keda Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Nr 47 Pilzneński 1,5 Monachijski 2,5 Karmelowy jasny 0,2 Karmelowy ciemny 0,2 zacieranie 62 C - 20 min podgrzanie do 72 C i 40min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Marynka granulat 20 g - 60' Hallertauer Tradition granulat 20 g - 10 min 22l - 12,5°Blg Drożdże: S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Nr 48 Pilzneński 3,3 Monachijski 1,0 Carared 0,3 zacieranie 62 C - 30 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Marynka granulat 25 g - 60 Perle granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 21l 14°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nr 49 Pilzneński 3,0 Monachijski 1,0 Karmel pils 0,3 Caramunich 0,2 zacieranie 62 C - 30 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Marynka granulat 25 g - 60 Hallertauer Tradition granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 23l 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Kolejna warka jubileuszowa - zaplanowałeś już co to będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Kolejna warka jubileuszowa - zaplanowałeś już co to będzie? Co roku w okolicach 19 grudnia (mam wtedy imieniny) jest koźlaczek więc tym razem pewnie też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Kolejna warka jubileuszowa - zaplanowałeś już co to będzie? Co roku w okolicach 19 grudnia (mam wtedy imieniny) jest koźlaczek więc tym razem pewnie też Może tym razem będzie to koźlak majowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Kolejna warka jubileuszowa - zaplanowałeś już co to będzie? Co roku w okolicach 19 grudnia (mam wtedy imieniny) jest koźlaczek więc tym razem pewnie też Może tym razem będzie to koźlak majowy? Czemu nie - to jedno z moich ulubionych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Nr 50 Kożlak majowy Pilzneński 4,0 Monachijski 1,0 Karmelowy jasny 0,4 Pszeniczny 0,8 zacieranie 62 C - 30 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Marynka granulat 25 g - 60 lubelski granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 23l 16 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Nr 51 Pilzneński 2,0 Wiedeński 2,2 Karmelowy jasny 0,3 Caramunich 0,2 zacieranie 62 C - 30 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Sybilla granulat 30 g - 60 lubelski granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 23l 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Nr 52 Pilzneński klepiskowy Bruntal 4,0 Karmel Pils 0,3 zacieranie 62 C - 40 min podgrzanie do 72 C i 20min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Magnum granulat 20 g - 60 Perle granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 23l 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ja wrażenia z zacierania Bruntala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ja wrażenia z zacierania Bruntala? Całkiem niezłe. Wydajność wyszła dobra, mimo że zacierałem w wiekszej niż zwykle ilości wody (około 20l - zwykle około 15) i miałem problemy z filtracją bo uszczelka na kraniku wpuszczała powietrze, gdyby nie to byłoby jeszcze lepiej. Sam słód jest dobrej jakości, bez zanieczyszczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Nr 53 Pilzneński klepiskowy Bruntal 2,5 Monachijski 1,8 Carapils 0,3 Caramunich 0,2 zacieranie 62 C - 30 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Sybilla granulat 40g - 60 Tradition granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 23l 14 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Nr 54 Pilzneński klepiskowy Bruntal 3,5 Monachijski 0,5 Carared 0,2 zacieranie 62 C - 40 min podgrzanie do 72 C i 20 min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Magnum granulat 23g - 60 Tradition granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 23l 12,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Nr 55 Pilzneński klepiskowy Bruntal 3,6 Monachijski 0,8 carapils 0,3 Zacieranie: - 62-65 °C 15' - Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15' - Dekokt 100° - wrzenie 20' - całość 72° i 20' - 75' filtracja Gotowanie 60 min Magnum granulat 25g - 60 Perle granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 22l 14 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Nr 56 Pilzneński klepiskowy Bruntal 3,6 Monachijski 0,6 carared 0,2 karmelowy ciemny 0,1 Zacieranie: - 62 °C 30' - 72° i 30' - 75' filtracja Gotowanie 60 min Magnum granulat 8g - 60min Sybilla granulat 20g -60 min Tradition 15 g - 10 min Sybilla 5g - 10 min Bohemian lager Wyszło 22l 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Nr 57 Pilzneński 1,9 kg Pszeniczny 2,1 karmelowy jasny 0,2 Zacieranie: - 44 °C 15' - 52 °C 5' - 62 °C 30' - 72° i 30' - 75' filtracja Gotowanie 60 min Lubelski 20 g - 60min WB-06 Wyszło 24l 12 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Nr 58 Belgijskie pale ale 2,5 kg monachijski typ I 1,0 kg Abbey Malt 0,3 kg Carabelge 0,2 kg Zacieranie: - 62 °C 20' - 72° i 50' - 75' filtracja Gotowanie 60 min Marynka 22 g - 60 min Saaz 20 g - 10min Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier Wyszło 21L 12 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Nr 59 Belgijskie Pilzneński 6 kg Cukier - 1 kg Zacieranie: - 62 °C 50' - 72° C 10' - 75' filtracja Gotowanie 60 min Marynka 24 g - 60 min Saaz 20 g - 10min Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier Wyszło 22L 20 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Nr 60 witbier Pilzneński 2.3 kg Pszeniczny 0,7 kg Płatki pszenne 1.0 kg Płatki owsiane 0,5 kg kolendra 15g curacao 20 g Zacieranie: Płatki skleikowane 20' w 65°C, 15' 100°C Dodane słody - 65 °C 1,5 godz - 72° C 20' - 75' filtracja Gotowanie 60 min Lubelski 35 g - 60 min curacao + kolendra -10 min Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier Wyszło 23L 12 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 11 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Nr 60 Dubbel Pilzneński 4.0 kg Monachijski 0,5 kg Special B 0.20 kg Aroma 0,2 kg Caramunich 0,2 kg Karmelowy jasny 0,2 Cukier karmelizowany 0,5 kg Zacieranie: - 62 °C 20 min - 72° C 45 min - 75' filtracja Gotowanie 60 min Marynka 25 g - 60 min Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier Wyszło 22L 16 Blg Po 24 godz fermentuje w 24°C i zastanawiam się czy przeniesć do zimniejszego pomieszczenia czy zostawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Nr 61 Blond Pilzneński 4.5 kg Carapils 0,3 kg Caraaroma 0.10 kg Abbey 0,1 kg Cukier 0,5 kg Zacieranie: - 62 °C 35 min - 72° C 45 min - 75' filtracja Gotowanie 60 min Marynka 20 g - 60 min Lubelski 20 g - 10 min Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier Wyszło 22L 16 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Nr 62 Dunkelweizen Pilzneński 1 kg Monachijski 1 kg Pszeniczny 2 kg Carawheat 0.10 kg Czekoladowy 0,1 kg Zacieranie: - 42 °C 20 min - 62 °C 35 min - 72° C 40 min - 75' - czekoladowy - 10 min - filtracja Gotowanie 60 min Lubelski 30 g - 60 min WB-06 Wyszło 24L 11 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Nr 63 Dubbel Poprzedni dubbel się zakaził - kolejne podejście do tematu Pilzneński 3.5 kg Monachijski 1 kg Caramunich 0,4 kg Carafa II - 50 g Cukier karmelizowany 0,5 kg Zacieranie: - 62 °C 30 min - 72° C 30 min - 75' dodanie Carafa II - 10 min i filtracja Gotowanie 60 min Marynka 20 g - 60 min Lubelski - 20 g - 10 min Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier Wyszło 20L 16 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Nr 64 Pale Ale 4.0 kg Karmelowy jasny 0,3 kg Zacieranie: - 67°C 60in - 72° C 10 min Gotowanie 60 min Marynka 30 g - 60 min Lubelski - 25 g - 10 min Safale S-04 Wyszło 23L 11 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się