Dominik Podgórski Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Czołem wszystkim ! Postanowiłem zrobić piwko korzystając z poniższej puszki: http://www.piwopiweczko.pl/St-Peters-Brewery-Golden-Ale-30-kg,284.html Oczywiscie postepowalem wedlug instrukcji, stala temparatura w pokoju 21 st. Piwo zrobiłem w piątek i dziś sprawdzałem poziom BLG który wyniósł 3-4 (początkowy 11-12) Jedyne co mnie zaskoczyło to widok jaki ujrzałem po otworzeniu fermentatora. (patrz zdjęcie) Zakładam że są to drożdze tylko pytanie dlaczego nie opadły ? czy to oznacza że fermentacja dalej trwa ? Generalnie raz na kilka godzin słysze lekkie bulkotanie w fermentatorze. Przez pierwsze dni czestotliwosc bulgotania była zdecydowanie wyzsza. W smaku piwo jest ok. Powinienem dalej czekać aż drożdze opadną na dno ? Przed zamknięciem zamieszałem delikatnie na powierzchni. Będę wdzięczny za jakieś informacje! Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Daj temu piwu jeszcze tydzień-dwa Dominik Podgórski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Instrukcje są źle napisane, 21°C to trochę za dużo, a 4 dni to o wiele za mało. 2 tygodnie nie należy ruszać piwa. Dominik Podgórski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Podgórski Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Instrukcje są źle napisane, 21°C to trochę za dużo, a 4 dni to o wiele za mało. 2 tygodnie nie należy ruszać piwa. 7 dni bo zrobiłem piwko w piątek. co do 21 stopni to patrząć po innych wątkach nie jest strasznie dużo. Spróbuję trzymać 19-20 stopni. Faktycznie jeden tydzień to jest mało więc zostawiam piwko na kolejne 7 dni. nie ma ciśnienia na szybkie butelkowanie. Woda w rurce znowu bulgota. Aplikowałem drożdzę bezpośrednio na brzeczkę nie mieszając. może to jest powód że część drożdzy nadal utrzymuje się na powierzchni? Pozdrawiam Dominik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Instrukcje są źle napisane, 21°C to trochę za dużo, a 4 dni to o wiele za mało. 2 tygodnie nie należy ruszać piwa. 7 dni bo zrobiłem piwko w piątek. co do 21 stopni to patrząć po innych wątkach nie jest strasznie dużo. Spróbuję trzymać 19-20 stopni. Faktycznie jeden tydzień to jest mało więc zostawiam piwko na kolejne 7 dni. nie ma ciśnienia na szybkie butelkowanie. Woda w rurce znowu bulgota. Aplikowałem drożdzę bezpośrednio na brzeczkę nie mieszając. może to jest powód że część drożdzy nadal utrzymuje się na powierzchni? Pozdrawiam Dominik Pyknę jak zwykle tego linka (3 raz już dzisiaj): http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Drożdże tworzą pianę, która później opada na dno fermentora jak zakończy fermentację, piana ta czasem nie opada i zostaje należy się wtedy przez nią przebić i zrobić pomiar/zlać piwo Ogólnie dodam jeszcze żebyś nie dostał porcji hejtu, że bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, tylko zmiana ekstraktu w czasie... Zostaw na ten tydzień jeszcze spokojnie, albo i dłużej lub jak pisałem w sąsiednim temacie jeżeli zrobisz pomiar 3 dni pod rząd i nie będzie zmiany blg możesz butelkować. Dominik Podgórski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Drożdże tworzą pianę, która później opada na dno fermentora jak zakończy fermentację, piana ta czasem nie opada i zostaje IMO, tylko pierwsze jest prawdziwe, a dwa następne dotyczą drożdży, a nie piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Drożdże tworzą pianę, która później opada na dno fermentora jak zakończy fermentację, piana ta czasem nie opada i zostaje IMO, tylko pierwsze jest prawdziwe, a dwa następne dotyczą drożdży, a nie piany. A czym jest ta "piana"? Nie drożdżami? To nazewnictwo tylko, czepiasz się o nieistotne pierdoły akurat tutaj. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 czepiasz się o nieistotne pierdoły akurat tutaj. ja się nie czepiam (źle to odebrałeś) tylko myślę, że nie jest dobrze zmieniać rzeczywistość (przez uproszczenia). Piana to piana, a drożdże to drożdże. Piana opada (nie na dno), a drożdże opadają na dno, albo niekiedy część z nich tworzy kożuszek na powierzchni w różnych formach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 widzę, że czepialstwo się zaczyna na forum. Panowie - luzu trochę proszę. A w temacie: Dominik - nie grzeb w piwie, nie otwieraj fermentora, nie nurzaj w piwie paluchów, ani żadnej innej rzeczy, czekaj co najmniej 2 tyg zanim zaczniesz cokolwiek robić przy piwie. Po 2 tyg możesz myśleć o pierwszych pomiarach blg. Rurka to zło , nie patrz na pierdy z rurki, bo one o niczym nie świadczą(jedynie o tym, że CO2 ucieka z wiadra). Im więcej grzebiesz i otwierasz fermentor, tym większa szansa na syfa(infekcję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Podgórski Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Dzięki wszystkim za komentarze ! Generalnie te instrukcje na puchach są mylące. Gdybym wiedział o tych dwóch tygodniach to dziś nie otwierałbym fermentatora. Jeśli po kolejnych 7 dniach te kożuszki drożdzy nie opadną to mam je wyłowić czy zostawić jak są i zlewać przez kranik do butelek ? (oczywiście po wcześniejszym sprawdzeniu blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 czapką drożdżową się nie przejmuj. przy przenoszeniu fermentora do rozlewu zabujasz nim do tego stopnia, że sama opadnie na dno. Przy robieniu piwa nie jest wskazany pośpiech. o 2 tyg pisałem nie dlatego, że kończy się fementacja, tylko dlatego, że możesz dokonać wówczas 1 pomiaru blg. Po 1-2 dniach pomiar powtarzasz i jeśli nic się nie zmieniło, to możesz myśleć o butelkowaniu. Weź jednak pod uwagę, że możesz potrzymać we wiadrze 3-4 tyg i będziesz miał bardziej klarowne piwo(więcej drożdży opadnie na dno). to tak z grubsza. Dominik Podgórski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Więcej drożdży opadnie na dno i piwo będzie klarowniejsze jak po burzliwej wystawisz fermentor na kilka dni do chłodniejszego pomieszczenia. Piwo nie lubi pośpiechu z czasem się tego nauczysz. Dominik Podgórski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Podgórski Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Czołem !Chciałbym poinformować z uśmiechem na twarzy że piwko zostało rozlane do butelek ! Poziom BLG spadł do 2 więc piwko powinno mieć około 4.5% - więc idealnie !Zapach i smak cudowny Panowie,Jak wyglądają dobre praktyki przy refermentacji ? Kilka dni w pokojowej temperaturze i później przenoszę butelki do zimniejszego, ciemniejszego miejsca ? Czy po kilku dniach można wrzucić piwko do lodówki ?PozdrawiamDominik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 tydzień w kuchni/pokoju, później do piwnicy. najlepiej butelki w karton wsadź, żeby światła nie dostały(niby brązowe bezpieczne, ale lepiej dmuchać na zimne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Podgórski Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 jeśli nie mam piwnicy to czy lodówka będzie dobrym miejscem na przechowywanie piwa ? Gdyby nie ujemne temperatury na zewnątrz to piwo trzymałbym w samochodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 jeśli nie mam piwnicy to czy lodówka będzie dobrym miejscem na przechowywanie piwa ? Idealnym. Tylko co na to "kobiety domowe" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Podgórski Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Będę musiał wystawić naszą miłość na próbę jeśli piwko wyszło dobre to raczej długo tam nie będzie przebywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się