kataklizmator Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Witam! Planuję uwarzyć pierwsze piwo z własnej receptury. Ma to być treściwy, kawowy i kremowy stout, dlatego wstępnie powstał taki przepis: (na 25l, ok. 16BLG) 3,50 kg Pale Ale 1,00 kg Monachijski 0,50 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,35 kg caraaroma 0,35 kg carafa special III 0,35 kg słód chocolate 900EBC 0,70 kg laktoza 0,20 kg świeżo mielona kawa Zacieranie: 68C 70' (słody jasne) 72C 10' ze słodami palonymi Wygrzew 78C Chmielenie (60'): 15g Marynka 60' 10g Lubelski 30' 700g laktozy 15' 200g kawy 2' Drożdże S-04 Czy nie za mało chmielu na goryczkę? Pi razy drzwi wyliczyłem z tego 20IBU, więc chyba wystarczy, ale mimo wszystko chciałbym, żeby ta goryczka była wyczuwalna. Chce uzyskać, tak jak na początku napisałem, treściwe od laktozy, gładkie, mocno kawowo-czekoladowo-palone piwo. Z góry dzięki za wszelkie opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Jak chcesz mieć mocno palone i czekoladowe piwo to słody ciemne daj od początku zacierania. Pomyślałeś o tym jak odfiltrujesz mieloną kawę? Może lepiej wrzucić całe ziarna na cichą? Gdzieś na forum jest wątek o warzeniu z kawą. Może warto poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataklizmator Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Z odfiltrowaniem kawy nie powinno być żadnego problemu, tak jak nie ma problemu z odfiltrowaniem chmielin Powinny opaść na dno tak jak się to dzieje przy zaparzaniu normalnej kawy w dzbanku. Tak czytałem i tak sądzę, ale jak się mylę, to proszę mnie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 z odfiltrowaniem nie miałem żadnego problemu, fusy opadły na dno. Nie każda kawa jednak nadaje się do takiego zabiegu. Osobiście nie powtórzę już dodawania fusiary na koniec gotowania. Następnym razem spróbuję z ziarnami na cichą, albo z kawą z ekspresu- poczytaj temat Wihury, bo z tego co pamiętam to eksperymentował, a przede wszystkim temat "warzymy z kawą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 I taka ilość kawy na koniec gotowania to będzie ekstrakt z "parzonki". Nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 200 g kawy to dużo za dużo. Ja dałem 150 ale na 40-45l. Kawę wrzuć kilka minut po wyłączeniu palnika i nie trzymaj za długo. Możesz dodać też na cichą. Proponuję 50 g do gara i 50g na kilka dni cichej (2-4 dni). Ja po pierwszych doświadczeniach mam zamiar tak dodać kawę. I nie będę jej mielił na drobno, tylko trochę rozbiję albo przepuszczę przez śrutownik. Pamiętaj aby kawa na cichą była jakoś odkażona, np kilka minut w piekarniku lub zalej ją jakimś spirytusem na noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Pomyślałeś o tym jak odfiltrujesz mieloną kawę? Może lepiej wrzucić całe ziarna na cichą? Gdzieś na forum jest wątek o warzeniu z kawą. Może warto poczytać. Dokładnie. Ja stosowałem kawę na cichą i efekt jest moim zdaniem super. Do tej pory mam w piwie aromaty i smak szlachetnej kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataklizmator Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Okej! Dzięki za odpowiedzi, przeczytałem wątek "warzymy z kawą" i poukładało mi się w głowie co nie co w tym temacie (szczególnie, że też trochę kawą się kiedyś interesowałem). Pójdzie eksperyment z kawą dodaną na cichą, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 I taka ilość kawy na koniec gotowania to będzie ekstrakt z "parzonki". Nie polecam. Panie..., to zalezy Jak zmielisz bardzo grubo to i pół ,kilo możesz wrzucic, jak zmielisz na pył to 50 gram będzie za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) No właśnie , dlatego mówię ,żeby piszę , żeby wziąć to pod uwagę ,bo 100g mielonej , ale nie własnoręcznie , tylko "sklepowej" dało właśnie taki efekt. Piwo się układało ze 3 miesiące. Edit : A i to zależy też pewnie jaka kawa. Edytowane 21 Lutego 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jaka kawa, jak wypalona. z moich obserwacji wynika ze lepiej za grubo niz zadrobno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Już Ci o tym wspominałem ale eksperymentowałem z dodawaniem całych niemielonych ziaren kawy do zacierania. Efekt był bardzo fajny. Czyli dość intensywny aromat a w smaku tylko nuta kawy. Bez kwaśnośći i goryczki. Niestety w butelkach po 2 3 tygodniach nie było już śladu po kawie. Tym razem też to powtórzę ale lekko tylko zmiażdże ziarna i dodam do zacierania i na zimno z dezynfekowane albo starsanem albo w jakimś alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Polam ziarno na pol, zalej zimna woda i poczekaj 3-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się