brewness Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 teraz tego nie zrobię - korzystam z innego komputera (rano był służbowy). i program zapamiętał. i nawet przeniósł do opcji 'uwarz'. teraz warzę, wiec nie mam czasu się bawić, ale podkreślam, że bawiłem się chwilę wydajnosciami (zmieniałem na jakieś absurdalne, bo coś mi nie grało) i zauważyłem, że potrafi tak zostać. lamersko mówiąc: zabrakło gdzieś odświeżenia obliczenia. Spoko posprawdzam jeszcze różne kombinacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 hejka, przeglądam sobie przepis kolegi Grzehoo http://brewness.com/pl/recipe/399/view kolega zastosował tylko i wyłącznie słód pale ale, ale jego udział w zasypie to ciut powyżej 90%. coś nie tak? Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 5 kg 90.9% 85 % 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) hejka, przeglądam sobie przepis kolegi Grzehoo http://brewness.com/pl/recipe/399/view kolega zastosował tylko i wyłącznie słód pale ale, ale jego udział w zasypie to ciut powyżej 90%. coś nie tak? Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 5 kg 90.9% 85 % 7 Faktycznie ta liczba nie jest aktualizowana po usunięciu wiersza, zaraz to poprawię. Dzięki za czujność Edit: Poprawione BTW. ostatnio poszedł taki update: https://www.facebook.com/brewnesscom/posts/1675663179314920 Edytowane 15 Września 2015 przez whiteravens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Na koncie premium nie można wejść w podgląd (własnej!) receptury, która jest oznaczona jako prywatna. No chyba jednak tak to działać nie powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Na koncie premium nie można wejść w podgląd (własnej!) receptury, która jest oznaczona jako prywatna. No chyba jednak tak to działać nie powinno Ostatnio zmieniałem sprawdzanie uprawień, może czegoś nie dopatrzyłem, za moment się tym zajmę. Edytowane 5 Października 2015 przez whiteravens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Na koncie premium nie można wejść w podgląd (własnej!) receptury, która jest oznaczona jako prywatna. No chyba jednak tak to działać nie powinno Poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Szybkie pytanie. Jak BREWNESS interpretuje czas przy chmieleniu? Przykładowo ustawiając gotowanie na 60min i dodając chmiel z czasem 30min to program interpretuje to jako "czas trwania" czy "po upływie czasu"?http://brewness.com/pl/recipe/single-hop-simcoe/view- tutaj jest moja receptura, w której chcę dodawać chmiel po 30, 45 i 55 minutach gotowania. Dobrze to więc wpisałem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Szybkie pytanie. Jak BREWNESS interpretuje czas przy chmieleniu? Przykładowo ustawiając gotowanie na 60min i dodając chmiel z czasem 30min to program interpretuje to jako "czas trwania" czy "po upływie czasu"? http://brewness.com/pl/recipe/single-hop-simcoe/view- tutaj jest moja receptura, w której chcę dodawać chmiel po 30, 45 i 55 minutach gotowania. Dobrze to więc wpisałem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Czas gotowania podawany jest wyłącznie po to aby policzyć odparowanie, nie jest to może najbardziej intuicyjne ale nie ma on wpływu na chmielenie. Czas podawany przy poszczególnych chmieleniach to ilość minut kiedy chmiel znajdował się w kotle, czyli jeśli podasz 55 min to do wyliczenia izomeryzacji alfa kwasów jest brana ta wartość, nie zaś czas: gotowania minus 55 min. Daj znać jeśli będziesz potrzebował jeszcze jakichś informacji. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Teraz wszystko jasne. Nagle IBU spadło mi do 15 więc te 30 gr chmielu to za mało . Muszę więc recepturę skonsultować . Jeszcze raz dzięki. Program/stronka - super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 HINT UI: liczby w tabelach ładniej wyglądają jak są wyrównane do prawej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Teraz wszystko jasne. Nagle IBU spadło mi do 15 więc te 30 gr chmielu to za mało . Muszę więc recepturę skonsultować . Jeszcze raz dzięki. Program/stronka - super! A czemu nie gotujesz 60 min na goryczkę tylko zaczynasz chmielenie dopiero po 30min gotowania? Sporo by Ci się zwiększyło IBU jakbyś to zmienił. Cieszę się, że Ci się podoba HINT UI: liczby w tabelach ładniej wyglądają jak są wyrównane do prawej Dzięki, przemyślimy sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Strona naprawdę świetna, bardzo pomaga w zaplanowaniu całego sezonu piwowarskiego. Ale brakuje mi zakładki typu magazyn w której mógłbym wpisać wszystko co mam kupione. Do tego mogła by być lista zakupów, czyli automatycznie spisane wszystkie produkty które użyłem w swoich przepisach z sumowaną ilośćą. Nie wiem czy da się coś takiego zrobić ale było by to bardzo fajne. No chyba że już jest coś takiego tylko ja tego nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Strona naprawdę świetna, bardzo pomaga w zaplanowaniu całego sezonu piwowarskiego. Ale brakuje mi zakładki typu magazyn w której mógłbym wpisać wszystko co mam kupione. Do tego mogła by być lista zakupów, czyli automatycznie spisane wszystkie produkty które użyłem w swoich przepisach z sumowaną ilośćą. Nie wiem czy da się coś takiego zrobić ale było by to bardzo fajne. No chyba że już jest coś takiego tylko ja tego nie znalazłem. Cześć, magazyn surowców jest w planach i na pewno zostanie wdrożony, kiedy to ciężko powiedzieć, nie chce niczego obiecywać na ten moment. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) A czemu nie gotujesz 60 min na goryczkę tylko zaczynasz chmielenie dopiero po 30min gotowania? Sporo by Ci się zwiększyło IBU jakbyś to zmienił. Cieszę się, że Ci się podoba No właśnie już się zorientowałem, że moje chmielenie trzeba by zmienić . Dzięki za rady. ps. Co w programie przy chmieleniu na liście wyboru oznacza "Aromat"? Edytowane 11 Października 2015 przez dziarsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 A czemu nie gotujesz 60 min na goryczkę tylko zaczynasz chmielenie dopiero po 30min gotowania? Sporo by Ci się zwiększyło IBU jakbyś to zmienił. Cieszę się, że Ci się podoba No właśnie już się zorientowałem, że moje chmielenie trzeba by zmienić . Dzięki za rady. ps. Co w programie przy chmieleniu na liście wyboru oznacza "Aromat"? W zasadzie to aromat to to samo co gotowanie z tym, że oznaczone jako partia chmielu na aromat. Bardzo możliwe, że uprościmy to do tylko jednak opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Haha. A ja to traktowałem jako whirlpool ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Przepraszam za laickie pytanie, ale co w domowych warunkach nazywacie "whirlpoolem" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Haha. A ja to traktowałem jako whirlpool ;-) Whirlpool jest jako osobna opcja tak czy owak jeśli ustawiasz 0 min to izomeryzacja będzie pomijalnie mała i nie jest w ogóle uwzględniona w metodzie obliczania IBU, której używamy. Tak jak napisałem wyżej, dla uproszczenia zrobimy chyba po prostu: zacieranie, brzeczka przednia, gotowanie, whirlpool, na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Przepraszam za laickie pytanie, ale co w domowych warunkach nazywacie "whirlpoolem" ? Ja robię tak, że podczas chłodzenia przy ~80 stopniach wrzucam chmiel do garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Przepraszam za laickie pytanie, ale co w domowych warunkach nazywacie "whirlpoolem" ?Ja robię tak, że podczas chłodzenia przy ~80 stopniach wrzucam chmiel do garnka.A robisz przerwe w chłodzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Przepraszam za laickie pytanie, ale co w domowych warunkach nazywacie "whirlpoolem" ?Ja robię tak, że podczas chłodzenia przy ~80 stopniach wrzucam chmiel do garnka.A robisz przerwe w chłodzeniu? Nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Z racji, że jestem zielony w tematach warzenia i dopiero co pierwszą warkę zostawiłem na burzliwej, mam parę pytań jak interpretować pewne zwroty w Brewness, bo mam z tym problem, nie wiem co wpisać. Poza tym prawie wszystko mi się nie pokrywa z wyliczeniami programu. Moja receptura na 12-stkę: http://brewness.com/pl/recipe/single-hop-simcoe/view Opiszę pokrótce moje warzenie: Na 4,75kg słodów dałem 14,3 L wody.Wyliczyłem ok 11,3 L (łącznie 25,6 L) wody do dolania przy wysładzaniu.Po tej operacji otrzymałem równe 20 L i 12 Blg Postanowiłem, że wysłodzę jeszcze 2 L (łącznie 27,6 L) na zapas do odparowania - wtedy ostatecznie 22 L brzeczki o 11 Blg poddałem gotowaniu.Po godzinie gotowania i wystudzeniu, przelałem z pominięciem osadów i ok litra z dna (trochę wzburzyłem niestety) do fermentora - wyszło ok. 17 L o Blg 13.Straty w gotowaniu to ok. 4 L (odparowywanie 18%/h ?) i wzrost o 2 Blg.Patrząc na wyliczenia zrobione przez Brewness mam sporo rozbieżności między stroną a rzeczywistością.Myślę, że gdybym lepiej zrozumiał co znaczą niektóre zwroty w programie to lepiej będzie mi ustawić parametry i przygotowywać receptury w przyszłości:Chciałbym zapytać o interpretację nast. zwrotów: Na stronie receptury: 1. Wydajność zacieru ?2. Straty podczas chmielenia i fermentacji ?3. Ilość gotowanej brzeczki ? Na stronie zacieranie:4. "przebieg zacierania" - co tam umieścić? - te 60min / 66C? A to Blg to podczas zacierania sprawdzić i wpisać? Na stronie gotowanie:5. Oczekiwana ilość gotowanej brzeczki ? na stronie fermentacja burzliwa:6. Ilość brzeczki nastawnej ?7. Rozmiar warki ze stratami ?Dziękuję za wytłumaczenie, co oznaczają te zwroty i którego momentu w warzeniu dotyczą.Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Cześć, na pierwszy rzut oka to moim zdaniem trochę za mało wysładzałeś (lub też mogłeś użyć więcej wody do zacierania) bo zamiast otrzymać ok. 25L przed gotowaniem miałeś tylko 22L i w sumie to wszystko się zgadza bo użyłeś 27L wody zasyp miałeś prawie 5kg, a każdy kilogram ziarna wiąże mniej więcej litr wody. Jakbyśmy dodali te 2 brakujące litry + jeszcze około jeden litr na rozcieńczenie brzeczki nastawnej do planowanych 12BLG to wyszłoby praktycznie te planowane 20L Ale do rzeczy Z racji, że jestem zielony w tematach warzenia i dopiero co pierwszą warkę zostawiłem na burzliwej, mam parę pytań jak interpretować pewne zwroty w Brewness, bo mam z tym problem, nie wiem co wpisać. Poza tym prawie wszystko mi się nie pokrywa z wyliczeniami programu. Moja receptura na 12-stkę: http://brewness.com/pl/recipe/single-hop-simcoe/view Opiszę pokrótce moje warzenie: Na 4,75kg słodów dałem 14,3 L wody.Wyliczyłem ok 11,3 L (łącznie 25,6 L) wody do dolania przy wysładzaniu.Po tej operacji otrzymałem równe 20 L i 12 Blg Postanowiłem, że wysłodzę jeszcze 2 L (łącznie 27,6 L) na zapas do odparowania - wtedy ostatecznie 22 L brzeczki o 11 Blg poddałem gotowaniu.Po godzinie gotowania i wystudzeniu, przelałem z pominięciem osadów i ok litra z dna (trochę wzburzyłem niestety) do fermentora - wyszło ok. 17 L o Blg 13.Straty w gotowaniu to ok. 4 L (odparowywanie 18%/h ?) i wzrost o 2 Blg. Bardzo możliwe, że masz przy swoim garnku 18%/h, to wszystko zależy od intensywności gotowania i szerokości kotła.Patrząc na wyliczenia zrobione przez Brewness mam sporo rozbieżności między stroną a rzeczywistością.Myślę, że gdybym lepiej zrozumiał co znaczą niektóre zwroty w programie to lepiej będzie mi ustawić parametry i przygotowywać receptury w przyszłości:Chciałbym zapytać o interpretację nast. zwrotów: Na stronie receptury: 1. Wydajność zacieru ? To jest stopień ekstraktywności zacieru czyli ile cukru jesteś w stanie wyciągnąć z danego zasypu, w idealnych warunkach powinien on być średnią ważoną ekstraktywności pojedyńczych słodów, w praktyce bywa to różnie i tutaj mogli by się wypowiedzieć nieco bardziej doświadczeni ode mnie z opracowań, które miałem okazję studiować wynika, że w piwowarstwie domowym wydajność zacieru waha się pomiędzy 70 a 80%. 2. Straty podczas chmielenia i fermentacji ? Orientacyjna suma strat podczas chmielenia i fermentacji. Część brzeczki jest wiązana w chmielinach i nie da się tego odzyskać, tak samo jeśli chodzi o fermentację, dekantuje się bez gęstwy i również chmielenie na zimno również wiąże piwo. Planuję, rozbić ten parametr na dwa, bo jak podpowiedział mi jeden z kolegów w tym wątku to są rzeczy w zasadzie niepowiązane. Podsumowując jeśli warzysz IPA i wrzucasz sporo chmielu do kotła + chmielisz na zimno to straty założył bym większe (np. 15%), a jeśli robisz pszeniczniaka albo dry stout to raczej będą w okolicach 5 max 10%. 3. Ilość gotowanej brzeczki ? Ilość brzeczki, która po wysładzaniu ląduje w kotle warzelnym. Na stronie zacieranie:4. "przebieg zacierania" - co tam umieścić? - te 60min / 66C? A to Blg to podczas zacierania sprawdzić i wpisać? Przebieg zacierania to jest tylko informacja dla Ciebie, możesz na bieżąco sprawdzać temperaturę / BLG / pH. Informację o krokach zacierania czyli temp. i długości trwania przerw ustalasz w sekcji "Zacierania" w przepisie. Na stronie gotowanie:5. Oczekiwana ilość gotowanej brzeczki ? To jest informacja pobierana z przepisu, żeby pokazać Ci ile powinieneś mieć odebranej brzeczki przed gotowaniem. na stronie fermentacja burzliwa:6. Ilość brzeczki nastawnej ? Ilość brzeczki, którą nastawiasz do fermentacji. Czasem zdarza się, tak jak np u Ciebie, że masz gdzieś większe straty, albo coś nie tak poszło i nastawiasz inna ilość niż wynika z przepisu. 7. Rozmiar warki ze stratami ? Informacja pobierana z przepisu, informująca ile powinno Ci wyjść brzeczki przed fermentacją. Ale w sumie to chyba to tam nie ma sensu, bo to jest ilość razem z chmielinami, które już po części zostały stracone podczas gotowania... tym bardziej muszę pomyśleć jak to inaczej zrobić Dziękuję za wytłumaczenie, co oznaczają te zwroty i którego momentu w warzeniu dotyczą.Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc. Nie ma sprawy, jak masz jakieś problemy / pytania pisz tutaj albo na maila ze strony, zawsze chętnie odpowiem lub pomogę. Pozdrawiam! mundex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wskazówki się przydadzą przy drugiej warce :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Nie ma sprawy :-) w razie czego jestem do dyspozycji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się