FTS Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Mam szybkie pytanie. Dostałem od dziewczyny Mangrove Jacks IPA- Brewkit. Od razu powiem ze to moje pierwsze piwo i trochę za słabo się do tego przygotowałem. Z instrukcji przy "warzeniu" nie wyczytałem że przed drożdżami muszę dodać glukozę lub cukier, zorientowałem się o tym dopiero dzień później i na szybko wsypałem do fermentora cukier (były w nim już drożdże i niechmielony słód). Fermentacja trwa. Pytanie jest następujące: Czy jest sens w ogóle czekać? Coś pijalnego może z tego wyjść, czy od razu wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Jak nie zakaziłeś przy dodaniu cukru to spokojnie czekaj drożdże miały co jeść przed zadaniem cukru , zdążyły się namnożyć i teraz rusza z kopyta , piszesz wsypałem cukier , bez rozpuszczenia w wodzie ? Edytowane 21 Lutego 2015 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Chwila. Piszesz, że: były w nim już drożdże i niechmielony słód Czyli do nachmielonego ekstraktu z brewkitu dodałeś niechmielony ekstrakt słodowy i jeszcze dosypałeś cukru? Edytowane 21 Lutego 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FTS Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Nie, była zawartość brewkitu i drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Czyli po prostu kolega w nerwach napisał niechmielony zamiast nachmielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi