ThoriN Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Iunga zebrana, niezbyt duża ilość szyszek. Marynka zebrana próbnie - testowo 1 szyszka w kuflu PIPA już robi baaaardzo dużo zamieszania Mega ziołowość, jeszcze odrobinę sałaty - ciekawe doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Sybilla zebrana - jestem zaskoczony ilością - zobaczymy po suszeniu ile to w końcy wyjdzie. Zapach w domu niesamowity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Dzisiaj zebrałem lubelski - 2,2kg Suszenie długo zajmie, bo na raz na blache weszło na oko z 400g. Suszę w piekarniku z termoobiegiem w ok 50°C, planowane ok 6 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Ja "skosiłem" dzisiaj Marynkę - wyszło niewiele, ale i tak się cieszę, że w ogóle są jakieś szyszki, bo chmiel wiosną stracił główny pęd, długo nadrabiał pędami bocznymi. Zbiór z rośliny 2-letniej i od razu widać różnicę w porównaniu do zeszłorocznych żniw - szyszki zdecydowanie większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 a ja jestem na urlopie,wrócę dopiero w piątek,więc zbierać będę dopiero w sobotę. Co mogą stracić szyszki,gdy są za długo na krzaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Wczoraj odbyła się warka z użyciem tegorocznej wysuszonej Marynki . Wynik dobry goryczka jak należy , jestem zadowolony . Byli obawy że z racji warunków pogodowych wyjdzie słaba zawartość alfa-kwasów , ale jest dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Wczoraj odbyła się warka z użyciem tegorocznej wysuszonej Marynki . Możesz podzielić się wiedzą na temat "dawkowania"? Masz może jakiś przelicznik wagowy pomiędzy suszoną szyszką a granulatem? Byli obawy że z racji warunków pogodowych wyjdzie słaba zawartość alfa-kwasów , ale jest dobrze Czy jest możliwość określenia zawartości AK w warunkach domowych chociaż w przybliżeniu? Jeżeli nie, to chyba pozostaje metoda prób i błędów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Wczoraj odbyła się warka z użyciem tegorocznej wysuszonej Marynki . Możesz podzielić się wiedzą na temat "dawkowania"? Masz może jakiś przelicznik wagowy pomiędzy suszoną szyszką a granulatem? Byli obawy że z racji warunków pogodowych wyjdzie słaba zawartość alfa-kwasów , ale jest dobrze Czy jest możliwość określenia zawartości AK w warunkach domowych chociaż w przybliżeniu? Jeżeli nie, to chyba pozostaje metoda prób i błędów? Szyszki suszonej daję się o 10-15% więcej jak granulatu , przynajmniej tak jakoś przyjęło się , choć to wszytko w bardzo dużym przybliżeniu . Na przykład , granulat który gdzieś leżał w magazynie rok i więcej da jeszcze z liścikami przemielony , a świeżo wysuszona szyszka da jeszcze od razu próżniowo pakowana . Który będzie miał lepsza wydajność ? Co do alfa-kwasów , w domowych warunkach nie realnie , można tylko organoleptycznie , ja właśnie tak robię . Punktem odniesienia jest katalogowy uśredniony parametr , npr. Marynka 6,5-9% . Ja do wraki w niedzielę na 35l 13blg zwykłego ALE dałem 68gr i na mój smak będzie oki ( zawsze próbuję brzęczkę pod czas gotowania , i jakiś tam obraz choć i nie bez błędny ale jednak daję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Hmm a w przypadku świeżej szyszki trzeba jej dać sporo więcej niż granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Raczej tak, skoro po wysuszeniu waga spada kilkukrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Wszystko było już podawane. Mi z 2,2 kg świeżej szyszki lubelskiego zostało 600g suszu. Wiem, że niektórym nawet 1/5 , zależy jak wysuszysz. Trzeba to brać pod uwagę. ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Hmm a w przypadku świeżej szyszki trzeba jej dać sporo więcej niż granulatu? To by było logicznym biorąc pod uwagę ze traci do 80-90 % wilgotności , mogę mylić się o kilka oczek bo piszę z głowy . Ale to jest bardzo indywidualne , i zależy od technologii suszenia i magazynowania . Tak że super dokładność można darować . Co do zielonej szyszki ..... są opinii że w niektórych przypadkach podwyższa trawiasty posmak . Edytowane 8 Września 2015 przez czeburaszka710 ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peredzyn Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Witajcie. Znalazłem taki chmiel na opuszczonej działce i nie mam pojęcia czy doczego kolwiek by się szyszki nadawały. Jest jakaś metoda żeby określić odmianę. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Zerknij na sezon 2014r lub 2013r, też jakąś fotke wrzuciłem działkowego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peredzyn Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Nadaje się on do piwa ? To jest zwyczajny chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Nikt Ci nie odpowie na takie pytanie, sprawdź a się przekonasz. Zbiór Marynki - 520g mokrej zostało 192g suszu. Edytowane 9 Września 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Szukam pomocy Od tego roku mam rośliny Sybilli i Magnum, miały być oznaczone jednak ktoś się zagapił i tego nie zrobił. I takim sposobem po lewej stronie rośnie jeden gatunek a po prawej drugi. Z tym, że nie wiadomo który jest który.. A teraz do sedna, jedne szyszki pachną bardzo intensywnie zaś drugiego gatunku znacznie łagodniej. Czy taką metodą mogę przypuszczać, że magnum ma aromat bardziej intensywny od sybilli? Z racji, że to pierwszy rok(a słońce też swoje zrobiło) to szyszki nie są w pełni okazałe i ciężko wyłapać różnice w ich wyglądzie ale gdyby ktoś umiał na podstawie zdjęcia odróżnić to chętnie je wstawiłbym. Edytowane 10 Września 2015 przez Xotern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrobeer Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Pokaz co tam masz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Szyszka po lewej ma bardzo intensywny aromat, nawet bez rozcierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Kolego jaki masz problem ? Sybilla ma dużo mniej goryczki niż Magnum , wobec tego odmierzasz równe wagowo porcje i zaparzasz w termosach herbatki z równą ilością płynów . Przelewasz do szklanek i próbujesz , ta co będzie miała większą goryczkę i będzie Magnum . Edytowane 10 Września 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Kolego jaki masz problem ? Sybilla ma dużo mniej goryczki niż Magnum , wobec tego odmierzasz równe wagowo porcje i zaparzasz w termosach herbatki z równą ilością płynów . Przelewasz do szklanek i próbujesz , ta co będzie miała większą goryczkę i będzie Magnum . Tak zrobię, dzięki myślałem, że ktoś ma podobne spostrzeżenia dotyczące aromatu. Edytowane 10 Września 2015 przez Xotern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrobeer Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Po duzych szyszkach raczej bym magnum odroznil ale te sa na prawdę malutenkie. Duza szyszka magnum wydaje mi sie miec lekko kwadratowy ksztalt i duze listki okrywowe. Chyba zostaje Ci proba kolegi Czeburaszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4_life Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Witam, jestem tydzień po zbiorach. Jak na pierwszy sezon jestem zadowolony, 700g Marynki i 200g Lubelskiego (waga świeżej szyszki). Pytanie, czy już obcinać chmiel równo z ziemią czy dać mu jeszcze chwilę rosnąć żeby system korzeniowy się bardziej rozwinął? Jeżeli obetnę dzisiaj to czy już teraz obsypać roslinkę tworząc kopiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Witam, jestem tydzień po zbiorach. Jak na pierwszy sezon jestem zadowolony, 700g Marynki i 200g Lubelskiego (waga świeżej szyszki). Pytanie, czy już obcinać chmiel równo z ziemią czy dać mu jeszcze chwilę rosnąć żeby system korzeniowy się bardziej rozwinął? Jeżeli obetnę dzisiaj to czy już teraz obsypać roslinkę tworząc kopiec? Ponoć warto zostawić w pierwszym roku pędy dłużej, aby karpa się lepiej rozrosła. Ja chyba zrobię właśnie tak samo - nie przeszkadzają mi rośliny, a wręcz przesłaniają nieco gorszy widok (jakaś stara, zardzewiała buda u sąsiada ;P). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Ja też póki co zostawiłem rośliny i obrywałem tylko szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się