emil_psk Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Są to moje początki z robieniem piwa domoego. Co nieco już poczytałem ale wiem że doświadczenie przychodzi z czasem. Prosze o pomoc w doborze sprzetu startowego. Chce uniknąć dodatkowych kosztów tak że jeśli jest coś zbędne lub można zastąpić je czymś lepszym prosze o wasze opinie. Z góry dziekuje za pomoc. Łyga piwowarska Jodowy wskaźnik skrobi 40g Siateczka do gotowania chmielu Fermentor 31,5L z rurką fermentacyjną Fermentor 31,5L z rurką i kranikiem Kapslownica GRETA Zaworek grawitacyjny Sterylizator do butelek Chemipro OXI 1kg Areometr piwowarski - 3 skale Uszczelka do kranika 1 szt Klips do syfonu Filtrator z oplotu Domowe warzenie piwa ksiazka Reduktor osadów Termometr piwowarski -20 do +110°C Fermentis W-34/70 Danstar Nottingham Mauribrew Lager Polskie Jasne 12°BLG Polskie Jasne - z ekstraktów Lager Wiedeński 13°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Ja bym zrezygnował z: siateczki do gotowania chmielu (lepiej sypać granulat bezpośrednio do brzeczki, później filtrować przez pończochę) sterylizatora - wlewam trochę roztworu nadwęglanu sodu do butelki, zatykam palcem, trzącham i przelewam do następnej butelki (szkoda by mi było 59zł) reduktora osadów kapslownice Greta zastąpił Eterną lub stołową potrzebne jeszcze będą wężyki, ja używam silikonowego do filtracji i wysładzania i igielitowego (kupuję w Castoramie albo innym budowlanym) do dekantacji itd. czytałem że te łygi plastikowe przy większych, gęściejszych zasypach potrafią się wyginać, ja używam dużej łyżki drewnianej kupionej w Auchan za jakieś grosze. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 A ja polecam sterylizator - fantastyczna sprawa (dla leniwych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Wydaje mi się, że jedną z rzeczy która najbardziej się przydaje przy pierwszych piwach jest..... CIERPLIWOŚĆ. Ale nie znalazłem w żadnym sklepie i trochę mi jej zabrakło pierwsze piwo wypiłem tydzień po zabutelkowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton1983 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Według mojej skromnej wiedzy to:kup eternę zamiast grety, zrezygnuj z książki<na piwo.org masz wszystko czego potrzebujesz>wiem bo sam mam ta ksiażkę, wymień chempiro na piro lub nadwęglan<szkoda przepłacać> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Ja zamiast nadwęglanu/piro wziałbym StarSan. W zestawie zabrakło chyba kapsli. Nie rezygnuj ze sterylizatora - super sprawa, jak chcesz przyoszczędzić zrób sam filtrator z oplotu. IMHO nie ma co się bawić w ekstrakty zacieraj od razu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Są to moje początki z robieniem piwa domoego. Co nieco już poczytałem ale wiem że doświadczenie przychodzi z czasem. Prosze o pomoc w doborze sprzetu startowego. Chce uniknąć dodatkowych kosztów tak że jeśli jest coś zbędne lub można zastąpić je czymś lepszym prosze o wasze opinie. Z góry dziekuje za pomoc. Łyga piwowarska Jodowy wskaźnik skrobi 40g Siateczka do gotowania chmielu Fermentor 31,5L z rurką fermentacyjną Fermentor 31,5L z rurką i kranikiem Kapslownica GRETA Zaworek grawitacyjny Sterylizator do butelek Chemipro OXI 1kg Areometr piwowarski - 3 skale Uszczelka do kranika 1 szt Klips do syfonu Filtrator z oplotu Domowe warzenie piwa ksiazka Reduktor osadów Termometr piwowarski -20 do +110°C Fermentis W-34/70 Danstar Nottingham Mauribrew Lager Polskie Jasne 12°BLG Polskie Jasne - z ekstraktów Lager Wiedeński 13°BLG Łycha - jeśli masz jakąś łychę drewnianą, albo coś podobnego to możesz olać. Jodowy wskaźnik skrobii możesz zastąpić jodyną z apteki. Siateczka - odpuść sobie, jak masz ochotę spróbować, to taniej i prościej gotować chmiel w pończosze, chociaż nie polecam tego - mniejszy stopień utylizacji chmielu. Kapslownicę wymień na Eternę, Greta jest słaba, szybko się wyrabia i komfortowo kapsluje tylko butelki z wysokim kołnierzem. Eterna kapsluje wszystko bez problemu. Sterylizator, możesz zaopatrzyć się w jakikolwiek atomizer i skrzynkę na piwo, psikasz do środka i odstawiasz do skrzynki butelkę do góry nogami. A skrzynka i tak się przyda. Oxi możesz zastąpić np. nadwęglanem, nie wiem co jest tańsze. Książkę sobie odpuść, jak poczytasz chwilę forum i wiki to będziesz miał więcej wiedzy niż da Ci książka. Lepiej zdobyć np. W. Kunze technologia piwa i słodu, która jest bardziej dla przemysłu ale też zawiera dużo info. o procesach i surowcach. Reduktor osadów - nigdy nie używałem i nie odczuwam potrzeby. Widzę dwa zestawy lagerowe, więc polecam kupić więcej wiaderek do fermentacji, bo zanim skończysz robić lagera to skończy się sezon lagerowy, chyba że będziesz fermentował w lodówce. U mnie do dziś na burzliwej są dwa lagery, które już 3 i 4 tydzień walczą w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Filtrator z oplotu za 30 zł! Nie ma sensu, wsklepie z art. budowlanymi kupisz taki za max 5-6 zł a wykonanie go smemu to góra 15-20 min. Przy wiadrze z kranikiem sprawdz jaki masz kranik, tj. czerwony z dłuższym gwintem, na który można nakręcić filtrator czy biały (ja kupiłem z białym i potem kombinowałem jak koń pod górkę żeby zamocować wężyk) reduktor osadów wywal, zamiast plastikowej łygi za 12 zeta przejdz się do pierwszego lepszego sklepu z pierdołami do kuchni i domu i kup pożądną drewnianą łyche (ja za swoją dałem 4 zł) książkę faktycznie również można sobie darować, ja kupiłem a wiedze i tak zdobywam czytając forum inne artykuły, zamiast książki lepiej sobie zaprenumerować Piwowara. Torebke możesz urzyć przy filtrowaniu zamiast pończochy. Jodowy wskaźnik skrobi zostaw bo to nie to samo co jodyna, która jest alkoholowym roztworam jodu i może dawać fałszywe wyniki. Zamów kapsle (białe i złote są zazwyczaj najtańsze) zaoszczdzone pieniądze zainwestuj w kapslownice stołową (jamam grifo z CP za osiemdziesiąt pare złotych więc wiele względem grety czy eterny nie dokładasz),potrzebujesz węzyków i tu w zasadzie jeśli będziesz miał dwa metry silikonowego to sobie możesz odpuścić igielitowy, który jest bardzo nie poręczny przy przelewaniu zimnych cieczy (jest mało elastyczny i sztywnieje) Oczywiście garnek przynajmniej 30 litrów nierdzewka lub emalia. Sterilizator fajna sprawa (sam mam zamiar kupić w najbliższym czasie, jednak na początek jeśli nie chcesz wydawać za dużo kasy to zwykła myjka do butelek plus jakaś chemia wystarczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil_psk Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Super. Dziekuje bardzo za podpowiedzi. Wziołem je pod uwage. Koszt sie zmniejszył co jest mi na reke Kordas dobrze ze napisałeś o tych zestawach bo szczerze mówiąc typowałem w ciemno. Teraz musze poczytać co nieco o surowcach do zacieru. Może ma ktoś jakieś sugestie dla całkowitego amatora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Od siebie polecę: 1. zamienić fermentory na przezroczyste http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/fermentacja/pojemnik-fermentacyjny-30l.html - oprócz tego, że są przezroczyste to są lepszej jakości niż Jokey 2. zamiast sterylizatora kup sobie http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=kwazar+mercury+pro+0.5l+-360&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-sm-isqm-4-default-0113 (albo wersję 1l). Końcówka wchodzi w butelkę, robi ładną mgiełkę, napakujesz tam StarSanu albo Oxi (choć polecam ten pierwszy) i jedziesz z koksem 3. pamiętaj o termometrach naklejanych (np. http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/chemia-i-pomiary/termometr-cieklokrystaliczny.html) 4. możesz rozważyć zakup tańszego areometru Biowin za 11zł (http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/chemia-i-pomiary/cukromierz-winomierz.html) 5. zaworek grawitacyjny - po butelkowaniu 4 warek mam mieszane uczucia, lubi cieknąć przy kraniku. Dodatkowo nie można go wyparzać, bo mu rurka miękknie i się krzywi Zdrówka Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) 4. możesz rozważyć zakup tańszego areometru Biowin za 11zł (http://www.alepiwo.p...-winomierz.html) 5. zaworek grawitacyjny - po butelkowaniu 4 warek mam mieszane uczucia, lubi cieknąć przy kraniku. Dodatkowo nie można go wyparzać, bo mu rurka miękknie i się krzywi Zdrówka Tomek Akurat na areometrze nie warto oszczędzać, podobno te z Biowinu szybko się rozregulowuje, więc oszczędność tych 20 złotych może narobić więcej szkód niż pożytku. A co do zaworka grawitacyjnego to moje doświadczenia są raczej słabe - zaworek przestał spełniać swoją funkcję po pierwszym czyszczeniu i teraz radzę sobie bez niego, całkiem skutecznie. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez WujekStaszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 podobno tez z Biowinu szybko się rozregulowuje Co znaczy, że się rozregulowuje? On działa wypornościowo, w środku jest ciągle tyle samo obciążenia, bo przecież ono nie wypływa. Owszem, Biowinowe znane są z tego, że przekłamują o stałą wartość, ale to łatwo sprawdzić na czystej wodzie. Poza tym ten za 10,90 jest większy, w zestawie ze szklaną probówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 3. pamiętaj o termometrach naklejanych (np. http://www.alepiwo.p...ystaliczny.html) 4. możesz rozważyć zakup tańszego areometru Biowin za 11zł (http://www.alepiwo.p...-winomierz.html) Naklejane termometry są niewiele warte. Nakleiłem kilka lat temu i nie wiem czy więcej niż kilka razy na nie spojrzałem, taki bajer i tyle. Ten tani wcale nie jest zły. Warto za to kupić dwa albo i trzy od razu. Dość szybko i w najgorszym momencie się tłuką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) podobno tez z Biowinu szybko się rozregulowujeCo znaczy, że się rozregulowuje? On działa wypornościowo, w środku jest ciągle tyle samo obciążenia, bo przecież ono nie wypływa. Owszem, Biowinowe znane są z tego, że przekłamują o stałą wartość, ale to łatwo sprawdzić na czystej wodzie. Poza tym ten za 10,90 jest większy, w zestawie ze szklaną probówką.To znaczy że się karteczka ze skalą w środku potrafi przesunąć. Ostatnio biowin zaczął dodawać plastikowe menzurki i nagle żywotność zestawu znacząco wzrosła. a co do samego tematu dodam coś od siebie, chociaż nie wniosę nic poza potwierdzeniem większości porad: kapslownica Eterna książka, siatka, sterylizator, chemia, klips, reduktor do pominięcia - za te pieniądze kup drugi termometr, np. elektroniczny z sondą z Ikei chemię kupić na allegro -> soda kaustyczna do mycia + wybrany środek do dezynfekcji (nadwęglan sodu skoro chcesz OXI) Edytowane 26 Stycznia 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 podobno tez z Biowinu szybko się rozregulowuje Co znaczy, że się rozregulowuje? On działa wypornościowo, w środku jest ciągle tyle samo obciążenia, bo przecież ono nie wypływa. Owszem, Biowinowe znane są z tego, że przekłamują o stałą wartość, ale to łatwo sprawdzić na czystej wodzie. Poza tym ten za 10,90 jest większy, w zestawie ze szklaną probówką. Mój Biowin pokazywał po prostu głupoty... i nie chodzi o przekłamywanie o stałą wartość. Wylądował w koszu, muszę kupić jakiś inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil_psk Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Wiec po konsultacjach lista sprzętu wygląda tak : Rurka fermentacyjna - plastik 4 sztuki Siateczka do gotowania chmielu Pojemnik fermentacyjny 33l 3 sztuki Pojemnik fermentacyjny 33l z rurką i kranikiem 1 sztuka czy nie lepiej wszystkie 4 z kranikiem ??? korek/uszczelka Zapasowa uszczelka do kranu 3/4cala Kapslownica stołowa GRIFO Kapsle czarne 250 szt. Pirosiarczyn sodu 1kg Rurka do rozlewu z zaworkiem Termometr piwowarski Jodowy wskaźnik skrobi -? Areometr uniwersalny 0-35° BLG Probówka plus łycha i filtr które kupie w sklepach. Pytanie odnośnie wężyka do spuszczania. Warto płacić mi 10 za metr ? Teraz mam pytanie odnoście zacieru.Ogólnie wszystkie normalne piwa mi smakuja ale najbradziej chyba lubie tyskie, lecha, żubra. Jaki zestaw surowców mi polecicie zebym trafil w ktorys wyżej wymieniony zestaw ?? edit: Jak jest z cukrem kandyzowanym a glukoza i reszta. Co wybrać ? Edytowane 26 Stycznia 2015 przez emil_psk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Pirosiarczyn strasznie cuchnie zamień na starsan ew nadwęglan. Co do surowców wybierz sobie jakąś recepturę na Polskie ale i pod nią kup surowce (pamiętaj o śrutowaniu). edit Zwykłą probówkę zamień na plastikowy cylinder Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton1983 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Kranik tylko do wiadra rozlewowego a reszta najlepiej bez bo są nieporęczne przy przenoszeniu a zakamarki tegoż kraniku to świetne miejsce na początek infekcji.Sam kupiłem z kranikami i w chwili schodzenia do piwnicy z moimi pierwszymi niby pilsikami przeklinałem ten moment hehe Jeśli pytasz o glukozę do refermentacji to równie dobry jest cukier kryształ nawet z biedronki co do kandyzowanego to nie wiem nic bo nie podchodziłem do tematu belgów a chyba tam ma on najpowszechniejsze zastosowanie.A jeśli chcesz coś podobnego do koncernówek(co nie jest grzechem)to szukaj coś jak,,polski lager,,czy ,,jasne pełne,,tylko że to już nie będzie jak tyskie będziesz zdziwiony że tak smakuje piwo. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez pyton1983 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarkan Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Pirosiarczyn strasznie cuchnie zamień na starsan ew nadwęglan. Co do surowców wybierz sobie jakąś recepturę na Polskie ale i pod nią kup surowce (pamiętaj o śrutowaniu). edit Zwykłą probówkę zamień na plastikowy cylinder Nie przesadzajmy z tym śmierdzeniem pirosiarczanu. Mojego prawie nie czuć chyba że zaczynam nim kręcić to faktycznie coś da się tam wyczuć. Z tym że ja wykorzystuje pirosiarczan sodu a nie potasu. Nikt nie ma zamiaru przecież tego na siła wciągać do płuc. Co do fermetatorów warto kupić taki ze skalą aby wiedzieć ile ma się piwa już. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Zarkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Piro nie tyle śmierdzi co działa bardzo drażniąco na drogi oddechowe. Po wylaniu z fermentora kaszlę pół godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Teraz mam pytanie odnoście zacieru.Ogólnie wszystkie normalne piwa mi smakuja ale najbradziej chyba lubie tyskie, lecha, żubra. Jaki zestaw surowców mi polecicie zebym trafil w ktorys wyżej wymieniony zestaw ?? edit: Jak jest z cukrem kandyzowanym a glukoza i reszta. Co wybrać ? Lubisz jasne lagery, a to mały problem... przede wszystkim dlatego, że prawie każdy początkujący piwowar cierpi na chorobę zwaną niecierpliwością, a piwa dolnej fermentacji potrzebują więcej czasu i okres od zadania drożdży do momentu, kiedy warto otworzyć pierwszą butelkę jest dość długi, dodatkowo nie wiem czy masz warunki do fermentacji w niskich temp. (np. ok 8C). Dlatego też poleciłbym Ci piwo, które jest w miarę proste, smaczne, dla osób które pijają głównie jasne pełne nie będzie zbyt dużym szokiem, bo nie jest przegięte w żadną stronę - FAH http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 Możesz spróbować też innych piw górnej fermentacji z prostymi zasypami, np. głównie słód pilzneński + wiedeński, monachijski lub pszeniczny, do tego użyć jakichś w miarę neutralnych drożdży, np. Danstar Nottingham albo US-05 i nachmielić lekko europejskimi odmianami chmielu. Jeśli chodzi o cukier to do piw jakie chcesz na razie robić najlepiej zwykły biały cukier, albo glukoza. Ja wybieram biały, tańszy a nie znalazłem przekonujących opinii, że warto wydawać więcej na glukozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil_psk Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 No tak jednak wezme plastik Jak coś mam możliwość podłączyć nie używana lodówke ale z temp bede martwil sie jak bedzie cieplo. Z ta cierpliwościa macie racje szkoda bo w zestawie z wiki nie moge znaleść tego chmielu na stronie. Zastanawiam sie czy nie kupić sobie w większych opakowaniach żebym miał już na trzy zaciery. jeszcze musze obejrzeć kilka filmików i poczytać bo z tematu zacierania jestem ciemny. zdecyduje sie na kilka jakiś gotowych zestawów tak żeby już zacząć a temat manipulowania z recepturami zostawie na dalszy termin. Zdecyduje sie na glukoze bo w jakims filmiki chyba mowili ze lepiej sie łączy z czymś tam.... Chciał bym jutro zamowić tak że biore sie do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dlatego też poleciłbym Ci piwo, które jest w miarę proste, smaczne, dla osób które pijają głównie jasne pełne nie będzie zbyt dużym szokiem, bo nie jest przegięte w żadną stronę - FAH http://www.wiki.piwo...(wersja_na_20l) Tylko w typ przepisie zmień chmiel w szyszkach na granulat, bo szyszki na pierwszy raz są trudniejsze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil_psk Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Po konsultacjach ze sprzetem i pojsciem na łatwizne z surowcami paczka bedzie wygladała tak : Rurka fermentacyjna - plastik Pojemnik fermentacyjny 33l Pojemnik fermentacyjny 33l z rurką i kranikiem Siateczka do gotowania chmielu korek/uszczelka Zapasowa uszczelka do kranu 3/4cala Rurka do rozlewu z zaworkiem Wąż Fi 10 mm - 1m Klips podtrzymujący do rurek Opaska do mocowania zamknięć patentowych Kapsle czarne 100 szt. Kapsle białe 100 szt. Termometr piwowarski Areometr uniwersalny 0-35° BLG Cylinder plastikowy 200 ml Wężyk do zlewania piwa. Pirosiarczyn sodu 1kg Angielski Bitter (Drożdże: Tak, Śrutowanie: Tak) AIPA (Drożdże: Tak, Śrutowanie: Tak) Czeski Pilzner (Drożdże: Tak, Śrutowanie: Tak) Kapslownica stołowa GRIFO Glukoza krystaliczna 1kg Jutro wieczorem zamówie tak że jak coś prosze pisać wasze sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Jutro wieczorem zamówie tak że jak coś prosze pisać wasze sugestie korek/uszczelka - można zastąpić zwykła gazą, ale kosztuje to grosze, więc... siateczka do chmielu - lepiej gotować chmiel luzem, w woreczkach/pończochach zbryla się i chmielenie jest mniej efektywne. Opaska do mocowania zamknięć patentowych - po co? jeśli chcesz mieć butelki z zamknięciami patentowymi to ja odkupiłem sobie kilka w sklepie z piwem za koszt kaucji - 60gr. Te opaski ponoć średnio się sprawdzają. Zamiast, albo do piro bym kupił nadwęglan sodu, albo jakiś inny środek działający "na dotyk" po którym nie trzeba spłukiwać butelek/sprzętu. Nie wiem, jak często chcesz warzyć, ale pomyślałbym o trzecim wiadrze. Czas na produkcję jednej warki to min. 2 tygodnie, ja trzymam średnio 3tyg., a ostatnie piwo z zestawu to pils, czyli przy dwóch wiadrach masz przerwę między kolejnymi warkami jeszcze dłuższą. Dla mnie minimum, które pozwala na w miarę komfortową zabawę to dwa wiadra bez kranu i jeden z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się