Skocz do zawartości

BREWNESS.com - startup dla piwowarów domowych


brewness

Rekomendowane odpowiedzi

zauważyłem to po tym jak dostałem 4x spam z informacją, że mój przepis został wyróżniony :-)

brakuje opcji wyłączenia spamu w profilu.

 

a moduły przetestuje w najbliższym czasie i na pewno coś napiszę ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy w najbliższej przyszłości będzie można liczyć na dodanie:

1. Informacje o zakresach stylów wg. BJCP podczas tworzenia piwa. Coś jak w brewtarget, gdy wybieram np. hefeweizena to on pokazuje mi zakres gęstości, IBU i widzę gdzie w tym wszystkim mieści się moja receptura.

2. Spiżarnia. Chodzi mi o listę rzeczy jakie aktualnie mam, tj. słody, chmiele, drożdże itp. Gdyby jeszcze po uwarzeniu sam odliczał zużytą ilość od zapasów, o!

3. Dopisuję się też do prośby o kalkulatory do refraktometru.

 

Póki co korzystam z mieszanki brewtarget + googledocs, ale jakby się dało przenieść ze wszystkim w jedno miejsce dostępne online to byłby super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy w najbliższej przyszłości będzie można liczyć na dodanie:

1. Informacje o zakresach stylów wg. BJCP podczas tworzenia piwa. Coś jak w brewtarget, gdy wybieram np. hefeweizena to on pokazuje mi zakres gęstości, IBU i widzę gdzie w tym wszystkim mieści się moja receptura.

Bardzo dobry pomysł :) Nie powinno to zająć dużo czasu, w szczególności, że w bazie mamy informacje o parametrach wybieranego stylu.

 

2. Spiżarnia. Chodzi mi o listę rzeczy jakie aktualnie mam, tj. słody, chmiele, drożdże itp. Gdyby jeszcze po uwarzeniu sam odliczał zużytą ilość od zapasów, o!

Jest to na mojej krótkiej liście rzeczy do zrobienia. 

 

3. Dopisuję się też do prośby o kalkulatory do refraktometru.

Poszukam dzisiaj formuły na wyliczenie tej wartości i postaram się dodać to jak najszybciej.

 

Póki co korzystam z mieszanki brewtarget + googledocs, ale jakby się dało przenieść ze wszystkim w jedno miejsce dostępne online to byłby super.

Mam nadzieję, że BREWNESS będzie właśnie takim miejscem :)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pojawi się opcja "Magazyn"? :)

Pojawi się na pewno :)

 

Obecnie pracujemy nad:

- skalowaniem przepisu

- kalendarzem do planowania warek

- magazynem, z którego będzie ubywało surowców jeśli zostaną użyte przy warzeniu.

Edytowane przez whiteravens
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie już mi się to podoba ale jak będzie jeszcze to co obiecujesz to nie potrzebnie kupiłem BS ;)

To co obiecane na pewno będzie zrobione, otwartą sprawą zostaje pytanie na kiedy uda się nam to wszystko zrobić   ;)

Edytowane przez whiteravens
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że jeśli nasz przepis nie mieści się w żadnym proponowanym stylu powinna istnieć możliwość wpisania dowolnego ciągu znaków opisującego czym dane piwo będzie.

Kolejna sprawa jest taka, że program nie powinien być takim surowym narzędziem tylko wykazywać jakąś inteligencję. Chodzi mi o to, że zaprojektowałem testową recepturę dając 2kg słodu i żądając 50 litrów piwa. No i policzyło mi, że dostanę 2blg i mam wysładzać 40 litrami wody. Według mnie powinien wyskakiwać jakiś error, że mam nierealne oczekiwania i powinienem zwiększyć zasyp lub zmniejszyć wielkość warki. Granica bezpiecznego wysładzania z wiki to 1,5-4 Blg.

Przydatne byłoby także wyskakujące okienko informujące jakie rzeczy zmieniono/wprowadzono w najnowszej wersji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Uważam, że jeśli nasz przepis nie mieści się w żadnym proponowanym stylu powinna istnieć możliwość wpisania dowolnego ciągu znaków opisującego czym dane piwo będzie.

Ciekawy pomysł, zastanowimy się nad tym.

 

Kolejna sprawa jest taka, że program nie powinien być takim surowym narzędziem tylko wykazywać jakąś inteligencję. Chodzi mi o to, że zaprojektowałem testową recepturę dając 2kg słodu i żądając 50 litrów piwa. No i policzyło mi, że dostanę 2blg i mam wysładzać 40 litrami wody. Według mnie powinien wyskakiwać jakiś error, że mam nierealne oczekiwania i powinienem zwiększyć zasyp lub zmniejszyć wielkość warki. Granica bezpiecznego wysładzania z wiki to 1,5-4 Blg.

Wcześniej było sporo obostrzeń jeśli chodzi o sprawdzanie poprawności formularza przepisu, ale część użytkowników chciała ich usunięcia. Będę musiał się nad tym trochę zastanowić ale na pewno będziemy dążyli do zwiększania "inteligencji" systemu.

 

 

Przydatne byłoby także wyskakujące okienko informujące jakie rzeczy zmieniono/wprowadzono w najnowszej wersji.

Nie do końca rozumiem co masz na myśli, chodzi Ci o pokazywanie zmian pomiędzy poszczególnymi edycjami danego przepisu? 

Pozdrawiam!

Edytowane przez whiteravens
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcześniej było sporo obostrzeń jeśli chodzi o sprawdzanie poprawności formularza przepisu, ale część użytkowników chciała ich usunięcia. Będę musiał się nad tym trochę zastanowić ale na pewno będziemy dążyli do zwiększania "inteligencji" systemu.

 

Ja się zgadzam z tymi ludźmi, powinniśmy mieć możliwość zapisania naszego przepisu nawet jeśli wybraliśmy tylko drożdże czy styl. Jeśli wiemy co robimy to nie ma problemu. To co napisałem wcześniej jest oczywiście wynikiem czystej zabawy programem. Jednak jeśli program przy wstępnej recepturze(nie kalibrowałem jeszcze odparowania i strat przy chmieleniu, następne warzenie gdzieś we wrześniu) liczy mi wysładzanie to nie mam pojęcia czy wszystko jest ok, czy program tylko przyjął to co mu napisałem, wymagałoby to kilku pomiarów, ale obstawiam, że powyżej 25 litrów prościej byłoby ew. dolać trochę wody niż się dalej bawić. A tak moglibyśmy sobie ustawić, że powiedzmy nie chcemy schodzić poniżej 3Blg, a jeśli tak się dzieje to program sugeruje nam odpowiednie kroki (ideałem by było gdyby sam jeszcze potrafił przeliczyć wielkość warki/zasypu) i jeśli wszystko dobrze policzy to mamy bardzo proste i wygodne narzędzie.

 

Nie do końca rozumiem co masz na myśli, chodzi Ci o pokazywanie zmian pomiędzy poszczególnymi edycjami danego przepisu?

 

Faktycznie, strasznie enigmatycznie to napisałem. Nie chodzi mi o przepisy tylko program. Coś w stylu "Patch notes" czyli krótka informacja, że pojawiła się nowa wersja, zostało w niej naprawione to i to, dodano tamto itp.

 

Pozdrawiam!

 

Również pozdrawiam, uważam, że macie szansę by odmienić komputerową stronę piwowarstwa domowego więc trzymajcie poziom ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wcześniej było sporo obostrzeń jeśli chodzi o sprawdzanie poprawności formularza przepisu, ale część użytkowników chciała ich usunięcia. Będę musiał się nad tym trochę zastanowić ale na pewno będziemy dążyli do zwiększania "inteligencji" systemu.

 

Ja się zgadzam z tymi ludźmi, powinniśmy mieć możliwość zapisania naszego przepisu nawet jeśli wybraliśmy tylko drożdże czy styl. Jeśli wiemy co robimy to nie ma problemu. To co napisałem wcześniej jest oczywiście wynikiem czystej zabawy programem. Jednak jeśli program przy wstępnej recepturze(nie kalibrowałem jeszcze odparowania i strat przy chmieleniu, następne warzenie gdzieś we wrześniu) liczy mi wysładzanie to nie mam pojęcia czy wszystko jest ok, czy program tylko przyjął to co mu napisałem, wymagałoby to kilku pomiarów, ale obstawiam, że powyżej 25 litrów prościej byłoby ew. dolać trochę wody niż się dalej bawić. A tak moglibyśmy sobie ustawić, że powiedzmy nie chcemy schodzić poniżej 3Blg, a jeśli tak się dzieje to program sugeruje nam odpowiednie kroki (ideałem by było gdyby sam jeszcze potrafił przeliczyć wielkość warki/zasypu) i jeśli wszystko dobrze policzy to mamy bardzo proste i wygodne narzędzie.

Dzięki za bardzo ciekawe propozycje, jeszcze przemyślę to wszystko na spokojnie ale sądzę, że jest to do zrobienia :)

 

Nie do końca rozumiem co masz na myśli, chodzi Ci o pokazywanie zmian pomiędzy poszczególnymi edycjami danego przepisu?

 

Faktycznie, strasznie enigmatycznie to napisałem. Nie chodzi mi o przepisy tylko program. Coś w stylu "Patch notes" czyli krótka informacja, że pojawiła się nowa wersja, zostało w niej naprawione to i to, dodano tamto itp.

Słuszna uwaga, postaramy się to stworzyć w najbliższym możliwym czasie. 

 

Pozdrawiam!

 

Również pozdrawiam, uważam, że macie szansę by odmienić komputerową stronę piwowarstwa domowego więc trzymajcie poziom ;).

Dzięki za miłe słowa, będziemy starali się nadal rozwijać w takim tempie ja obecnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, czas chyba na mój chejt. 

Ja oczywiście namawiam w kierunku mercedesa. Tylko mercedes ma prawo się sprzedać ;-)

jeżeli będzie coś nie jasne - śmiało pytaj - pisałem na gorąco i może coś być nie zrozumiałe.

 

 

Umownie:

 

“Wersja 2.0” to wersja po większych zmianach wgranych na produkcję około 15.05

 

Poniżej, w większości skupiłem się na funkcjonalności i ergonomii aplikacji. Nie czepiam się wyliczeń i ich metod - w różnych źródłach jest różnie i myślę, że to należy zachować na późniejsze fazy - różnice rzędu 3-5% w warunkach domowych nie wiele zmieniają.

Nie testowałem na komórce, ale miałem kiedyś jakiś problem z korzystaniem. Może taki dokument popełnię później.

 

Ogólne

Fajnie byłoby znaleźć coś takiego jak:

  • nazwa browaru

  • logo

  • liczba uwarzonych warek

  • sumarczyna ilość uwarzonego piwa

  • możliwość podpięcia facebuniów czy istagramów

  • link do strony prezentującej browar (czyli powyższe plus warki plus przepisy - piwowar decyduje w ustawieniach czy browar jest publiczny czy nie)


Style wg BJCP 2015 (ale stare też powinny być wg BJCP 2009, bo część przepisów powstała wcześniej)


Trochę mam problem z "ogromnością" czcionek i okienek. Mam wrażenie, że to dla ślepych. Moja edukacja informatyczna zakończyła się na VB, ale po produktach z którymi mam dziś do czynienia wydaje się, że aktualnie skalowanie jest o wiele prostsze. Może to powinien być jakiś parametr definiowany przez użytkownika?

 

PRZEPIS

Moje przepisy

Sorry, ale ta “kwadratowość” prezentacji spisu przepisów trochę mnie wkurza. Może tak opcja w preferencjach i prezentacja w postaci tabeli? Zdecydowany plus to kolor browarka przy każdym przepisie - fajny bajer.


Myślę, że na liście moich przepisów nie jest mi potrzebny “typ” - jak ktoś daje przez zacieranie to ma wszystkie takie przepisy, jak ktoś wali z ekstraktów to również wszystkie. To jest dobre, ale na filtrze wyszukiwania przepisów.


Dodatkowo powinny też tutaj znaleźć się przepisy wyróżnione (czy też polubione)


Parametry sortowania przepisów - bo teraz tylko na podstawie aktualizacji.


Nowy przepis

Straty podczas chmielenia i fermentacji - rozbiłbym na dwa. Ja tak zrobiłem w PPPP - po prostu im więcej chmielu tym więcej start po gotowaniu (i tu sobie zrobiłem korelacje między chmieleniem a stratami) a ilość strat na fermentacji zależy głównie od ekstraktu początkowego (ale tu póki co mam stałą w PPPP - mniej/więcej się sprawdza).


Surowce - bardzo fajnie, że mam informacje o tym ile procent ma zasyp, ale nadal nie ma możliwości pójścia (a przynajmniej nie widzę) w drugą stronę - czyli podając ekstrakt i udział procentowy dostaje ilość słodu potrzebną do uzyskania takiej brzeczki. Tak jak wspominałem - ja podczas projektowania zawsze idę od tej strony.


Surowce - rozumiem, że wyliczacie na podstawie wydajności i ekstraktywności BLG nastawne, ale mimo to w przepisie gdzieś w jego definicjach powinienem mieć możliwość podania co chce uzyskać. Z resztą wiąże się to z poprzednim moim punktem. Warzenie nigdy nie idzie idealnie, zawsze +/- 0,5 BLG się pojawi i na końcu robi się korektę (lub nie). Szczególnie ważne gdy nie mam ekstraktywności słodu i przyjmuje parametry domyślne. Wówczas wolę zawyżyć blg z obliczeń i na końcu dodać trochę wody.


Możliwość wydrukowania przespiu - jakoś zręcznie zedytowane do jednej strony.


Zacieranie

Jak przekraczam możliwości kadzi (objętość zacieru) to powinien jakiś alarm się zbudzić. Póki co widzę, że aplikacje bierze to bezkrytycznie. A przecież podałem dane w profilu.


Po podaniu kroków powinienem mieć możliwość wyboru metody - podnoszenie, infuzja, dekokcja - co spowoduje wyliczenie temp. wody przed wrzutem słodów, ilość wody do infuzji, ilość zacieru do dekokcji. A jeszcze lepiej jakby to pojawiło się przy samej warce. No i uwzględnienie wielkości kadzi zaciernej.


Definicje słodów - wydaje mi się, że albo należy bardzo mocno kontrolować zmiany paremtrów podstawowych słodów (min Strzegom, Weyer, Castle) z Waszej strony albo odpuścić sobie te podpowiedzi. Nie wiem jakie są możliwości i ile czasu to zajmuje. Może też dobrą metodą jest kontrola tych parametrów raz na rok po zbiorach. Generalnie chodzi o to, żeby w podpowiedziach nie było po 5 słodów z każdego rodzaju (w szczególności przy braku informacji który jaki ma kolor i ekstraktywność)


Chmielenie

Uwaga do definicji chmieli jak do słodów. Różne roczniki mają różną zawartość a-kwasów. Do tego jeszcze część można dostać w szyszce. Jak mi się podpowiada lista trzech chmieli to nie wiem, który jest tym, który przypomina mój. Sam problem szyszki też już wcześniej zgłaszałem.


Generalanie brakuje możliwość podania roku zbiorów. (w przyszłości może będziecie po tym liczyli “ucieczkę” alfa kwasów). W sumie to chyba powinno być w warce.


Od dawna miałem zapytać - Czym się rózni “aromat” od “whirpool”? Generalnie brakuje mini przewodnika. Bardzo ważne dla nowych użytkowników.


Balans goryczy - bardzo fajne rozwiązanie. Ale też dobrze, jakby była jakaś prosta (w sensie wykres) z położeniem tego balansu, tak żebym wiedział jak daleko mam do poszczególnych zakresów, czy daleko od nich odskoczyłem.


Nie sprawdzałem dokładnie - trochę na oko, ale chyba liczycie IBU do ilości gotowej brzeczju a nie brzeczki plus odpad z chmielinami. Być może się mylę.


Drożdże

A może dodać kalkulator gęstwy/startera/sucharów?


Planowanie temp. zadania drożdży też jest  częścią planowania piwa.


Generalnie z gęstwą to jest tak, że jej ilość zależy od różnych czynników i podawanie w przepisie nie do końca jest dobre. Ja po prostu mam zawsze pobraną maksymalną ilość i tuż przed zadaniem liczę ile to ma być.


Ogólnie:

  • jakoś z góry wolę sobie zaplanować kiedy ma się skończyć burzliwa, a kiedy cicha - później oczywiście dostosowywuje to do rzeczywistości ale info, że jestem po czasie lub x do czasu jest przydatna jeśli robi się po 4 warki na raz (a tak ostatnio mam przygotowywując się do lata :-))

  • Nie rozumiem dlaczego w przepisie od razu nie podać stopnia nasycenia? Później to przeniesie się do pakowania na samej warce.

  • Ogólny komentarz piwowara nt przepisu. Jakieś story. Co chce się uzyskać. Dlaczego tak a nie inaczej. Inne. Zwykłe pole tekstowe widoczne na samym początku (a nie w dyskusji)


WARZENIE

 

Fajnie byłoby:

  • nazwać warkę (nie koniecznie musi być pod taką nazwą jak z przepisu)

  • nadać jej numer

 

W każdym kroku jak chce cofnąć to dostaję komunikat - czy aby na pewno. Mimo, że wszystko jest zapisane. Brakuje walidacji zmian.

 

Zacieranie

Przepis przepisem, ale w trakcie warzenia coś mogłem zepsuć/zmienić celowo i te korekty powinienem wprowadzić na warce a nie przepisie - przez to może mi się zmienić kolor czy blg.

 

Instrukcja nie uwzględnia innych metod zacierania (infuzja, dekokcja) - to o czym pisałem w przepisie.

 

Przebieg zacierania - nie wiem czy ktoś to zgłaszał. Ja nie liczę ekstraktu w trakcie. Ale jeżeli już coś to powinien być czas zacierania (moment zacierania)

 

Możliwość wprowadzenia pH wody do zacierania, wody do wysładziania, parametry brzeczki przedniej (blg i pH), paramatry brzeczki do warzenia. A min ten ostatni parametr powinien być podpowiadany przez aplikację - pozwoli to na modyfikację bierzącą procesu - gdy mam za niskie blg mogę wydłużyć proces gotowania.

 

Temp wody do zacierania uwzględnia cukry. Tu potrzebna jest jakaś możliwość modyfikacji. Cykry dodaje dopiero podczas gotowania. Kiedyś też przy ciemnych piwach słody ciemne nie wrzucałem od razu tylko po próbie jodowej. Ostatnio przy weizenie pierwszą przerwę beta-glutenową robiłem tylko dla pszenicy. Te wszystkie przykłady pokazują, że nie od razu daje się 100% zasypu. To trzeba uwzględnić przy wskazówkach do zacierania

 

Nie było kompatibilności między wersją 2.0 a wcześniejszymi. Jak cofałem się w starych warkach to chciał ode mnie jakieś dane, których nie miałem… (warto o to zadbać w przyszłości - zakładam, że kiedyś to będzie bardzo poważny, swiatowy projekt)

 

Gotowanie

Tak samo - możliwość wprowadzenia innych danych niż teoretyczne: ilość brzeczki, chmiele.

 

Nie zależnie jak wprowadziłem dodatki i chmiele powinny być ułożone chronologicznie względem czasu dodawania. Może nawet wszystko powinno znaleźć się na jednej liście.

 

Bajer: timer, który od start gotowania odlicza czas do następnego kroku (kroków) i wzbudza alarm. Piwowar odhacza poszczególne działania i w ten sposób uzyskuje duże wsparcie i duży komfort. Myślę, że warto nad tym pomyśleć. (może rówienież przy zacieraniu). Dla tych co nie mają laptopów lub nie mają miejsca na nich w miejscach warzenia - wersja na komórki.

 

Jak podejść do dodatków cukrowych? Dodaje je się w czasie gotowania, ale należy podać w przepisie żeby uwzględnione zostało BLG? Miałem już sytuacje, że przez brak zapisania w chmieleniu cukru czy laktozy zapominałem jej dodać.

 

Brak danych o temp. chłodzenia (ew. też czasie), ilości odebranej brzeczki do fermentacji, ilości wylanej wraz z chemilinami i osadem --- co powinno pokazać właściwą wydajność. Także pH brzeczki.

 

Fermentacja

Brak daty rozpoczęcia fermentacji (zadania drożdży) - w zależności kto ma jakie metody chłodzenia może to trwać nawet dobę od uwarzenia.

 

Brak możliwości przejścia do podglądu warki.

 

Przejście z burzliwej na cichą i od razu na pakowanie powoduje zapisanie statusu jako fermentacja cicha.

 

W przebiegu fermentacji powinien być też parametr temp. otoczenia.

 

Tryb widoku warki

Nie mogę przejść bezpośrednio do widoku przepisu

 

FFT nie powienien być w liście “przebiegu fermentacji”. jest on wykonywany poza wiadrem. na liście chce obserwować zmiany. fajnie jakby pojawił się też wykres względem czasu (blg, temp. brzeczki, temp otoczenia)


BAJERY (w większości o które już postulowałem wcześniej, ale przypomnę. Ale i też te nowe)

 

Kalendarz piwowara (warzeń, zaplanowanie kontroli, pakowania, przelewu na cichą, zadania chmielu na zimno) z możliwością importu do kalendarza google (może też coś dla iphonów, ale na tym się już nie znam)

 

Magazyn wejścia i wyjścia (słody, chemiele, drożdże). Wg korekt wprowadzonych na warkach. Plus możliwości ręcznej modyfikacji. W przypadku drożdży także zarządzanie gęstwami (daty wyjścia z wiadra i nr pokolenia). Z tego miejsca w przyszłości moglibyście nawiązać kontakt z jakimiś sklepami i składać zamówienia automatycznie (ale to przyszłość)

 

Opis finalny piwa z warki podczepiony do przepisu (prawa widoczności jak przepisu) plus fotka.

 

I pewnie jeszcze kilka innych, o których aktualnie nie pamiętam (ale oczywiście sobie przypomnę)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, czas chyba na mój chejt. 

Ja oczywiście namawiam w kierunku mercedesa. Tylko mercedes ma prawo się sprzedać ;-)

jeżeli będzie coś nie jasne - śmiało pytaj - pisałem na gorąco i może coś być nie zrozumiałe.

 

 

Umownie:

 

“Wersja 2.0” to wersja po większych zmianach wgranych na produkcję około 15.05

 

Poniżej, w większości skupiłem się na funkcjonalności i ergonomii aplikacji. Nie czepiam się wyliczeń i ich metod - w różnych źródłach jest różnie i myślę, że to należy zachować na późniejsze fazy - różnice rzędu 3-5% w warunkach domowych nie wiele zmieniają.

Nie testowałem na komórce, ale miałem kiedyś jakiś problem z korzystaniem. Może taki dokument popełnię później.

 

Ogólne

Fajnie byłoby znaleźć coś takiego jak:

  • nazwa browaru

  • logo

  • liczba uwarzonych warek

  • sumarczyna ilość uwarzonego piwa

  • możliwość podpięcia facebuniów czy istagramów

  • link do strony prezentującej browar (czyli powyższe plus warki plus przepisy - piwowar decyduje w ustawieniach czy browar jest publiczny czy nie)

Style wg BJCP 2015 (ale stare też powinny być wg BJCP 2009, bo część przepisów powstała wcześniej)

Trochę mam problem z "ogromnością" czcionek i okienek. Mam wrażenie, że to dla ślepych. Moja edukacja informatyczna zakończyła się na VB, ale po produktach z którymi mam dziś do czynienia wydaje się, że aktualnie skalowanie jest o wiele prostsze. Może to powinien być jakiś parametr definiowany przez użytkownika?

 

PRZEPIS

Moje przepisy

Sorry, ale ta “kwadratowość” prezentacji spisu przepisów trochę mnie wkurza. Może tak opcja w preferencjach i prezentacja w postaci tabeli? Zdecydowany plus to kolor browarka przy każdym przepisie - fajny bajer.

Myślę, że na liście moich przepisów nie jest mi potrzebny “typ” - jak ktoś daje przez zacieranie to ma wszystkie takie przepisy, jak ktoś wali z ekstraktów to również wszystkie. To jest dobre, ale na filtrze wyszukiwania przepisów.

Dodatkowo powinny też tutaj znaleźć się przepisy wyróżnione (czy też polubione)

Parametry sortowania przepisów - bo teraz tylko na podstawie aktualizacji.

Nowy przepis

Straty podczas chmielenia i fermentacji - rozbiłbym na dwa. Ja tak zrobiłem w PPPP - po prostu im więcej chmielu tym więcej start po gotowaniu (i tu sobie zrobiłem korelacje między chmieleniem a stratami) a ilość strat na fermentacji zależy głównie od ekstraktu początkowego (ale tu póki co mam stałą w PPPP - mniej/więcej się sprawdza).

Surowce - bardzo fajnie, że mam informacje o tym ile procent ma zasyp, ale nadal nie ma możliwości pójścia (a przynajmniej nie widzę) w drugą stronę - czyli podając ekstrakt i udział procentowy dostaje ilość słodu potrzebną do uzyskania takiej brzeczki. Tak jak wspominałem - ja podczas projektowania zawsze idę od tej strony.

Surowce - rozumiem, że wyliczacie na podstawie wydajności i ekstraktywności BLG nastawne, ale mimo to w przepisie gdzieś w jego definicjach powinienem mieć możliwość podania co chce uzyskać. Z resztą wiąże się to z poprzednim moim punktem. Warzenie nigdy nie idzie idealnie, zawsze +/- 0,5 BLG się pojawi i na końcu robi się korektę (lub nie). Szczególnie ważne gdy nie mam ekstraktywności słodu i przyjmuje parametry domyślne. Wówczas wolę zawyżyć blg z obliczeń i na końcu dodać trochę wody.

Możliwość wydrukowania przespiu - jakoś zręcznie zedytowane do jednej strony.

Zacieranie

Jak przekraczam możliwości kadzi (objętość zacieru) to powinien jakiś alarm się zbudzić. Póki co widzę, że aplikacje bierze to bezkrytycznie. A przecież podałem dane w profilu.

Po podaniu kroków powinienem mieć możliwość wyboru metody - podnoszenie, infuzja, dekokcja - co spowoduje wyliczenie temp. wody przed wrzutem słodów, ilość wody do infuzji, ilość zacieru do dekokcji. A jeszcze lepiej jakby to pojawiło się przy samej warce. No i uwzględnienie wielkości kadzi zaciernej.

Definicje słodów - wydaje mi się, że albo należy bardzo mocno kontrolować zmiany paremtrów podstawowych słodów (min Strzegom, Weyer, Castle) z Waszej strony albo odpuścić sobie te podpowiedzi. Nie wiem jakie są możliwości i ile czasu to zajmuje. Może też dobrą metodą jest kontrola tych parametrów raz na rok po zbiorach. Generalnie chodzi o to, żeby w podpowiedziach nie było po 5 słodów z każdego rodzaju (w szczególności przy braku informacji który jaki ma kolor i ekstraktywność)

Chmielenie

Uwaga do definicji chmieli jak do słodów. Różne roczniki mają różną zawartość a-kwasów. Do tego jeszcze część można dostać w szyszce. Jak mi się podpowiada lista trzech chmieli to nie wiem, który jest tym, który przypomina mój. Sam problem szyszki też już wcześniej zgłaszałem.

Generalanie brakuje możliwość podania roku zbiorów. (w przyszłości może będziecie po tym liczyli “ucieczkę” alfa kwasów). W sumie to chyba powinno być w warce.

Od dawna miałem zapytać - Czym się rózni “aromat” od “whirpool”? Generalnie brakuje mini przewodnika. Bardzo ważne dla nowych użytkowników.

Balans goryczy - bardzo fajne rozwiązanie. Ale też dobrze, jakby była jakaś prosta (w sensie wykres) z położeniem tego balansu, tak żebym wiedział jak daleko mam do poszczególnych zakresów, czy daleko od nich odskoczyłem.

Nie sprawdzałem dokładnie - trochę na oko, ale chyba liczycie IBU do ilości gotowej brzeczju a nie brzeczki plus odpad z chmielinami. Być może się mylę.

Drożdże

A może dodać kalkulator gęstwy/startera/sucharów?

Planowanie temp. zadania drożdży też jest  częścią planowania piwa.

Generalnie z gęstwą to jest tak, że jej ilość zależy od różnych czynników i podawanie w przepisie nie do końca jest dobre. Ja po prostu mam zawsze pobraną maksymalną ilość i tuż przed zadaniem liczę ile to ma być.

Ogólnie:

  • jakoś z góry wolę sobie zaplanować kiedy ma się skończyć burzliwa, a kiedy cicha - później oczywiście dostosowywuje to do rzeczywistości ale info, że jestem po czasie lub x do czasu jest przydatna jeśli robi się po 4 warki na raz (a tak ostatnio mam przygotowywując się do lata :-))

  • Nie rozumiem dlaczego w przepisie od razu nie podać stopnia nasycenia? Później to przeniesie się do pakowania na samej warce.

  • Ogólny komentarz piwowara nt przepisu. Jakieś story. Co chce się uzyskać. Dlaczego tak a nie inaczej. Inne. Zwykłe pole tekstowe widoczne na samym początku (a nie w dyskusji)

WARZENIE

 

Fajnie byłoby:

  • nazwać warkę (nie koniecznie musi być pod taką nazwą jak z przepisu)

  • nadać jej numer

 

W każdym kroku jak chce cofnąć to dostaję komunikat - czy aby na pewno. Mimo, że wszystko jest zapisane. Brakuje walidacji zmian.

 

Zacieranie

Przepis przepisem, ale w trakcie warzenia coś mogłem zepsuć/zmienić celowo i te korekty powinienem wprowadzić na warce a nie przepisie - przez to może mi się zmienić kolor czy blg.

 

Instrukcja nie uwzględnia innych metod zacierania (infuzja, dekokcja) - to o czym pisałem w przepisie.

 

Przebieg zacierania - nie wiem czy ktoś to zgłaszał. Ja nie liczę ekstraktu w trakcie. Ale jeżeli już coś to powinien być czas zacierania (moment zacierania)

 

Możliwość wprowadzenia pH wody do zacierania, wody do wysładziania, parametry brzeczki przedniej (blg i pH), paramatry brzeczki do warzenia. A min ten ostatni parametr powinien być podpowiadany przez aplikację - pozwoli to na modyfikację bierzącą procesu - gdy mam za niskie blg mogę wydłużyć proces gotowania.

 

Temp wody do zacierania uwzględnia cukry. Tu potrzebna jest jakaś możliwość modyfikacji. Cykry dodaje dopiero podczas gotowania. Kiedyś też przy ciemnych piwach słody ciemne nie wrzucałem od razu tylko po próbie jodowej. Ostatnio przy weizenie pierwszą przerwę beta-glutenową robiłem tylko dla pszenicy. Te wszystkie przykłady pokazują, że nie od razu daje się 100% zasypu. To trzeba uwzględnić przy wskazówkach do zacierania

 

Nie było kompatibilności między wersją 2.0 a wcześniejszymi. Jak cofałem się w starych warkach to chciał ode mnie jakieś dane, których nie miałem… (warto o to zadbać w przyszłości - zakładam, że kiedyś to będzie bardzo poważny, swiatowy projekt)

 

Gotowanie

Tak samo - możliwość wprowadzenia innych danych niż teoretyczne: ilość brzeczki, chmiele.

 

Nie zależnie jak wprowadziłem dodatki i chmiele powinny być ułożone chronologicznie względem czasu dodawania. Może nawet wszystko powinno znaleźć się na jednej liście.

 

Bajer: timer, który od start gotowania odlicza czas do następnego kroku (kroków) i wzbudza alarm. Piwowar odhacza poszczególne działania i w ten sposób uzyskuje duże wsparcie i duży komfort. Myślę, że warto nad tym pomyśleć. (może rówienież przy zacieraniu). Dla tych co nie mają laptopów lub nie mają miejsca na nich w miejscach warzenia - wersja na komórki.

 

Jak podejść do dodatków cukrowych? Dodaje je się w czasie gotowania, ale należy podać w przepisie żeby uwzględnione zostało BLG? Miałem już sytuacje, że przez brak zapisania w chmieleniu cukru czy laktozy zapominałem jej dodać.

 

Brak danych o temp. chłodzenia (ew. też czasie), ilości odebranej brzeczki do fermentacji, ilości wylanej wraz z chemilinami i osadem --- co powinno pokazać właściwą wydajność. Także pH brzeczki.

 

Fermentacja

Brak daty rozpoczęcia fermentacji (zadania drożdży) - w zależności kto ma jakie metody chłodzenia może to trwać nawet dobę od uwarzenia.

 

Brak możliwości przejścia do podglądu warki.

 

Przejście z burzliwej na cichą i od razu na pakowanie powoduje zapisanie statusu jako fermentacja cicha.

 

W przebiegu fermentacji powinien być też parametr temp. otoczenia.

 

Tryb widoku warki

Nie mogę przejść bezpośrednio do widoku przepisu

 

FFT nie powienien być w liście “przebiegu fermentacji”. jest on wykonywany poza wiadrem. na liście chce obserwować zmiany. fajnie jakby pojawił się też wykres względem czasu (blg, temp. brzeczki, temp otoczenia)

BAJERY (w większości o które już postulowałem wcześniej, ale przypomnę. Ale i też te nowe)

 

Kalendarz piwowara (warzeń, zaplanowanie kontroli, pakowania, przelewu na cichą, zadania chmielu na zimno) z możliwością importu do kalendarza google (może też coś dla iphonów, ale na tym się już nie znam)

 

Magazyn wejścia i wyjścia (słody, chemiele, drożdże). Wg korekt wprowadzonych na warkach. Plus możliwości ręcznej modyfikacji. W przypadku drożdży także zarządzanie gęstwami (daty wyjścia z wiadra i nr pokolenia). Z tego miejsca w przyszłości moglibyście nawiązać kontakt z jakimiś sklepami i składać zamówienia automatycznie (ale to przyszłość)

 

Opis finalny piwa z warki podczepiony do przepisu (prawa widoczności jak przepisu) plus fotka.

 

I pewnie jeszcze kilka innych, o których aktualnie nie pamiętam (ale oczywiście sobie przypomnę)

Jak dla mnie to nie hejt tylko super feedback! :) Zastanowię się nad tym wszystkim i odpowiem niebawem. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, czas chyba na mój chejt. 

Ja oczywiście namawiam w kierunku mercedesa. Tylko mercedes ma prawo się sprzedać ;-)

jeżeli będzie coś nie jasne - śmiało pytaj - pisałem na gorąco i może coś być nie zrozumiałe.

 

 

Umownie:

 

“Wersja 2.0” to wersja po większych zmianach wgranych na produkcję około 15.05

 

Poniżej, w większości skupiłem się na funkcjonalności i ergonomii aplikacji. Nie czepiam się wyliczeń i ich metod - w różnych źródłach jest różnie i myślę, że to należy zachować na późniejsze fazy - różnice rzędu 3-5% w warunkach domowych nie wiele zmieniają.

Nie testowałem na komórce, ale miałem kiedyś jakiś problem z korzystaniem. Może taki dokument popełnię później.

 

Ogólne

Fajnie byłoby znaleźć coś takiego jak:

  • nazwa browaru

  • logo

  • liczba uwarzonych warek

  • sumarczyna ilość uwarzonego piwa

  • możliwość podpięcia facebuniów czy istagramów

  • link do strony prezentującej browar (czyli powyższe plus warki plus przepisy - piwowar decyduje w ustawieniach czy browar jest publiczny czy nie)

To akurat będzie proste :)

Style wg BJCP 2015 (ale stare też powinny być wg BJCP 2009, bo część przepisów powstała wcześniej)

Trochę mam problem z "ogromnością" czcionek i okienek. Mam wrażenie, że to dla ślepych. Moja edukacja informatyczna zakończyła się na VB, ale po produktach z którymi mam dziś do czynienia wydaje się, że aktualnie skalowanie jest o wiele prostsze. Może to powinien być jakiś parametr definiowany przez użytkownika?

 

Jaką masz rozdzielczość na swoim monitorze? nikt jeszcze mi nie zgłaszał problemów tego typu, większość chwali interfejs.

 

PRZEPIS

Moje przepisy

Sorry, ale ta “kwadratowość” prezentacji spisu przepisów trochę mnie wkurza. Może tak opcja w preferencjach i prezentacja w postaci tabeli? Zdecydowany plus to kolor browarka przy każdym przepisie - fajny bajer.

 

Już kilka osób mi to zgłaszało, będzie na pewno widok tabeli.

Myślę, że na liście moich przepisów nie jest mi potrzebny “typ” - jak ktoś daje przez zacieranie to ma wszystkie takie przepisy, jak ktoś wali z ekstraktów to również wszystkie. To jest dobre, ale na filtrze wyszukiwania przepisów.

 

Słuszna uwaga.

Dodatkowo powinny też tutaj znaleźć się przepisy wyróżnione (czy też polubione)

 

Jest możliwość wyróżniania przepisu, nie ma co prawda listy z największą ilością gwiazdek ale nie będzie problemem ją dodać :)

Parametry sortowania przepisów - bo teraz tylko na podstawie aktualizacji.

 

Zgadzam się jest to potrzebne, dodamy to na pewno.

Nowy przepis

Straty podczas chmielenia i fermentacji - rozbiłbym na dwa. Ja tak zrobiłem w PPPP - po prostu im więcej chmielu tym więcej start po gotowaniu (i tu sobie zrobiłem korelacje między chmieleniem a stratami) a ilość strat na fermentacji zależy głównie od ekstraktu początkowego (ale tu póki co mam stałą w PPPP - mniej/więcej się sprawdza).

 

W sumie racja, mogłoby to być rozdzielone.

Surowce - bardzo fajnie, że mam informacje o tym ile procent ma zasyp, ale nadal nie ma możliwości pójścia (a przynajmniej nie widzę) w drugą stronę - czyli podając ekstrakt i udział procentowy dostaje ilość słodu potrzebną do uzyskania takiej brzeczki. Tak jak wspominałem - ja podczas projektowania zawsze idę od tej strony.

 

Chcieliśmy zrobić to jak pisałeś w poprzednim poście, ale niestety zajęło by to za dużo czasu i odłożyliśmy to na później. Także nie zapomniałem o tym, po prostu wymaga to od nas większej pracy niż myślałem na początku.

 

Surowce - rozumiem, że wyliczacie na podstawie wydajności i ekstraktywności BLG nastawne, ale mimo to w przepisie gdzieś w jego definicjach powinienem mieć możliwość podania co chce uzyskać. Z resztą wiąże się to z poprzednim moim punktem. Warzenie nigdy nie idzie idealnie, zawsze +/- 0,5 BLG się pojawi i na końcu robi się korektę (lub nie). Szczególnie ważne gdy nie mam ekstraktywności słodu i przyjmuje parametry domyślne. Wówczas wolę zawyżyć blg z obliczeń i na końcu dodać trochę wody.

 

Mamy w planach możliwość dokonania korekty podczas ważenia.

Możliwość wydrukowania przespiu - jakoś zręcznie zedytowane do jednej strony.

 

Myślałem już o tym, na pewno się pojawi.

Zacieranie

Jak przekraczam możliwości kadzi (objętość zacieru) to powinien jakiś alarm się zbudzić. Póki co widzę, że aplikacje bierze to bezkrytycznie. A przecież podałem dane w profilu.

 

Słuszna uwaga.

Po podaniu kroków powinienem mieć możliwość wyboru metody - podnoszenie, infuzja, dekokcja - co spowoduje wyliczenie temp. wody przed wrzutem słodów, ilość wody do infuzji, ilość zacieru do dekokcji. A jeszcze lepiej jakby to pojawiło się przy samej warce. No i uwzględnienie wielkości kadzi zaciernej.

 

To na pewno nie będzie proste ale da się zrobić :)

Definicje słodów - wydaje mi się, że albo należy bardzo mocno kontrolować zmiany paremtrów podstawowych słodów (min Strzegom, Weyer, Castle) z Waszej strony albo odpuścić sobie te podpowiedzi. Nie wiem jakie są możliwości i ile czasu to zajmuje. Może też dobrą metodą jest kontrola tych parametrów raz na rok po zbiorach. Generalnie chodzi o to, żeby w podpowiedziach nie było po 5 słodów z każdego rodzaju (w szczególności przy braku informacji który jaki ma kolor i ekstraktywność)

 

W przyszłości na pewno będziemy to kontrolowali.

Chmielenie

Uwaga do definicji chmieli jak do słodów. Różne roczniki mają różną zawartość a-kwasów. Do tego jeszcze część można dostać w szyszce. Jak mi się podpowiada lista trzech chmieli to nie wiem, który jest tym, który przypomina mój. Sam problem szyszki też już wcześniej zgłaszałem.

 

J/W.

Jeśli chodzi natomiast o formę chmielu to na razie nie chcieliśmy komplikować interfejsu kolejnym polem, jak wymyślimy jakiś sposób jak to prezentować to na pewno się pojawi.

 

Generalanie brakuje możliwość podania roku zbiorów. (w przyszłości może będziecie po tym liczyli “ucieczkę” alfa kwasów). W sumie to chyba powinno być w warce.

Od dawna miałem zapytać - Czym się rózni “aromat” od “whirpool”? Generalnie brakuje mini przewodnika. Bardzo ważne dla nowych użytkowników.

Oczywistym jest, że whirpool to też chmielenie na aromat ale mieliśmy kilka zapytań o dodanie tego jako rozdzielnego pola więc dodaliśmy.

Balans goryczy - bardzo fajne rozwiązanie. Ale też dobrze, jakby była jakaś prosta (w sensie wykres) z położeniem tego balansu, tak żebym wiedział jak daleko mam do poszczególnych zakresów, czy daleko od nich odskoczyłem.

Słuszna uwaga.

Nie sprawdzałem dokładnie - trochę na oko, ale chyba liczycie IBU do ilości gotowej brzeczju a nie brzeczki plus odpad z chmielinami. Być może się mylę.

Liczymy od brzeczki + straty z chmielenia i fermentacji :)

Drożdże

A może dodać kalkulator gęstwy/startera/sucharów?

W swoim czasie na pewno dodamy :)

Planowanie temp. zadania drożdży też jest  częścią planowania piwa.

Słuszna uwaga.

Generalnie z gęstwą to jest tak, że jej ilość zależy od różnych czynników i podawanie w przepisie nie do końca jest dobre. Ja po prostu mam zawsze pobraną maksymalną ilość i tuż przed zadaniem liczę ile to ma być.

Słuszna uwaga, przeniesiemy to do warki.

Ogólnie:

  • jakoś z góry wolę sobie zaplanować kiedy ma się skończyć burzliwa, a kiedy cicha - później oczywiście dostosowywuje to do rzeczywistości ale info, że jestem po czasie lub x do czasu jest przydatna jeśli robi się po 4 warki na raz (a tak ostatnio mam przygotowywując się do lata :-))

    Planujemy zrobić kalendarz, w którym można sobie zaplanować poszczególne kroki. 

  • Nie rozumiem dlaczego w przepisie od razu nie podać stopnia nasycenia? Później to przeniesie się do pakowania na samej warce.

    Słuszna uwaga.

  • Ogólny komentarz piwowara nt przepisu. Jakieś story. Co chce się uzyskać. Dlaczego tak a nie inaczej. Inne. Zwykłe pole tekstowe widoczne na samym początku (a nie w dyskusji)

    W sumie można to wprowadzić w notatkach ale przemyślimy sprawę :)

WARZENIE

 

Fajnie byłoby:

  • nazwać warkę (nie koniecznie musi być pod taką nazwą jak z przepisu)

  • nadać jej numer

Słuszna uwaga.

 

W każdym kroku jak chce cofnąć to dostaję komunikat - czy aby na pewno. Mimo, że wszystko jest zapisane. Brakuje walidacji zmian.

Racja, ten komunikat powinien się pojawiać tylko jak coś zmieniliśmy w danym kroku.

 

Zacieranie

Przepis przepisem, ale w trakcie warzenia coś mogłem zepsuć/zmienić celowo i te korekty powinienem wprowadzić na warce a nie przepisie - przez to może mi się zmienić kolor czy blg.

Tak jak pisałem wcześniej, będziemy pracowali nad możliwością zmian przepisu w trakcie warzenia.

 

Instrukcja nie uwzględnia innych metod zacierania (infuzja, dekokcja) - to o czym pisałem w przepisie.

 

Przebieg zacierania - nie wiem czy ktoś to zgłaszał. Ja nie liczę ekstraktu w trakcie. Ale jeżeli już coś to powinien być czas zacierania (moment zacierania)

 

Nie do końca rozumiem co czym piszesz.

 

Możliwość wprowadzenia pH wody do zacierania, wody do wysładziania, parametry brzeczki przedniej (blg i pH), paramatry brzeczki do warzenia. A min ten ostatni parametr powinien być podpowiadany przez aplikację - pozwoli to na modyfikację bierzącą procesu - gdy mam za niskie blg mogę wydłużyć proces gotowania.

Słuszna uwaga.

 

Temp wody do zacierania uwzględnia cukry. Tu potrzebna jest jakaś możliwość modyfikacji. Cykry dodaje dopiero podczas gotowania. Kiedyś też przy ciemnych piwach słody ciemne nie wrzucałem od razu tylko po próbie jodowej. Ostatnio przy weizenie pierwszą przerwę beta-glutenową robiłem tylko dla pszenicy. Te wszystkie przykłady pokazują, że nie od razu daje się 100% zasypu. To trzeba uwzględnić przy wskazówkach do zacierania

Słuszna uwaga, będziemy musieli rozróżniać jakoś poszczególne surowce fermentujące.

 

Nie było kompatibilności między wersją 2.0 a wcześniejszymi. Jak cofałem się w starych warkach to chciał ode mnie jakieś dane, których nie miałem… (warto o to zadbać w przyszłości - zakładam, że kiedyś to będzie bardzo poważny, swiatowy projekt)

Prawda, nie robiliśmy wstecznej kompatybilności, na przyszłość na pewno o to zadbamy :)

 

Gotowanie

Tak samo - możliwość wprowadzenia innych danych niż teoretyczne: ilość brzeczki, chmiele.

Tak jak pisałem wyżej, będzie możliwość modyfikacji w trakcie.

 

Nie zależnie jak wprowadziłem dodatki i chmiele powinny być ułożone chronologicznie względem czasu dodawania. Może nawet wszystko powinno znaleźć się na jednej liście.

To akurat można zmienić samemu, chmiele można przeciągać i dowolnie ustalać ich kolejność w przepisie. W warce bierzemy tę właśnie kolejność.

 

Bajer: timer, który od start gotowania odlicza czas do następnego kroku (kroków) i wzbudza alarm. Piwowar odhacza poszczególne działania i w ten sposób uzyskuje duże wsparcie i duży komfort. Myślę, że warto nad tym pomyśleć. (może rówienież przy zacieraniu). Dla tych co nie mają laptopów lub nie mają miejsca na nich w miejscach warzenia - wersja na komórki.

Jak najbardziej dążmy do tego aby program ułatwiał życie piwowarowi i pokazywał alerty timery etc. Nad aplikacją mobilną myślimy ale to na razie dalekie plany.

 

Jak podejść do dodatków cukrowych? Dodaje je się w czasie gotowania, ale należy podać w przepisie żeby uwzględnione zostało BLG? Miałem już sytuacje, że przez brak zapisania w chmieleniu cukru czy laktozy zapominałem jej dodać.

Aby były uwzględnione w BLG należy je dodać w przepisie, nie ma tu znaczenia to czy dodajemy to podczas zacierania, gotowania czy fermentacji.

 

Brak danych o temp. chłodzenia (ew. też czasie), ilości odebranej brzeczki do fermentacji, ilości wylanej wraz z chemilinami i osadem --- co powinno pokazać właściwą wydajność. Także pH brzeczki.

Słuszna uwaga.

 

Fermentacja

Brak daty rozpoczęcia fermentacji (zadania drożdży) - w zależności kto ma jakie metody chłodzenia może to trwać nawet dobę od uwarzenia.

Słuszna uwaga.

 

Brak możliwości przejścia do podglądu warki.

Podgląd warki jest cały czas dostępny, może dane są tam troche inaczej prezentowane ale jest taki ekran :)

 

Przejście z burzliwej na cichą i od razu na pakowanie powoduje zapisanie statusu jako fermentacja cicha.

Żeby mieć status "Zakończone" trzeba by zapisać formularz przy pakowaniu, zastanowię się jak to inaczej zrobić.

 

W przebiegu fermentacji powinien być też parametr temp. otoczenia.

Słuszna uwaga, dodamy.

 

Tryb widoku warki

Nie mogę przejść bezpośrednio do widoku przepisu

Słuszna uwaga.

 

FFT nie powienien być w liście “przebiegu fermentacji”. jest on wykonywany poza wiadrem. na liście chce obserwować zmiany. fajnie jakby pojawił się też wykres względem czasu (blg, temp. brzeczki, temp otoczenia)

Słuszna uwaga, zmienimy to.

BAJERY (w większości o które już postulowałem wcześniej, ale przypomnę. Ale i też te nowe)

 

Kalendarz piwowara (warzeń, zaplanowanie kontroli, pakowania, przelewu na cichą, zadania chmielu na zimno) z możliwością importu do kalendarza google (może też coś dla iphonów, ale na tym się już nie znam)

Tak jak pisałem wcześniej, jest w planach.

 

Magazyn wejścia i wyjścia (słody, chemiele, drożdże). Wg korekt wprowadzonych na warkach. Plus możliwości ręcznej modyfikacji. W przypadku drożdży także zarządzanie gęstwami (daty wyjścia z wiadra i nr pokolenia). Z tego miejsca w przyszłości moglibyście nawiązać kontakt z jakimiś sklepami i składać zamówienia automatycznie (ale to przyszłość)

Magazyn również jest wysoko na naszej liście "TODO". Jeśli chodzi o integracje ze sklepami to jak najbardziej planujemy to zrobić.

 

Opis finalny piwa z warki podczepiony do przepisu (prawa widoczności jak przepisu) plus fotka.

Słuszna uwaga, dodamy.

 

I pewnie jeszcze kilka innych, o których aktualnie nie pamiętam (ale oczywiście sobie przypomnę)

Jak sobie przypomnisz to pisz śmiało! :)

 

Jeszcze raz dzięki za super pomysły na rozwój aplikacji, na pewno większość z nich wdrożymy w życie :)

 

pozdrawiam!

Edytowane przez whiteravens
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaką masz rozdzielczość na swoim monitorze? nikt jeszcze mi nie zgłaszał problemów tego typu, większość chwali interfejs.
 

 

W sumie używam 3 komputerów. Myślę, że to nie problem rozdzielczości (najniższa z nich 1280/1024). I też nie mówię, że jest brzydko - dlatego propozycja skalowania dla każdego wg gustu. Po prostu dla mnie profesjonalne narzędzie, to takie gdzie jednym rzutem oka ogarniam jak najwięce :-) Ale bez ciśnienia.

 

 

 

Jest możliwość wyróżniania przepisu, nie ma co prawda listy z największą ilością gwiazdek ale nie będzie problemem ją dodać

 

Bardziej chodzi mi o listę "wyróżnione przeze mnie". Po to je wyróżniłem, żeby teraz wśród nich szukać. Ranking gwiazdek to w przyszłości też może być coś fajnego ;-)

 

 

 

jakoś z góry wolę sobie zaplanować kiedy ma się skończyć burzliwa, a kiedy cicha - później oczywiście dostosowywuje to do rzeczywistości ale info, że jestem po czasie lub x do czasu jest przydatna jeśli robi się po 4 warki na raz (a tak ostatnio mam przygotowywując się do lata :-)) Planujemy zrobić kalendarz, w którym można sobie zaplanować poszczególne kroki. 

tutaj przede wszystkim chodziło mi o plan w przepisie. nie musi od razu/natychmiast być funkcja kalendarza. raczej zwykłe info wg planu lub po.

 

 

 

Przebieg zacierania - nie wiem czy ktoś to zgłaszał. Ja nie liczę ekstraktu w trakcie. Ale jeżeli już coś to powinien być czas zacierania (moment zacierania)   Nie do końca rozumiem co czym piszesz.

 

Kroki, które możesz dodać są standardowymi krokami ze wszystkich etapów z danymi: data, ekstrakt, temp, fft, notatka.  Do zacierania to pasuje mi tutaj tylko notatka. Jeżeli chcemy mieć inne pola to raczej minuta zacierania i temp. Czy coś w tym stylu (nie mam tu pomysłu, bo nie widzę potrzeby robić jakiś pomiarów w czasie zacierania. w pierwszych warkach sprawdzałem jeszcze konwersje skrobi, ale teraz nic nie robię)

 

 

 

To akurat można zmienić samemu, chmiele można przeciągać i dowolnie ustalać ich kolejność w przepisie. W warce bierzemy tę właśnie kolejność.

To wiem, ale np nie ma dodatków z gotowania połączonych z chmieleniem. Nie mam ciśnienia na takie zmiany, ale ja osobiście wolałbym mieć wszystko na jednej liście (chmiele, dodatki).

 

 

 

Podgląd warki jest cały czas dostępny

racja - można dojść po pasku. wcześniej instynktownie szukałem przycisku/ikony.

 

Dzięki za uwagę! Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jaką masz rozdzielczość na swoim monitorze? nikt jeszcze mi nie zgłaszał problemów tego typu, większość chwali interfejs.
 

 

W sumie używam 3 komputerów. Myślę, że to nie problem rozdzielczości (najniższa z nich 1280/1024). I też nie mówię, że jest brzydko - dlatego propozycja skalowania dla każdego wg gustu. Po prostu dla mnie profesjonalne narzędzie, to takie gdzie jednym rzutem oka ogarniam jak najwięce :-) Ale bez ciśnienia.

Spokojnie możemy to zrobić, czyli dać użytkownikowi do wyboru sposób prezentacji.

 

 

Jest możliwość wyróżniania przepisu, nie ma co prawda listy z największą ilością gwiazdek ale nie będzie problemem ją dodać

 

Bardziej chodzi mi o listę "wyróżnione przeze mnie". Po to je wyróżniłem, żeby teraz wśród nich szukać. Ranking gwiazdek to w przyszłości też może być coś fajnego ;-)

Mam plan w najbliższym czasie dodać właśnie listę wyróżnionych przez użytkownika.

 

jakoś z góry wolę sobie zaplanować kiedy ma się skończyć burzliwa, a kiedy cicha - później oczywiście dostosowywuje to do rzeczywistości ale info, że jestem po czasie lub x do czasu jest przydatna jeśli robi się po 4 warki na raz (a tak ostatnio mam przygotowywując się do lata :-)) Planujemy zrobić kalendarz, w którym można sobie zaplanować poszczególne kroki. 

tutaj przede wszystkim chodziło mi o plan w przepisie. nie musi od razu/natychmiast być funkcja kalendarza. raczej zwykłe info wg planu lub po.

Myślę, że zrobimy od razu rozbudowany kalendarz, żeby się nie rozdrabniać :)

 

 

Przebieg zacierania - nie wiem czy ktoś to zgłaszał. Ja nie liczę ekstraktu w trakcie. Ale jeżeli już coś to powinien być czas zacierania (moment zacierania)   Nie do końca rozumiem co czym piszesz.

 

Kroki, które możesz dodać są standardowymi krokami ze wszystkich etapów z danymi: data, ekstrakt, temp, fft, notatka.  Do zacierania to pasuje mi tutaj tylko notatka. Jeżeli chcemy mieć inne pola to raczej minuta zacierania i temp. Czy coś w tym stylu (nie mam tu pomysłu, bo nie widzę potrzeby robić jakiś pomiarów w czasie zacierania. w pierwszych warkach sprawdzałem jeszcze konwersje skrobi, ale teraz nic nie robię)

Racja, będziemy musieli to zrobić trochę inaczej.

 

To akurat można zmienić samemu, chmiele można przeciągać i dowolnie ustalać ich kolejność w przepisie. W warce bierzemy tę właśnie kolejność.

To wiem, ale np nie ma dodatków z gotowania połączonych z chmieleniem. Nie mam ciśnienia na takie zmiany, ale ja osobiście wolałbym mieć wszystko na jednej liście (chmiele, dodatki).

W sumie to faktycznie było by logicznym pokazanie tylko jednej listy.

 

 

Podgląd warki jest cały czas dostępny

racja - można dojść po pasku. wcześniej instynktownie szukałem przycisku/ikony.

 

Dzięki za uwagę! Powodzenia!

 

Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mała uwaga - podczas przeglądu przepisu nie widzę ile % stanowi dany słód (widoczne to jest tylko podczas edycji)

 

;-)

Jest widoczne, ale nie jest kompatybilne wstecz... czyli dla przepisów dodanych w nowej wersji jest a dla starych nie ma niestety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.