e-prezes Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Przy okazji "męczenia" receptury na owsianego dark milda wpadł mi do głowy pomysł zrobienia tym razem owsianego jasnego piwa z dodatkiem słodu wędzonego. Nie spotkałem się z takim piwem, oprócz zasłyszanych historii Oat Ale. Zresztą chyba Bednary zrobiły coś takiego (tylko bez wędzonego) i to chyba była klapa.Jak myślicie, to dobry pomysł? Może w stronę kwasiora? Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez e-prezes cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 No rozmowni jesteście jak nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja uwarzyłem takiego bittera. Opiekane płatki dodatkowo w piekarniku. I może to był błąd ze dodałem je od razu do zacierania. W każdym razie efekt był dość mdły. Na wędzony wersje bym się nie skusił choć do tamtego dodałem kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 No rozmowni jesteście jak nic Oatmeal Ale z Bednar mi akurat smakował. Sam nie robiłem nic jasnego z owsem, ale za to robiłem eksperyment z innym składnikiem dającym gładkość/lepkość - gryką i wyszło nawet fajnie, choć wynik nie był zgodny z oczekiwaniami, bo zasnąłem w trakcie gotowania i piwo się gotowało chwilę dłużej.. chwila trwała ok. 5-6h i piwo zamiast złotego ma kolor bittera. Ja bym tego wędzonego "owsika" spróbował uwarzyć i oczywiście opisałbym efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 No to będzie możliwość porównania, bo planuję takie jako następne. Jakie blg? Udział owsa/słodów owsianych? Ja bym zrobił coś koło 14 blg z 40% zasypem owsianego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 No rozmowni jesteście jak nic Przydała by się wstępna receptura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Na razie się pisze, ale wytyczne już masz powyżej. Chmielenie jest jeszcze otwarte. Coś stonowanego po angielsku (choć cały czas chodzi po głowie coś po amerykańsku). Raczej na czystych drożdżach US-05, aby wydobyć nuty wędzone. Poza owsianym (ew. płatkami), wędzonym, jakiś karmelowy delikatnie dla korekty barwy. Coś jak jasny ESB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 http://www.piwo.org/topic/12636-100-peated-ale-czyli-torf-w-piwie/?p=342670 W tym wątku są propozycje, analizy smakowe. Na początku były podane wstępne recepturki. Czasami małą warkę można wykonać ale aby była jadalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 U mnie poszło wczoraj tak: 1,2 kg owsiany Fawcett 0,7 kg płatki owsiane (miałem za mało słodu) 2 kg wędzony Castle Malting (pierwszy raz go stosuje, więc nie wiem jakie efekty przy tej dawce daje) 0,5 kg pilzneński Strzegom 0,4 kg diastyczny Castle Malting (dodany po godzinnej przerwie scukrzającej, gdy nie było zamierzonych efektów) 0,35 kg wiedeński Strzegom 0,05 kg Special B Castle Malting Łącznie 5,2 kg zasypu Chmielone polskimi odmianami Lubelski i Marynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 spróbuję uwarzyć coś w tym klimacie w najbliższym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Będę monitorował, a nóż może uda się wymienić efektami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 coś takiego dziś ugotowałem 60-smoked-oat-ale.bsmx #60 Smoked oat ale Other Smoked Beer Parametry: Początkowe blg: 11.8* (OG 1.0465) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.8% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 1.8kg Pale Ale - (5.5 EBC, 33.6%) 1.2kg Castle Malting Smoked (wędzony bukiem) 201409 - Castle Malting (8 EBC, 22.4%) 1.2kg Oats, Flaked - (2 EBC, 22.4%) 0.5kg Stainbach Owsiany 2014-11 - Stainbach (2.3 EBC, 9.3%) 0.4kg Castle Malting Vienna 201409 - Castle Malting (5.5 EBC, 7.5%) 0.25kg Caramunich I (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (100.5 EBC, 4.7%) 30g Chinook 2014 alepiwo 12.8AA (34.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 4g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Mangrove Jack's British Ale M07 2015-04-28 Zacieranie: Zamoczenie ziarna (Infuzja 0min) 25°C 0min Dodano 2l wody 32°C Scukrzająca (Infuzja 0min) 67°C 90min Dodano 17l wody 79°C Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=6LFX6PD woda zadano 125ml zbitej gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Ja wolałem użyć bardziej delikatnych odmian chmielu, a miałem amerykany. Niemniej pokuszę się o wersję z solidnym chmieleniem, czyli owsiane APA, a co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 to tylko gorycz a chinook daje przyjemną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Miałem na myśli owsianą APę z solidnym chmieleniem na koniec. Np. 11,5 - 12 blg góra 30 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 piłem to http://www.ratebeer.com/beer/omnipollo-mazarin-oatmeal-pale-ale/170159/- bardzo dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Jest w Polsce, więc spróbuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 owsiane piwo jest produkowane przez browar ranger creek a jego receptura 'domowa' zostala opublikowana przez browar: ratebeer: http://www.ratebeer.com/beer/ranger-creek-oatmeal-pale-ale/132145/ receptura: http://www.drinkrangercreek.com/homebrew-recipe-opa/ robilem podobne piwo, w zasypie 17 % platkow owsianych - pamietam, ze wyszlo dobre i mi smakowalo. e-prezes i cml 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 pierwsze testy (2 tygodnie od butelkowania) dają bardzo dobre prognozy piwo lekkie (11,5), pełne w smaku, gładkie na języku wędzonka lekka i dopełniająca - dobry punkt wejścia dla wędzonkowych sceptyków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 receptura: http://www.drinkrang...rew-recipe-opa/ podoba mi się sposób podania informacji o chmieleniu: Centennial: Bittering, Flavor, Aroma, Dry-hopCitra: Flavor, Aroma, Dry-hop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 U mnie 'wędzonka' znikła w czasie leżakowania i dojrzewania. Co mi akurat nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Prezesie, czemu zmieniłeś avatarka? Zakrzywiona mordka była fajna a teraz masz taki jakiś ??? avatar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Prezesie, czemu zmieniłeś avatarka? Zakrzywiona mordka była fajna a teraz masz taki jakiś ??? avatar. Awatar na czasie bo teraz dynia w pełni sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Zgadza się! Dynia jest teraz na topie. Avik taki ło, ale za mały format, by coś lepszego zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Prezesie, jakie pijesz teraz piwa (avatar zmieniony) cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się