santa Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jaki jest wpływ zastosowania słodu żytniego lub płatków żytnich na pianę w gotowym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 U mnie przy dodatku żyta lub płatków żytnich piana była trwała i dosyć bogata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Żyto jak to żyto robi z piwa "olej" więc piana gęsta drobna i długo utrzymująca się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Tylko lepiej jest lać z szafy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Tylko lepiej jest lać z szafy. Tzn.? Żyto jak to żyto robi z piwa "olej" więc piana gęsta drobna i długo utrzymująca się Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś? aż takich badań nie robiłem, ale myślę, że tak od 10-15% da się zauważyć większą "lepkość" zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś? Duża oleistość jest cechą charakterystyczną i jednocześnie największą zaletą tego piwa, więc nie ma co żałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 U mnie w żytniej IPA lanej z kega piana gęsta obfita drobnopęcherzykowa. Zasyp płatków ok 20%. Problemów z filtracją brak. Przy zasypie ok 30% płatków żytnich filtracja minimalnie wydłużona, piana jaka będzie to się dopiero okaże . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się