verth Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Hej. Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo i wymyśliłem taką kombinację: Piwo ze słodów pale ale (50%) i pilzneńskiego (50%) ok 12-13 % ekstraktu początkowego, bardzo mocno chmielone polskimi chmielami (ok 50 IBU), drożdże górnej fermentacji. Generalnie powinno wyjść bardzo mocno chmielone jasne piwo górnej fermentacji, ok 5% alkoholu. I tutaj mam pytanie, jak nazwać tego typu piwo? Jest jakiś styl pod który można by to podpiąć? IPA to to nie jest przecież, czy może? Edytowane 16 Lutego 2015 przez verth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Polskie Ale? Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Polskie Ale Edytowane 16 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Ok, dzieki. Piliście moze tego typu piwo? Zakładam, że smakuje jak taki pils tylko, że jest głębszy. Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Piwo jak piwo, jasne i pełne. Jak je zrobisz takie będziesz pił. Co rok robię takich 5-6, różnej mocy i różnie chmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Nie napisałeś jak będziesz zacierał, na słodko czy wytrawnie. Od tego zależeć będzie także jego "pijalność" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Myślałem, by zatrzeć na wytrawnie, ale biorąc pod uwagę dużą ilość chmielu może lepiej jednak tak pół na pół? Nie lubię słodkich piw, ale bardzo wytrawne przy IBU 50 to chyba zły pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Odwrotnie - przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca. Przy mocnym chmieleniu lepiej zrobić wytrawną wersję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 a czy nie będzie przez to wodniste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Polskie Ale? Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg Odwrotnie - przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca. Przy mocnym chmieleniu lepiej zrobić wytrawną wersję Cytowany wyżej FAH jest właśnie na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być. Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU. Edytowane 16 Lutego 2015 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca Hmmm... To dlaczego IIPA z 100-120 IBU jest bardziej zbalansowana niż lekka 11'tka z 50 IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Bo ma większą podbudowę słodową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 No właśnie. Ze względu na większą ilość cukrów niefermentowalnych. No to czemu w obrębie tego samego blg cukry nieferementowalne miałyby zwiększać odczucie goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być. Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU. Zdaję sobie sprawę, że pewnie będę miał beznadziejną wydajność. Dlatego mam zamiar zatrzeć trochę więcej słodu, a jak wyjdzie zbyt dużo blg to doleje się wody i będzie ta 12-13 Bardzo lubię gorzkie, wręcz urywające smaki, 25-30 IBU to za mało. Minimum 40 musi być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Co się będziesz ograniczał, dawaj 100 od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca Hmmm... To dlaczego IIPA z 100-120 IBU jest bardziej zbalansowana niż lekka 11'tka z 50 IBU? Bo alkohol dobrze komponuje się z goryczką? Lepiej zestawić Atak Chmielu z Rowing Jack - podobny ekstrakt, podobne IBU, jedno karmelowe, drugie dość wytrawne. Porównaj jakość goryczki w obu przypadkach to będziesz miał odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się