Jump to content

Browar ŁośTu


Recommended Posts

Chyba przyszedł czas żeby się pochwalić swoim warzeniem ;)

Na początku oczywiście był pancernik z Wesa, a potem jeszcze 2 kolejne. Chyba były pijalne bo zniknęły z piwniczki błyskawicznie.

Kolejne było już zacierane - zdecydowanie lepsze bo zniknęło jeszcze szybciej. :)

W lecie przyszedł czas na piwa pszeniczne. Pierwszy był witbier - w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t1518-piwo-jak-obolon-biale.html jest opisane jak był robiony. Kolejny był typowy pszeniczniak, no prawie typowy bo uzyłem gęstwy po witbierze, Brewferm Blanche - wyszło rewelacyjne - żona cały czas pyta kiedy to powtórze.

W zeszłym miesiącu zrobiłem jeszcze jak ja to nazywam piwo "na winie" - czyli co sie nawinie to do piwa (chodzi mi oczywiście o słody i drożdże jakie mi zostały niewykorzystane we wczesniejszych warkach) - wyszło nawet dobre i wcale nie czuć go winem :)

 

Ponieważ ostatnio zrobiło się chłodniej przyszedł czas na dolniaki - w sobotę popełniłem pierwszego i w dodatku pierwszy raz na drożdżach płynnych. Wygląda to tak:

 

Pilzneński 3,8

Karmelowy jasny Strzegom 0,3

Monachijski Litovel 0,5

 

zacieranie:

20' 63-65

40' 72-75

10' 75-78

gotowanie 70'

 

Wyszło 21 l - 14°Blg

 

chmiel:

25 g - marynka - 70 min

25 g Lubelski - 10 min

Drożdże Wyast Budvar Lager - troszkę długawo startowały ale po 36 godzinach jest już fajna czapa piany więc chyba jest dobrze

Edited by keda
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 201
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Mi tak fermentuje piwo na US-05. Ale... do jednego zrobiłem tylko rehydratacje i po 11 dniach ma 15,1 -> 5,5 BLG, do drugiego dałem starter woda:brzeczka 1:1 i do tego pół paczki drożdży i na tym dopalaczu już po 3 dniach mam 14 -> 5 BLG

Link to comment
Share on other sites

US-5 przy tym to błyskawica. Budvary w saszetce pęczniały 2 dni, później 4 dni w starterze w 20 °C i odfermentowały starter z 10 do 6°Blg, a w brzeczce startowały 36 godzin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
100 g to będzie za dużo czy w sam raz na 21l :D?

Odpowiedź będzie standardowa: to zależy. :)

Zależy od tego:

1. do ilu blg odfermentowało piwo. I czy na pewno zakończyło fermentację?

2. w jakiej temperaturze trzymasz?

3. jak mocno chcesz mieć nagazowane?

 

2,4g/but wydaje się być wartością bezpieczną (tyle też podpowiada kalkulator), ale jeśli jest w dalszym ciągu wysoka gęstość (>=4-5°Blg), to ja bym jeszcze zmniejszył.

Link to comment
Share on other sites

Piwo odfermentowało do ok. 3.5 °Blg - poszło do butelek ze 100g cukru.

A skoro fermentatory wolne to by ich zapełnić

Warka nr 9 - Pils - 07.11.2009

4 kg Pilzneński

0.3 karapils

Zacieranie

15' - 62°C

45'- 72°C

Gotowanie 90 min

Chmiel:

Marynka 30g - 90 min

Lubelski 20g - 10 min

 

Wyszło 20l - 12°Blg

Gęstwa Budvar Lager z poprzedniej warki, starter 1l z glukozy- tym razem start był błyskawiczny, po 12 godzinach ładna pianka w fermentatorze

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Po 18 dniach poszło na cichą - odefermentowało do 4°Blg.

100g cukru w poprzednim piwie to jednak było za dużo - po 3 tygodniach piwo jest przegazowane i musiałem upuszczać gazu.

Link to comment
Share on other sites

10/2009 - pszeniczne

Data warzenia: 28.11.2009

Skład:

słód pszeniczny 2 kg

słód pilzneński 2 kg

słód karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie :

10 " w 44 °C

15 " w 53 °C

30" w 63 °C

30'' w 72 °C

75 - 78°C i wysładzanie 10l wody

Chmiel:

Lubelski 25g na 80 min.

Wyszło 20l 15°Blg - rozcieńczyłem do 22l. Pewnie wyszło około 13 °Blg ale nie chciało mi się mierzyć.

Drozdże: Brewferm Blanche

Edited by keda
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka nr 9 po 3 tygodniach cichej poszło do butelek z 70 g cukru.

Nr 10 po 12 dniach burzliwej od razu do butelek ze 150 g cukru.

Dziś kolej na koźlaczka

 

Nr 11/2009

pilźnieński ......................................... 2,3 kg

monachijski ....................................... 2,3 kg

karmelowy jasny ............................................... 0,5 kg

Caramunich ......................................... 0,3 kg

karmelowy ciemny .......................................... 0,2 kg

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min. - taki był plan ale przy 71 zostawiłem przez pomyłkę na małym gazie i poszedłem na spacer z córką.

Wróciłem po 35 min - było 80 °C . Zrobiłem próbę jodową - negatywna. Po wysładzaniu ok 25 l 14,5 °Blg

Zobaczymy co wyjdzie z tej pomyłki. Na razie się chłodzi na balkonie na -14°C

 

chmiele:

(100 min) marynka ............................ 40 g

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

08.01.2010 - koźlak poszedł na cichą

 

Dziś kolej na Pilsa

 

Nr 1/2010

 

pilźnieński ......................................... 3,4 kg

monachijski ....................................... 0,4 kg

zakwaszający ................................. 60 g

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min.

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 15 g + lubelski szyszka 50g - 90'

lubelski szyszka 30 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr 13 czyli

 

Nr 2/2010

 

pilźnieński ......................................... 3,2 kg

monachijski ....................................... 0,4 kg

karapils .............................................. 0.2 kg

zakwaszający ................................. 30 g

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min.

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 10 g + lubelski szyszka 50g - 90'

lubelski szyszka 30 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

wyszło 20 l - 13°Blg

 

Jako że to nr 13 masa probelmów przy tej warce ale najważniejsze że się udało :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr 14 czyli

 

Nr 3/2010

 

pilźnieński ......................................... 3,2 kg

monachijski ....................................... 0,48 kg

karapils .............................................. 0.2 kg

caramunich.......................................... 0.2 kg

 

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min.

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 22 g + lubelski szyszka 20g - 90'

lubelski szyszka 30 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

wyszło 20 l - 13°Blg

Link to comment
Share on other sites

Nr 15 czyli

 

Nr 4/2010

 

maibock

 

pilźnieński ......................................... 4 kg

pszeniczny ....................................... 1.25 kg

karmelowy jasny .............................................. 0.4 kg

 

 

 

zacieranie

52 C - 10 min

64 C - 30 min

72 C - 50 min.

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 25 g - 90'

lubelski szyszka 20 g - 30 min

lubelski granulat - 20 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

wyszło 20 l - 16°Blg

Edited by keda
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr 12 i 13 zabutelkowane z 60g cukru na 20l, Nr 14 i 15 na cichej więc kolej na kopię warki nr 9, która wyszła rewelacyjnie - szkoda, że już się skończyła

 

Nr 16 (5/2010)

 

4 kg Pilzneński

0.3 karapils

50g zakwaszający

 

Zacieranie

15' - 62°C

45'- 72°C

Gotowanie 90 min

Chmiel:

Marynka 26 g + 10 lubelskiego - 90 min

Lubelski 20g - 10 min

 

Wyszło 22l - 13°Blg

 

Gęstwa Budvar Lager z poprzedniej warki

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nr 17 (6/2010)

 

Koelsch

Zasyp

- słód pilznenski 3,7 kg,

- słód pszeniczny 0,5 kg,

- chmiel Lubelski 45g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 ,

 

Zacieranie

43°C do 66°C 30 minut

66°C 30 minut

70°C 20 minut

78°C filtracja

Chmielenie 70 minut

Lubelski 30 g po 5 min.

Lubelski 15 g po 60 min

 

Wyszło 20l 12.5 °Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nr 18 (7/2010)

Warzone 11.04.2010

 

Dunkelweizen

 

Zasyp

- słód pilznenski 1,3 kg,

- słód pszeniczny 1,9 kg,

- słód monachijski II 0,6 kg,

- słód Carawheat 0,2 kg,

- Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg - dodawany po próbie jodowej, przed wysładzaniem

 

- chmiel Lubelski 40g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji WB-06,

 

Zacieranie

46°C 10 minut

53°C 15 minut

63°C 30 minut

72 °C 30 minut

78 i wysładzanie

 

Chmielenie 80 minut

Lubelski 20 g po 10 min.

Lubelski 10 g po 50 min

Lubelski 10g po 70 min

 

Wyszło 23l 11.0 °Blg

Fermentacja burzliwa 8 dni - 18-19 °C

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nr 19 (8/2010)

Pszenica

 

słód pszeniczny- 2,5 kg

słód pilzneński- 1,6

słód carahell- 0,2 kg

chmiel Lubelski (granulat)- 20g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 5 min

62C- 30 min

72C- 20 min

 

podgrzanie do 78C i filtracja

 

chmielenie:

20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 22l - 12°Blg

Drożdże - Wb-06

Link to comment
Share on other sites

Dobry przepis (zarówno jeśli chodzi o zasyp jak i zacieranie), ale polecam zrobić takie piwo na płynnych (np 3068), niebo w gębie :smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pszenica poszła do butelek z 160 g cukru na 22 l - odfermentowała do 3°Blg po 12 dniach fermentacji burzliwej, cichej nie robiłem. Mam nadzieję, że nie będzie granatów

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nr 20 (9/2010)

 

Koelsch

Zasyp

- słód pilznenski 3,7 kg,

- słód pszeniczny 0,5 kg,

- chmiel Lubelski 25g (granulat)

- chmiel marynka 10g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 ,

 

Zacieranie

43°C do 66°C 30 minut

66°C 30 minut

72°C 20 minut

75°C filtracja

Chmielenie 60 minut

Marynka 10g od początku.

Lubelski 15 g od początku.

Lubelski 10 g po 50 min

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nr 21 (10/2010)

 

Pszenica

 

słód pszeniczny- 2,1 kg

słód pilzneński- 1,9

słód carahell- 0,2 kg

zakwaszający 50 g

chmiel Lubelski (granulat)- 20g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 5 min

62C- 30 min

72C- 30 min

 

podgrzanie do 78C i filtracja

 

chmielenie:

20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 22l - 12°Blg

Drożdże - Wb-06

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nr 22 (11/2010)

Stout owsiany

 

-słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,3 kg,

- słód Carafa? Typ I 0,2 kg,

- jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5g,

 

Zacieranie:

Słody jasne + płatki - 67°C przez 45 min

Dodanie słodów ciemnych i jęczmienia palonego - do 72 °C na 10 min i filtracja

 

Chmielenie

60 min

15 g Marynki po 5 min

10 g po 40 min

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.