ceemte Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Witam szanownych Kolegów i Koleżanki! Postanowiłem w końcu zacząć dokumentować swoje warki. Akurat teraz, gdyż mój domowy browar wzbogacił się o kilka wynalazków. A po drugie - tym razem rytuał odbył się z zacieraniem. 1. Dzięki pomocy Jejskiego mam teraz świetną kadź zacierno - filtracyjną. Warzenie jest nieporównywalnie bardziej czyste niż w garnku (nie ma tyle przelewania), a co za tym idzie - mniej dźwigania i sprzątania na koniec. 2. Postanowiłem spróbować zacierania "na lenia". Okazało się, że w moim przypadku jest dużo łatwiejsze niż w garze. Łatwiej regulować i utrzymywać temperaturę. Ciągłą pomoc zapewniał arkusz (http://www.piwo.org/forum/t1272-Maly-arkusz-kalkulacyjny-do-obliczen-ogolnopiwnych.html) opracowany przez Tzi. Po odblokowaniu go, w drugiej sekcji na bieżąco można wpisywać aktualną ilość wody w zacierze i temperaturę. Stosowałem coś pomiędzy infuzyjnym a dekokcyjnym - dolewałem wody póki starczyło pojemności, a później odbierałem część zacieru do podgrzania. 3. Zacierało się i zacierało... 4. Aż przyszedł czas na filtrację: 5. I chmielenie. Po lekturze forum i uwagach innych piwowarów postanowiłem zarzucić chmielenie pod pełnym przykryciem. Jednak moja kuchenka nie należy do najmocniejszych i bez przykrycia byłoby ciężko, więc zdecydowałem się na rozwiązanie kompromisowe: pokrywa lekko uchylona: Skład: Słód pilzeński: 5kg Słód karmelowy jasny: 1kg Drożdże: WS-05 Przerwy: - 65°C: 30 min - 72°C: 30 min - 78°C: 10 min Chmielenie (brzeczka 12,5° Blg, 32 litry) : lubelski: 100g 45 min marynka: 30g 15 min. Ciekawe co wyjdzie... Planuję jeszcze chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Cześć. Ceemte możesz na jakiś inny serwer wstawiać zdjęcia? Czy tylko ja nie widze tych fotek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Cześć.Ceemte możesz na jakiś inny serwer wstawiać zdjęcia? Czy tylko ja nie widze tych fotek? Wyczyściłem cache przeglądarki, przeładowałem stronę i fotki dalej są na miejscu... Może chwilowo coś Ci się przywiesiło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 U mnie fotki się wczytują. Mam pytanie odnośnie tego arkusza. Czy prawidłowo wyliczał ilość i temp. wody? Po odblokowaniu go, w drugiej sekcji na bieżąco można wpisywać aktualną ilość wody w zacierze i temperaturę. O co chodzi z odblokowaniem? I jeszcze mała uwaga. Gdybyś Ustawił fermentator na blacie i połączył wężykiem do garnka to miałbyś większą siłę ssącą wynikającą ze słupa wody w rurce. Izolacja i położenie pokrywki na garnek przy filtracji do którego filtrujesz zaoszczędzi czas i energię, a najlepiej filtrować na dwie raty, czyli po odebraniu np. 15l. od razu postawić na gazie, a resztę filtrować do wiaderka i dolać do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Cześć Ceemte sorki czytałem twój post w pracy a zapomniałem że tam nam zablokowali wszelakie serwisy wymiany danych. Z fotami wszystko oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Czy prawidłowo wyliczał ilość i temp. wody? Raczej tak, trochę pogubiłem się z ilością wody jaką miałem w fermentorze ale i tak wyliczenia były bardzo precyzyjne O co chodzi z odblokowaniem? W OpenOffisie: Narzędia -> chroń arkusz -> [odznaczyć]. Po tej operacji można wpisywać własne wartości w szarych komórkach. Ja po prostu odbierałem np. 5 litrów zacieru do podgrzania, mierzyłem temperaturę i objętość pozostałego w fermentorze, po czym wpisywałem te wartości do arkusza i wyliczał mi do jakiej temperatury mam podgrzać dekokt aby po wlaniu spowrotem otrzymać, powiedzmy, 72* A co do sposobu filtracji - fakt, tak byłoby szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Eksperymentalna warka w nowym sprzecie juz sidzi w butelkach. Nazwalem ja "Zemsta Chmielu". Naprawde mocne w smaku i aromacie. Kolejnym tworem jest "Czarny Harcerz", czyli nieco zmodyfikowana receptura na niskoalkoholowe piwko zaczerpnieta z BA. W zamierzeniu ma to byc lekki napoj do czestego spozywania: 09.11.2009. Slod pilzenski: 0.75 kg Slod monachijski: 0.75 kg slod barwiacy: garsc drozdze: US-05 zacieranie: 63°C 15 min 68°C 15 min 74°C 30 min 78°C mash out i filtracja chmielenie: marynka 40g: 60 min marynka 30g: 10 min wyszlo 19L 6°Blg teraz bulka sobie w 20L butli po mineralce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Wczoraj wzialem sie za Polskie Ale: 17.11.2009. skladniki: CaraPils: 0,25kg Pszeniczny: 0,50 kg Pilzenski: 4,00 kg Marynka: 60 min Lubelski: 15 min Drozdze: Danstar Nottingham zacieranie infuzyjne 63°C 15 min 68°C 60 min 74°C 15 min wyszlo 22L 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ile chmielu użyłeś do Polskiego Ale? Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu, to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu, to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa Przy założeniu, że marynka posiada 8 a-k to będziesz miał 55 IBU (7 a-k -- 48 IBU) Coś w końcu musi równoważyć ten harcerski balling Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu' date=' to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa [/quote']Przy założeniu, że marynka posiada 8 a-k to będziesz miał 55 IBU (7 a-k -- 48 IBU) Coś w końcu musi równoważyć ten harcerski balling W sumie to chyba masz rację. Poczekamy na wrażenia z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 W sumie to chyba masz rację. Poczekamy na wrażenia z degustacji Właśnie u mnie w piwnicy stoją sobie dwie buteleczki "Zemsty Chmielu" przyjdzie czas to przetestuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) Ile chmielu użyłeś do Polskiego Ale? Co do Harcerskiego to przy takim stosunku słodu do chmielu, to chyba wyjdzie Ci Harcerska Zemsta Chmielowa Polskie Ale: Lubelski 35g szyszki marynka 35g granulat czyli tak jak w recepturze Jejskiego. Nie dalem tylko karmelowego z braku takowego na skladzie. Przez to uzyskalem nieco mniejsza objetosc koncowa brzeczki, aby utrzymac przyzwoita wartosc BLG Harcerskie Wrzucilem do niego juz dosc stary chmiel, moze nie bedzie mial az takiego zabojczego efektu. Tym niemniej lubie mocno goryczkowe piwa - i wlasnie za to uwielbiam domowe piwowarstwo, ze moge sobie uwarzyc cos, czego nie ma szans kupic w sklepie. Bo kto bedzie robil piwo, ktorego wiekszosc ludzkosci nie jest w stanie wypic Obecnie jestem na etapie eksperymentow, moje piwa to raczej bezstylowce. Bawie sie roznymi skladnikami uczac sie, jaki maja wplyw na koncowy efekt. Ostatnio przekonalem sie o "mocy" slodu barwiacego - mozna czytac miesiacami forum, przegladac porownania, wyliczenia IBU, EBC ale tak naprawde jak sie na wlasne oczy zobaczy, co robi ledwie garsc slodu barwiacego do warki 20L to wyrabia sie pewne pojecie. Szczerze mowiac, to niechetnie patrze na te liczby - mam ich dosyc w pracy. Warzenie to dla mnie pewien sposob na kontakt z natura No, ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka Edytowane 18 Listopada 2009 przez ceemte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 No, ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka Może nie apteka, ale uwierz mi, 50g jęczmienia palonego albo słodu zakwaszającego robi róznicę. Ze już o chmielu nie wspomnę. Ostatnio kupiłem sobie wagę jubilerską za 30 zł, można ważyć z dokładnością 0.1g na niewielkie pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) No' date=' ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka [/quote']Może nie apteka, ale uwierz mi, 50g jęczmienia palonego albo słodu zakwaszającego robi róznicę. Ze już o chmielu nie wspomnę. Ostatnio kupiłem sobie wagę jubilerską za 30 zł, można ważyć z dokładnością 0.1g na niewielkie pieniądze. Dokladnie taki mam zamiar, bo teraz to straszna ruletka. Brales taka z allegro? Edytowane 18 Listopada 2009 przez ceemte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 No' date=' ma na to wplyw tez pare technicznych czynnikow jak waga kuchenna o dokladnosci ? 50g. Ale w koncu to nie apteka [/quote']Może nie apteka' date=' ale uwierz mi, 50g jęczmienia palonego albo słodu zakwaszającego robi róznicę. Ze już o chmielu nie wspomnę. Ostatnio kupiłem sobie wagę jubilerską za 30 zł, można ważyć z dokładnością 0.1g na niewielkie pieniądze.[/quote'] Dokladnie taki mam zamiar, bo teraz to straszna ruletka. Brales taka z allegro? Tak, ktoś tu podrzucił link na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Zwykle uzywam paczkowanego chmielu, wiec np. 50g to pol paczki - jakos dawalo rade, ale zakup kolejnych urzadzen wspomagajacych warzenie to tylko kwestia czasu. Chyba wlasnie nadszedl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Czerwony watażka Moj domowy browarek znowu zostal uruchomiony. Poprzednie podejscie, czyli "Czarny Harcerz" niestety sie zbiesil. Bezczelnie zasmierdl i nadawal sie tylko do wylania. No coz, niepowodzenia to rzecz normalna i trzeba probowac dalej. Tym razem uwarzone zostalo cos wzorowane na Irish Red Ale. Pomysl zaczerpnalem stad: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=2650741&=Czerwony_Baron i troche zmodyfikowalem. Słód melanoidynowy - 1 kg Słód monachijski - 1,2 kg Słód pilzneński - 1,6 kg Słód CaraRed - 0,4 kg Chmiel Marynka szyszka 50 g Chmiel Lubelski 20g Drożdze Danstar Nottingham Zacieranie infuzyjne: 62°C - 30 minut 73°C - 30 minut Chmielenie: - marynka 60 minut - lubelski 20 minut 22 litry, 12°Blg Jak na razie ma piekny, brazowo-czerwony kolor. Liczac w arkuszu Tzi wyszlo mi 26,5 EBC. Teraz wesolo bulka w pokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 (edytowane) Parę zdjęć z mojego browaru http://www.piwo.org/galeria/thumbnails.php?album=116 Chyba mam najmniejszy mikrobrowar w Polsce Edytowane 1 Stycznia 2010 przez ceemte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zainspirowany relacja scooby_brew z http://www.piwo.org/forum/t604-Kolsch.html postanowilem zmierzyc sie z Kolschem. Niestety, nie posiadalem chmielu Hallertau Hersbrucker. Ale zobaczymy, co z tego wyjdzie. Warka: 19 l. Slody 4.1 kg Pilzenski 0.45 kg pszenny 0.23 kg Karapils Chmiele 28 gr. Marynka 60 min 14 gr. Saaz 15 min . 14 gr. Saaz 5 min Drozdze Wyeast 2565 Kolsch. Starter 1 litr, namnazane przez 3 dni. Zacieranie 54°C 20 min 64°C 40 min 74°C 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Czarne Chmury 04.02.10. Surowce: Słód wiedeński 2 kg Słód monachijski 2 kg Słód barwiący 0,3 kg Cararoma 0,17 kg Marynka: 25g 60 min Lubelski 20g 15 min mech irlandzki 5g 10 min drożdże Safbrew lager Efekt: 20l brzeczki 15°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 27.02.2010. Pszeniczka Składniki: - słód pszeniczny jasny - 2,0 kg - słód pale ale - 1,6 kg - słód karmelowy jasny - 0,1 kg - chmiel goryczkowy Marynka - 10g (60 min) - drożdże - WB-06 zacieranie: 42°C - 30 min 64°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C - mash out 20 litrów, 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 06.04.2010. Paleweizen Składniki: - słód pszeniczny jasny - 1,4 kg - słód pale ale - 1,7 kg - słód Carahell - 0,5 kg - chmiel goryczkowy Magnum granulat - 30g (60 min) - chmiel aromatyczny Perle szyszki - 30g (15 min) - drożdże - Wyeast Koelsch zacieranie: 64°C - 30 min 73°C - 30 min 76°C - mash out 24 litry, 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 16.05.2010. Mroczny Koelsch Warka: 25 l. Slody 4.1 kg Pilzenski 0.45 kg pszenny 0.23 kg karmelowy jasny Chmiele 20 gr. Magnum 60 min 14 gr. Perle 15 min . 14 gr. Perle 5 min Drozdze Wyeast 2565 Kolsch (gestwa z poprzedniej warki). Starter 1 litr, namnazane przez kilka godzin. Zacieranie 54°C 20 min 64°C 40 min 74°C 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Zgodnie z deklaracją na ostatnim spotkaniu piwowarów w Katowicach: po ponad roku przerwy wracam do warzenia A oto dowód! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się