewania wody do końca sprzątania :tort:

 

W czasie warzenia zrobione dodatkowo:

- ześrutowane słody na następną warkę Weizenbock a'la Piotruek

- zabutelkowany Porter Bałtycki po 2 tyg cichej z 140 gm glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 20 ;):lol:

Nazwa: Weizenbock wzorowany na recepturze Pioturka

Styl: 15C Weizenbock

 

Wielkość warki: 24,00 L

OG: 17,2 Blg

Kolor: 27,6 EBC

IBU: 26,1 IBU

 

Składniki:

2,70 kg Pszeniczny

1,90 kg Pilzeński

1,60 kg Monachijski (17,0 EBC)

0,70 kg Caramunich Malt

0,30 kg Carapils?

0,20 kg Caraamber?

0,15 kg Melanoiden Malt

45,00 gm Lublin (60 min)

drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Starter 1L 48h z mrożonki od Pioturka

 

Zacieranie:

60 min Kompromisowa 67,8 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3,65/1

 

Zamrożono po zagotowaniu 1 L rezerwy na następny starter.

 

Wydajność względem zasypu: 61%

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 73%

 

Wydajność sporo niższa, spowodowana zacieraniem jednotemperaturowym (świadomy test dla pszenicznego)

 

Czas 5:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania ;)

 

W czasie warzenia zrobione dodatkowo:

- zabutelkowany Strong Scotish Ale po 2 tyg cichej z 130 gm glukozy

- Belgian Pale Ale przelane na cichą po 2 tyg burzliwej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 21

Nazwa: Munich Dunkel

Styl: 4B Munich Dunkel

 

Wielkość warki: 26,00 L

OG: 12,4 Blg

Kolor: 29,9 EBC

IBU: 20,2 IBU

 

Składniki:

4,50 kg Monachijski I

0,45 kg Carared

0,20 kg Melanoiden Malt

0,05 kg Carafa Special III

20,00 gm Marynka (60 min)

6,00 gm Tettnang (10 min)

15,00 gm Sybilla (10 min)

drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308) Starter 1L 48h

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 64,0 C

50 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 5/1

 

Zamrożono po zagotowaniu 3x1 L rezerwy z cienkusza na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką).

 

Wydajność względem zasypu: 68% (wliczając 1L osadów i chmielu czyli metodą prawidłową)

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 83%

 

Czas 5:30 od początku wlewania wody do końca sprzątania :D

 

W czasie warzenia zrobione dodatkowo:

- Monachijskie Jasne przelane na cichą po 2 tyg burzliwej

- Wieizenbock przelane na cichą po 1 tyg burzliwej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że kolega admiro warzy na konkurs. :D

Tak, zgłoszenie poszło do piwo.org, a po drugie w związku z tym, że tam będę wypadałoby coś przywieźć oczywiście.

 

Co do 5/1 wody do słodu - ja testuję różne kombinacje zasypu i nie tylko, jak tylko mieście się w garze to OK :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba mi się zestresowały drożdże w Munich Dunkel, temperatura w nieogrzewanej części garażu spadła wczoraj w nocy do 7-8°C i przeniosłem piwo standardowo do lodówki do 12°C, jednak do teraz fermentacja nie ruszyła (przy starterze z mieszadła pierwsze zapachy fermentacji były już po kilku h).

 

Zadałem piwo gęstwą tych samych drożdży z Monachijskiego Jasnego przelewanego wczoraj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gęstwa powinna startować jeszcze szybciej. Moje monachijskie już bulka (w 8°C) ale piany jeszcze nie ma.

Tzn. pierwotnie zadałem starterem, ale dzisiaj na wszelki wypadek z braku oznak fermentacji zadałem gęstwę.

 

Ja oznaki fermentacji rozpoznaję przede wszystkim na "czuja" póki nie ma jednoznacznej pianki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 22

Nazwa: Belgijskie Złotko ;)

Styl: 18A Belgian Blond Ale

 

Wielkość warki: 25,50 L

OG: 17,0 Blg

Kolor: 11,7 EBC

IBU: 24,9 IBU

 

Składniki:

6,00 kg Pale Ale

0,20 kg Carapils

0,20 kg Carared

40,00 gm Goldings, East Kent (60 min)

30,00 gm Goldings, East Kent (10 min)

0,60 kg Glukoza

drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Starter 1L

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 C

40 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 4,3/1

 

Zamrożono 1 L rezerwy z cienkusza na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką).

 

Wydajność względem zasypu: nie wyliczę z glukozą

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 80%

 

Czas 6:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania cool

 

W czasie warzenia zrobione dodatkowo:

- Belgijskie Pale ale zabutelkowane z 140 g glukozy

- Weizenbock zabutelkowany z 177 g glukozy

 

Z ciekawości sprawdziłem czas etapów warzenia:

8:00 początek, nalewanie wody

10:00 koniec zacierania

11:00 koniec wysładzania

12:00 brzeczka się zagotowała

13:10 koniec gotowania

13:25 koniec chłodzenia 25°C

14:00 koniec, posprzątane :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 23

Nazwa: Belgian Tripel

Styl: 18C Belgian Tripel

 

Wielkość warki: 23,00 L

OG: 18,1 Blg

Kolor: 9,6 EBC

IBU: 34,9 IBU

 

Składniki:

6,50 kg Pilzeński

0,10 kg Carared

35,00 gm Marynka (60 min)

30,00 gm Styrian Goldings (10 min)

0,70 kg Glukoza

drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) trochę gęstwy z wierzchu poprzedniej warki + pojutrze dodatkowo zadany będzie zdekantowany starter 2L

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 64,0 C

40 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3,8/1

 

Zamrożono 4 L rezerwy z cienkusza 6,5°Blg na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką).

 

Wydajność względem zasypu: nie wyliczę z glukozą

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 72%

 

Czas 6:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania cool

 

W czasie warzenia zrobione dodatkowo:

- Monachijskie Ciemne przelane na cichą

 

Ciekawostka z poprzedniej warki Belgijskie Złotko - drożdże Belgian Witbier faktycznie mają tendencję do wychodzenia z fermentatora :smilies:, drożdże osiadają na wierzchu piwa.

 

Natomiast gorzej, że po 7 dniach w 19°C odfermentowały tylko do 13°Blg, czytałem już, że fermentują wolno ale takiej przesady się nie spodziewałem. Piwko będzie musiało postać co najmniej miesiąc na burzliwej.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 24

Nazwa: Pils niemiecki

Styl: 2A German pilsner

 

Wielkość warki: 25,00 L

OG: 12,0 Blg

Kolor: 7,1 EBC

IBU: 35,3 IBU

 

Składniki:

5,00 kg Pilzeński

0,30 kg Carapils

35,00 gm Marynka (60 min)

30,00 gm Hallertauer (10 min)

drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308) gęstwa

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 64,0 C

30 min Dekstrynowa 72,0 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 4,7/1

 

Zamrożono 2 L rezerwy z cienkusza na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką).

 

Wydajność względem zasypu: 62%

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 75%

 

Czas 6:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania cool

 

W czasie warzenia zrobione dodatkowo:

- Monachijskie Jasne zabutelkowana z 166g glukozy

- zrobiłem drewniany stojak na śrutownik do sklepu, jeszcze raz trzeba będzie pomalować :P

 

Belgijskie Złotko - drożdże Belgian Witbier po 14 dniach odfermentowały do 11°Blg :rolleyes:

 

Ogólnie stwierdziłem, że nie walczę z natura, do końca zimy tylko lagery.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 25

Nazwa: Ale pszeniczka

Styl: 15A Weizen

 

Wielkość warki: 28,00 L

OG: 11,9 Blg

Kolor: 7,8 EBC

IBU: 12,9 IBU

 

Składniki:

3,20 kg Pale Ale (5,9 EBC)

2,50 kg Pszeniczny (3,9 EBC)

26,00 gm Hallertauer (60 min)

drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Starter 1L 48h

 

Zacieranie:

15 min Ferulikowa 44,0 C

30 min Maltozowa 62,0 C

30 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Zamrożono 2 L rezerwy z warki.

 

Wydajność względem zasypu: 63%

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 78%

 

Czas 7:40 od początku wlewania wody do końca sprzątania, wszystko przez eksperymenty

 

W czasie warzenia zrobione dodatkowo:

- Monachijskie Jasne zabutelkowana z 166g glukozy

 

Przetestowałem kociołek z Lidla który będzie służył przy pokazach, muszę odłączyć zabezpieczenie termiczne bo nie dał rady utrzymać gotowania przy 20L.

 

Do kociołka zrobiłem filtrator z oploty, zamontowany do oryginalnego kranika, ale i kranik i oplot wywalam w cholerę, kran zbyt delikatny a oplot w porównaniu do mojego rurkowego to tragedia. Filtracja trwała chyba z 1,5h.

 

Skończyło się na gotowaniu na dwa gary, bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa, którą zawsze wspomagam gotowanie.

 

Przy okazji posiadania dwóch garów przetestowałem wysładzanie ciągłe - nie zauważam różnicy w wydajności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skończyło się na gotowaniu na dwa gary, bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa, którą zawsze wspomagam gotowanie.

Admiro to Ty miałeś nasiąkać piwkiem a nie grzałka :D i mam nadzieję że jest pełnoletnia bo w innym przypadku dostaniesz wyrok za rozpijanie nieletnich :) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skończyło się na gotowaniu na dwa gary' date=' bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa, którą zawsze wspomagam gotowanie.[/quote']

Admiro to Ty miałeś nasiąkać piwkiem a nie grzałka :D i mam nadzieję że jest pełnoletnia bo w innym przypadku dostaniesz wyrok za rozpijanie nieletnich :) :)

Freudowska pomyłka :)

 

Ja właśnie w towarzystwie nasiąkam, największe wzięcie ma Strong Scotish Ale Wee Heavy, zdecydowanie najlepsze moje piwo!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skończyło się na gotowaniu na dwa gary' date=' bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa' date=' którą zawsze wspomagam gotowanie.[/quote'']

Admiro to Ty miałeś nasiąkać piwkiem a nie grzałka :D i mam nadzieję że jest pełnoletnia bo w innym przypadku dostaniesz wyrok za rozpijanie nieletnich :) :)

Freudowska pomyłka :)

 

Ja właśnie w towarzystwie nasiąkam, największe wzięcie ma Strong Scotish Ale Wee Heavy, zdecydowanie najlepsze moje piwo!

No to :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cydr testowy

 

Surowce:

 

Sok jabłkowy z biedronki 100% 2x 1 Litr

Część startera Irish Ale

 

OG 12,5°Blg

 

Po 12h ładna pianka :smilies:

 

2501b0z.jpg

 

Belgijskie Blond Ale po 4 tygodniach fermentacji zeszło do 6,5°Blg, czyli jeszcze tydzień i cicha, w smaku pyszne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 22

Nazwa: Belgijskie Złotko :beer:

Styl: 18A Belgian Blond Ale

 

Wielkość warki: 25,50 L

OG: 17,0 Blg

Kolor: 11,7 EBC

IBU: 24,9 IBU

 

Składniki:

6,00 kg Pale Ale

0,20 kg Carapils

0,20 kg Carared

40,00 gm Goldings, East Kent (60 min)

30,00 gm Goldings, East Kent (10 min)

0,60 kg Glukoza

drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Starter 1L

Hej!

Mam takie pytanko: kiedy dodajesz glukozę?

Jak ważyłem trippla cukier kandyzowany dodałem na 10 minut przed końcem gotowania. To tak samo z glukozą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę ruchu dzisiaj w browarze:

 

Warka No 22 Belgijskie Złotko po 5 tygodniach burzliwej przelana na cichą, FG 5 Blg

 

Warka No 23 Belgian Tripel po 4 tygodniach burzliwej odfermentowała do 9 Blg (z 18 Blg), no cóż jeszcze postoi.

Z moich obserwacji wynika, że te cholery Belgian Wit ruszają się tylko powyżej 22°C, przy niższych ledwo co.

Smak obu młodych piw na tych drożdżach przepyszny.

 

Warka No 24 Pils niemiecki po 3 tygodniach burzliwej przelana na cichą, FG 3 Blg

 

Warna No 25 Ale pszeniczka po 2 tygodniach burzliwej FG 2,9 Blg zabutelkowana z 211g glukozy sypanej bezpośrednio do butelek.

 

Drożdże Stefany, Munich Lager i Irish Ale przygotowane do zamrożenia, gęstwa z gliceryną w proporcji z grubsza 3/2, zostawię je na kilka dni w lodówce i zamrożę.

 

:D

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 26

Nazwa: Trabant

Styl: 2A German Pilsner (Pils)

 

Wielkość warki: 27,50 L

OG: 12,6 Blg

Kolor: 7,1 EBC

IBU: 27,4 IBU

 

Składniki:

3,00 kg Pilzeński

1,90 kg Pale Ale

0,18 kg Carapils

0,04 kg Zakwaszający

30,00 gm Marynka (60 min)

25,00 gm Hallertauer (10 min)

drożdże Bohemian Lager (Wyeast Labs #2124) Starter 1L zdenkantowany (od Pioturka)

 

Zacieranie:

Dekokcja dwuwarowa, a co :lol:

 

64qxom.png

 

Woda/Słód = 3/1

 

Zamrożono 1 L rezerwy wysłodzone poza warką.

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 90% :D dekokcja rządzi w wydajności :)

 

Czas 6:10 od początku wlewania wody do końca sprzątania! Przy dekokcji 3 godzinnej czas super.

 

Pobawiłem się w wysładzanie ciągłe, pod koniec 30 min wysładzania brzeczka w warzelnym miała już 97°C więc oszczędność czasu spora. W kociołku zastosowałem oczywiście filtrator z rurek miedzianych a oplot wywaliłem.

 

8zji81.jpg

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.