cyfronik Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Problemy mam częściej z odpowiednio mocnym nagazowaniem niż przegazowaniem. Choć używam kalkulatora to coś jest nie tak. Największy problem sprawiają relatywnie słabo gazowane piwa w stylu angielskim. Moją X warką był best bitter. Po 11 dniach burzliwej i prawie 3 tygodniach cichej, zabutelkowany z dodatkiem 40 gram cukru na 21 litrów. Po 3 tygodniach od butelkowania piwo praktycznie bez gazu i w wyniku tego bez piany. I wtedy wszystkie butelki z jednej skrzynki piwa ordynarnie wytrząsłem, tak, by podnieść drożdże z dna, a po 3 dniach zabieg powtórzyłem. Po kolejnych 2 tygodniach piwo prawidłowo nagazowane i pianka podczas nalewania się tworzy. Wczoraj, przez przypadek natomiast, wziąłem 2 butelki z niewstrząsanej skrzynki. Choć nagazowane, to wyraźnie słabiej i bez piany. Wniosek - wzburzenie zbitych na nie drożdży może uratować nagazowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 3 tygodnie to jeszcze nie powód do rozpaczy. Kiedyś mi sie dwa miesiące gazował Pils. Rewelacyjny wtedy wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Wychodzi mało cukru 40g na 21 litrów. Musisz dłużej poczekac. Jeżeli było mocno odfermentowane to i tak może być za mało cukru. 2 razy na 128 warek zdarzyło mi się, że piwo się nie nagazowało. Do dziasiaj nie mogę sie doszukać przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Choć używam kalkulatora to coś jest nie tak. Największy problem sprawiają relatywnie słabo gazowane piwa w stylu angielskim. Moją X warką był best bitter. Po 11 dniach burzliwej i prawie 3 tygodniach cichej, zabutelkowany z dodatkiem 40 gram cukru na 21 litrów. Po 3 tygodniach od butelkowania piwo praktycznie bez gazu Wszystko się zgadza. Nagazowanie jest takie jakie być powinno. Tylko w porównaniu z piwem beczkowym nie masz jak wtłoczyć powietrza do piwa (na wyspach używa się pompy do nalania piwa) i wytworzyć odpowiedniej piany. Spróbuj pół kufla nalać ostrożnie drugie pół nalać z wysokości. Czym więcej spieni się piwo tym lepiej Może wydawać się mdławe w smaku... i tak też powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się