Forneus Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Witam! Jak widać jesteś nowy na forum więc witam wszystkich Mam kilka pytań otóż, postanowiłem zrobić swoje piwo na pierwszy raz wybrałem brewkit, aby się oswoić itd. Wybrałem Stout z Coopers'a. I nasuwa mi się kilka pytań: 1. Czy jeżeli jestem "niedoświadczony smakowo" tzn. piło się głównie koncerny to czy jeżeli użyję cukier zamiast ekstraktu to będę czuł różnicę pomiędzy moim piwek a piwem ze sklepu za "2,5zł". Czy lepiej na pierwszą warkę nie bawić się z cukrem tylko ekstrakt. 2. W przepisie jest żeby użyć na 23l wody z tego co czytam lepiej robić na 20l bardziej treściwe będzie co o tym sądzić? To na tyle jak na razie, z góry dziękuję za odpowiedzi Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Forneus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 1. Lepiej użyj ekstraktu 2. Ja bym robił na 19 maks 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Użyj ekstraktu i zrób na 23L. Posmaki bimbrowe biorą się, moim zdaniem, zarówno z zaburzenia proporcji ziarno:cukier jak i ze źle poprowadzonej fermentacji. Pierwsze to właśnie brewkit na cukrze a drugie to błąd 99% poczatkujacych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Ja pierwsze piwo zrobiłem z 1kg cukru, na 22 litry i fermentowałem w 240C. I tak było o niebo lepsze od koncernowych lagerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton1983 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Stout według mnie znacznie lepiej zrobić z ekstraktem i około 20litrow.Będzie Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forneus Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź. A tak z ciekawości jest jakiś styl który preferuje cukier do fermentacji (niż ekstrakt)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź. A tak z ciekawości jest jakiś styl który preferuje cukier do fermentacji (niż ekstrakt)? Belgijskie mocne piwa, np. Dubbel, Trippel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się