Jump to content

Pils - fermentacja i temperatura leżakowania w butelkach


Zyblik

Recommended Posts

Uwarzyłem Pilsa z zestawu BA

z początkowego 12 Blg po 10 dniach w temp 10 st. zeszło do 4 Blg

Mam zlewać już na cichą, czy od razu butelkować z dodatkiem glukozy ?

są jakieś zalecenia co do temperatury leżakowania w butelkach ?

 

dori

edit - uszczegółowienie tematu

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Uwarzyłem Pilsa z zestawu BA

z początkowego 12 Blg po 10 dniach w temp 10 st. zeszło do 4 Blg

Mam zlewać już na cichą, czy od razu butelkować z dodatkiem glukozy ?

są jakieś zalecenia co do temperatury leżakowania w butelkach ?

Absolutnie nie. 4blg to trochę jest, a zwłaszcza w przypadku lagerów. 10 dni to niewiele, zwłaszcza w przypadku lagerów. IMO 14 dni fermentacji, to w przypadku lagera minimum, a i 21 dni nie jest od rzeczy. Myślę, że zejdzie Ci to piwo do 3 lub nawet 2 blg.

Względnie mógłbyś zabutelkować bez dodawania surowca do refermentacji. Innym sposobem byłoby podniesienie temp. do 14°C na jakieś 48h, tzw. przerwa diacetylowa.

Link to comment
Share on other sites

Innym sposobem byłoby podniesienie temp. do 14°C na jakieś 48h, tzw. przerwa diacetylowa.

da się zrobić. Z tym zlewaniem to nie ma pospiechu, mogę tak trzymać jeszcze jakiś czas.

Koelscha leżakuję już 2 tygodnie w temp 8 st. Czy podobnie po zabutelkowaniu mam leżakować Pilsa ?

Pytam, bo w instrukcji dołączonej do zestawu nie było o tym wzmianki.

Link to comment
Share on other sites

Innym sposobem byłoby podniesienie temp. do 14°C na jakieś 48h' date=' tzw. przerwa diacetylowa.[/quote']

da się zrobić. Z tym zlewaniem to nie ma pospiechu, mogę tak trzymać jeszcze jakiś czas.

Koelscha leżakuję już 2 tygodnie w temp 8 st. Czy podobnie po zabutelkowaniu mam leżakować Pilsa ?

Pytam, bo w instrukcji dołączonej do zestawu nie było o tym wzmianki.

W zasadzie to po nagazowaniu, a więc ~ 3 tygodniach w 10°C, powinno się lagerować w temp. zbliżonej do 0°C. Ale nawet temp. ~10°C będzie super.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jeśli mogę, podczepię się pod temat. Mam na cichej Dortmundera w temp. okolo 3-4 °C , moje pytanie brzmi, czy po zabutelkowaniu przenieść go na parę

dni w temp. około 12-13°C w celu nagazowania?Myślę że w temp. 3°C może być problem z nagazowaniem.Moje wątpliwości wynikają z tego ,że drożdże

w tej temp. to chyba za bardzo ochoty do pracy nie mają.Proszę o porady doświadczonych forumowiczów:)

Link to comment
Share on other sites

Podłączę się do tematu.Dotychczas robiłem tylko piwa górnej fermentacji. Mam pilsa w butelkach od 14 dni. Temperatura w piwnicy waha się 8-10°C . Sprawdziłem jedną butelkę. Piwo bardzo klarowne, osad drożdżowy na dnie już jest. Podczas otwierania słabe "psyt". Podczas próby smak bardzo dobry ale zero gazu. Obecnie piwo ma 4,5°Blg . Użyłem drożdży W 34/70.Co z nagazowaniem? Jeszcze spokojnie czekać? Przenieść piwo na kilka dni do domu? Otworzyć butelki i dodac nowe drożdże?Dziękuję za podpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Obecnie piwo ma 4,5°Blg . Użyłem drożdży W 34/70.Co z nagazowaniem? Jeszcze spokojnie czekać? Przenieść piwo na kilka dni do domu? Otworzyć butelki i dodac nowe drożdże?Dziękuję za podpowiedź.

Oj będą granaty. Nic nie rób, i sprawdzaj co jakiś czas, piwo po kilku miesiącach będzie uciekać z butelki, a nawet może je rozsadzać.

 

Jak bardzo chce się pić, to przenieś z 6 but. w 15°C i po 10 dniach oznacz je i z powrotem do piwnicy. Po 4 kolejnych dniach powinny być dobre do picia.

Link to comment
Share on other sites

Obecnie piwo ma 4' date='5°Blg[/b'] . Użyłem drożdży W 34/70.Co z nagazowaniem? Jeszcze spokojnie czekać? Przenieść piwo na kilka dni do domu? Otworzyć butelki i dodac nowe drożdże?Dziękuję za podpowiedź.

Oj będą granaty. Nic nie rób, i sprawdzaj co jakiś czas, piwo po kilku miesiącach będzie uciekać z butelki, a nawet może je rozsadzać.

 

Jak bardzo chce się pić, to przenieś z 6 but. w 15°C i po 10 dniach oznacz je i z powrotem do piwnicy. Po 4 kolejnych dniach powinny być dobre do picia.

Wszystkie górniaki butelkowałem przy 4-5°Blg i nie było granatów. Powiedz że z tymi granatami żartujesz.

Jaki jest podstawowy czas refermentacji dla piw dolnych? Na burzliwej ( 14 dni) mam w tej chwili porter 24°Blg . Po jakim czasie i przy jakim °Blg kończyć cichą, burzliwą a potem butelkować i spożywac ?

Dziękuję za podpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Obecnie piwo ma 4' date='5°Blg[/b'] . Użyłem drożdży W 34/70.Co z nagazowaniem? Jeszcze spokojnie czekać? Przenieść piwo na kilka dni do domu? Otworzyć butelki i dodac nowe drożdże?Dziękuję za podpowiedź.

Oj będą granaty. Nic nie rób' date=' i sprawdzaj co jakiś czas, piwo po kilku miesiącach będzie uciekać z butelki, a nawet może je rozsadzać.

 

Jak bardzo chce się pić, to przenieś z 6 but. w 15°C i po 10 dniach oznacz je i z powrotem do piwnicy. Po 4 kolejnych dniach powinny być dobre do picia.[/quote']

Wszystkie górniaki butelkowałem przy 4-5°Blg i nie było granatów. Powiedz że z tymi granatami żartujesz.

Jaki jest podstawowy czas refermentacji dla piw dolnych? Na burzliwej ( 14 dni) mam w tej chwili porter 24°Blg . Po jakim czasie i przy jakim °Blg kończyć cichą, burzliwą a potem butelkować i spożywac ?

Dziękuję za podpowiedź.

Górniaki a dolniaki to jednak inna bajka. Z reguły dolniaki odfermentowują głębiej. Z granatami nie żartuję.

Przy porterze myślę, że spokojnie można zlewać na cichą przy 6-8°Blg i potem co najmniej 2-3 tygodnie cichej.

Link to comment
Share on other sites

Z granatami nie żartuję.

Kopyr nie strasz, nie muszą być zaraz granaty. U mnie przeważnie piwa nie odfrementowują głęboko, także lagery, często do 4-4,5 blg i nie mam problemów z granatami.

Link to comment
Share on other sites

Z granatami nie żartuję.

Kopyr nie strasz' date=' nie muszą być zaraz granaty. U mnie przeważnie piwa nie odfrementowują głęboko, także lagery, często do 4-4,5 blg i nie mam problemów z granatami.[/quote']

Sądzę, że lepiej niepotrzebnie nastraszyć, niż by kolega miał zlekceważyć zagrożenie. Na razie zasugerowałem jedynie obserwację, nic jeszcze nie było u upuszczaniu gazu. :D

Link to comment
Share on other sites

Z granatami nie żartuję.

Kopyr nie strasz' date=' nie muszą być zaraz granaty. U mnie przeważnie piwa nie odfrementowują głęboko, także lagery, często do 4-4,5 blg i nie mam problemów z granatami.[/quote']

Panowie potraficie podnieść ciśnienie w niedzielne popołudnie. Straszenie czasami się przydaje. Zrobiłem 15 górniakow i byłem przekonany że z dolniakami są podobne procedury. Reasumując wiedzę z dzisiejszej wymiany zdań w przypadku dolniaków burzliwa ok.2 tyg do 5°Blg , cicha 3 tyg. do 2-3°Blg ( portery dłużej) , dodatek glukozy i w butelki. Ile trwa dojżewanie w butelkach ? Jak przechowywać dolniaki gdy skończy się właściwa temperatura w piwnicy ? Obecnie mam 8-10°C a latem 15-17°C .

Link to comment
Share on other sites

Wszedzie czytam o granatach... Mam jednak pytanie - jezeli taki Pilsner Urquell ma 4,4% alkoholu z 12°Blg, to wychodzi, ze butelkowany jest mniej wiecej przy 3,5°Blg? Dobrze kombinuje?

Po pierwsze PU jest filtrowany i pasteryzowany - nie zawiera drożdży. Także jest to zupełnie inna para kaloszy.

 

Po drugie jeśli zabutelkujesz lagera przy 4,5°Blg to pewnie nic się nie stanie, co innego jeśli dodasz glukozy lub cukru do refermentacji. Szacuje się, że 1°Blg wystarcza do solidnego nagazowania piwa, jeśli więc nie dodasz surowca do refermentacji, a w butelkach zejdzie do 3,5°Blg to jest szansa, że będzie super. Niestety jest jeszcze większa szansa, że będzie za słabo nasycony. Dodatkowa kwestia, na którą trzeba zwrócić uwagę, to fakt, że lager butelkowany w temp. 10-12°C (temp. piwa) zawiera w sobie o wiele więcej związanego CO2, niż ale butelkowany w temp. 18-20°C.

 

I teraz tak, jeśli ktoś przełoży swoje doświadczenia z ale i dajmy na to zabutelkuje 12tkę, przy 4°Blg, doda 160g glukozy to nie ma bata, żeby piwo mu nie wychodziło z butelek. A jeśli do tego będzie kilka butelek cienkościennych +twarde kapsle (miękkie trochę chronią, bo po prostu puszczają), to po kilku miesiącach leżakowania, zwłaszcza jeśli temp. w piwnicy się podniesie granaty są niemal pewne.

 

Sam miałem granaty, co prawda z innego powodu a mianowicie zbyt słabego rozprowadzenia syropu cukrowego przy rozlewie co objawiło się tym, że część butelek była niedogazowana, a kilka pierdyknęło, więc wiem co mówię.

 

Miałem też sytuację gdy Saisona 14°Blg zabutelkowałem przy 4°Blg no i musiałem upuszczać gazu, bo raz, że bałem się granatów, a dwa, że nie dało się nalać piwa.

Link to comment
Share on other sites

Piwo może dofermentowac prawidłowo do 1 Blg albo i do 7 Blg, zależy od sposobu zacierania i od zasypu. Róbcie szybki test fermentacji, to niewiele kosztuje a daje pewność.

Co to takiego ?

Jeżeli prawidłowo odfermentowany pils ma mieć 1°Blg to zaczynam wątpić w nagazowanie. Z dyskusji wynika że pilsa robimy zimą dojrzewa 2 miesiące i wypijamy go najpóżniej w długi weekend majowy ( tak dla zdrowia i bezpieczeństwa).

Link to comment
Share on other sites

Z dyskusji wynika że pilsa robimy zimą dojrzewa 2 miesiące i wypijamy go najpóżniej w długi weekend majowy ( tak dla zdrowia i bezpieczeństwa).

Gdzie tak wynika? Pilsa możesz trzymać nawet i rok.

Link to comment
Share on other sites

Dla wyjasniena: końcowe Blg zalezy od składu brzeczki, a nie od czasu/sposobu fermentacji.

Do tego co napisał Coder dodam jeszcze rodzaj drożdży. Niektóre odfermentowują głębiej, inne mniej.

Link to comment
Share on other sites

Miałem też sytuację gdy Saisona 14°Blg zabutelkowałem przy 4°Blg no i musiałem upuszczać gazu, bo raz, że bałem się granatów, a dwa, że nie dało się nalać piwa.

Pwenie robiłeś na Wyeast 3724, one są zdradliwe, pod koniec fermentacji bardzo zwalniają i trzeba podnosić temperaturę na koniec nawet do 24 st.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.