WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Tenże browar domowy zasługuje na osobny wątek z degustacjami. Piwowar, kentaki, fan pięknych kobiet, wędzonki oraz papryczek chili słynie z ciekawych eksperymentalych piw Od czasu do czasu dostaje z tego browaru piwa więc ku pamięci zacznę je opisywać. Warka 144 (o ile dobrze odczytuje rzymskie litery), XX, wędzone, nie wiem czy to lager czy ale. Aromat: wędzonka w postaci wędzonych śliwek i oscypków oraz drzewa wiśniowego (zdaje się był słód cherry?), raczej tej szynkowej wędzonki jest tu niewiele Kolor: ciemno złoty, głeboki ładny kolor wpadający nawet w pomarańcz, klarowne Piana: biała, drobna, nietrwała ale ładnie firankuje szkło Smak: słodowy, ogniskowy, fajna kontra gorzkiej i cierpkiej wędzoności Goryczka: średnia, krótka Odczucie w ustach: dość pełne, cierpkie Ogólnie: Bardzo dobre piwo, świetnie zbalanowane, dość pełne (ekstrakt 14,5°Blg) ale słody wędzone i goryczka dobrze to balansują. Mniam! Edytowane 27 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Swietna etykieta. Pierwszy raz widzę wydzieraną :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Browar stosuje tylko wydzierane. A i nazwy są ciekawe choć akurat to piwo "mówiło" tylko obrazkiem. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 XX to 100% wędzone Ale, na różnych słodach. Dziewczyny dużo palą , aż im cycki więdną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Na ecie jakoś nie więdną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Bo plastry je trzymają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Mucha nie siada - piwo kentakiego zdobyło Kuźnię Piwowarów 2015 w kategorii Wędzony Porter / Stout. Dostałem to piwo jeszcze zanim zapadła decyzja że Krzysiek wyśle to piwo na konkurs. Ba, było jeszcze one w fazie refermentacji. Z racji sukcesu Krzyśka postanowiłem dokonać dziś degustacji. Mam nadzieję że uda mi się skosztować wersję komercyjną, ku temu także ta notka degustacyjna, która posłuży jako porównanie. Aromat: ładna szynkowo ogniskowa wędzonka, trochę estrów które z ciemnymi słodami dają wrażenie leśnych jeżyn, porzeczki, rodzynki, ciemna czekolada, palona kawa, Wygląd: czarne, piana niezbyt wysoka ale perlista, drobna i długo się utrzymuje w postaci kożuszka Smak: słodowy, wędzony, ciemne owoce, całość dobrze zbalansowana z odczuciem wytrawności na finiszu, lekko kwaśne Odczucie u ustach: na początek gładki, śliski, wydaje się lekkie mimo 14°Blg, końcówka lekko cierpka, cierpkość tym bardziej podkreśla wrażenia z aromatu - porzeczka, jeżyny Goryczka: niska, krótka, także palona, jest jej tyle żeby dobrze kontrować słodowość w smaku Ogólnie: Ciekawy złożony aromat które z intenywności wędzonki przechodzi w kilka ciekawych elementów, smak dobrze zbalansowany, piwo świetnie pijalne, jest zarazem lekkie a jednocześnie intensywne w wiele różnych doznań zapachowo smakowych Edytowane 30 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Kolejna dwa piwa od kentakiego. Ruda ma jaja. 100% Piwo żytnie ... i do tego IPA. Aromat: słodkie cytrusowe owoce, żytni podpiekany kwaśny chleb, brzoskwiniowe estry Wygląd: mętne błoto, kolor jasny brąz, piana robi się powoli i tworzy się delikatny kożuszek Smak: słodowe, żytnie, lekko kwaskowate Odczucie w ustach: oleiste, wypełniające, pełne, gładkie i śliskie, finisz cierpki Goryczka: wyraźna, mocno ziołowa, piołunowa częściowo jakby garbnikowa ale nie jest męcząca, dobrze kontruje pełnie żyta, długa Ogólne: Świetne. Czegoś takiego jeszcze nie piłem, cytrusowy gęsty olej, całkiem rześki i dobrze pijalny, może goryczka mogła by mieć trochę lepszy charakter ale to już szczegół. Dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Dziś na Rudej piana jak śmietana, coraz mocniej ściska za jaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Ciemna Strona, ciemny strong ale na słodzie whisky ze słodowni Fawcett Aromat: głównie nuty torfowe, bardziej podkłady kolejowe i smoła niż bandaże i apteka (efekt ciemnego piwa), przebija się ciemna słodka czekolada, dość wyraźne estry Wygląd: gęste, czarne, piana beżowa, opada do kożuszka Smak: torfowe, kawowo czekalodowe akcenty, delikatnie czuć alkohol Odczucie w ustach: kremowe, pełne, finisz cierpki i popiołowy, Goryczka: głównie od ciemnych słodów, średnia, niezalega Ogólnie: Świetne! Może torf nie gra tu pierwszych skrzypiec, pojawią się inne akcenty i jest pomiędzy każdym z nich idealna spójność i balans. Pijalność tego piwa jest niesamowita a to przeciez aż 22°Blg choć po chwil szybkiego picia czuć że idze w łeb. Dzięki za piwa ken! Edytowane 23 Czerwca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się