santa Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Jaki jest wpływ zastosowania słodu żytniego lub płatków żytnich na pianę w gotowym piwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serpiente Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 U mnie przy dodatku żyta lub płatków żytnich piana była trwała i dosyć bogata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Żyto jak to żyto robi z piwa "olej" więc piana gęsta drobna i długo utrzymująca się Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Tylko lepiej jest lać z szafy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted January 29, 2015 Author Share Posted January 29, 2015 Tylko lepiej jest lać z szafy. Tzn.? Żyto jak to żyto robi z piwa "olej" więc piana gęsta drobna i długo utrzymująca się Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś? aż takich badań nie robiłem, ale myślę, że tak od 10-15% da się zauważyć większą "lepkość" zacieru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś? Duża oleistość jest cechą charakterystyczną i jednocześnie największą zaletą tego piwa, więc nie ma co żałować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 U mnie w żytniej IPA lanej z kega piana gęsta obfita drobnopęcherzykowa. Zasyp płatków ok 20%. Problemów z filtracją brak. Przy zasypie ok 30% płatków żytnich filtracja minimalnie wydłużona, piana jaka będzie to się dopiero okaże . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts