keda Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 (edited) Chyba przyszedł czas żeby się pochwalić swoim warzeniem Na początku oczywiście był pancernik z Wesa, a potem jeszcze 2 kolejne. Chyba były pijalne bo zniknęły z piwniczki błyskawicznie. Kolejne było już zacierane - zdecydowanie lepsze bo zniknęło jeszcze szybciej. W lecie przyszedł czas na piwa pszeniczne. Pierwszy był witbier - w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t1518-piwo-jak-obolon-biale.html jest opisane jak był robiony. Kolejny był typowy pszeniczniak, no prawie typowy bo uzyłem gęstwy po witbierze, Brewferm Blanche - wyszło rewelacyjne - żona cały czas pyta kiedy to powtórze. W zeszłym miesiącu zrobiłem jeszcze jak ja to nazywam piwo "na winie" - czyli co sie nawinie to do piwa (chodzi mi oczywiście o słody i drożdże jakie mi zostały niewykorzystane we wczesniejszych warkach) - wyszło nawet dobre i wcale nie czuć go winem Ponieważ ostatnio zrobiło się chłodniej przyszedł czas na dolniaki - w sobotę popełniłem pierwszego i w dodatku pierwszy raz na drożdżach płynnych. Wygląda to tak: Pilzneński 3,8 Karmelowy jasny Strzegom 0,3 Monachijski Litovel 0,5 zacieranie: 20' 63-65 40' 72-75 10' 75-78 gotowanie 70' Wyszło 21 l - 14°Blg chmiel: 25 g - marynka - 70 min 25 g Lubelski - 10 min Drożdże Wyast Budvar Lager - troszkę długawo startowały ale po 36 godzinach jest już fajna czapa piany więc chyba jest dobrze Edited October 13, 2009 by keda Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Keda fajnie że zacząłeś prowadzić dziennik Wytrwałości życzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 Po 12 dniach piwo poszło na cichą - odfermentowało tylko do 6°Blg. Coś leniwe te Budvary Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoboV Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Mi tak fermentuje piwo na US-05. Ale... do jednego zrobiłem tylko rehydratacje i po 11 dniach ma 15,1 -> 5,5 BLG, do drugiego dałem starter woda:brzeczka 1:1 i do tego pół paczki drożdży i na tym dopalaczu już po 3 dniach mam 14 -> 5 BLG Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 US-5 przy tym to błyskawica. Budvary w saszetce pęczniały 2 dni, później 4 dni w starterze w 20 °C i odfermentowały starter z 10 do 6°Blg, a w brzeczce startowały 36 godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted November 4, 2009 Author Share Posted November 4, 2009 Po 2 tygodniach na cichej jutro pewnie zabutelkuje. Tylko nie wiem ile dodać cukru do refermentacji. 100 g to będzie za dużo czy w sam raz na 21l ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 100 g to będzie za dużo czy w sam raz na 21l ? Odpowiedź będzie standardowa: to zależy. Zależy od tego: 1. do ilu blg odfermentowało piwo. I czy na pewno zakończyło fermentację? 2. w jakiej temperaturze trzymasz? 3. jak mocno chcesz mieć nagazowane? 2,4g/but wydaje się być wartością bezpieczną (tyle też podpowiada kalkulator), ale jeśli jest w dalszym ciągu wysoka gęstość (>=4-5°Blg), to ja bym jeszcze zmniejszył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted November 8, 2009 Author Share Posted November 8, 2009 Piwo odfermentowało do ok. 3.5 °Blg - poszło do butelek ze 100g cukru. A skoro fermentatory wolne to by ich zapełnić Warka nr 9 - Pils - 07.11.2009 4 kg Pilzneński 0.3 karapils Zacieranie 15' - 62°C 45'- 72°C Gotowanie 90 min Chmiel: Marynka 30g - 90 min Lubelski 20g - 10 min Wyszło 20l - 12°Blg Gęstwa Budvar Lager z poprzedniej warki, starter 1l z glukozy- tym razem start był błyskawiczny, po 12 godzinach ładna pianka w fermentatorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted November 25, 2009 Author Share Posted November 25, 2009 Po 18 dniach poszło na cichą - odefermentowało do 4°Blg. 100g cukru w poprzednim piwie to jednak było za dużo - po 3 tygodniach piwo jest przegazowane i musiałem upuszczać gazu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 (edited) 10/2009 - pszeniczne Data warzenia: 28.11.2009 Skład: słód pszeniczny 2 kg słód pilzneński 2 kg słód karmelowy jasny 0,3 kg Zacieranie : 10 " w 44 °C 15 " w 53 °C 30" w 63 °C 30'' w 72 °C 75 - 78°C i wysładzanie 10l wody Chmiel: Lubelski 25g na 80 min. Wyszło 20l 15°Blg - rozcieńczyłem do 22l. Pewnie wyszło około 13 °Blg ale nie chciało mi się mierzyć. Drozdże: Brewferm Blanche Edited November 30, 2009 by keda Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted December 19, 2009 Author Share Posted December 19, 2009 Warka nr 9 po 3 tygodniach cichej poszło do butelek z 70 g cukru. Nr 10 po 12 dniach burzliwej od razu do butelek ze 150 g cukru. Dziś kolej na koźlaczka Nr 11/2009 pilźnieński ......................................... 2,3 kg monachijski ....................................... 2,3 kg karmelowy jasny ............................................... 0,5 kg Caramunich ......................................... 0,3 kg karmelowy ciemny .......................................... 0,2 kg zacieranie 64 C - 15 min 72 C - 45 min. - taki był plan ale przy 71 zostawiłem przez pomyłkę na małym gazie i poszedłem na spacer z córką. Wróciłem po 35 min - było 80 °C . Zrobiłem próbę jodową - negatywna. Po wysładzaniu ok 25 l 14,5 °Blg Zobaczymy co wyjdzie z tej pomyłki. Na razie się chłodzi na balkonie na -14°C chmiele: (100 min) marynka ............................ 40 g Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted January 9, 2010 Author Share Posted January 9, 2010 08.01.2010 - koźlak poszedł na cichą Dziś kolej na Pilsa Nr 1/2010 pilźnieński ......................................... 3,4 kg monachijski ....................................... 0,4 kg zakwaszający ................................. 60 g zacieranie 64 C - 15 min 72 C - 45 min. Gotowanie 90 min Marynka granulat 15 g + lubelski szyszka 50g - 90' lubelski szyszka 30 g - 10 min Drożdże - Budvar Lager Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted January 18, 2010 Author Share Posted January 18, 2010 Nr 13 czyli Nr 2/2010 pilźnieński ......................................... 3,2 kg monachijski ....................................... 0,4 kg karapils .............................................. 0.2 kg zakwaszający ................................. 30 g zacieranie 64 C - 15 min 72 C - 45 min. 75-78 - 10 min Gotowanie 90 min Marynka granulat 10 g + lubelski szyszka 50g - 90' lubelski szyszka 30 g - 10 min Drożdże - Budvar Lager wyszło 20 l - 13°Blg Jako że to nr 13 masa probelmów przy tej warce ale najważniejsze że się udało Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Nr 14 czyli Nr 3/2010 pilźnieński ......................................... 3,2 kg monachijski ....................................... 0,48 kg karapils .............................................. 0.2 kg caramunich.......................................... 0.2 kg zacieranie 64 C - 15 min 72 C - 45 min. 75-78 - 10 min Gotowanie 90 min Marynka granulat 22 g + lubelski szyszka 20g - 90' lubelski szyszka 30 g - 10 min Drożdże - Budvar Lager wyszło 20 l - 13°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted February 6, 2010 Author Share Posted February 6, 2010 (edited) Nr 15 czyli Nr 4/2010 maibock pilźnieński ......................................... 4 kg pszeniczny ....................................... 1.25 kg karmelowy jasny .............................................. 0.4 kg zacieranie 52 C - 10 min 64 C - 30 min 72 C - 50 min. 75-78 - 10 min Gotowanie 90 min Marynka granulat 25 g - 90' lubelski szyszka 20 g - 30 min lubelski granulat - 20 g - 10 min Drożdże - Budvar Lager wyszło 20 l - 16°Blg Edited February 21, 2010 by keda Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted February 21, 2010 Author Share Posted February 21, 2010 Nr 12 i 13 zabutelkowane z 60g cukru na 20l, Nr 14 i 15 na cichej więc kolej na kopię warki nr 9, która wyszła rewelacyjnie - szkoda, że już się skończyła Nr 16 (5/2010) 4 kg Pilzneński 0.3 karapils 50g zakwaszający Zacieranie 15' - 62°C 45'- 72°C Gotowanie 90 min Chmiel: Marynka 26 g + 10 lubelskiego - 90 min Lubelski 20g - 10 min Wyszło 22l - 13°Blg Gęstwa Budvar Lager z poprzedniej warki Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted March 20, 2010 Author Share Posted March 20, 2010 Nr 17 (6/2010) Koelsch Zasyp - słód pilznenski 3,7 kg, - słód pszeniczny 0,5 kg, - chmiel Lubelski 45g (granulat), - drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 , Zacieranie 43°C do 66°C 30 minut 66°C 30 minut 70°C 20 minut 78°C filtracja Chmielenie 70 minut Lubelski 30 g po 5 min. Lubelski 15 g po 60 min Wyszło 20l 12.5 °Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted April 29, 2010 Author Share Posted April 29, 2010 Nr 18 (7/2010) Warzone 11.04.2010 Dunkelweizen Zasyp - słód pilznenski 1,3 kg, - słód pszeniczny 1,9 kg, - słód monachijski II 0,6 kg, - słód Carawheat 0,2 kg, - Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg - dodawany po próbie jodowej, przed wysładzaniem - chmiel Lubelski 40g (granulat), - drożdże górnej fermentacji WB-06, Zacieranie 46°C 10 minut 53°C 15 minut 63°C 30 minut 72 °C 30 minut 78 i wysładzanie Chmielenie 80 minut Lubelski 20 g po 10 min. Lubelski 10 g po 50 min Lubelski 10g po 70 min Wyszło 23l 11.0 °Blg Fermentacja burzliwa 8 dni - 18-19 °C Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted May 17, 2010 Author Share Posted May 17, 2010 Nr 19 (8/2010) Pszenica słód pszeniczny- 2,5 kg słód pilzneński- 1,6 słód carahell- 0,2 kg chmiel Lubelski (granulat)- 20g zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 5 min 62C- 30 min 72C- 20 min podgrzanie do 78C i filtracja chmielenie: 20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 22l - 12°Blg Drożdże - Wb-06 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted May 17, 2010 Share Posted May 17, 2010 Dobry przepis (zarówno jeśli chodzi o zasyp jak i zacieranie), ale polecam zrobić takie piwo na płynnych (np 3068), niebo w gębie Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted May 18, 2010 Author Share Posted May 18, 2010 Wzorowałem sie na tym http://www.piwo.org/forum/p25758-19-09-2009-14-18-05.html#p25758 - twojego autorstwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted May 27, 2010 Author Share Posted May 27, 2010 Pszenica poszła do butelek z 160 g cukru na 22 l - odfermentowała do 3°Blg po 12 dniach fermentacji burzliwej, cichej nie robiłem. Mam nadzieję, że nie będzie granatów Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted June 13, 2010 Author Share Posted June 13, 2010 Nr 20 (9/2010) Koelsch Zasyp - słód pilznenski 3,7 kg, - słód pszeniczny 0,5 kg, - chmiel Lubelski 25g (granulat) - chmiel marynka 10g (granulat), - drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 , Zacieranie 43°C do 66°C 30 minut 66°C 30 minut 72°C 20 minut 75°C filtracja Chmielenie 60 minut Marynka 10g od początku. Lubelski 15 g od początku. Lubelski 10 g po 50 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted July 4, 2010 Author Share Posted July 4, 2010 Nr 21 (10/2010) Pszenica słód pszeniczny- 2,1 kg słód pilzneński- 1,9 słód carahell- 0,2 kg zakwaszający 50 g chmiel Lubelski (granulat)- 20g zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 5 min 62C- 30 min 72C- 30 min podgrzanie do 78C i filtracja chmielenie: 20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 22l - 12°Blg Drożdże - Wb-06 Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted July 26, 2010 Author Share Posted July 26, 2010 Nr 22 (11/2010) Stout owsiany -słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg, - słód karmelowy ciemny 0,3 kg, - słód Carafa? Typ I 0,2 kg, - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5g, Zacieranie: Słody jasne + płatki - 67°C przez 45 min Dodanie słodów ciemnych i jęczmienia palonego - do 72 °C na 10 min i filtracja Chmielenie 60 min 15 g Marynki po 5 min 10 g po 40 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now