Skocz do zawartości

Browar domowy MOKRY KARTON


Rekomendowane odpowiedzi

#31 - King of The Darkness - Imperial Stout

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 6.45 kg
Ziarno Pilzneński 3 kg 46.5% 81 % 4
Ziarno Strzegom Monachijski typ II 2 kg 31% 79 % 22
Ziarno Brown Malt (British Chocolate) 0.25 kg 3.9% 70 % 128
Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 3.9% 78 % 4
Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 3.9% 79 % 45
Ziarno Briess - Dark Chocolate Malt 0.25 kg 3.9% 60 % 827
Ziarno Jęczmień palony 0.25 kg 3.9% 55 % 985
Suchy ekstrakt WES ekstrakt słodowy jasny 0.2 kg 3.1% 80 % ---

CHMIELE

83 IBU

Balans goryczy  0.82 Bardzo gorzkie


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Iunga 50 g 60 min 11 %
Gotowanie Lublin (Lubelski) 50 g 10 min 4 %

 

Zacieranie:

68° - 60 minut

78° - 15 minut

 

Wysładzanie:

7,5 litra wody w temp. 80 stopni. 

Przed gotowaniem 19,8 Brix.

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 minut.

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 11,5 litrów 23,6 Brix.

 

Drożdże:

FM53 Voss Kveik - gęstwa po #29

 

Rozlew:

Pomiar refraktometrem - 15 Brix.

Po przeliczeniu 9 Plato.

20 butelek x 0,5l

 

Notatki:

 

Kalendarz:

2018-10-28- Warzenie

2018-12-05- Rozlew

 

31.jpg

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#32 - Bohemian Pils Story - Pils

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.5 kg
Ziarno Pilzneński 4 kg 88.9% 81 % 4
Ziarno Strzegom Wiedeński 0.5 kg 11.1% 79 % 10

 

CHMIELE

36 IBU

Balans goryczy  0.62 Gorzkie


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Iunga 15 g 60 min 11 %
Gotowanie Puławski 20 g 10 min 4.3 %
Gotowanie Puławski 30 g 3 min 4.3 %
Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 3 min 4 %

 

DROŻDZE

Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium
WLP850 - Copenhagen Lager Lager Płynne 200 ml White Labs

 

Po gotowaniu 12,8 Brix 12,5 litra

0.5 Blg po fermentacji, 6.6 % alk.

 

Kalendarz:

2019-02-15 - Warzenie

2019-02-16 - Start fermentacji

2019-03-13 - przelanie na cichą (pomiar refraktometrem 5,5 Brix - 0,88 Blg)

2019-04-02 - rozlew, 20 butelek 0.5

 

32.jpg

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#33 - Reload 2.0 - American Pale Ale

SŁODY        
Słodownia Słód Ilość Procent  
Viking Pale Ale 2.3 53.49 %  
Viking Pilzneński 1.5 34.88 %  
Viking Pszeniczny 0.5 11.63 %  
         
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min]
Gotowanie Chinook 13 10 70
Gotowanie Cascade 5.5 50 10
Gotowanie Centennial 10 40 0
Gotowanie Mosaic 12.25 30 0
         
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]
Na zimno Citra 12 30 4
Na zimno Simcoe 13 50 4
         
Drożdże        
Safale US-05 suche z paczki      
         
PO WYSŁADZANIU        
Ilość brzeczki: 25      
Pomiar [Brix] 8      
         
WYDAJNOŚĆ: 46.51 %      
         
DO FERMENTORA        
Ilość brzeczki: 16      
Pomiar [Brix] 12.6      
         
SUMA SŁODÓW: 4.3 kg      
SUMA CHMIELU: 210 g      
HOP RATE: 13.13 g/l      
IBU: 39      
         
ROZLEW        
Ilość piwa 14      
Pomiar [Brix] 7      

Pierwsze warzenie na kociołku Royal catering:

- niska wydajność, było 3,5 litra wody na kilogram słodu - większość słodu nie zalana wodą - tutaj pompa trochę pomagała, ale wydaje mi się, że jednak w czasie zacierania trzeba od czasu do czasu przemieszać.

- chmielenie w hop spider. Około półtora litra straty - to co poniżej kranika.

 

Rozlew: 28 butelek 0.5 litra - 74 g cukru do refermentacji

---

Kalendarz:

2020-11-07: warzenie

2020-11-22: cicha (dodano chmiel)

2020-11-26: rozlew

 

33.jpg

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#34 - First Halloween - Pumpkin Ale 

 

Słody      
Słodownia Słód Ilość Procent
Viking Pale Ale 3.5 55.56 %
Viking Karmelowy 150 0.2 3.17 %
Viking Karmelowy 30 0.3 4.76 %
  Cukier trzcinowy 0.3 4.76 %
  Dynia 2 31.75 %
       
Chmiele      
Gotowanie Columbus 10g 45 min
Po gotowaniu Columbus 40g 0 min
       
Drożdże      
Safale US-05 suche z paczki    
       
Dodatki      
Mieszanka przypraw 20g (kardamon, imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
     
       
Przed gotowaniem
     
Ilość brzeczki: 25 litrów    
Pomiar: 12 Brix    
       
Do fermentora:      
Ilość brzeczki: 19 litrów    
Pomiar: 15 Brix    

 

 

Rozlew:

Cold Crash do 8 stopni i 52 g cukru.

29 butelek 0,5 litra

 

---

Kalendarz:

2020-11-11: warzenie

2020-11-30: rozlew

34.jpg

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 - Goedendag! - Witbier

 

Słody      
Słodownia Słód Ilość Procent
Soufflet Pilzneński 2.1 41.18 %
Viking Pszeniczny 2 39.22 %
  Pszenica 0.5 9.80 %
  Płatki owsiane 0.5 9.80 %
      0.00 %
       
Chmiele      
Gotowanie Marynka 10g 60 min
Gotowanie Lubelski 20g 10 min
       
Drożdże      
FM23
starter 2L 30 godzin
   
       
Dodatki      
kolendra 10g, curacao 10g, suszone skórki słodkiej pomarańczy 10g - wszystko na 5 min
       
Przed gotowaniem
     
Ilość brzeczki: 28 litrów    
Pomiar: 9.2 Brix    
       
Do fermentora:      
Ilość brzeczki: 18 litrów    
Pomiar: 11.2 Brix    

 

Notatki:

Rozlew z 125 g cukru. 38 butelek 0.5 l.

 

---

Kalendarz:

2020-11-19: warzenie

2020-12-05: rozlew

 

35.jpg

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 - Polskie Błoto - Polish Ale

 

SŁODY        
Słodownia Słód Ilość Procent  
Soufflet Pilzneński 4 88.89 %  
Soufflet Monachijski 0.5 11.11 %  
         
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min]
Gotowanie Marynka 7.6 30 60
Gotowanie Sybilla 4.3 20 3
Gotowanie Oktawia 9 20 3
Gotowanie Puławski 7.6 20 3
         
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]
Na zimno Sybilla 4.3 30 3
Na zimno Oktawia 9 30 3
Na zimno Puławski 7.6 30 3
         
DROŻDŻE        
Safale US-05 gęstwa po #33      
         
DODATKI        
   
PO WYSŁADZANIU
       
Ilość brzeczki: 25      
Pomiar [Brix] 13.2      
         
WYDAJNOŚĆ: 73.33 %      
         
DO FERMENTORA        
Ilość brzeczki: 16      
Pomiar [Brix] 14.2      
         
SUMA SŁODÓW: 4.5 kg      
SUMA CHMIELU: 180 g      
HOP RATE: 11.25 g/l      
IBU: 35      
         
ROZLEW        
Ilość piwa 14.5      
Pomiar [Brix] 7.6      
Cukier [g] 88      

 

 

Notatki:

Sporo "mąki" przedostało się przez sito. Chłodzenie bez chłodnicy w garze - idiotyczny pomysł, mocno się przypalił kocioł.

 

---

Kalendarz:

2020-11-22: warzenie

2020-12-07: dodanie chmielu na cichą

2020-12-12: rozlew

36.jpg

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 - Autobahn - Munich Dunkel

 

SŁODY        
Słodownia Słód Ilość Procent  
Soufflet Monachijski 5 90.91 %  
Weyermann Caramunich I 0.3 5.45 %  
Castle Malting Crystal 0.2 3.64 %  
         
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min]
Gotowanie Columbus 15.5 10 60
Gotowanie Lubelski 4.5 30 5
         
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]
         
DROŻDŻE        
FM30 Bohemska Rapsodia starter 1L    
         
DODATKI        
   
PO WYSŁADZANIU
  PO GOTOWANIU  
Ilość brzeczki: 28 Ilość brzeczki 19.5  
Pomiar [Brix] 9.8 Pomiar [Brix] 13.8  
         
WYDAJNOŚĆ: 51.77 %      
         
DO FERMENTORA   KOREKCJA    
Ilość brzeczki: 20 Ilość wody 0.5  
Pomiar [Brix] 13.46      
         
SUMA SŁODÓW: 5.5 kg      
SUMA CHMIELU: 40 g      
HOP RATE: 2 g/l      
IBU: 21      
         
ROZLEW        
Ilość piwa        
Pomiar [Brix]        

 

Notatki:

Bardzo dużo "mąki" przedostało się prze sito. Bazooka się zapychała przy zlewaniu. Po zlaniu do fermentora mnóstwo pyłu w wiadrze, zrobiłem jeszcze jeden przelew do drugiego wiadra z druciakiem na wężu. Trzeba mniej lub delikatniej mieszać zacier przy zacieraniu.

Pewnie drożdże FM31 byłyby lepsze dla tego stylu, ale akurat nie mieli w sklepie jak składałem zamówienie. 

Drożdże zadane przy 18 stopniach, wiadro wstawione do lodówki.

Fermentacja:

1-20 dni: 8 stopni

21-22 dni: 12 stopni

potem przelanie znad drożdży i lagerowanie w 2 stopniach.

 

Kalendarz:

2020-11-28: warzenie

2020-12-18: przeniesiono z 8 do 12 stopni

2020-12-20: przelano i zebrano gęstwę - przeniesiono do 2 stopni

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 - British Trip - Best Bitter

SŁODY        
Słodownia Słód Ilość Procent  
Viking Pale Ale 4 88.89 %  
Castle Malting Crystal 0.4 8.89 %  
Castle Malting Biscuit 0.1 2.22 %  
         
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min]
Gotowanie EKG 5 20 60
Gotowanie Fuggle 4.5 20 60
Gotowanie EKG 5 20 10
Gotowanie Fuggle 4.5 20 10
         
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]
         
DROŻDŻE        
Lallemand Windsor 1 paczka    
         
DODATKI        
   
PO WYSŁADZANIU
  PO GOTOWANIU  
Ilość brzeczki: 24.5 Ilość brzeczki 18  
Pomiar [Brix] 10.8 Pomiar [Brix] 13  
         
WYDAJNOŚĆ: 60.14 %      
         
DO FERMENTORA   KOREKCJA    
Ilość brzeczki: 20.8 Ilość wody 2.8  
Pomiar [Brix] 11.25      
         
SUMA SŁODÓW: 4.5 kg      
SUMA CHMIELU: 80 g      
HOP RATE: 3.85 g/l      
IBU: 21      
         
ROZLEW        
Ilość piwa 19      
Pomiar [Brix] 6.8      
Cukier [g] 24      

 

Notatki:

Próba zrobienia piwa bez wysładzania. Poszło na start 28 litrów wody (stosunek 6,2:1). Efekt zadowalający.

Drożdże zadane około godziny 22. Rano szalały jak opętane.

Fermentacja:

1-8 dni: w około 14 stopniach (temp. otoczenia)

9-15 dni: w około 16 stopniach (temp. otoczenia)

cicha: w około 14 stopniach (temp. otoczenia)

 

Kalendarz:

2020-12-04: warzenie

2020-12-20: ferm. cicha (przelano i zebrano gęstwę).

2020-12-27: rozlew

 

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 - Time To Change - Hoppy Wheat

 

 

SŁODY        
Słodownia Słód Ilość Procent  
Soufflet Pilzneński 2 40.00 %  
Soufflet Pszeniczny 2 40.00 %  
  Pszenica 0.5 10.00 %  
  Płatki owsiane 0.5 10.00 %  
         
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min]
Gotowanie Columbus 15.5 10 60
Gotowanie Citra 12.9 10 5
Gotowanie Galaxy 16.3 10 5
Gotowanie Mosaic 12.5 10 5
         
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]
Na zimno Citra 12.9 40 4
Na zimno Mosaic 12.5 40 4
         
DROŻDŻE        
FM23 Magiczny Ogród gęstwa po #35    
         
DODATKI        
   
PO WYSŁADZANIU
  PO GOTOWANIU  
Ilość brzeczki: 29 Ilość brzeczki 18  
Pomiar [Brix] 8.6 Pomiar [Brix] 11.8  
         
WYDAJNOŚĆ: 62.35 %      
         
DO FERMENTORA   KOREKCJA    
Ilość brzeczki: 18 Ilość wody 0  
Pomiar [Brix] 11.8      
         
SUMA SŁODÓW: 5 kg      
SUMA CHMIELU: 120 g      
HOP RATE: 6.67 g/l      
IBU: 32      
         
ROZLEW        
Ilość piwa 15      
Pomiar [Brix] 6.2

 

   

 

Notatki:

Zlane do wiadra po warce numer #35.

Bez wysładzania, stosunek początkowy wody do ziarna 7:1 - to jednak trochę za dużo - gotowane potem 90 minut, żeby odparować. 

6,5 : 1 powinno być ok.

Fermentacja:

1-8 dni: w około 14 stopniach (temp. otoczenia)

9-15 dni: w około 16 stopniach (temp. otoczenia)

cicha: w około 14 stopniach (temp. otoczenia)

 

Kalendarz:

2020-12-05: warzenie

2020-12-20: dodano chmiel na cichą (bez przelewania)

2020-12-27: rozlew

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

#40 - - Gotlansdricke

 

  Mokry Karton Miejsce Pęgów  
      Warka nr 40  
      Data warzenia 2021-03-01  
           
    Nazwa  
    Styl Gotlandsdricke
    Barwa [EBC]
10.7
 
       
           
SŁODY          
Słodownia Słód Ilość Procent   7
Viking wędzony brzozą 2.5 35.71 %    
Viking wędzony olchą 2.5 35.71 %    
Viking Pale Ale 1 14.29 %    
Viking Żytnik 1 14.29 %    
           
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] 50
Gotowanie Fuggles szyszka 4 50 30  
           
           
           
           
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]  
           
           
           
DROŻDŻE          
Mangrove Jack's M12 Kveik        
           
DODATKI          
Gotowanie Jagody jałowca   20 10  
           
PO WYSŁADZANIU
  PO GOTOWANIU    
Ilość brzeczki: 24.5 Ilość brzeczki 20    
Pomiar [Brix] 11.8 Pomiar [Brix] 13.5    
           
WYDAJNOŚĆ: 57.82 %        
           
DO FERMENTORA   KOREKCJA      
Ilość brzeczki: 18 Ilość wody 0    
Pomiar [Brix] 15        
           
SUMA SŁODÓW: 7 kg        
SUMA CHMIELU: 50 g        
HOP RATE: 2.78 g/l        
IBU: 20        
           
ROZLEW          
Ilość piwa 13        
Pomiar [Brix]          

 

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 - - Cascadian Dark Ale

 

  Mokry Karton Miejsce Pęgów  
      Warka nr 41  
      Data warzenia 2021-03-05  
           
    Nazwa  
    Styl Cascadian Dark Ale
    Barwa [EBC]
84,5
 
       
           
SŁODY          
Słodownia Słód Ilość Procent   6.8
Soufflet Pilzneński 4.05 59.56 %    
Soufflet Monachijski 1 14.71 %    
Weyermann Carafa Special III 0.5 7.35 %    
Chateau Crystal 0.2 2.94 %    
Viking Pszeniczny 0.55 8.09 %    
Viking Płatki owsiane 0.5 7.35 %    
           
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] 190
Gotowanie Columbus 15.5 30 60  
Whirlpool Galaxy 16.3 40 5  
           
           
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]  
Citra     40 4  
Simoce     40 4  
Mosaic     40 4  
           
DROŻDŻE          
Safale US-05        
           
DODATKI          
           
           
PO WYSŁADZANIU
  PO GOTOWANIU    
Ilość brzeczki: 23.5 Ilość brzeczki 19    
Pomiar [Brix] 15 Pomiar [Brix] 16.8    
           
WYDAJNOŚĆ: 51.84 %        
           
DO FERMENTORA   KOREKCJA      
Ilość brzeczki: 17 Ilość wody 0    
Pomiar [Brix] 16.8        
           
SUMA SŁODÓW: 6.8 kg        
SUMA CHMIELU: 190 g        
HOP RATE: 11.18 g/l        
IBU: 85        
           
ROZLEW          
Ilość piwa          
Pomiar [Brix]          

 

Edytowane przez dżazder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 - - AIPA

  Mokry Karton Miejsce Pęgów  
      Warka nr 42  
      Data warzenia 2021-03-22  
           
    Nazwa  
    Styl American India Pale Ale
    Barwa [EBC]
16
 
       
           
SŁODY          
Słodownia Słód Ilość Procent   6.5
Soufflet Pilzneński 5.85 90.00 %    
Viking Pszeniczny 0.45 6.92 %    
Chateau Crystal 0.2 3.08 %    
      0.00 %    
      0.00 %    
      0.00 %    
           
CHMIELE Nazwa Alfa kwasy [%] Ilość [g] Czas [min] 265
Gotowanie Columbus 15.5 25 60  
Whirlpool Citra 13 40 5  
Whirlpool Mosaic 10.5 40 5  
Whirlpool Simcoe 13.5 40 5  
           
CHMIELE NA ZIMNO   Ilość [g] Czas [dni]  
Citra     40 4  
Mosaic     40 4  
Simcoe     40 4  
           
DROŻDŻE          
Safale US-05        
           
DODATKI          
           
           
PO WYSŁADZANIU
  PO GOTOWANIU    
Ilość brzeczki: 24 Ilość brzeczki 20    
Pomiar [Brix] 13.7 Pomiar [Brix] 16    
           
WYDAJNOŚĆ: 50.58 %        
           
DO FERMENTORA   KOREKCJA      
Ilość brzeczki: 17 Ilość wody 0    
Pomiar [Brix] 16        
           
SUMA SŁODÓW: 6.5 kg        
SUMA CHMIELU: 265 g        
HOP RATE: 15.59 g/l        
IBU: 85        
           
ROZLEW          
Ilość piwa          
Pomiar [Brix]          
           
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.