Skocz do zawartości

Browar ŁośTu


keda

Rekomendowane odpowiedzi

Nr 23 (12/2010)

 

Pszenica

 

słód pszeniczny- 2,4 kg

słód pilzneński- 1,7

słód carahell- 0,1 kg

chmiel Lubelski (granulat)- 20g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 5 min

62C- 30 min

72C- 30 min

 

podgrzanie do 78C i filtracja

 

chmielenie:

20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 22l - 12°Blg

Drożdże - Wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nr 24 (13/2010)

 

Pszenica

 

słód pszeniczny- 2,2 kg

słód pilzneński- 1,9

 

chmiel Lubelski (granulat)- 25g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 5 min

62C- 30 min

72C- 30 min

 

podgrzanie do 78C i filtracja

 

chmielenie:

25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 23l - 11°Blg

Drożdże - Wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 25 (14/2010)

 

 

słód monachijski - 0,8 kg

słód pilzneński- 3,6

 

chmiel marynka (granulat) 25g

chmiel Lubelski (granulat)- 25g

 

zacieranie:

 

 

62C- 20 min

72C- 30 min

 

podgrzanie do 75C i filtracja

 

chmielenie:

25g marynki od początku gotowania na 60 min.

25 lubelskiego po 50 min

 

Wyszło 18l - 13°Blg

Drożdże - S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 26 (15/2010)

 

100% Pilzneński

 

4,5 kg -słód Pilzneński

30 g Marynka goryczkowy

25 g Lubelski aromatyczny

Safale S-04

 

Zacieranie:

 

- 62-65 °C 20'

- Dekokt 1/3 nastawu 72°i 10'

- Dekokt 100° - wrzenie 15'

- całość 72° i 20'

- 75' filtracja

 

 

 

Chmielenie:

5' Marynka

60' Lubelski

70' Koniec, chłodzenie

 

Wyszło 23 l - 12°Blg

 

To była próba słodu kupionego w Bogutyn młyn za 62 zł za 30 kg :) i w sumie nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, chociaż cena wydawała się podejrzanie niska.

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 27 (16/2010)

Weizenbock

 

Pilzneński - 1,4 kg

Monachijski - 1,3 kg

Karmelowy jasny - 0,5 kg

Karmelowy ciemny - 0,2kg

Pszeniczny - 2,7kg

 

44°C -20'

52°C -10'

63°C -25'

72°C -40'

 

25 g Lubelski na 60 min

 

Wyszło 21l -16°Blg

 

Drożdże Wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 28 (17/2010)

 

Pils

 

3,5 kg -słód Pilzneński

0,5 - monachijski

0,2 - Carapils

 

30 g Marynka goryczkowy

20 g Lubelski aromatyczny

Bohemian Lager

 

Zacieranie:

 

- 62-65 °C 15'

- Dekokt 1/3 nastawu 72°i 10'

- Dekokt 100° - wrzenie 15'

- całość 72° i 20'

- 75' filtracja

 

 

 

Chmielenie:

5' Marynka

60' Lubelski

70' Koniec, chłodzenie

 

Wyszło 22 l - 12,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nr 29 (18/2010)

 

Koźlak

 

2,5 kg -słód Pilzneński

2,7 - monachijski

0,5 - karmelowy jasny

0,2 - karmelowy ciemny

50g -zakwaszający

 

40 g Marynka goryczkowy

 

Bohemian Lager

 

Zacieranie:

 

- 62-65 °C 15'

- Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15'

- Dekokt 100° - wrzenie 15'

- całość 72° i 20'

- 75' filtracja

 

 

 

Chmielenie:

5' Marynka

 

70' Koniec, chłodzenie

 

Wyszło 20 l - 16 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 30 (19/2010)

 

Pils

 

3,4 kg -słód Pilzneński

0,6 - monachijski

0,2 - Carapils

 

25 g Marynka goryczkowy

25 g Lubelski aromatyczny

Bohemian Lager

 

Zacieranie:

 

- 62°C 15'

- 72° 45'

- 75' filtracja

 

 

 

Chmielenie:

5' Marynka

60' Lubelski

70' Koniec, chłodzenie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 31 (20/2010)

 

Słód pilzneński 1,5 kg

Słód monachijski 0,8

wiedeński 2,0

Caraaroma 0,15

Caramunich 0,1

 

Zacieranie:

 

- 62-65 °C 15'

- Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15'

- Dekokt 100° - wrzenie 15'

- całość 72° i 20'

- 75' filtracja

 

Chmielenie:

5' Marynka 15g

5' Hallertauer Mittelfrüh 20 g

60' Lubelski 10g

70' Koniec, chłodzenie

 

Bohemian lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 32 1/2011

 

Maibock

 

pilźnieński ......................................... 3,5 kg

pszeniczny ....................................... 1.2 kg

wiedeński ......................................... 0,8 kg

karmelowy jasny ...............................0.5 kg

Cukier trzcinowy jasny .......................0.2 kg

 

 

 

zacieranie

 

62 C - 15 min

podgrzanie do 72 C i 45 min.

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka granulat 30 g - 60'

Hallertauer Mittelfrüh 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

Wyszło 23 l - 16°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Marcowe - Oktoberfestbier 13°Blg

 

- Pilzneński 3,2

- Monachijski 0,8

- Carapils 0,3

- Caramunich 0,2

 

zacieranie

Miało być:

Wsypanie słodu do wody o temp 55

od 52 do 62 °C w 20 min i przerwa 30 min

ale wyszło

od 52 do 67°C

więc nie kombinowałem - 40 min od 67 do 63°C

podgrzanie do 72 C i 15 min.

75-78 - 10 min

 

 

Gotowanie 70 min

Marynka granulat 25 g - 70'

Hallertauer Mittelfrüh 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

Wyszło 21 l - 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 34

 

Modne w tym sezonie Tmave

 

Pilzneński 3,0

Monachijski 0,7

Carapils 0,3

Caramunich 0,15

do wysładzania:

Carafa 0.2

Czekoladowy 0,2

 

zacieranie

 

62 C - 15 min

podgrzanie do 72 C i 45 min.

dodanie słodow barwiących przy 75°C °C

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Lubelski granulat 25 g - 60'

Lubelski granulat 20 g - 20 min

 

Bohemian lager

Wyszło 21 l - 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 35

 

Marcowe

 

Pilzneński 1,7

Monachijski 2,7

Carared 0,2

Karmelowy jasny 0,2

zakwaszający 70 g

 

zacieranie

 

62 C - 20 min

podgrzanie do 72 C i 45 min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 70 min

Marynka granulat 30 g - 70'

Lubelski granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 36

 

 

Pilzneński 3,2

Monachijski 1,0

Carared 0,3

zakwaszający 50 g

 

zacieranie

 

62 C - 30 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 80 min

Marynka granulat 30 g - 80'

Lubelski granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

Wyszło 22l 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 37

 

 

Pilzneński 4,0

Carapils 0,4

zakwaszający 50 g

 

zacieranie

 

62 C - 15 min

podgrzanie do 72 C i 40min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 80 min

Marynka granulat 20 g - 80'

Lubelski granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

I na tym kończe sezon lagerowy :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 38

Miał być koniec sezonu lagerowego ale nie wytrzymałem - była akurat świeża gęstwa po marcowym i zrobiłem pilsa

 

Pilzneński 3,4

Monachijski 0,8

Karmelowy jasny 0,3

 

zacieranie

 

62 C - 20 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka granulat 25 g - 60'

Lubelski granulat 20 g - 30 min

Lubelki 15g - 10 min

 

22l - 13°Blg

Bohemian lager

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pszenica

Nr 39

 

słód pszeniczny- 2,4 kg

słód pilzneński- 1,6 kg

 

chmiel Lubelski (granulat)- 25g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 5 min

62C- 10 min

Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15'

Dekokt 100° - wrzenie 15'

72C- 20 min

 

podgrzanie do 75C i filtracja

 

chmielenie:

25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 24l - 11,5 °Blg

Drożdże - Wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pszenica

Nr 40

 

słód pszeniczny- 2,2 kg

słód pilzneński- 1,8 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

 

chmiel Lubelski (granulat)- 25g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 10 min

62C- 30 min

72C- 30 min

 

podgrzanie do 75C i filtracja

 

chmielenie:

25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 24l - 12 °Blg

Drożdże - Wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 41

Weizenbock

 

Pilzneński - 1,3 kg

Monachijski - 1,3 kg

Karmelowy jasny - 0,5 kg

Karmelowy ciemny - 0,2kg

Pszeniczny - 2,8kg

 

44°C -20'

52°C -10'

63°C -30'

72°C -40

75°C- 5 min i wysładzanie

 

25 g Lubelski na 80 min

 

Wyszło 24l -16°Blg

 

Drożdże Wb-06 - świeża gęstwa po poprzednim piwie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pszenica

Nr 42

 

słód pszeniczny- 2,2 kg

słód pilzneński- 1,8 kg

 

chmiel Lubelski (granulat)- 25g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 10 min

62C- 30 min

72C- 30 min

 

podgrzanie do 75C i filtracja

 

chmielenie:

25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 24l - 11,5 °Blg

Drożdże - Wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koelsch

Zasyp

- słód pilznenski 3,7 kg,

- słód pszeniczny 0,5 kg,

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 ,

 

Zacieranie

43°C do 66°C 30 minut

66°C 30 minut

70°C 20 minut

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

Marynka 25 g po 5 min.

Hallertauer Mittelfrüh 15g po 50 min

gotowanie 60 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 44

3,5 kg -słód Pilzneński

0,7 - monachijski

0,2 - Karmelowy jasny

 

30 g Marynka goryczkowy

15 g Hallertauer Mittelfrüh

 

Zacieranie:

 

- 62°C 30'

- 72° i 30'

- 75' filtracja

 

 

 

Chmielenie:

5' Marynka

50' Hallertauer Mittelfrüh

 

 

Wyszło 22 l - 12 °Blg

Drożdże S-33

Mialy być s-04 ale ze startera dziwnie śmierdziało więc nie ryzykowalem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszenica

Nr 45

 

słód pszeniczny- 2,2 kg

słód pilzneński- 1,9 kg

 

20 g Hallertauer Mittelfrüh

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 10 min

62C- 40 min

72C- 20 min

 

podgrzanie do 75C i filtracja

 

chmielenie:

20 g Hallertauer Mittelfrüh od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 23l - 11 °Blg

Drożdże - Wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 46

 

Pilzneński 3,5

Monachijski 0,6

Karmelowy jasny 0,3

 

zacieranie

 

62 C - 40 min

podgrzanie do 72 C i 20min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Magnum granulat 20 g - 60'

Lubelski granulat 20 g - 10 min

 

 

24l - 11°Blg

 

Drożdże: S-23

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.