Samael Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Prosze o rady odnosnie receptury,a takze mam pytanie odnoasnie drozdzy, chcialbym uzyc suchych, bo na plynnych mi piwa ostatnio nie wychodzily Dziekuje z gory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU. Ile chcesz dać tych suchych drożdży? 2-3 paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 No 3 paczki, jak trzeba - koszt niewiele wiekszy niz fiolki plynnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Monach II -3,5kg Pilzneński -1,5kg Karmelowy czerwony -0,2kg Fermentis s-23 50C-10' 64C-30' 72C-30' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Monach II -3,5kg Pilzneński -1,5kg Karmelowy czerwony -0,2kg Fermentis s-23 50C-10' 64C-30' 72C-30' Po to dalem swoja recepture, zeby nie robic cudzej . Czyli s-23 jesli chodzi o drozdze ?? A co z W34/70 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 W tamtym roku Marcowe robiłem na gęstwie Wyeast Bavarian Lager 2206 i mogę śmiało polecić. Tego roku uwarzyłem już pierwsze marcowe ale na W34/70. Mija już ponad 2 tygodnie. Potrzymam do trzech i zlewam na cichą. Użyłem połowy pierwszej gęstwy po Czeskiej Trzynastce, wystartowało błyskawicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Wydaje mi się, że za dużo tych karmelowych dałeś. Munich i Wiedeń wniosą już dość dużo pełni do piwa, karmelowe to daj na kolor tylko. Takie moje zdanie. Kup płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU... Moje miało 25,5 IBU i było w sam raz. Z resztą 30 IBU to już chyba poza ramy marcowego wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze. Mieszadlo mam w rozsypce, starter na upadlego moglbym zrobic, ale jak pisalem nie wiem czego piwa na plynnych wychodza mi "kartonowe", jedyne to Chrismas Ale na gestwie wyszlo bez takich posmakow. Teraz 2 warki na suchych i wszystko jest w porzadku Proslibym tez o wskazowki odnosnie fermentacji, bo dolnej jeszcze nie robilem Edit: walnalem sie na chmieleniu i dalem oba chmiele na 60 min Edytowane 12 Lutego 2015 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Nie jest to zapewne wina drożdży, ale jak masz w domu 34/70 to możesz je wykorzystać. Ja nie mam mieszadła i żyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Monach II -3,5kg Pilzneński -1,5kg Karmelowy czerwony -0,2kg Nie mam Monacha II tylko I. Mogę podmienić bez ujmy dla efektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się