Skocz do zawartości

Wpływ żyta na pianę


santa

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko lepiej jest lać z szafy.

Tzn.? :)

 

Żyto jak to żyto ;) robi z piwa "olej" więc piana gęsta drobna i długo utrzymująca się :)

Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

Duża oleistość jest cechą charakterystyczną i jednocześnie największą zaletą tego piwa, więc nie ma co żałować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie w żytniej IPA lanej z kega piana gęsta obfita drobnopęcherzykowa. Zasyp płatków ok 20%. Problemów z filtracją brak. Przy zasypie ok 30% płatków żytnich filtracja minimalnie wydłużona, piana jaka będzie to się dopiero okaże ;) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.