ThoriN Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Duży skok temperatury zawsze odbija się na profilu piwa. Wiem, była za wysoka przez maksymalnie 6 godziny. Przy fermentacji burzliwej która trwa 14 dni a cicha 3-4 tygodnie chyba dużej straty nie będzie. Obawiam się, że nie masz racji - jeżeli postępujesz tak, jak postępujesz, to na 100% masz w tym piwie estry, choćbyś nie wiem co zrobił... może ich nie czujesz bądź nie masz świadomości, że tam faktycznie są? Ja tak miałem przy pierwszym lagerze - wydawało mi się, że profil jest super czysty... znajomi (w tym jeden z sędziów ) dosyć szybko mnie nakierowali o co chodzi - powiedzieli mi po prostu czego tam szukać i faktycznie sobie uświadomiłem, że "to" tam jest. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Duży skok temperatury zawsze odbija się na profilu piwa. Wiem, była za wysoka przez maksymalnie 6 godziny. Przy fermentacji burzliwej która trwa 14 dni a cicha 3-4 tygodnie chyba dużej straty nie będzie. Obawiam się, że nie masz racji - jeżeli postępujesz tak, jak postępujesz, to na 100% masz w tym piwie estry, choćbyś nie wiem co zrobił... może ich nie czujesz bądź nie masz świadomości, że tam faktycznie są? Ja tak miałem przy pierwszym lagerze - wydawało mi się, że profil jest super czysty... znajomi (w tym jeden z sędziów ) dosyć szybko mnie nakierowali o co chodzi - powiedzieli mi po prostu czego tam szukać i faktycznie sobie uświadomiłem, że "to" tam jest. Ja nie upieram się że wszytko jest w jak najlepszym porządku bo tak na pewno nie jest. I napewno nigdy "czystego profilu" nie osiągnę bo nie o to mi chodzi w tym co robię Chodziło mi że przy tak krótkim czasie podwyższonej temperatury wiele "szkód" nie powinno być w warce. Jeżeli są to w ilościach nie wyczuwalnych dla szarego zjadacza chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 To po co robisz dolniaki skoro nie chcesz czystego profilu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 To po co robisz dolniaki skoro nie chcesz czystego profilu? Po co? Żeby spróbować tym bardziej że pora odpowiednia Nie będę sobie "żył" wypruwał że skoczyła mi na chwile temperatura itd. Nigdy na konkurs piwa nie wyślę bo się tym nie jaram więc czy profil jest w pełni czysty, czy piwo będzie w stylu, czy ekstrakt jak w zaleceniu -- to nie mój cel. Staram się a wyjdzie co wyjdzie Warzę bo to lepsze niż to co serwują w sklepach czy pubach a przy okazji fajna zabawa kordas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 a przy okazji fajna zabawa I bardzo dobrze, to w tym jest najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nigdy na konkurs piwa nie wyślę bo się tym nie jaram więc czy profil jest w pełni czysty, czy piwo będzie w stylu W takim razie dlaczego piszesz w wątku pils? Twoja rada z temperaturą zupełnie nie pomoże komuś kto chce zrobić piwo w takim stylu, a jest wręcz szkodliwa. Bardziej pasuje ona do tematu "dobre piwo jakieś tam, co wyjdzie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nigdy na konkurs piwa nie wyślę bo się tym nie jaram więc czy profil jest w pełni czysty, czy piwo będzie w stylu W takim razie dlaczego piszesz w wątku pils? Twoja rada z temperaturą zupełnie nie pomoże komuś kto chce zrobić piwo w takim stylu, a jest wręcz szkodliwa. Bardziej pasuje ona do tematu "dobre piwo jakieś tam, co wyjdzie" Dlatego że mogę pisać i chciałem się posłużyć swoimi radami. Czytał waćpan moje posty? Czy przyznałem że zrobiłem dobrze z temperaturą? Chyba wręcz przeciwnie więc nie wiem do czego "piejesz"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 ktoś tu gdzieś wklejał snickersa... skoro wiesz, że nie zrobiłeś dobrze z temperaturą, to nie nauczaj innych, i nie wprowadzaj w błąd. Po prostu, zredukuj w sobie chęć wypowiedzi, bo pleciesz głupoty. Daj wypowiedzieć się komuś, kto ma o tym pojęcie i nie zaniżaj poziomu forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dlatego że mogę pisać inni mogą robić gorsze rzeczy, ale szczęśliwie tego nie robią zgadnij dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 ktoś tu gdzieś wklejał snickersa... skoro wiesz, że nie zrobiłeś dobrze z temperaturą, to nie nauczaj innych, i nie wprowadzaj w błąd. Po prostu, zredukuj w sobie chęć wypowiedzi, bo pleciesz głupoty. Daj wypowiedzieć się komuś, kto ma o tym pojęcie i nie zaniżaj poziomu forum. ...Ja się staram zadawać drożdże w przedziale 20-25 stopni.... ...Wiem, była za wysoka... ... nie upieram się że wszytko jest w jak najlepszym porządku bo tak na pewno nie jest.... a Jeżeli nie widzicie że zrobiłem błąd ale go sprostowałem to wasz problem nie mój. Czy to byłą moja jedyna "porada" odnośnie tematu? Chyba nie I widzę że zrobił się problem bo ktoś czyta posty wybiórczo - takie jego prawo niestety... I nie ja zaniżam poziom tego forum takimi "najazdami" na forumowiczów Miło była ale się skończyło, za długo tutaj nie zawitałem bo widać nie do końca warto. Zegnam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Panowie, zamiast konstruktywnej dyskusji, mającej na celu rozwianie wątpliwości dotyczących tych kilku kwestii, o które zapytałem wywiązała się pyskówka, na dwie strony, która w dodatku nie ma żadnej wartości merytorycznej. Dżejkob Bob Boszuła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Że wapń? opieram się na wykładach mojej prof. z drożdżownictwa. Teoria? Technologia Piwa. Rzemieniuk. ew. wykłady. Woda była wysyłana na analizę - skład jest znany. Nie umiem się odnieść Teorię znam, staram się brac udział w wykładach na WWP. Polecam je każdemu, teorii nigdy nie za dużo. Jednak opieram się na moim 8 letnim eksperymentowaniu z zasypem na pilsa, różnymi czasami zacierania, chmieleniem, różnymi drożdżami. Doświadczenia wynagrodzone zostały 6 krotnym stanięciem na podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 A pilsa w ogole nie powinno się warzyć na bardzo miękkiej wodzie jak ma to miejsce w Pilźnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Powinno, sam nie sprawdzałem jeszcze efektów warzenia pilsa na twardej wodzie, więc nie mam porównania, czy różnice są znaczne. Na pewno goryczka była przyjemniejsza, niż w innych piwach, które robiłem na podobnych chmielach. Zawsze mieszałem z destylowaną, a od niedawna jadę na filtrze RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Że wapń? opieram się na wykładach mojej prof. z drożdżownictwa. Teoria? Technologia Piwa. Rzemieniuk. ew. wykłady. Woda była wysyłana na analizę - skład jest znany. Nie umiem się odnieść Teorię znam, staram się brac udział w wykładach na WWP. Polecam je każdemu, teorii nigdy nie za dużo. Jednak opieram się na moim 8 letnim eksperymentowaniu z zasypem na pilsa, różnymi czasami zacierania, chmieleniem, różnymi drożdżami. Doświadczenia wynagrodzone zostały 6 krotnym stanięciem na podium. Pozostaje mi gratulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklosz Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Z tymi drożdżami (jeśli masz tylko standardową fiolkę kupioną) nie obejdzie się bez startera! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Mam zamiar robić pilsa na tych drożdżach, ale nie bardzo mam możliwość zrobienia startera. Czy wlanie ich do małej warki, jakieś 10 litrów 10 blg, ma sens? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez kowalczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Tak, jak najbardziej, jest to dobry sposób żeby namnożyć te drożdże i do tego uzyskać 9-10L wysokiej jakości piwa. Różnica jest taka że starter robi się 2-3 dni a taka warka potrzebuje 2-3 tygodni żeby zebrać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Wczoraj zrobiłem pilsa. Zacierany dekokcyjnie, dwuwarowo. Zasyp ostateczny to 4,4 kg Pilzneńskiego Strzegom i 0,75 kg Monachijskiego I Strzegom. Przed gotowaniem uzyskałem 24 l brzeczki 14°blg do której dolałem w celu rozcięczenia 3 litry wody i gotowałem przez 90 min. W trakcie gotowania uzupełniłem wody do poziomu 27 l. Teraz brzeczka się chłodzi do temp ok 10 stopni co pewnie potrwa jeszcze do końca dnia. Najbardziej mnie dziwi to że chciałem uzyskać 25 l o ekstrakcie w okolicach 10-11%. Teraz mam coś ok 27 l o ekstrakcie w okolicach 13% i żeby uzyskać zakładany na początku ekstrakt musiałbym rozcięczyć brzeczkę do objętości 33,6l. Wydajność zacieru wg. PPPP wynosi 85% czy to w ogole możliwe? Dodam tylko że wyniki sprawdzone za pomocą refraktometru i balingomertru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Wydajność zacieru wg. PPPP wynosi 85% czy to w ogole możliwe? Licząc po naszemu to raczej nie - we wzorze podstawiasz wagę całego zasypu, a z tego co gdzieś na forum czytałem pilzneński ma ekstraktywność rzędu 78%-82%. Jak więc wydusić z niego więcej cukrów, niż ma? Pure magic Licząc po amerykańsku owszem, da się - tam może Ci wyjść nawet 100%, bo obliczenie uwzględnia ekstraktywność słodu i tak naprawdę będzie to 100% z 82% = 82% po naszemu. Może masz ten problem, który miałem ja na początku - źle wyskalowane gary/pojemniki. W rzeczywistości miałem mniej brzeczki, niż myślałem, że mam - i to w obliczeniach zawyża wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dodam tylko że wyniki sprawdzone za pomocą refraktometru i balingomertru. Może za ciepłe próbki mierzysz. Powinny mieć w ok 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Próbki mierze zawsze w 20° A co do skalowania to raczej wszystko jest ok bo po tym jak dostałem gar to sprawdziłem jego pojemnoś nalewając za pomocą miarki po jednym litrze i wyszło że prawie pod kołnierz ma 30l co do fermentora to faktycznie pewności nie mam ale w garze było bardzo dużo płynu więc mogło być te 27l. Co do wydajności to faktyczne jest chyba wydajność względna było o tym w ostatnim piwowarze.wydajność warzelni to ok. 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Może za ciepłe próbki mierzysz. To by mu zaniżyło wynik. Też obstawiam złe wyliczenie pojemności gara/fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Co do wydajności to faktyczne jest chyba wydajność względna było o tym w ostatnim piwowarze.wydajność warzelni to ok. 68% Dokładnie tak musi być - podstawiłem te dane do wzoru z wiki i wychodzi Ci po naszemu 68% - a więc w normie (warto wręcz zawalczyć o lekką poprawę). Czyli tamta liczba to była wydajność liczona po amerykańsku - i wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Panowie jeszcze jedno szybkie pytanie. Lepsze stabilne 8-9 w piwnicy czy miejsce gdzie tem. jest niższa ale w ciągu doby są wachnięcia 4,5-7°C? Oczywiście mówie póki co o burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się