Kuczmen Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam. W najbliższym czasie planuję uwarzyć pierwsze piwo z procesem zacierania. Wstępny wybór padł na Dry Stout'a z przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout_%28Czarnuch%29,_Kamil_Soluch_%28Cartmann%29 W przepisie nie sprecyzowano jakich słodów dokładnie użyć. Jako, że jest to piwo bardzo ciemne to wybrałem ciemniejsze wersje, zatem: - 3 kg pale ale Strzegom 5,5-7,5 EBC - 1 kg monachijski typ II Strzegom 12-15 ECB - 0,2 kg czekoladowy 1200 Strzegom 1100 - 1300 °EBC - 0,35 kg jęczmień palony IREKS Czy wybór ten jest prawidłowy? Kolejny problem to drożdże. Autorzy przepisu proponują drożdże płynne, a ja nie posiadam mieszadła magnetycznego. Czy jest ono konieczne? Z drugiej strony takie drożdże są koszmarnie drogie, więc raczej wolałbym użyć suchych. Czy drożdże Fermentis Safale S-04 będą ok? Czy proponujecie jakieś inne? Myślę, że to już wszystkie pytania. Z góry dzięki za pomoc. Sallybok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jest ok choć może być mocno palone. Mieszadło nie jest konieczne, a jak chcesz suche to s04 będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kolejną warką, którą będę warzył też jest dry stout. W moim przypadku przy planowaniu pomocny był ten artykuł --> http://byo.com/stories/issue/item/1674-style-profile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Czy drożdże Fermentis Safale S-04 będą ok? Ogólna zasada jest taka, że te drożdże pasują do piw wyspiarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jest ok choć może być mocno palone. Mieszadło nie jest konieczne, a jak chcesz suche to s04 będą ok. Dzięki za uwagę. Nie chcę bardzo palonego akcentu. Zatem proponujesz jakieś korekty? Kolejną warką, którą będę warzył też jest dry stout. W moim przypadku przy planowaniu pomocny był ten artykuł --> http://byo.com/stori...4-style-profile Dzięki za link do artykułu, biorę się za lekturę (tyle yerba mate przygotuję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Na pewno nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się że dodanie słodów palonych dopiero na mashout redukuje paloność, za to zwiększa czekoladowość stoutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Na pewno nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się że dodanie słodów palonych dopiero na mashout redukuje paloność, za to zwiększa czekoladowość stoutów. Wg przepisu słody palone trafiają do gara na ostatnie 10 min. Będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Możesz dać od początku, ma być palone i wytrawne przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się