Robler Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 WItam, zamierzałem uwarzyć dry stouta i podczas przeglądania receptur oraz orientowania się czym dysponuje CP doszedłem do wniosku, że moge za jednym zamachem zrobić dwa piwa, wymienionego w temacie RISa oraz Dry Stouta. Zasyp miał by się składać z: 5kg Pale Ale Strzegom 1kg Monachijski typ II Strzegom 0,5kg Karmel 100-180 EBC Strzegom 0,5kg CZekoladowy 350-450 EBC Strzegom 0,3 Jęczmień palony Strzegom Zacieranie w 64 stopniach. Chciałem uzyskać ok 15 litrów RISa w okolicach 24% ekstraktu z brzeczki przedniej, a następnie z wysłodzin dry stouta (ile wyjdzie tyle będzie) z założeniem, że wysładzm do ok. 2-3 BLG. Chmielenie RISa 100g Marynki 10% aa na 60 min. Dry Stout 50g Marynki na 60 min i drożdze s-04 nie wiem tylko jakich urzyć do RISa poniewarz zakładałem początkowo Irlandzkie Ciemności z FM ale nie ma ich w sklepie, z resztą innych płynnych odpowiadajcych temu stylowi też nie znalazłem, w związkiu z czym zstanawiam się czy nie urzyć Danstar Nottingham, z których wcześniej przygotowałbym strter. Co o tym myślicie, czekam na uwagi i rady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zapomniałbym do zasypu dojdzie jeszcze 0,4kg płatków owsianych błyskawicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Do RISa to ja bym robił SDS (standardowy dwudziestolitrowy starter) - obdzieliłbyś nim także wysłodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Moim zdaniem mało trochę tego na 2 piwa. Dorzucił bym ze 2 kg słodu albo płatków owsianych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 urzyć do RISa poniewarz urzyć Danstar LITOŚCI. Pun kOmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Z takiego zasypu nie bedzie Dry Stouta. Za dużo "ciała" Ci wyjdzie, a po drugie znikoma paloność. Dla mnie to jakiś porterek raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Szuwar, ale tutaj chyba głównym piwem jest ris, a co wyjdzie z wysłodków to juz inna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 RIS też nie wyjdzie. Za mało palone. Wyjdzie cos a'la porter angielski starodawny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Andy1856 uwierz mi nie jestem dmny z tego co napisałem. Czyli co więcej słodów palonych, jeśli zwiększyłbym ilość palonego jęczmienia i zamiast 0.5kg czekoladowego 350-450 użyłbym kilogram czekoladowego 1100-1300? Co wyjdzie z wysłodków to wyjdzie, byle było pijalne:) jak risa wyjdzie 10-12 litrów to też jakoś przeżyje, ewentualnie mogę zwiększyć zasyp ale wtedy będe musiał kombinować na dwa gary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Karmelowego 150 połowe mniej, oraz 0,5 czekoladowego 1200 więcej. Reszta bez zmian. Tak to widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) 5kg Pale Ale Strzegom 1kg Monachijski typ II Strzegom 0,5kg Karmel 100-180 EBC Strzegom 0,5kg CZekoladowy 350-450 EBC Strzegom 0,3 Jęczmień palony Strzegom To moja propozycja. RIS ok 15l, ok 25 Blg Pale Ale Strzegom- 4,8kg Monachijski typ II Strzegom- 1,5kg Czekoladowy 350-450 EBC Strzegom- 0,2kg Jęczmień palony Strzegom- 0,5kg Płatki owsiane- 0,3kg Marynka- 60g/60' zacieranie- 66°/90' zastanawiam się czy nie urzyć Danstar Nottingham, z których wcześniej przygotowałbym starter- tak bym zrobił. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Ostatnio udało mi się zrobić RIS 25blg i drystout 11blg oba po 20l, ale zasypu było ciut ponad 13kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Mam gar 30 l więc taki zasyp odpada:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Ostatnio udało mi się zrobić RIS 25blg i drystout 11blg oba po 20l, ale zasypu było ciut ponad 13kg. 20 litrów, zauważ, że ja na 15 napisałem. Edytowane 2 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się