Makaron Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Jakie słody i jakie proporcje byście mi polecili jakbym chciał skopiować portera użycjac słodów pale ale, krystal, czekoladowych palonego jęczmienia,black,słodu amber, ewentualnie może bym dostał słod wiedeński albo monachijski i jeśli w ogóle będę mial farta to jakis słod cara- i pilzeński będę mógł kupić. Ponadto mam troche chmieli do wyboru i chce to fermentować gestwa california lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Ponadto mam troche chmieli do wyboru i chce to fermentować gestwa california lager. Co do zasypu się nie wypowiadam, bo nie chce mi się analizować. Weź jakiś przepis medalowy podmień pilzneński-pale ale, carahell,karmelowy Strzegom-crystal, troszkę blacka zamiast Carafy i będzie git. Za to czepiłbym się drożdży. Nie warzyłem nic na Californianach, ale wydają mi się ostatnimi drożdżami dobrymi do porteru. Może jednak W34/70? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 zamiast pale weź wiedeński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Ponadto mam troche chmieli do wyboru i chce to fermentować gestwa california lager. Co do zasypu się nie wypowiadam' date=' bo nie chce mi się analizować. Weź jakiś przepis medalowy podmień pilzneński-pale ale, carahell,karmelowy Strzegom-crystal, troszkę blacka zamiast Carafy i będzie git. Za to czepiłbym się drożdży. Nie warzyłem nic na Californianach, ale wydają mi się ostatnimi drożdżami dobrymi do porteru. Może jednak W34/70?[/quote'] Na stronie producenta drożdży wisi , że szczep jest zalecany do Baltic Portera. A tak naprawdę , drożdże fermentują czysto a nie mam innych no i temperatury na korytarzu mam jeszcze pośrednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 A masz monachijski? W.g. mnie on powinien być podstawą zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 To jest receptura weny: Słody słód pale ale 5,0kg Słód monachijski I 1,5kg Słód monachijski II 1,0kg Słód Caramunich II 1,0kg Słód Caraaroma 0,7kg słód Carafa III 0,2kg Płatki jęczmienne 0,8kg. Mogę nieć pale ale i monachijski. Dobre pytanie jak zastąpić caramunich, caraaroma i carafa III ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 A masz monachijski? W.g. mnie on powinien być podstawą zasypu. Monachijski i wiedeński ostatnio był. Liczę że całyczas jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Słód Caramunich II - crystal 40 Słód Caraaroma - crystal 120 słód Carafa III - black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 No to co powiecie na taka mieszankę. 4kg Wiedeński, 4kg pale, 0,5 carapils, 0,3 czekoladowy, 0,1 black ? A może jeszcze crystal czy brown, ale ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Ja bym zamiast carapilsa dał 0,3-0,5kg crystal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) Albo oprócz carapils dać jeszcze te 0,3-0,5kg cristal. Czy też zamiast części wiedeńskiego lub pale. Palonych słodów wg mnie wystarczy. Nawet się zastanawiam czy 0,3kg czekoladowego to nie będzie za dużo. Jaki kolor ma ten słód? I kiedy planujesz dać te palone? Normalnie do zacierania czy jako np zimny ekstrakt? Edytowane 3 Listopada 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Poszło inaczej właśnie zacieram 4kg Wiedeński 4kg pale ale 0,5 carapils 0,2 crystal 0,12 czekoladowy 0,1 black. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Właśnie piję pierwszą butelkę. Smak jest ok, tak jak się spodziewałem. Ale zero piany! NIC jak pepsi, znika od razu, a nagazowanie jest odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Cześć. Niestety na moim RIS tez zero piany. Chyba mocne ciemne piwa tak maja po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się