andrzej.b Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam. Dzisiaj będę butelkował Belgian Golden Strong Ale i mam pytanie, czy dodawać gęstwy i ile w celu lepszego i pewniejszego nagazowania tego piwa. Piwo na cichej stoi w temp. 5st 20 dni i jest już pięknie klarowne smakowo jak na zielone piwo całkiem, całkiem. Gęstwę mam z drożdży Wyeast 3787 na których robiłem to piwo. Do butelkowania zamierzam dać 150-160g glukozy na 20 l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 nie, i tak będzie dość mocno nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Pisz na PW do Dori, ona jest specjalistką od belgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ja do swoich belgów nie dodawałem, a nagazowują się całkiem przyzwoicie, szczególnie, że przynajmniej część z piw jest raczej przeznaczona do dłuższego leżakowania. Inna sprawa, że nie "lagerowałem" ich przed rozlewem w temp. 5C przez 20 dni - rozumiem, że tyle trwało samo leżakowanie, czy ogólnie cały proces fermentacji? Jeżeli całość to bez problemu, jeżeli samo leżakowanie to najlepiej odwołać się do doświadczeń z mocniejszymi lagerami, ja niestety takowych nie posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Może nie w temacie dodatku gęstwy a cukru. Nie wiem do ilu odfermentowało Twoje piwo, ale przy THG dodatek 160g/20l to chyba zbyt dużo. Ja do swojego BDSA dodałem 170g cukru ale na ok. 34l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Może nie w temacie dodatku gęstwy a cukru. Nie wiem do ilu odfermentowało Twoje piwo, ale przy THG dodatek 160g/20l to chyba zbyt dużo. Ja do swojego BDSA dodałem 170g cukru ale na ok. 34l piwa Ale to jest Duuel i powiniem być mocno gazowany nawet do 4 vol a BeerShmit podaje przy 3,0 vol 165g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 8g/l to mimo wszystko sporo - nie bałbym się w jakimś lekkim pszeniczniaku, który i tak zostanie wypity w trzy miesiące, albo przy grodziszu. W stylu, który może poleżeć rok albo i dłużej zostawia to jednak bardzo mały margines jakby drożdże dojadły np. te pół stopnia BLG (bo np. zrobiło im się bardzo ciepło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się