fazzou Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Nie potrafię znaleźć na forum informacji na temat dezynfekcji miedzi, więc szybkie pytanie - czym dezynfekujecie? Domyślam się, że miedź może reagować z niektórymi związkami używanymi do dezynfekcji, pytanie - z którymi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Ja czyszczę np. miedzianą chłodnicę mocząc w kwasku cytrynowym. Dezynfekuję przed użyciem po prostu ją gotując z brzeczką w garze minimum 15 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazzou Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Mnie by się przydało coś na zimno, do dezynfekcji chłodnicy przeciwbieżnej, tak żeby można było roztwór przepuścić, niby można puścić wrzątek przez 15 min, ale to bardzo niepewne rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Najlepszy sposób na czyszczenie miedzi. Potrzebne są: Proszek ajax (500g kosztuje 4,50zł), gąbka , i nasz rączki Nasypuje na gąbkę troszkę proszku otaczam daną gąbką rurkę i ruchami posuwistymi czyszczę. Po skończonej pracy trwa to ok. 35 minut. gąbka jest czarna jak smoła i trudno jest wypłukać pod bieżącą wodą z kranu. Chłodnica po takim zabiegu jest lśniąca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Alu mu chodzi o dezynfekcje a nie czyszczenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 (edited) Mnie by się przydało coś na zimno, do dezynfekcji chłodnicy przeciwbieżnej, tak żeby można było roztwór przepuścić, niby można puścić wrzątek przez 15 min, ale to bardzo niepewne rozwiązanie. To kwasek cytrynowy możesz przepuścić - ja mam zwykłą i mocząc w wiadrze z kwaskiem zaciągałem z 1 strony ustami płyn żeby się napełniła i potem dmuchałem żeby usunąć i tak ze 3 razy. Myślę, że regularne takie zabiegi pozwolą utrzymać ją w bardzo dobrym stanie. Do dezynfekcji chyba zastosowałbym tą samą metodę "zasys/dmuchanie ustami" Edited January 24, 2015 by lukaszr Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Kwasek cytrynowy dezynfekuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Alu mu chodzi o dezynfekcje a nie czyszczenie Czyszczenie też mu się przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazzou Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Rurki zamkniętej w wężu w chłodnicy przeciwbieżnej nie wyczyszczę, ale opcję z kwaskiem też muszę przetestować, choćby z ciekawości jak szybko się ona tam brudzi w środku. Z zasysem nie mam problemu, bo się wyposażyłem ostatnio w fajną pompkę do chłodzenia, brakuje tylko sprawdzonej i skutecznej dezynfekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Alu mu chodzi o dezynfekcje a nie czyszczenie Czyszczenie też mu się przyda Do przeciwbieżnej? Wracając do tematu, ja się nie znam ale znalazłem takie coś: The best sanitizer for counterflow wort chillers is Star San'. It is acidic and can be used to clean copper as well as sanitize. Star San can be left in the chiller overnight to soak-clean the inside. http://www.howtobrew.com/section1/chapter2-2-2.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Jakiej wielkości jest chłodnica? Może wsadzić do gara, zalać wodą i zagotować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Do mycia i usuwania czarnego nalotu tlenku tak jak napisał Łukasz, przepuścić przez chłodnicę roztwór kwasku cytrynowego. Do dezynfekcji możesz przepuścić np. roztwór nadwęglanu, ClO2, lub środka na bazie kwasu nadoctowego czyli tego co normalnie używamy. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić ze stężeniami- szczególnie w przypadku kwasu nadoctowego. Ja na wlot chłodnicy zakładam wężyk i lejek i do niego wlewam roztwory bez żadnego zasysania czy wydmuchiwania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazzou Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 (edited) Mam ClO2, ale nawet nie próbowałem, bo myślałem, że to mocny utleniacz, wobec czego miedź po kontakcie zrobi się czarna, ale ja słaby z chemii jestem, będę musiał tego spróbować. "Nie przesadzić ze stężeniami" rozumiesz jako zastosowanie zwykłego roztworu roboczego, czy mniejsze? GB, może by się i zmieściła, ale trzebaby się najpierw upewnić, że jest cała zalana wodą i nie wiem też jak ten wąż ogrodowy by to wytrzymał, dużo lepszym rozwiązaniem będzie roztwór, który wystarczyłoby przepuścić tylko tam, gdzie brzeczka ma kontakt z miedzią. Edited January 24, 2015 by fazzou Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now