Jump to content

Wpływ żyta na pianę


santa

Recommended Posts

Tylko lepiej jest lać z szafy.

Tzn.? :)

 

Żyto jak to żyto ;) robi z piwa "olej" więc piana gęsta drobna i długo utrzymująca się :)

Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

Link to comment
Share on other sites

Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

aż takich badań nie robiłem, ale myślę, że tak od 10-15% da się zauważyć większą "lepkość" zacieru.

Link to comment
Share on other sites

Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

Duża oleistość jest cechą charakterystyczną i jednocześnie największą zaletą tego piwa, więc nie ma co żałować.

Link to comment
Share on other sites

U mnie w żytniej IPA lanej z kega piana gęsta obfita drobnopęcherzykowa. Zasyp płatków ok 20%. Problemów z filtracją brak. Przy zasypie ok 30% płatków żytnich filtracja minimalnie wydłużona, piana jaka będzie to się dopiero okaże ;) .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.