Olo Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Ja łuskę gryczaną kupiłem raz w młynie w Pruszczu Gdańskim. Wór duży, grosze to kosztuje. Można sypać na filtrator, można dawać do mashoutu, generalnie jak sprawdziłem to najlepiej kombinować te metody. Wiadomo, że przy przelewaniu z gara to co przykrywa filtrator trochę się wzburzy, ale zawsze coś daje, mniej się zawraca wtedy. No chyba, że ktoś ma w garze zaciernym od razu filtrator wbudowany to zostaje wrzucenie na mashout. Wcześniej trzeba tylko wyparzyć ją, bo generalnie ona daje trochę takiego naparu jak się zaleje wodą ciepłą. Ja to normalnie zalewam wrzątkiem i zostawiam na parę minut, no i tak aż przestanie barwić wodę w zauważalny sposób. Co do tego ile daję to nie wiem, na oko zawsze, nie warzę tego ani nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dziś Ryewine, 60% słód żytni, 10% płatki żytnie, 24 BLG, z filtracją problemów zero. Przerwy beta-glukanowej brak, jedyne co do mashout, koc do owinięcia wiadra, woda do wysładzania >80 stopni i łuska gryczana. Problemów zero. Słód żytni tym razem nie Weyermann, a Fawcett czy jak mu tam, angielski w każdym razie. Konsystencja 10W40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo86 Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 w sobotę pierwsze piwo żytnie, naczytałem się sporo o problemach i nastawiony na filtrację byłem że potrwa długo. - wysładzanie wodą o temp 80+ - fermentor obłożony kocami i ręcznikami żeby trzymać temperaturę - bez przerwy beta-glukanowej - mash-out 78 pierwsze podejście - zostawiłem 15 min na ułożenie się złoża porażka zakleiło się momentalnie - szło jak krew z nosa drugie podejście - zamieszałem całość delikatnie i od razu zacząłem filtrację, zawróciłem jakieś 3 litry i szło klarowne przez cały proces. nie taki diabeł straszny jak go malują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 a ile procent żyta w zasypie miałeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo86 Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 a ile procent żyta w zasypie miałeś?? 33% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Ile tej łuski gryczanej dajecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Wczoraj pierwsze piwo z żytem Rye AIPA. Zasyp żyta 15%, filtracja zwolniła gdzieś o max 1/3, leciało ciurkiem, ale nic nie przytkało. Wysładzanie wodą ok. 80st. Nie dawałem żadnych łusek, ani nie robiłem dodatkowych przerw w zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Rye IPA, 30% zyta, zadana łuska ryzowa 350g namoczona do warzenia pod koniec i filtracja luz 1h30min. wydajnosc bdb slod zytni strzegom, srutowany w centrum piwowarstwa pl Edytowane 30 Października 2016 przez paffik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się