keda Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Nr 23 (12/2010) Pszenica słód pszeniczny- 2,4 kg słód pilzneński- 1,7 słód carahell- 0,1 kg chmiel Lubelski (granulat)- 20g zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 5 min 62C- 30 min 72C- 30 min podgrzanie do 78C i filtracja chmielenie: 20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 22l - 12°Blg Drożdże - Wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Nr 24 (13/2010) Pszenica słód pszeniczny- 2,2 kg słód pilzneński- 1,9 chmiel Lubelski (granulat)- 25g zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 5 min 62C- 30 min 72C- 30 min podgrzanie do 78C i filtracja chmielenie: 25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 23l - 11°Blg Drożdże - Wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Nr 25 (14/2010) słód monachijski - 0,8 kg słód pilzneński- 3,6 chmiel marynka (granulat) 25g chmiel Lubelski (granulat)- 25g zacieranie: 62C- 20 min 72C- 30 min podgrzanie do 75C i filtracja chmielenie: 25g marynki od początku gotowania na 60 min. 25 lubelskiego po 50 min Wyszło 18l - 13°Blg Drożdże - S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Nr 26 (15/2010) 100% Pilzneński 4,5 kg -słód Pilzneński 30 g Marynka goryczkowy 25 g Lubelski aromatyczny Safale S-04 Zacieranie: - 62-65 °C 20' - Dekokt 1/3 nastawu 72°i 10' - Dekokt 100° - wrzenie 15' - całość 72° i 20' - 75' filtracja Chmielenie: 5' Marynka 60' Lubelski 70' Koniec, chłodzenie Wyszło 23 l - 12°Blg To była próba słodu kupionego w Bogutyn młyn za 62 zł za 30 kg i w sumie nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, chociaż cena wydawała się podejrzanie niska. Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Nr 27 (16/2010) Weizenbock Pilzneński - 1,4 kg Monachijski - 1,3 kg Karmelowy jasny - 0,5 kg Karmelowy ciemny - 0,2kg Pszeniczny - 2,7kg 44°C -20' 52°C -10' 63°C -25' 72°C -40' 25 g Lubelski na 60 min Wyszło 21l -16°Blg Drożdże Wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Nr 28 (17/2010) Pils 3,5 kg -słód Pilzneński 0,5 - monachijski 0,2 - Carapils 30 g Marynka goryczkowy 20 g Lubelski aromatyczny Bohemian Lager Zacieranie: - 62-65 °C 15' - Dekokt 1/3 nastawu 72°i 10' - Dekokt 100° - wrzenie 15' - całość 72° i 20' - 75' filtracja Chmielenie: 5' Marynka 60' Lubelski 70' Koniec, chłodzenie Wyszło 22 l - 12,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Nr 29 (18/2010) Koźlak 2,5 kg -słód Pilzneński 2,7 - monachijski 0,5 - karmelowy jasny 0,2 - karmelowy ciemny 50g -zakwaszający 40 g Marynka goryczkowy Bohemian Lager Zacieranie: - 62-65 °C 15' - Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15' - Dekokt 100° - wrzenie 15' - całość 72° i 20' - 75' filtracja Chmielenie: 5' Marynka 70' Koniec, chłodzenie Wyszło 20 l - 16 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Nr 30 (19/2010) Pils 3,4 kg -słód Pilzneński 0,6 - monachijski 0,2 - Carapils 25 g Marynka goryczkowy 25 g Lubelski aromatyczny Bohemian Lager Zacieranie: - 62°C 15' - 72° 45' - 75' filtracja Chmielenie: 5' Marynka 60' Lubelski 70' Koniec, chłodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Nr 31 (20/2010) Słód pilzneński 1,5 kg Słód monachijski 0,8 wiedeński 2,0 Caraaroma 0,15 Caramunich 0,1 Zacieranie: - 62-65 °C 15' - Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15' - Dekokt 100° - wrzenie 15' - całość 72° i 20' - 75' filtracja Chmielenie: 5' Marynka 15g 5' Hallertauer Mittelfrüh 20 g 60' Lubelski 10g 70' Koniec, chłodzenie Bohemian lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nr 32 1/2011 Maibock pilźnieński ......................................... 3,5 kg pszeniczny ....................................... 1.2 kg wiedeński ......................................... 0,8 kg karmelowy jasny ...............................0.5 kg Cukier trzcinowy jasny .......................0.2 kg zacieranie 62 C - 15 min podgrzanie do 72 C i 45 min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Marynka granulat 30 g - 60' Hallertauer Mittelfrüh 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 23 l - 16°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Marcowe - Oktoberfestbier 13°Blg - Pilzneński 3,2 - Monachijski 0,8 - Carapils 0,3 - Caramunich 0,2 zacieranie Miało być: Wsypanie słodu do wody o temp 55 od 52 do 62 °C w 20 min i przerwa 30 min ale wyszło od 52 do 67°C więc nie kombinowałem - 40 min od 67 do 63°C podgrzanie do 72 C i 15 min. 75-78 - 10 min Gotowanie 70 min Marynka granulat 25 g - 70' Hallertauer Mittelfrüh 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 21 l - 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Nr 34 Modne w tym sezonie Tmave Pilzneński 3,0 Monachijski 0,7 Carapils 0,3 Caramunich 0,15 do wysładzania: Carafa 0.2 Czekoladowy 0,2 zacieranie 62 C - 15 min podgrzanie do 72 C i 45 min. dodanie słodow barwiących przy 75°C °C 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Lubelski granulat 25 g - 60' Lubelski granulat 20 g - 20 min Bohemian lager Wyszło 21 l - 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Nr 35 Marcowe Pilzneński 1,7 Monachijski 2,7 Carared 0,2 Karmelowy jasny 0,2 zakwaszający 70 g zacieranie 62 C - 20 min podgrzanie do 72 C i 45 min. 75-78 - 10 min Gotowanie 70 min Marynka granulat 30 g - 70' Lubelski granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Nr 36 Pilzneński 3,2 Monachijski 1,0 Carared 0,3 zakwaszający 50 g zacieranie 62 C - 30 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 80 min Marynka granulat 30 g - 80' Lubelski granulat 20 g - 10 min Bohemian lager Wyszło 22l 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Nr 37 Pilzneński 4,0 Carapils 0,4 zakwaszający 50 g zacieranie 62 C - 15 min podgrzanie do 72 C i 40min. 75-78 - 10 min Gotowanie 80 min Marynka granulat 20 g - 80' Lubelski granulat 20 g - 10 min Bohemian lager I na tym kończe sezon lagerowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Nr 38 Miał być koniec sezonu lagerowego ale nie wytrzymałem - była akurat świeża gęstwa po marcowym i zrobiłem pilsa Pilzneński 3,4 Monachijski 0,8 Karmelowy jasny 0,3 zacieranie 62 C - 20 min podgrzanie do 72 C i 30min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Marynka granulat 25 g - 60' Lubelski granulat 20 g - 30 min Lubelki 15g - 10 min 22l - 13°Blg Bohemian lager Edytowane 21 Marca 2011 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Pszenica Nr 39 słód pszeniczny- 2,4 kg słód pilzneński- 1,6 kg chmiel Lubelski (granulat)- 25g zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 5 min 62C- 10 min Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15' Dekokt 100° - wrzenie 15' 72C- 20 min podgrzanie do 75C i filtracja chmielenie: 25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 24l - 11,5 °Blg Drożdże - Wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Pszenica Nr 40 słód pszeniczny- 2,2 kg słód pilzneński- 1,8 kg karmelowy jasny 0,2 kg chmiel Lubelski (granulat)- 25g zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 10 min 62C- 30 min 72C- 30 min podgrzanie do 75C i filtracja chmielenie: 25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 24l - 12 °Blg Drożdże - Wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Nr 41 Weizenbock Pilzneński - 1,3 kg Monachijski - 1,3 kg Karmelowy jasny - 0,5 kg Karmelowy ciemny - 0,2kg Pszeniczny - 2,8kg 44°C -20' 52°C -10' 63°C -30' 72°C -40 75°C- 5 min i wysładzanie 25 g Lubelski na 80 min Wyszło 24l -16°Blg Drożdże Wb-06 - świeża gęstwa po poprzednim piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Pszenica Nr 42 słód pszeniczny- 2,2 kg słód pilzneński- 1,8 kg chmiel Lubelski (granulat)- 25g zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 10 min 62C- 30 min 72C- 30 min podgrzanie do 75C i filtracja chmielenie: 25g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 24l - 11,5 °Blg Drożdże - Wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Koelsch Zasyp - słód pilznenski 3,7 kg, - słód pszeniczny 0,5 kg, - drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 , Zacieranie 43°C do 66°C 30 minut 66°C 30 minut 70°C 20 minut 78°C filtracja Chmielenie 60 minut Marynka 25 g po 5 min. Hallertauer Mittelfrüh 15g po 50 min gotowanie 60 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Nr 44 3,5 kg -słód Pilzneński 0,7 - monachijski 0,2 - Karmelowy jasny 30 g Marynka goryczkowy 15 g Hallertauer Mittelfrüh Zacieranie: - 62°C 30' - 72° i 30' - 75' filtracja Chmielenie: 5' Marynka 50' Hallertauer Mittelfrüh Wyszło 22 l - 12 °Blg Drożdże S-33 Mialy być s-04 ale ze startera dziwnie śmierdziało więc nie ryzykowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Pszenica Nr 45 słód pszeniczny- 2,2 kg słód pilzneński- 1,9 kg 20 g Hallertauer Mittelfrüh zacieranie: 42C- 20 min. 53C- 10 min 62C- 40 min 72C- 20 min podgrzanie do 75C i filtracja chmielenie: 20 g Hallertauer Mittelfrüh od początku gotowania na 60 min. Wyszło 23l - 11 °Blg Drożdże - Wb-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Nr 43 czyli Koelsch niestety poszedł w kanał - pierwszy kwas w karierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Nr 46 Pilzneński 3,5 Monachijski 0,6 Karmelowy jasny 0,3 zacieranie 62 C - 40 min podgrzanie do 72 C i 20min. 75-78 - 10 min Gotowanie 60 min Magnum granulat 20 g - 60' Lubelski granulat 20 g - 10 min 24l - 11°Blg Drożdże: S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się