zbynieks Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Proszę o rady bardziej doświadczonych w stylu, chciałbym osiągnąć w mocy Foreign Extra Stouta, raczej wytrawne 20 litrów 3 kg pale ale 2 kg whisky bruntal 200 g wędzonego grodziskiego (bo mam resztówkę) 300 g palony jęczmień 300 g czekoladowy ciemny 150 g carafa I 400 płatki jęczmienne Na goryczkę i smak Marynka, na aromat Lubelski, po 40 gram łącznie, IBU koło 40. US O5 Rozważam pomysl wrzucenia jednej - dwóch wędzonych kalifornijskich śliwek, ale z prawem czystości to niezgodne (podobnie jak i płatki... i może to w kierunku porterowym skręcić. Proszę u uwagi, bo ani nie warzyłem tego, ani też specjalnie za dużo nie piłem. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Rozważam pomysl wrzucenia jednej - dwóch wędzonych kalifornijskich śliwek, a to chyba żart? 1. kalifornijskie to sobie chyba sam musisz uwędzić 2. 2 szt. to szkoda sobie psuć sumienie odstępstwem od prawa czystości co do reszty niech się lepsi wypowiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Absolutnie nie mam się za lepszego ale po pominięciu śliwek wygląda bardzo sensownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 2kg whisky czyli spalone kable, spalone guma, bandaże, lizol itp. Dla mnie to będzie niepijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Z własnego doświadczenia 1 kilogram whisky jeszcze się wkomponuje, po czasie, ale i tak będzie to piwo specyficzne, no i prawie każdy aromaty przypisze infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Jacer nie przesadzaj. W stoucie i tak się to schowa dość pozatym skoro kolega chce użyć whisky to chyba wie co to oznacza. Zasyp wygląda ok. Śliwki 2 ( dwie ) to sobie daruj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 kwestia gustu - ja bym tam nie dawał whisky, szkoda psuc piwo.... śliwek nawet nie wyczujesz na aromat chmielenie bym odpuscił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 2kg whisky czyli spalone kable, spalone guma, bandaże, lizol itp. Dla mnie to będzie niepijalne. z własnego doświadczenia to taka ilość torfu z bruntala to będzie dobre na początek - spalone kable być może tam będą jeśli nie dorzucisz jakiegoś karmelu mocnego. gdyby to był mocny castle to by była inna gadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Czyli wstępne wnioski idą w takim kierunku, żeby whisky dać np. kilogram zamiast dwóch... Czy drugi kilogram można zastąpić grodziskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 nie nie - jak najbardziej 2 kilogramy, bo bruntal jest dość łagodny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Proszę u uwagi, Zasyp trochę za mały. 0,5 a nawet 1,0 kg słodu podstawowego bym dorzucił. Drożdże lepsze będą S-04. 2 kg whisky bruntal jednak bym zostawił, w najgorszym razie będziesz miał piwo do długiego dojrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się