Robler Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 WItam, zamierzałem uwarzyć dry stouta i podczas przeglądania receptur oraz orientowania się czym dysponuje CP doszedłem do wniosku, że moge za jednym zamachem zrobić dwa piwa, wymienionego w temacie RISa oraz Dry Stouta. Zasyp miał by się składać z: 5kg Pale Ale Strzegom 1kg Monachijski typ II Strzegom 0,5kg Karmel 100-180 EBC Strzegom 0,5kg CZekoladowy 350-450 EBC Strzegom 0,3 Jęczmień palony Strzegom Zacieranie w 64 stopniach. Chciałem uzyskać ok 15 litrów RISa w okolicach 24% ekstraktu z brzeczki przedniej, a następnie z wysłodzin dry stouta (ile wyjdzie tyle będzie) z założeniem, że wysładzm do ok. 2-3 BLG. Chmielenie RISa 100g Marynki 10% aa na 60 min. Dry Stout 50g Marynki na 60 min i drożdze s-04 nie wiem tylko jakich urzyć do RISa poniewarz zakładałem początkowo Irlandzkie Ciemności z FM ale nie ma ich w sklepie, z resztą innych płynnych odpowiadajcych temu stylowi też nie znalazłem, w związkiu z czym zstanawiam się czy nie urzyć Danstar Nottingham, z których wcześniej przygotowałbym strter. Co o tym myślicie, czekam na uwagi i rady:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted January 30, 2015 Author Share Posted January 30, 2015 Zapomniałbym do zasypu dojdzie jeszcze 0,4kg płatków owsianych błyskawicznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Do RISa to ja bym robił SDS (standardowy dwudziestolitrowy starter) - obdzieliłbyś nim także wysłodki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Moim zdaniem mało trochę tego na 2 piwa. Dorzucił bym ze 2 kg słodu albo płatków owsianych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 urzyć do RISa poniewarz urzyć Danstar LITOŚCI. Pun kOmora 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Z takiego zasypu nie bedzie Dry Stouta. Za dużo "ciała" Ci wyjdzie, a po drugie znikoma paloność. Dla mnie to jakiś porterek raczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Szuwar, ale tutaj chyba głównym piwem jest ris, a co wyjdzie z wysłodków to juz inna sprawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 RIS też nie wyjdzie. Za mało palone. Wyjdzie cos a'la porter angielski starodawny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Andy1856 uwierz mi nie jestem dmny z tego co napisałem. Czyli co więcej słodów palonych, jeśli zwiększyłbym ilość palonego jęczmienia i zamiast 0.5kg czekoladowego 350-450 użyłbym kilogram czekoladowego 1100-1300? Co wyjdzie z wysłodków to wyjdzie, byle było pijalne:) jak risa wyjdzie 10-12 litrów to też jakoś przeżyje, ewentualnie mogę zwiększyć zasyp ale wtedy będe musiał kombinować na dwa gary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Karmelowego 150 połowe mniej, oraz 0,5 czekoladowego 1200 więcej. Reszta bez zmian. Tak to widzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) 5kg Pale Ale Strzegom 1kg Monachijski typ II Strzegom 0,5kg Karmel 100-180 EBC Strzegom 0,5kg CZekoladowy 350-450 EBC Strzegom 0,3 Jęczmień palony Strzegom To moja propozycja. RIS ok 15l, ok 25 Blg Pale Ale Strzegom- 4,8kg Monachijski typ II Strzegom- 1,5kg Czekoladowy 350-450 EBC Strzegom- 0,2kg Jęczmień palony Strzegom- 0,5kg Płatki owsiane- 0,3kg Marynka- 60g/60' zacieranie- 66°/90' zastanawiam się czy nie urzyć Danstar Nottingham, z których wcześniej przygotowałbym starter- tak bym zrobił. Edited January 31, 2015 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom Kos Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Ostatnio udało mi się zrobić RIS 25blg i drystout 11blg oba po 20l, ale zasypu było ciut ponad 13kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted February 2, 2015 Author Share Posted February 2, 2015 Mam gar 30 l więc taki zasyp odpada:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 (edited) Ostatnio udało mi się zrobić RIS 25blg i drystout 11blg oba po 20l, ale zasypu było ciut ponad 13kg. 20 litrów, zauważ, że ja na 15 napisałem. Edited February 2, 2015 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now