dżazder Opublikowano 28 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) #31 - King of The Darkness - Imperial Stout Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 6.45 kg Ziarno Pilzneński 3 kg 46.5% 81 % 4 Ziarno Strzegom Monachijski typ II 2 kg 31% 79 % 22 Ziarno Brown Malt (British Chocolate) 0.25 kg 3.9% 70 % 128 Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 3.9% 78 % 4 Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 3.9% 79 % 45 Ziarno Briess - Dark Chocolate Malt 0.25 kg 3.9% 60 % 827 Ziarno Jęczmień palony 0.25 kg 3.9% 55 % 985 Suchy ekstrakt WES ekstrakt słodowy jasny 0.2 kg 3.1% 80 % --- CHMIELE 83 IBU Balans goryczy 0.82 Bardzo gorzkie Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Iunga 50 g 60 min 11 % Gotowanie Lublin (Lubelski) 50 g 10 min 4 % Zacieranie: 68° - 60 minut 78° - 15 minut Wysładzanie: 7,5 litra wody w temp. 80 stopni. Przed gotowaniem 19,8 Brix. Gotowanie: Gotowanie 60 minut. Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 11,5 litrów 23,6 Brix. Drożdże: FM53 Voss Kveik - gęstwa po #29 Rozlew: Pomiar refraktometrem - 15 Brix. Po przeliczeniu 9 Plato. 20 butelek x 0,5l Notatki: Kalendarz: 2018-10-28- Warzenie 2018-12-05- Rozlew Edytowane 19 Lutego 2019 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) #32 - Bohemian Pils Story - Pils Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.5 kg Ziarno Pilzneński 4 kg 88.9% 81 % 4 Ziarno Strzegom Wiedeński 0.5 kg 11.1% 79 % 10 CHMIELE 36 IBU Balans goryczy 0.62 Gorzkie Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Iunga 15 g 60 min 11 % Gotowanie Puławski 20 g 10 min 4.3 % Gotowanie Puławski 30 g 3 min 4.3 % Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 3 min 4 % DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium WLP850 - Copenhagen Lager Lager Płynne 200 ml White Labs Po gotowaniu 12,8 Brix 12,5 litra 0.5 Blg po fermentacji, 6.6 % alk. Kalendarz: 2019-02-15 - Warzenie 2019-02-16 - Start fermentacji 2019-03-13 - przelanie na cichą (pomiar refraktometrem 5,5 Brix - 0,88 Blg) 2019-04-02 - rozlew, 20 butelek 0.5 Edytowane 10 Lipca 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) #33 - Reload 2.0 - American Pale Ale SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent Viking Pale Ale 2.3 53.49 % Viking Pilzneński 1.5 34.88 % Viking Pszeniczny 0.5 11.63 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] Gotowanie Chinook 13 10 70 Gotowanie Cascade 5.5 50 10 Gotowanie Centennial 10 40 0 Gotowanie Mosaic 12.25 30 0 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] Na zimno Citra 12 30 4 Na zimno Simcoe 13 50 4 Drożdże Safale US-05 suche z paczki PO WYSŁADZANIU Ilość brzeczki: 25 Pomiar [Brix] 8 WYDAJNOŚĆ: 46.51 % DO FERMENTORA Ilość brzeczki: 16 Pomiar [Brix] 12.6 SUMA SŁODÓW: 4.3 kg SUMA CHMIELU: 210 g HOP RATE: 13.13 g/l IBU: 39 ROZLEW Ilość piwa 14 Pomiar [Brix] 7 Pierwsze warzenie na kociołku Royal catering: - niska wydajność, było 3,5 litra wody na kilogram słodu - większość słodu nie zalana wodą - tutaj pompa trochę pomagała, ale wydaje mi się, że jednak w czasie zacierania trzeba od czasu do czasu przemieszać. - chmielenie w hop spider. Około półtora litra straty - to co poniżej kranika. Rozlew: 28 butelek 0.5 litra - 74 g cukru do refermentacji --- Kalendarz: 2020-11-07: warzenie 2020-11-22: cicha (dodano chmiel) 2020-11-26: rozlew Edytowane 30 Listopada 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) #34 - First Halloween - Pumpkin Ale Słody Słodownia Słód Ilość Procent Viking Pale Ale 3.5 55.56 % Viking Karmelowy 150 0.2 3.17 % Viking Karmelowy 30 0.3 4.76 % Cukier trzcinowy 0.3 4.76 % Dynia 2 31.75 % Chmiele Gotowanie Columbus 10g 45 min Po gotowaniu Columbus 40g 0 min Drożdże Safale US-05 suche z paczki Dodatki Mieszanka przypraw 20g (kardamon, imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa) Przed gotowaniem Ilość brzeczki: 25 litrów Pomiar: 12 Brix Do fermentora: Ilość brzeczki: 19 litrów Pomiar: 15 Brix Rozlew: Cold Crash do 8 stopni i 52 g cukru. 29 butelek 0,5 litra --- Kalendarz: 2020-11-11: warzenie 2020-11-30: rozlew Edytowane 30 Listopada 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) #35 - Goedendag! - Witbier Słody Słodownia Słód Ilość Procent Soufflet Pilzneński 2.1 41.18 % Viking Pszeniczny 2 39.22 % Pszenica 0.5 9.80 % Płatki owsiane 0.5 9.80 % 0.00 % Chmiele Gotowanie Marynka 10g 60 min Gotowanie Lubelski 20g 10 min Drożdże FM23 starter 2L 30 godzin Dodatki kolendra 10g, curacao 10g, suszone skórki słodkiej pomarańczy 10g - wszystko na 5 min Przed gotowaniem Ilość brzeczki: 28 litrów Pomiar: 9.2 Brix Do fermentora: Ilość brzeczki: 18 litrów Pomiar: 11.2 Brix Notatki: Rozlew z 125 g cukru. 38 butelek 0.5 l. --- Kalendarz: 2020-11-19: warzenie 2020-12-05: rozlew Edytowane 5 Grudnia 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) #36 - Polskie Błoto - Polish Ale SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent Soufflet Pilzneński 4 88.89 % Soufflet Monachijski 0.5 11.11 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] Gotowanie Marynka 7.6 30 60 Gotowanie Sybilla 4.3 20 3 Gotowanie Oktawia 9 20 3 Gotowanie Puławski 7.6 20 3 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] Na zimno Sybilla 4.3 30 3 Na zimno Oktawia 9 30 3 Na zimno Puławski 7.6 30 3 DROŻDŻE Safale US-05 gęstwa po #33 DODATKI PO WYSŁADZANIU Ilość brzeczki: 25 Pomiar [Brix] 13.2 WYDAJNOŚĆ: 73.33 % DO FERMENTORA Ilość brzeczki: 16 Pomiar [Brix] 14.2 SUMA SŁODÓW: 4.5 kg SUMA CHMIELU: 180 g HOP RATE: 11.25 g/l IBU: 35 ROZLEW Ilość piwa 14.5 Pomiar [Brix] 7.6 Cukier [g] 88 Notatki: Sporo "mąki" przedostało się przez sito. Chłodzenie bez chłodnicy w garze - idiotyczny pomysł, mocno się przypalił kocioł. --- Kalendarz: 2020-11-22: warzenie 2020-12-07: dodanie chmielu na cichą 2020-12-12: rozlew Edytowane 20 Grudnia 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) #37 - Autobahn - Munich Dunkel SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent Soufflet Monachijski 5 90.91 % Weyermann Caramunich I 0.3 5.45 % Castle Malting Crystal 0.2 3.64 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] Gotowanie Columbus 15.5 10 60 Gotowanie Lubelski 4.5 30 5 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] DROŻDŻE FM30 Bohemska Rapsodia starter 1L DODATKI PO WYSŁADZANIU PO GOTOWANIU Ilość brzeczki: 28 Ilość brzeczki 19.5 Pomiar [Brix] 9.8 Pomiar [Brix] 13.8 WYDAJNOŚĆ: 51.77 % DO FERMENTORA KOREKCJA Ilość brzeczki: 20 Ilość wody 0.5 Pomiar [Brix] 13.46 SUMA SŁODÓW: 5.5 kg SUMA CHMIELU: 40 g HOP RATE: 2 g/l IBU: 21 ROZLEW Ilość piwa Pomiar [Brix] Notatki: Bardzo dużo "mąki" przedostało się prze sito. Bazooka się zapychała przy zlewaniu. Po zlaniu do fermentora mnóstwo pyłu w wiadrze, zrobiłem jeszcze jeden przelew do drugiego wiadra z druciakiem na wężu. Trzeba mniej lub delikatniej mieszać zacier przy zacieraniu. Pewnie drożdże FM31 byłyby lepsze dla tego stylu, ale akurat nie mieli w sklepie jak składałem zamówienie. Drożdże zadane przy 18 stopniach, wiadro wstawione do lodówki. Fermentacja: 1-20 dni: 8 stopni 21-22 dni: 12 stopni potem przelanie znad drożdży i lagerowanie w 2 stopniach. Kalendarz: 2020-11-28: warzenie 2020-12-18: przeniesiono z 8 do 12 stopni 2020-12-20: przelano i zebrano gęstwę - przeniesiono do 2 stopni Edytowane 20 Grudnia 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) #38 - British Trip - Best Bitter SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent Viking Pale Ale 4 88.89 % Castle Malting Crystal 0.4 8.89 % Castle Malting Biscuit 0.1 2.22 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] Gotowanie EKG 5 20 60 Gotowanie Fuggle 4.5 20 60 Gotowanie EKG 5 20 10 Gotowanie Fuggle 4.5 20 10 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] DROŻDŻE Lallemand Windsor 1 paczka DODATKI PO WYSŁADZANIU PO GOTOWANIU Ilość brzeczki: 24.5 Ilość brzeczki 18 Pomiar [Brix] 10.8 Pomiar [Brix] 13 WYDAJNOŚĆ: 60.14 % DO FERMENTORA KOREKCJA Ilość brzeczki: 20.8 Ilość wody 2.8 Pomiar [Brix] 11.25 SUMA SŁODÓW: 4.5 kg SUMA CHMIELU: 80 g HOP RATE: 3.85 g/l IBU: 21 ROZLEW Ilość piwa 19 Pomiar [Brix] 6.8 Cukier [g] 24 Notatki: Próba zrobienia piwa bez wysładzania. Poszło na start 28 litrów wody (stosunek 6,2:1). Efekt zadowalający. Drożdże zadane około godziny 22. Rano szalały jak opętane. Fermentacja: 1-8 dni: w około 14 stopniach (temp. otoczenia) 9-15 dni: w około 16 stopniach (temp. otoczenia) cicha: w około 14 stopniach (temp. otoczenia) Kalendarz: 2020-12-04: warzenie 2020-12-20: ferm. cicha (przelano i zebrano gęstwę). 2020-12-27: rozlew Edytowane 28 Grudnia 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) #39 - Time To Change - Hoppy Wheat SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent Soufflet Pilzneński 2 40.00 % Soufflet Pszeniczny 2 40.00 % Pszenica 0.5 10.00 % Płatki owsiane 0.5 10.00 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] Gotowanie Columbus 15.5 10 60 Gotowanie Citra 12.9 10 5 Gotowanie Galaxy 16.3 10 5 Gotowanie Mosaic 12.5 10 5 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] Na zimno Citra 12.9 40 4 Na zimno Mosaic 12.5 40 4 DROŻDŻE FM23 Magiczny Ogród gęstwa po #35 DODATKI PO WYSŁADZANIU PO GOTOWANIU Ilość brzeczki: 29 Ilość brzeczki 18 Pomiar [Brix] 8.6 Pomiar [Brix] 11.8 WYDAJNOŚĆ: 62.35 % DO FERMENTORA KOREKCJA Ilość brzeczki: 18 Ilość wody 0 Pomiar [Brix] 11.8 SUMA SŁODÓW: 5 kg SUMA CHMIELU: 120 g HOP RATE: 6.67 g/l IBU: 32 ROZLEW Ilość piwa 15 Pomiar [Brix] 6.2 Notatki: Zlane do wiadra po warce numer #35. Bez wysładzania, stosunek początkowy wody do ziarna 7:1 - to jednak trochę za dużo - gotowane potem 90 minut, żeby odparować. 6,5 : 1 powinno być ok. Fermentacja: 1-8 dni: w około 14 stopniach (temp. otoczenia) 9-15 dni: w około 16 stopniach (temp. otoczenia) cicha: w około 14 stopniach (temp. otoczenia) Kalendarz: 2020-12-05: warzenie 2020-12-20: dodano chmiel na cichą (bez przelewania) 2020-12-27: rozlew Edytowane 28 Grudnia 2020 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) #40 - - Gotlansdricke Mokry Karton Miejsce Pęgów Warka nr 40 Data warzenia 2021-03-01 Nazwa Styl Gotlandsdricke Barwa [EBC] 10.7 SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent 7 Viking wędzony brzozą 2.5 35.71 % Viking wędzony olchą 2.5 35.71 % Viking Pale Ale 1 14.29 % Viking Żytnik 1 14.29 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] 50 Gotowanie Fuggles szyszka 4 50 30 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] DROŻDŻE Mangrove Jack's M12 Kveik DODATKI Gotowanie Jagody jałowca 20 10 PO WYSŁADZANIU PO GOTOWANIU Ilość brzeczki: 24.5 Ilość brzeczki 20 Pomiar [Brix] 11.8 Pomiar [Brix] 13.5 WYDAJNOŚĆ: 57.82 % DO FERMENTORA KOREKCJA Ilość brzeczki: 18 Ilość wody 0 Pomiar [Brix] 15 SUMA SŁODÓW: 7 kg SUMA CHMIELU: 50 g HOP RATE: 2.78 g/l IBU: 20 ROZLEW Ilość piwa 13 Pomiar [Brix] Edytowane 21 Września 2021 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) #41 - - Cascadian Dark Ale Mokry Karton Miejsce Pęgów Warka nr 41 Data warzenia 2021-03-05 Nazwa Styl Cascadian Dark Ale Barwa [EBC] 84,5 SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent 6.8 Soufflet Pilzneński 4.05 59.56 % Soufflet Monachijski 1 14.71 % Weyermann Carafa Special III 0.5 7.35 % Chateau Crystal 0.2 2.94 % Viking Pszeniczny 0.55 8.09 % Viking Płatki owsiane 0.5 7.35 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] 190 Gotowanie Columbus 15.5 30 60 Whirlpool Galaxy 16.3 40 5 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] Citra 40 4 Simoce 40 4 Mosaic 40 4 DROŻDŻE Safale US-05 DODATKI PO WYSŁADZANIU PO GOTOWANIU Ilość brzeczki: 23.5 Ilość brzeczki 19 Pomiar [Brix] 15 Pomiar [Brix] 16.8 WYDAJNOŚĆ: 51.84 % DO FERMENTORA KOREKCJA Ilość brzeczki: 17 Ilość wody 0 Pomiar [Brix] 16.8 SUMA SŁODÓW: 6.8 kg SUMA CHMIELU: 190 g HOP RATE: 11.18 g/l IBU: 85 ROZLEW Ilość piwa Pomiar [Brix] Edytowane 21 Września 2021 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 #42 - - AIPA Mokry Karton Miejsce Pęgów Warka nr 42 Data warzenia 2021-03-22 Nazwa Styl American India Pale Ale Barwa [EBC] 16 SŁODY Słodownia Słód Ilość Procent 6.5 Soufflet Pilzneński 5.85 90.00 % Viking Pszeniczny 0.45 6.92 % Chateau Crystal 0.2 3.08 % 0.00 % 0.00 % 0.00 % CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] 265 Gotowanie Columbus 15.5 25 60 Whirlpool Citra 13 40 5 Whirlpool Mosaic 10.5 40 5 Whirlpool Simcoe 13.5 40 5 CHMIELE NA ZIMNO Ilość [g] Czas [dni] Citra 40 4 Mosaic 40 4 Simcoe 40 4 DROŻDŻE Safale US-05 DODATKI PO WYSŁADZANIU PO GOTOWANIU Ilość brzeczki: 24 Ilość brzeczki 20 Pomiar [Brix] 13.7 Pomiar [Brix] 16 WYDAJNOŚĆ: 50.58 % DO FERMENTORA KOREKCJA Ilość brzeczki: 17 Ilość wody 0 Pomiar [Brix] 16 SUMA SŁODÓW: 6.5 kg SUMA CHMIELU: 265 g HOP RATE: 15.59 g/l IBU: 85 ROZLEW Ilość piwa Pomiar [Brix] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się